Инсулинова резистентност, вегетарианство и веганизъм

• 12 621
  • 133
  •   1
Отговори
# 90
И в тази тема да споделя - дебела съм, с много коремни мазнини.
Бях отслабнала хранейки се с ниски въглехидрати и се разболях Развих непоносимости към млечни и яйца, кокос и разни други. Та теглих една майна на кето мето и нисковъглехидратно и започнах да ям въглехидрати. Не си мислете, че съм тъпкала баница с козунак. Не! Но организма ми, независимо че не се хранех обилно, а само спрях да съм гладна и да ми е лошо от мазнотии и ядки качи всички свалени килограми. За съжаление от стегната пълна сега съм пльокаво дебела. Така! До тук моето хленчене!

ОБАЧЕ! не ядех глутен. Тъй като установих, че довъзпалява червата ми последната година се храних с безглутенови продукти. Меся безглутенов хляб, всичко ми е безглутеново. Съответно ям и без лактоза и млечни, защото както споменах развих непоносимост към тях. И ядейки безглутеново съм си дебела, с най-големия корем който съм имала, ям плодове, ям ориз, картофи, едното ми хранене е месо. Та на последните изследвания мижам и си мисля какво ли ще видя в графата с показателите за инсулинова резистентност. и О ЧУДО! Инсулин - 6 /когато отслабвах с кето бе 16 без да съм близвала бърз въглехидрат с месеци/, глюкоза около 4, гликиран хемоглобин - 5. А аз дебела та се търкалям.

Много бих искала ако в тази тема има желаеща с диагноза ИР да пробва за 6 месеца да мине на безглутеново и безлактозно хранене. И при нея да видим как това ще се отрази на ИР. 

# 91
  • In the land of Never Never
Бях отслабнала хранейки се с ниски въглехидрати и се разболях Развих непоносимости към млечни и яйца, кокос и разни други. Та теглих една майна на кето мето и нисковъглехидратно и започнах да ям въглехидрати. Не си мислете, че съм тъпкала баница с козунак. Не! Но организма ми, независимо че не се хранех обилно, а само спрях да съм гладна и да ми е лошо от мазнотии и ядки качи всички свалени килограми. За съжаление от стегната пълна сега съм пльокаво дебела. Така! До тук моето хленчене!

ОБАЧЕ! не ядех глутен. Тъй като установих, че довъзпалява червата ми последната година се храних с безглутенови продукти. Меся безглутенов хляб, всичко ми е безглутеново. Съответно ям и без лактоза и млечни, защото както споменах развих непоносимост към тях. И ядейки безглутеново съм си дебела, с най-големия корем който съм имала, ям плодове, ям ориз, картофи, едното ми хранене е месо. Та на последните изследвания мижам и си мисля какво ли ще видя в графата с показателите за инсулинова резистентност. и О ЧУДО! Инсулин - 6 /когато отслабвах с кето бе 16 без да съм близвала бърз въглехидрат с месеци/, глюкоза около 4, гликиран хемоглобин - 5. А аз дебела та се търкалям.

Много бих искала ако в тази тема има желаеща с диагноза ИР да пробва за 6 месеца да мине на безглутеново и безлактозно хранене. И при нея да видим как това ще се отрази на ИР. 
Имам въпроси, в какво се изразява непоносимостта към яйца и лактоза, изследване ли правихте или имате някаква реакция?
А дразненето на червата от глутена също изследвахте ли, или просто си го усещате, че ви действа така?
Обяснение на положителното развитие с ИР според мен дава това видео на д-р Майкъл Грегър, което пусна Spring again малко по-горе в темата. Пускам линка отново да не го търсите, има субтитри на български: https://youtu.be/es4PFR5GZTY?si=Qm6Jhf54Cv-8K3WK

