Валутният борд - Teма 2

• 26 977
  • 992
  •   1
Отговори
# 735
  • инфантилно и разглезено хлапе
Приемането на българският лев в чакалнята ЕРМ има 2 безспорни плюса. Те са: - първо, че .......
- и второ, такива случаи като КТБ, с разбиване и ограбване на банки от съмнителни политици, с помощта на медии, държавни институции, данс и прокуратура, на теория повече не би трябвало да са възможни.

Няма нищо невъзможно, но ще е много по-трудно. За мен този плюс доминира над всички минуси. Каквито и вноски да правим ще са несъизмерими с милиардите от КТБ. От всички фактори, влияещи добре на икономиката, най-важният е сигурността/предвидимостта.

Или казано с други думи, с влизането в ЕРМ, България избра сигурността пред просперитета.
Други по-инициативни нации не ги устройват пълзящите темпове на увеличение на жизнения стандарт, които ЕЦБ налага, и предпочитат първо да си вдигнат стандарта и платежоспособността на населението, вместо да влизат в еврозона и банков съюз. Всеки сам решава за себе си.

--------------

...Но все пак, членството в еврозоната крие рискове. Загубата на контрол върху обменните курсове означава, че членките на блока не могат да обезценят валутата си като изход от криза. Вместо това те могат да се окажат в затворени в спиралата на намаляващите цени и заплати, както се случи в южните европейски икономики по време на дълговата криза.

Също така няма много признаци, че самото членство във валутния блок помага за изравняването на жизнения стандарт с другите държави.  Това е една от причините ентусиазмът за единната валута да не е универсален при всички.

Полша, която е най-голямата европейска икономика извън еврозоната, не иска да се откаже от злотата, докато полският жизнен стандарт не се изравни с този на Западна Европа. Унгарската централна банка иска по-строги критерии за членство – в това число по-висока производителност, по-зряла финансова система и по-тясна връзка на икономическите цикли на отделните държави. Чешкият премиер Андрей Бабиш пък многократно повтаря, че не иска да помага за спасяването на закъсали държави като Италия.

# 736
Това вече е следваща стъпка. Сега за камионите доста се трудиха, ама не става.
Кога ще е тази следваща стъпка, при следващите поколения евентуално? Не са минали само 1-2 години, че да кажеш - чакай още малко. То да са само камионите, с мед да ги намажеш.

# 737
Цитат
Или казано с други думи, с влизането в ЕРМ, България избра сигурността пред просперитета.
Други по-инициативни нации не ги устройват пълзящите темпове на увеличение на жизнения стандарт, които ЕЦБ налага, и предпочитат първо да си вдигнат стандарта и платежоспособността на населението, вместо да влизат в еврозона и банков съюз. Всеки сам решава за себе си.

За мен сигурността, в смисъл на предвидимост, винаги води до просперитет, защото бизнесът може да планира и идват стабилни, а не само рискови инвеститори.

И, да те попитам, ти вярваш ли, че ако не влезем в ЕРМ, нашите политици, освободени от ограниченията му, ще вдигнат икономиката на крака и ще ни направят европейски тигър? Щото аз не го вярвам и предпочитам ограничения, пред безконтролни машинации и далавери.  30 години се развиваме демократично без да сме  с еврото и какво стана? задминахме ли поне една държава в ЕС? Та защо мислиш, че ако не влезем в ЕРМ изведнъж ще се втурнем и ще ги изпреварим половината? Ха нека за разнообразие да опитаме с друго. Мен лично стабилността и предвидимостта ме устройва. 

Не знам кога ще има следващи стъпки, но не разбирам въпроса. Спорим за или против еврото/ЕРМ. Това, че политиците ни не са стока какво пречи да се радваме, че поне една стъпка е направена?

# 738
ЕС дава възможности, въпросът е ние как ще се възползваме. Ето например туристическият бранш. Урсула еди коя си ли е виновна, че от Борисов и Ангелкова, и подчинените им институции не става нищо и, че тесен кръг от мутри са монополизирали цялото Черноморие и Балкан ? Вижте една Хърватия какъв туризъм развива, а сме от една черга.  EС ли е виновен, че в България нивото на корупция е на потресаващи нива? Виновни сме ние, че търпим политическия "елит", който е част от самите нас, а не е паднал от Марс директно в парламента, всеки случай.

# 739

То се видя, че големите в ЕС нарочно удариха българския и румънския транспортен бранш, защото им беше пряка конкуренция.

Пакет "Мобилност" ще е тежко изпитание за малките фирми, твърдят от бранша
А по-големите компании вероятно ще изнесат бизнеса си извън България, тъй като дейността им няма да е възможна, каза управителят на Транспрес

Западняка такова, но не храни ! С един куршум два заека - удари конкуренцията, и второ, не само големите а и малките транспортни компании се гласят да си регистрират фирмите в Germany/Spain и т.н където са им основните дестинации и съответно и данъците ще си плащат в тези страни.

