Инсулинова резистентност, вегетарианство и веганизъм

  • 12 700
  • 133
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 2 355
Аз закусвам смути от замразени боровинки и банан. Понякога овесени ядки с бадемово мляко и ябълка. Само, че аз съм изцяло на растително хранене и с малко мазнини.
За млечните четох същото. Притеснително е доста, аз не ги ям, но семейството ми да.

# 46
  • Мнения: 31 804
Аз или не закусвам и направо обядвам,  или е само кафе/чай, масло, маслини, или е нещо с яйца, маслини, кашкавал, зеленчук. Ако не съм гладна, но чувствам, че е по-добре да не излизам с празен стомах- хапвам малко маслини. Напоследък понякога си правя закуско-обяд от 2 яйца, 2 с. л. зехтин/кокосово масло/масло, щипка сол и по 1 с. л. мляно ленено семе/сусам и кокосово брашно. От това ми се получава количество  за 4 мъфин формички. Според това колко съм гладна хапвам едно или повече. Засищат и мога да им добавям различни неща. Понякога хапвам малко заквасена сметана с берита и ленено семе, или с кокосови стърготини и някакви ядки. Рядко ми се прияжда някакъв плод или смути и си избирам от не много сладките плодове, а смутитата  предпочитам зелени и без банани.
С млечните съм умерена, не съм ги изключила, но винаги имам едно на ум за количествата.

# 47
  • Варна
  • Мнения: 38 335
Аз пък умирам за млечни. За днес съм си приготвила за обяд броколи на фурна, залети с две яйца и 100 г сирене. Ще добавя десетина сурови бадема и толкова. За закуска - две лъжици заквасена сметана с малко чия, сусам и ленено семе плюс кафето, в него слагам лъжица сметана за готвене. Старая се да ям в горе долу едни и същи часове, ранна вечеря и никакво похапване между яденетата. Вчера си позволих един портокал за десерт след вечерята ама си знам, че скоро и от това ще се откажа.

# 48
  • Мнения: 2 275
Аз закусвам омлет с ябълка (ябълката е на парченца в тигана с масло и отгоре изсипвам разбитите с малко газирана вода яйца) или орехи с масло и пресен кашкавал като добавка на смлените с пчелен прашец и масло орехи (рецептата съм я давала в другата тема)

# 49
  • Мнения: 168
Аз закусвам обикновено с 50г. микс от сурови лешници, орехи и бадеми (но ги кисна, де, стават доста по-сочни и приятни на вкус). Това е нещото, което ме засища и ми е вкусно всеки ден. Понякога ям тахан вместо това сутрин. Няма да лъжа, гризвам и по малко черен шоколад, но той не ми пречи.

Голяма мъка ми е обаче вечерята, понеже много обичам да си правя яйца, но имам лека хранителна непоносимост към тях и не трябва да ги ям повече от два пъти в седмицата. Обожавам овкусени броколи и карфиол с някакво масло, но пък заради хипофункция на щитовидната гледам да не ги ям редовно и тях. Гъбите са ми вариант, ама всеки ден гъби писват, нормално. Laughing

Вие какво си приготвяте вечерно време?

# 50
  • Мнения: 11 764
Вие какво си приготвяте вечерно време?

Вчера- доматена супа със спанак, домашно запечени в зехтин крутони, поръсих с пармезан. Моята супа я овкусих допълнително с кремообразна извара, защото ми е важен и дневният прием на протеин; другите можеха да избират между сметана и кисело мляко. Днес ще е запечена сьомгова пъстърва, гарнитура- карфиол и зелен фасул на фурна /овкусени със сол, куркума и зехтин/. Утре най- вероятно или тиквички с ориз /преобладаващо тиквички/, или кореноплодни на фурна и отделно хумус. Четвъртък, петък и уикендите планираните вечери не са по темата, затова ще ги спестя.

# 51
  • Варна
  • Мнения: 38 335
Аз снощи ядох гъби в масло, с малко кашкавал отгоре. И патладжан в доматен сос. Довечера ще си доям днешните броколи с яйце и сирене. Утре съм си поръчала на мама да ми направи пипер с яйце и сирене. Тия дни сигурно ще си взема малко риба. Крайно рядко ми се дояжда, но мисля, че е дошло време за една порция. Кашкавал на фурна не съм правила скоро, сигурно уикенда и това ще мина.

