Инсулинова резистентност, вегетарианство и веганизъм

• 12 627
  • 133
  •   1
Отговори
# 105
Да, абсолютно не ми е работа.
Водя другата тема и за тази пет пари не давам. Няма как да развивам тема и режим, който ми е навредил.
Ако искате пуснете нова тема, променете заглавието, направете я само за вегани или за вегетарианци. Може и две отделни теми да пуснете.
Каквото щете правете.

Също така Silver cloud може ли да ми обясниш кои потребители на какво се дразнят.
Какво вето, кой размахва пръстче?
Не съм аз.
Виждам да се пишат неща с които не съм съгласна, но си мълча.

# 106
  • Paris, France
Постът ми беше насочен към хората, които са се объркали, мислейки че темата е за веган хранене за ИР. И не, не е обяснено в първия пост, точно затова в последните страници се коментира нещо съвсем различно от ВМ-НВ хранене. Заглавието е подвеждащо, затова влизат хора и пишат неща, които очевидно дразнят някои потребители. За правото на вето и за размахването на пръст, сериозно?
Пак повтарям, постът ми съвсем ясно е насочен към потребители, които пикаят на погрешното дърво. Ако желаят да се преборят да си направят тема (което може и да е трудно, защото вече има тема с такова заглавие). Предложих да се включа с информация. Това, че някой се е подразнил, си е изцяло негов проблем.

Включи се! В тази тема липсва информация, проучвания, успешни истории, съвети. Аз успях с друг режим и преди 10г WFPBD не беше популярна. Ям WFPBD отвреме навреме и ми харесва, че даже ми е вкусно. Не мога да се включа с повече от това, което вече написах.

Съжалявам, но при повечето хора вегетарианските режими не работят. Само вегански от цели храни и с нисък ГИ и без мазнина или доста строго кето. Няма лошо да се опита вегетарианска, но повечето сирена са твърде калорични и ще стане мазало. За ИР трябва да се махнат повечето инсулиногенни храни за известно време.

Не знам кой се дразни и размахва пръст, но в такива теми е рутинно. Към новите трябва да сме толерантни.

Аз съм чела малко за WFPBD и би ми било интересно да прочета повече.

Също, повече зелени листа, некалорични зеленчуци са полезни за всеки един човек.

Чакам с нетърпение да ни пуснеш информация.

# 107
  • София
Елора, на натка отговарях, на нея някой и размахва пръст за месото, което е нерелевантно в тази тема.

Невена, само ти ме разбра за какво говоря. Ще потърся информация на български и ще я пусна. Аз имам много книги, участвам в няколко групи във фейсбук, в които се споделят успешни истории, но май няма  български групи. Т.е. тази концепция е непозната тук.

# 108
Ако беше прочела внимателно и моя пост и нейния, щеше да разбереш, че има предвид преди. Тоест в другата тема са размахвани пръстчета. Не в тази тема.
Ако имаш инфо, споделяй. Ако искаш направи нова тема, смени заглавие, направи първи пост. Давай режими, резултати постижения.
Защото в другата тема споделяме откъде почваме, какви изследвания правим, какви заболявания имаме, снимки се дават. И какво постигаме, а то е много.
А тук няма такова нещо. Ще си замълча защо.
Но пък хора всякакви.

# 109
Елора, на натка отговарях, на нея някой и размахва пръст за месото, което е нерелевантно в тази тема.

Невена, само ти ме разбра за какво говоря. Ще потърся информация на български и ще я пусна. Аз имам много книги, участвам в няколко групи във фейсбук, в които се споделят успешни истории, но май няма  български групи. Т.е. тази концепция е непозната тук.
Нещо не ми спори комуникацията днес явно... какво пиша, пък какво излиза.
Цитат
Темата е поставена неправилно като спин-оф на темата за ИР за немесоядни.
Кое не е поставено правилно като точно затова си е темата? Пише си че е за това, ако трябва друга тема която не е за това - кой пречи да се стартира?
Авторката на темата го е написала за какво е. А аз написах как се стигна до отваряне на тази тема, защото в другата имаше неприятни дискусии, които вече описах.
И после четем
Цитат
Постът ми беше насочен към хората, които са се объркали, мислейки че темата е за веган хранене за ИР
Значи те са се объркали, ама авторката неправилно е поставила темата и трябва да се промени? Т.е. вече направена тема да се смени защото някой пише за друго в нея, а не този който не е по темата да бъде пратен в друга? Е сега съвсем се обърках Grinning