# 92
Имах болки под ребрата в ляво. Силнички болки вкл. и нощем, странно къркорене и диария. Като сложим, че бях салила 40 кг. веднага ме подпукаха с изследвания за рак на панкреаса и проверка на цялата храносмилателна система. Изследвах се в бг и Турция. Намериха изменения на хранопровода, които следя, но те не могат да са причина за болките и диарията.
Разбрах, че имам непоносимост към яйца и млечни /и то доста силна/ случайно. Един лекар поиска да си направя изследвания за непоносимост към глутен. Отидох в лаборатория и поисках да ми пуснат такива, но момичето не знаеше какво се изследва и предположи, че е панел за непоносимости. Праснахме най-големия панел за непоносимости и се изненадах като тези неща светнаха в червено.
В крайна сметка не било това теста за цьолиакия, но след като видях резултатите спрях млечните и яйцата, кокоса и другите, които са ми дразнили. Но когато ядях солети пак имах диария и за това отписах и глутена.

# 93
Имах болки под ребрата в ляво. Силнички болки вкл. и нощем, странно къркорене и диария. Като сложим, че бях салила 40 кг. веднага ме подпукаха с изследвания за рак на панкреаса и проверка на цялата храносмилателна система. Изследвах се в бг и Турция. Намериха изменения на хранопровода, които следя, но те не могат да са причина за болките и диарията.
Разбрах, че имам непоносимост към яйца и млечни /и то доста силна/ случайно. Един лекар поиска да си направя изследвания за непоносимост към глутен. Отидох в лаборатория и поисках да ми пуснат такива, но момичето не знаеше какво се изследва и предположи, че е панел за непоносимости. Праснахме най-големия панел за непоносимости и се изненадах като тези неща светнаха в червено.
В крайна сметка не било това теста за цьолиакия, но след като видях резултатите спрях млечните и яйцата, кокоса и другите, които са ми дразнили. Но когато ядях солети пак имах диария и за това отписах и глутена.
И при мен се получи нещо подобно, аз съм пескарианка повече от тридесет години, без месо, но с млечни, яйца и риба. Преди около три години престанах да ям млечни и яйца, доста рядко ям риба.
Миналата година през септември получих много изтощително разстройство, около месец, и после продължи и в следващите месеци, но беше по-поносимо. Изследвах всичко, гастроскопия, колоноскопия, кръв за възпаление, туморни маркери, цьолиакия. Причината не е там. Накрая пуснаха големия пакет за хранителни чувствителности, и там излезе към някои ядки, някои млечни, яйца, и киви.Към глутен нямам. Вероятно от ядките е било разстройството, защото ядки ям всеки ден, поради това че храненето ми е основно веганско. 
И аз имам чувството че към още храни може да имам непоносимост, например маслини, хранителна мая, и ако има начин, ще ги изследвам и тях. Но глутена явно не ми е проблем, изследвах и цьолиакия, и непоносимост. А аз обичам тестени неща. Безглутеновите ме оставят гладна.
Не знам дали отказването от определени храни не е в крайна сметка предизвикало тази чувствителност, въпреки че и към ядки, които ям често, също се оказа че не ми понасят. Как мислите, дали има такава връзка?

В последната книга на д-р Майкъл Грегър, която се казва Можем да съхраним младостта, има няколко страници за ИР и диабет, как да се намали гликемичния индекс на някои храни, ще ви ги пратя на лични. Той коментира там и кето диетата, че може да влоши положението с ИР.  Заради авторските права не мога да ги пусна в темата, но който се интересува да си вземе книгата, има много полезни неща, не само за ИР, а какво помага да се чувстваме по-дълго млади.