# 52
  • Мнения: 40 299
Аз закусвам обикновено с 50г. микс от сурови лешници, орехи и бадеми (но ги кисна, де, стават доста по-сочни и приятни на вкус). Това е нещото, което ме засища и ми е вкусно всеки ден. Понякога ям тахан вместо това сутрин. Няма да лъжа, гризвам и по малко черен шоколад, но той не ми пречи.

Голяма мъка ми е обаче вечерята, понеже много обичам да си правя яйца, но имам лека хранителна непоносимост към тях и не трябва да ги ям повече от два пъти в седмицата. Обожавам овкусени броколи и карфиол с някакво масло, но пък заради хипофункция на щитовидната гледам да не ги ям редовно и тях. Гъбите са ми вариант, ама всеки ден гъби писват, нормално. Laughing

Вие какво си приготвяте вечерно време?

В другата тема някой писа, че броколи, карфиол и зеле, ако са сготвени можело за щитовидната.
Но всъщност източник, който да потвъждава това нямам. Но няколко пъти се писа.
Аз си хапвам и от трите понякога.
Гъбите са страшно полезни. Може би най-добрия растителен протеин, нищо че няма всички аминокиселини.

# 53
  • Мнения: 168
В другата тема някой писа, че броколи, карфиол и зеле, ако са сготвени можело за щитовидната.
Но всъщност източник, който да потвъждава това нямам. Но няколко пъти се писа.
Аз си хапвам и от трите понякога.
Гъбите са страшно полезни. Може би най-добрия растителен протеин, нищо че няма всички аминокиселини.

Май съм го мяркала това, имам смътен спомен. Пък и предполагам, че веднъж в седмицата няма да ме сбъркат особено. Innocent

# 54
  • Мнения: 13 315
Зеле с ребра /който иска зеле, който иска ребра/
Тиквички соте, тиквички с кашкавал, тиквички като пържени с пармезан или хуск и кисело мляко, пържени с яйце, пълнени с кайма, пълнени с яйце и сирене, кюфтета от тиквички.
Яйца - миш-маш, яйца със спанак, яйца в доматен сос. Патпъдъчи яйца в гъби. Малки кокоши във авокадо. Предимно варени на салати.
Супи - кремсупа грах, супа с пиле/топчета и алабаш вместо картофи /нещо и липсва/, таратор, гуакамоле, спаначена супа с чиа вместо ориз. Супа леща, като може да се сложи и запържен бекон.
Пица с блат от кайма или с блат от семена.
Тази вечер ще е риба със салата от настъргани тиквичка, цвекло и морков. Печен лук с орехи.
Карфиол/броколи леко попарен, маринован с чесън и млечен сос със горчица и майонеза.
Прясно зеле с риба тон и майонезен сос със кетчуп.
Пилешка салата - варено пиле, варени яйца, кис. краставички и майонеза /аз си правя със зехтин помас/
Между другото който не може да понася сурово яйце може да си прави майонеза със сока на консерва боб или нахут.
Зеленчуци на скара.

# 55
  • Варна
  • Мнения: 38 335
Аз си пека суфле от тиквички в момента, да видим какво ще стане.

# 56
  • Мнения: 40 299
Какво е това суфле от тиквички?

# 57
  • Варна
  • Мнения: 38 335
Ами чукнах в Гугъл и видях лесна рецепта. Настъргани тиквички, яйца, сирене, сол, черен пипер, масло, аз сложих и малко чесън. Можело и магданоз ама го мразя и го спестих. Омесваш всичко и го печеш във фурната до зачервяване. После, ако искаш, ръсиш с кашкавал и запичаш.

Дори и завързак в готвенето като мен би трябвало да не го оплеска Simple Smile

# 58
  • Мнения: 40 299
Така ли му викате?
Аз това съм го правила. Викам му огретен, пък то било суфле Grinning
Понякога слагам лук и зелени чушки.

# 59
  • Варна
  • Мнения: 38 335
Шшшшт, и аз сега разбрах, че се казва суфле ама викам да съм модерна 🤭🤭🤭

Общи условия

Активация на акаунт