По принцип е хубаво наистина такава тема да е с повече информация и някой да си я "обслужва" като се стигне до продължения. Щом има доброволци - давайте.
На мен ми е интересна от гледна точка на това евентуално да видя по-различни идеи за храна които да са удачни при ИР, аз съм си твърдо месоядна и се опасявам че няма аз какво да допринеса в замяна.

# 110
  • Paris, France
Silvercloud, ако искаш, помоли участниците в групите за разрешение да преведеш историите им! В смисъл да са с резултати на КЗ, инсулин, какво е направил този режим за тях, отслабнали ли са, ей такива.

Аз от 3 дни съм само на зеленчуци и смятам в събота да започна 3 до 7 дневен глад. Малко се поосвинках напоследък и понеже децата и ММ ги няма, ми е много лесно да не готвя и да не ям. Голям кеф. Ям по около 1-2 кила листа от цвекло, спанак, кориандър, магданоз, домати, краставици, моркови, репички и всичко сурово, без мазнина и без сол. Страхотно се чувствам, обаче се чудя няма ли да си разбрицам жлъчката без мазнина. Нищо не ми се яде. Ни-що. Нищичко. Сутрин пиех лимон с вода, но после съм гладна и замених с оцет. Лимон вечер. Не спортувам и гледам да си почивам. Ходя пеша.

Стискайте палци да си направя гладуването!

Жалко, че в темата от 8 страници спорове и разкази за други режими, няма нито една стимулираща история с веганско хранене.

# 111
Въх, поне малка лъжичка зехтин или нещо? За колко ще я глътнеш там, ама да не се сгънеш наистина от жлъчката съвсем без...

# 112
  • Paris, France
Мислех да пия омега 3, но моето е рибено масло, а искам да карам веган, на зеленчук. В кило спанак има 3.9г мазнина, в кило домати 2г. Не  са съвсем без мазнина.

Супер се чувствам без сол. Е, има някаква в целината.

Кой иска да прави зеленчуков пост с мене? dolce miele?

# 113
Добре звучи както го описваш че се чувстваш, дано наистина да ти е достатъчна тази нищожна мазнина. Аз не знам дали бих посмяла чак така, поне мъничко зехтин бих приемала, ей така да знам че има.
А без сол ми звучи супер странно вече, аз в тия жеги даже във водата си слагам по малко... Grinning Без нея изпита вода ми излиза на гърба веднага, аз не смогвам да си доливам.
Ще е интересно да разкажеш като го минеш това дето си наумила. Много екстремно ми звучи и едва ли да пробвям на пак ми е интересно да прочета. Ти не си от вчера в тая игра, за някой без опит бих се притеснила повече.

# 114
  • София
natka, по време на отслабването е съвсем без добавени мазнини (в растенията си има естествени мазнини), после до 30г на ден. Но да, приема се, че мазнините в излишък са вредни, а достатъчните мазнини са доста под нормално приетото.

Търсих информация за WFPB (Whole Food Plant Based) на български, но не успях да намеря. Дори и не знам как да го наричам. Но има една книга по темата, слагам линк, не я намирам в електронен вариант, но я имам в оригинал, който я иска ще му я пратя.   
https://www.ciela.com/kak-da-otslabnete-s-pravilnite-v-glehidrati.html   

Най-кратко казано, WFPB се базира на идеята, че животинските храни са вредни и възпалителни. Правено е мащабно проучване, наречено Китайското проучване (има издадена книга на български, но не е налична нито на хартия, нито в елетронен вариант. Линк към Уикипедия за China study, няма на български:   
https://en.wikipedia.org/wiki/The_China_Study
Книгата я има налична на английски в сайтовете за споделяне.