# 94

Хм направо все едно чета за себе си

От стриктно кето по Узунов преди години получих камъни в жлъчката. Страхотни кризи. Кошмар!
Едвам проядох яйца и досега внимавам с тях.
Кг-те пак хвърчат нагоре. Тялото непрекъснато се променя.
Явно слаба няма да мога да се гледам. Поне здрава да съм .
Интересна тема
 Включвам се и тук да следя.
Елора 💐❤

# 95

На мен ми се струва, че продължителното пълно изключване на определени групи продукти има риск да доведе до хранителна непоносимост. Аз от няколко години изключих яйца и млечни, и сега имам непоносимост към яйца и към някои млечни. Чувала съм и подобна реакция при отказване за дълго от глутен. За отказване от месо не съм чувала да има случаи. Но не знам дали има някакви изследвания по този повод.
Ако човек не е решил твърдо да премине на веган, или безглутеново хранене, може би трябва да включва яйца, млечни или глутен понякога, за да няма проблем ако реши някога да се върне към общите храни. Веган храненето не е лесно, ако искаш да е пълноценно. Какво трябва да включва ежедневно и в какви количества, е в приложението на д-р Грегър Дневната дузина Daily Dozen.

От стриктно кето по Узунов преди години получих камъни в жлъчката. Страхотни кризи. Кошмар!
Едвам проядох яйца и досега внимавам с тях.
Кг-те пак хвърчат нагоре. Тялото непрекъснато се променя.
Явно слаба няма да мога да се гледам. Поне здрава да съм .
Д-р Майкъл Грегър има книга Можем без диети, на английски е How Not To Diet, Как да не пазим диети. Може да ви е полезна, не знам.
Искам да споделя, въпреки че може би повечето знаят, че при глад или диета със силно намаляване на калориите, може да се получи хипокликемия, особено при хора с ИР или диабет. Това е опасно състояние. Ако не си вкъщи, носете си малко мед, например в еднократна доза или някакъв бонбон и пакетче солети. Сладкото са бързи въглехидрати, които помагат да се избегне изпадането в хипогликемия, но тяхното действие минава бързо. Солетите са бавни въглехидрати, които се освобождават постепенно в кръвта, и стабилизират кръваната захар. Няколко солети няма да провалят диетата.
Друго, което може да се случи при гладуване е да ви причернее пред очите, при рязко изправяне например. Ако има нещо стабилно до вас, стена, маса, да се опрете, то минава за няколко секунди, ако няма, по-добре е да клекнете, за да не паднете,защото в момента на причерняването може да загубите равновесие.
За да не се случи това причерняване, ако сте клекнали или наведени, трябва при изправяне главата да е наведена надолу и да я изправите последна. Причерняването се получава, защото при изправяне кръвта нахлува рязко в главата. За това ако правите нещо, гимнастика, чистене из къщи, внимателно при изправяне.

# 96
Глутена дразни, защото глутена сега не е като глутена отпреди няколко десетилетия.

# 97
Че то и ти не си като преди някакво време, нали? Grinning Кой да каже дали разликата е в теб или в глутена, или в друго...

# 98
Има си литература за това Нати. Визирам генно модифициране.

# 99
  • София
Темата е поставена неправилно като спин-оф на темата за ИР за немесоядни. Но тук пишат и хора, които искат и следват концепцията за веган хранене (високовъглехидратно) за отслабване и справяне с редица заболявания, в това число и ИР.
Така че първо трябва да се реши точно за какво е темата, да се пусне нова тема ако има интерес към веганство за ИР.
Иначе има много какво да се обсъжда и споделя по тази тема, особено както липсва информация на български. Беше споменат  др. Грегър, аз по по-назад писах за други автори и филми.
Ако има някой желаещ да се занимава, да пише на админ да разреши друга тема със същото заглавие и там може да си обсъждаме. Аз също бих се включила, но в момента лекувам стомах и съм само в пожелателен режим за WFPB.

# 100
В първия пост е достатъчно ясно обяснено. Заглавието също е ясно.
Та защо те притеснява това че пишат вегани?
Че темата е точно за тях.