# 740
Цитат
Защо не дойде да ни види 600 левовите ни заплати в Провинцията
В София също много хора работят за такива заплати.По тв непрекъснато,от години се говори колко е висок стандарта в София.Не е вярно.С много хора от провинцията съм говорила и им казвам,че ги заблуждават.Да не вярват и докато сами не се засилят насам,няма да се убедят.Къде са заплатите,къде са наемите и т.н.Преди две години посред лято,средната заплата в София според казано в новините беше 1800лв.Това са врътките,някои взимат 3-4хил.,други 600-800лв.изравнят,нагласят,айде средна 1800лв.Също има тв закономерност.През октомври вдигат заплатите (според новините) с около 200лв.Цирк!

# 741

То се видя, че големите в ЕС нарочно удариха българския и румънския транспортен бранш, защото им беше пряка конкуренция.

Пакет "Мобилност" ще е тежко изпитание за малките фирми, твърдят от бранша
А по-големите компании вероятно ще изнесат бизнеса си извън България, тъй като дейността им няма да е възможна, каза управителят на Транспрес

Западняка такова, но не храни ! С един куршум два заека - удари конкуренцията, и второ, не само големите а и малките транспортни компании се гласят да си регистрират фирмите в Germany/Spain и т.н където са им основните дестинации и съответно и данъците ще си плащат в тези страни.
Е нищо, те пък нали ще ни "дават" после, а ние ще благодарим.

# 742
Още една интересна новина за рисковете от рецесията за еврозоната https://www.manager.bg/es/recesiya-zaradi-covid-19-zaplashva-da- … tvrdi-evrokomisar

# 743
И защо нямаш? 23 години си караме все на един и същ курс, защо да не продължим така? Само злоумислени действия могат да ни докарат проблеми. Виж политиците ни каква глупава война си спретнаха, и от тях се бой. Че сега само стават за резил, ама може и беля да направят.
Досега имаше борд и нямаше варианти за изменения. Сега официално и законно може да се мести +/-15%. Схващаш ли? Обяснения, че 23 години сме карали не важат. До момента вариантите бяха или фиксиран курс или отмяна на борда. Сега бордът все едно е леко спукан - държи, но не гарантирано. А щом може, не виждам защо не. Ако законно ти разрешат да вземеш 50 хиляди заем и да не го връщаш ще го направиш ли?

# 744

И понеже им знам манталитета на Германците - те ако ви дадат едно, значи са взели от вас вече най малко три ! Убивали сме се от работа. Работили сме много за малко ! Ако на нас ни платят 100 евро, то на Германеца за същото му дават 200. Ми дават му, защото за 100 няма да работи. Аз защо стоя без работа? Ми защото не искам да работя каквото и да е, макар понякога и да ми се приработва. Ако имаше повече такива нямаше да има бизнеси с мизерни заплати.

Дали нямаше да има бизнеси с мизерни заплати? В един пазарджишки завод за немски автомобилни части наеха маса молдовци, беларусци и подобни, че и общежитие им строят, да има къде да живеят.

# 745
Каквото щете си мислете за този човек,но той е обяснил ясно всичко...:
https://www.youtube.com/watch?v=sv81wE4K7sc

# 746
Еврото не е проблематично. Проблемите идват от нежеланието на някои държави да се простират според чергата си. Ако не бяха с евро, а със своята валута, и се държаха така щяха да изпаднат в хиперифлация и пак да фалират, но сега е лесно - еврото им криво. България е най-слабата икономика в ЕС и няма проблем с еврото (борда в случая е все едно имаме евро). Да, ама ние спазваме дисциплина и не си даваме незаработени заплати. Ми да правят така и Италия, и Гърция и няма да имат проблеми.

# 747
Какви проблеми имат? Освен да им наливат още пари и да им опрощават дългове, не виждам населението да страда от някакви ограничения, напротив, щедри помощи на калпак.

# 748
Какви проблеми имат? Освен да им наливат още пари и да им опрощават дългове, не виждам населението да страда от някакви ограничения, напротив, щедри помощи на калпак.

Именно, населението няма, защото им наливат заеми за да си избират политиците. Но това не може да е безкрайно, както се видя с Гърция. И ако излязат от еврото и си върнат драхмата или лирата ще стане много по-зле. Да, в началото ще си поемат глътка въздух с една девалвация, а после? Дълговете им са в евро и само ще пораснат относително, а населението ще обеднее. Въпрос на време е, не може от нищо нещо.

# 749
Ами на нас тогава каква ни е файдата, че сме стриктни и дисциплинирани финансово? Потупване по рамото? Освен да ни включат и нас да помагаме на Гърция и Италия, и да стане "Болен здрав носи".

Общи условия

Активация на акаунт