Накратко, прави се това изследване/наблюдение на хранителните навици на големи групи хора и здравето им, правят се изводи, че животинската храна е вредна. Това се приема от много лекари, които съветват пациентите си да се хранят така, постигат се страхотни резултати, пишат се книги, има сайтове и гурута, но не е комерсиализирано като кетото - най-много да предлагат абонамент, за да ти изготвят хранително меню за седмицата. Очевидно не е стигнало до България още и затова няма информация. Затова всичко, с изключение на споменатата по-горе книга, е на английски:

Сайт за начална информация (то това е цялата нужна информация):   
https://www.forksoverknives.com/how-tos/plant-based-primer-begin … plant-based-diet/
Има и едноименна книга в оригинал, намира се лесно, имам я.  Има и филм със същото име, не помня къде го гледах.

Сайтът на Майкъл Грегър, който беше споменат в последните страници:     
https://nutritionfacts.org/explore/   
Този автор има доста книги, които се намират в оригинал в сайтовете за споделяне. Който се интересува, мога да му изпратя.
How not to die, How not to diet, How not to age, cookbooks.

И накрая едно сравнително изследване между нисковъглехидратно и нискомазнинно хранене за отслабване. Краткото заключение е, че двата метода са еднакво ефективни.   
https://examine.com/articles/low-fat-vs-low-carb-for-weight-loss/

Невена, във фейсбук има много групи по темата, в които се споделят и success stories: Starch solution, Forks over knives, etc. Пишеш WFPB weight loss и ти излизат всичките. Ето тук успешни истории: 
https://www.forksoverknives.com/success-stories/

Сега видях за солта че коментирате. Не е безсолно хранене, но се разчита на разумност. Храненето не нито плодово, нито зеленчуково. Базирано на цели скорбялни храни - по време на отслабването 50% от чинията, другото зеленчуци. След това 75%. Като макроси се въртят 80:10:10. Малко е трудно да се постигне, особено ако не ядеш захар, мед и плодовете са ограничени. По-реалистично е 75:15:10, последното са мазнините.

Има и филми, ето два по Netflix:
The game changers
What The Health

# 115
  • София
Silvercloud, ако искаш, помоли участниците в групите за разрешение да преведеш историите им! В смисъл да са с резултати на КЗ, инсулин, какво е направил този режим за тях, отслабнали ли са, ей такива.

Аз от 3 дни съм само на зеленчуци и смятам в събота да започна 3 до 7 дневен глад. Малко се поосвинках напоследък и понеже децата и ММ ги няма, ми е много лесно да не готвя и да не ям. Голям кеф. Ям по около 1-2 кила листа от цвекло, спанак, кориандър, магданоз, домати, краставици, моркови, репички и всичко сурово, без мазнина и без сол. Страхотно се чувствам, обаче се чудя няма ли да си разбрицам жлъчката без мазнина. Нищо не ми се яде. Ни-що. Нищичко. Сутрин пиех лимон с вода, но после съм гладна и замених с оцет. Лимон вечер. Не спортувам и гледам да си почивам. Ходя пеша.

Стискайте палци да си направя гладуването!

Жалко, че в темата от 8 страници спорове и разкази за други режими, няма нито една стимулираща история с веганско хранене.

За мазнина - може авокадо или маслини/маслинова паста, ако не искаш ядки. Другото е малко слънчоглед, тиквено семе или бадеми накиснати за 1 вечер във вода. След като гладувам, докато се захранвам, гледам да не консумирам екстрахирани мазнини.