# 101
Как се реши че е поставена "неправилно" по този начин темата? Grinning Все съм си мислила че авторът решава за какво ще е собствената му тема...
Точно това си беше идеята, в другата тема която е за ИР и ВМНВ хранене имаше оплаквания че вегетарианци и вегани не могат да се наместят там. За размаханите пръсти как месоядните ще се поболеем и измрем предпочитам да не си спомням че става грозно... Съответно се направи тази тема, за да си пишат отделно в нея хора с ИР които са вегетарианци или вегани.
Съмнявам се да няма някъде из форума тема за такова хранене без да е обвързана с ИР, признавам си че не съм търсила но едва ли да няма. Ако пък наистина никой не е пуснал - ами давайте, кой ви спира?
И аз като видя писано тук, надниквам с надежда да видя нещо интересно откъм храна предложено... а то някой решил че не го устройва за какво е темата. Странно ми е.

# 102
  • София
Постът ми беше насочен към хората, които са се объркали, мислейки че темата е за веган хранене за ИР. И не, не е обяснено в първия пост, точно затова в последните страници се коментира нещо съвсем различно от ВМ-НВ хранене. Заглавието е подвеждащо, затова влизат хора и пишат неща, които очевидно дразнят някои потребители. За правото на вето и за размахването на пръст, сериозно?
Пак повтарям, постът ми съвсем ясно е насочен към потребители, които пикаят на погрешното дърво. Ако желаят да се преборят да си направят тема (което може и да е трудно, защото вече има тема с такова заглавие). Предложих да се включа с информация. Това, че някой се е подразнил, си е изцяло негов проблем.

# 103
Постът ми беше насочен към хората, които са се объркали, мислейки че темата е за веган хранене за ИР. И не, не е обяснено в първия пост, точно затова в последните страници се коментира нещо съвсем различно от ВМ-НВ хранене. Заглавието е подвеждащо, затова влизат хора и пишат неща, които очевидно дразнят някои потребители. За правото на вето и за размахването на пръст, сериозно?
Пак повтарям, постът ми съвсем ясно е насочен към потребители, които пикаят на погрешното дърво. Ако желаят да се преборят да си направят тема (което може и да е трудно, защото вече има тема с такова заглавие). Предложих да се включа с информация. Това, че някой се е подразнил, си е изцяло негов проблем.
Няма объркване.
Темата е за хора с ИР, които са вегатарианци или вегани.
Направих я защото някои вегани и вегетарианци си позволяваха да ни държат сметка в другата тема как ние се храним. Нещо  което считам за недопустимо.
Затова направих тази тема и в другата тема сложих в началото този текст в червено

https://bg-mam.ma/p/1670312/48235656

Скрит текст:
Темата е за хора със здравословни метаболитни проблеми.  С годините огромна част от нас са доказали положителното въздействие на режими с драстично намаляване на въглехидрати /НВВМХ, Зона, Кето, carnivore /. Доказали сме го със споделянe на опит, изследвания, снимки. Доказали сме, че стандартните съвети за хранене и изписване на хапчета не работи.
Няма да се толерират тролове, които без никакви доказателства и несподелен личен опит разводняват темата, нападат, обиждат и си позволяват да дават вредни съвети, които очевидно на тях не са помогнали.
Всеки има право да се храни с храна, която харесва, но и да носи последствията от действията си. Темата предоставя достатъчно информация и не насилва никого.
Призовавам всички, които не одобряват обсъжданите в тази тема режими да използват темата
Инсулинова резистентност, вегетарианство и веганизъм
Чувствайте се свободни да докажете постиженията и опита си с изследвания и съвестно да носите отговорност за съветите, които давате на потребителите.
Нямаме против да се обсъждат в тази тема вегански и вегатариански режими, стига да е в рамките на добрия тон.

По-ясно от това не мога да го напиша повече.
Та темата е точно за вегани и вегетарианци . Пише го заглавието.
Та няма никакво объркване.

# 104
Развиването на първия пост, включването на още допълнителна информация, линкове към статии, блогове, проучвания по принцип не е задължение на Елора и с това може да се заеме някой желаещ, който има поглед над веган и вегетарианско хранене при ИР🙂

Последна редакция: чт, 08 авг 2024, 19:26 от dolce miele

Общи условия

Активация на акаунт