Инсулинова резистентност, вегетарианство и веганизъм

• 12 618
  • 133
  •   1
Отговори
# 120
  • Paris, France
Да, и аз не мога да ям кашкавал и твърди сирена без да ми се разрани скалпа и да ми излезе акне по дланите. Затова гледам и да не ям. Мога да ям мозарела в ограничени количества, обезсолено козе и овче и това е.

Млечни не ми понасят, освен малко кисело мляко. Също свалят тестостерон, което не е добре за костна плътност.

Ох, и аз много обичам сирене.

Риба ям на корем, месо не.

# 121
пикаят на погрешното дърво
Още се чудя този израз защо е тук
Някак не ми звучи ок

# 122
За сиренето да кажа и аз. Много обичам всякакви сирена и кашкавали. Кисело мляко в момента гледам да е козе, а не краве.
Месо и аз не ядях до скоро, само пилешко. Сега веднъж в седмицата ям телешко, веднъж свинско, веднъж риба и общо взето гледам да има разнообразие. 😃
Мислих, че никога няма да проям, но полека полека се случва. Проблемът при мен е, че много неща не обичам и ако махна месото и млечните - не знам какво да ям честно казано. 😂

# 123
# 124
  • Paris, France
Свинското и пилешкото са меки меса, които бързо се развалят и пълнят с бактерии, които причиняват ИР. Същото с колбаси и особено мляно месо. Сега си позволявам гореизброените, но много рядко и само преди целодневен, 36ч гладен пост. Пуешко, говеждо, овче и козе месо са идеалните меса за ИР, само пресни, сготвени добре под налягане, неседели в топла витрина, нито претопляни. Това го научих от сайта на Гордън. Доста хора тестваха и наистина има корелация. 

В другата тема Азара беше пуснала резултати от КЗ след ядене на пилешко от топла витрина, без ВХ освен салата.

Не си гърмете патроните нахалост!

# 125
Аз пилешкото си го готвя лично.
От топла витрина взимам пиле грил или скара.

# 126
  • In the land of Never Never
Не знам дали в тази тема беше, но някой спомена за Голямото китайско проучване, на д-р Кемпбъл. Накратко, в края на миналия век се изследва масово китайския народ, и по региони се установява връзката на заболеваемостта и смъртността на населението с храненето.
По-големи маси хора не са изследвани досега за връзката на начина на хранене и здравето.
 Чела съм го отдавна, но видях че е изчерпано.

https://m.helikon.bg/183162-%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9%D1%81 … %D0%BD%D0%B5.html

Иначе има видеа за проучването, ето това е със сина на д-р Кемпбъл, което е за ИР и диабета:

https://youtu.be/P_9F0IKxmTk?si=5Kk2KHoDvnN7aV9I

В ютуб може да се пуснат субтитри на български, от настройките.

А това е документален филм за изследването, има вградени субтитри на български:

https://youtu.be/DgJH50ifMxs?si=FVw171XrdTvGfK6G

Струва се да се изгледа видеото или прочете книгата, ако я намерите някъде.

# 127
Имам я тази книга, все и се каня.
Ама толкова други неща имам, все и се каня Grinning

# 128
Имам я тази книга, все и се каня.
Ама толкова други неща имам, все и се каня Grinning
Вижте тогава документалния филм, там са причината за инициирането му, методът и обобщенията. Няма да е толкова време, колкото четенето. Relieved

# 129
  • София
Здравейте! Аз си хапвам месо и риба, но поне 2-3 дни в седмицата не ям месо. Отскоро открих,че съм с ИР и съответно съм решила да взема сериозни мерки. Започнах да се чудя какво да ям в безмесните дни. Избягвам млечни, ям ги изключително рядко. Май вариантите, които ми оставам са или бобови, или яйца. Дайте ми идеи какво хапвате.

# 130
Бобови и зърнени храни. Има различни видове. Плодове и зеленчуци. Ядки.

# 131
Бобови и зърнени имат повече въглехидрати от някои сладкиши. Въобще ги забравете поне в началото. Купете си "протеинов хляб" по-добре.
Залагайте на зеленчуците (без картофи), яйцата и соевите продукти. Ядки, плодове и маслини по-добре само за разнообразяване на менюто.
Инсулинова резистентност и вегетарианство въобще не са благоприятна комбинация. Най-доброто, което можете да направите е да четете хранителната стойност на храните. Ще се учудите кое колко въглехидрати (не захари, а общо въглехидрати!) съдържа и колко здравословни храни е добре да избягвате и в същото време колко преработени храни имат сравнително по-добро съдържание на макроелементи, но това е положението.

# 132
Яйца щом ги ядеш са ти по-добър вариант за протеин от млечните, така или иначе. От бобовите също, че там върви протеинът в комплект и с доста въглехидрат.
Ти не казваш и поначало какви съотношения търсиш де, ако се целиш в наистина ниски въглехидрати (което си е съвсем разумно при ИР), не става да се изхранваш с бобови, за плодове пък да не говоря...
Ако си на Зоната (някои твърдят че била добра при ИР, не съм пробвала но и малко не си го представям), съвсем други съвети ще получиш.

# 133
Инсулинова резистентност и вегетарианство въобще не са благоприятна комбинация. Най-доброто, което можете да направите е да четете хранителната стойност на храните. Ще се учудите кое колко въглехидрати (не захари, а общо въглехидрати!) съдържа и колко здравословни храни е добре да избягвате и в същото време колко преработени храни имат сравнително по-добро съдържание на макроелементи, но това е положението.
Не е точно така. Разбира се, ако минете на вафли и веган сандвичи, това не е добър вариант. Или ако решите месото да го заместите със сирене. Диабетът и инсулиновата резистентност се срещат доста по-рядко сред вегетарианците.
Тук се обяснява какъв е механизмът: https://gymbeam.bg/blog/vegeterianstvo-predimstva-i-nedostatuci- … f-type-2-diabetes

Общи условия

Активация на акаунт