Иначе за здравословно хранене и веган, вегетарианско, суровоядство мисля, че има много информация и на бг, включително и теми в този форум. Идеята, че се набляга точно на консумация на възможно най-рабнообразни възможно най-малко преработени плодове, зеленчуци (много зеленолистни), бобови, ядки и т.н, които по-възможност да не са отглеждани промишлено, а най-добре да са диворасли (например коприва, киселец, лапад). Според мен не е толкова важно да се следят пропорциите на макросите, колкото да се набляга на качествените продукти, които се консумират, защото така се набавят не само макро, но микронутритиентите и усвояемостта е по-висока. Гайдурков има книги с обяснения и рецепти. Неговата система не е чисто веган/вегетарианство, той допуска консумация на месо, но рядко и приготвено по специален начин. Обръща внимание на това, че исторически храненето на българите, и може би и на другите христиани е 50% веган, поради продължителните пости, които са през половината година.
Може би няма информация точно насочена към хора с ИР, защото идеята на здравословното хранене и холистичните методи, е да лекуват цялото тяло, а не да се гледа един от проблемите му. Например всичката информация, която съм търсила за полезно хранене, е била по повод, че детето ми имаше атопичен дерматит, но според мен с малки адаптации, може да се приложи към хора с ИР. Преди няколко години съпругът ми беше с ИР и промяна на храненето (не веган/вегатариански) му помогна, но също много повлия редовния спорт и намаляването на среса, за да се справи с проблема.
 А и след известен период, след смяна на хранителните навици и промяната на живот, чувствителността на клетките би трябвало да се възстанови и тогава да се мине към един по-олекотен и не толкова рестриктивен режим.

# 116
  • Paris, France
WFPBD е диета от цели, минимално преработени, растителни храни. Веганска диета. За ИР, ако се цели сваляне на мазнини, се препоръчва да не се добавя никаква мазнина или минимална. Системата работи, защото растителната храна се разваля по-бавно от мършата и така не се поемат бактерии, които предизвикват ИР. Богата е на фибри диетата и те спомагат да не изпитваме глад. Също на витамини, които са основно в обектите. Няма инсулиногенен протеин. Не работи за всички хора. Аз не мога да отслабна на такава диета. Също и не ми притъпява глада както кето режима. Държи ми КЗ и инсулин толкова ниски, колкото и кето режим когато се храня изокалорично, не слабея и не дебелея.

Ядки и мед не ям като постя. Ядките са възпалителни.

натка, от сол и ядки почвам да кашлям. Затова си направих почивка. В целината има предостатъчно сол. Искам малко да се изчистя. Не съм ИР в момента  С постите целя автофагия, почивка на червата и черния дроб и това е. След това ще опитвам да вдигам тегло без да предизвиквам ИР.

Silver cloud, нямам фейсбук в момента и няма да тръгна по групи. Аз си се оправям и сама. Не ми действа добре солта, иначе може да се яде на този режим.

# 117
Имам спомен че е ставало дума в другата тема от която се знаем, то вероятно и там ти да беше го "донесла" това като информация. Но май само го прочетохме с интерес и никой не се метна на това Grinning
За глада ми се струва нормално, нали повечето затова предпочитаме да махнем въглехидратите а не мазнините - няма такова спокойствие като не огладняваш нонстоп, знаеш. На мен фибри и салати не ми "лъжат" глада, моят явно е по-хитър Grinning
За ядките съм съгласна че не са за ядене на някакви съществени количества. Вярно там киснене и прочие ама пак не е същото.
Много интересно за солта обаче, то е хубаво и че си си го установила със сигурност от какво е.
Ще следя с интерес, макар че пак ще е сигурно само любопитство, нещо не си се представям да го пробвам това. Виж с пълен глад нямам проблеми, до 70 и няколко часа съм пробвала най-дълго де, повече от това не. Но говоря за никаква храна - само вода, по 1-2 малки чашки еспресо на ден, малко електролити и туйто. По-лесно ми е, аз съм си бодра и енергична през цялото време на фаста. И естествено 3 дена не са за често правене.

# 118
  • In the land of Never Never
Глутена дразни, защото глутена сега не е като глутена отпреди няколко десетилетия.
Да, освен това има и повече глутен, защото пшеницата от сорт джудже, която започва да се отглежда масово през 60-те години на миналия век, селектиран сорт, за да расте пшеницата на клас, а не на стъбло, съдържа много повече глутен. Тази пшеница обаче е податлива на вредители, и затова се обработва с пестициди, и започвт проблемите.
Сега има връщане към старите сортове, като еднозърнест и двузърнест лимец, сорго, спелта, и други.
Другият проблем са набухвателите в хляба, и консервиращи ензими, а не квас.
Квасът в хляба има това предимство, че разгражда глутена до някаква степен, и той се усвоява по-лесно от организма.

Относно месоядни, веганството и вегетарианството, аз не ям месо от 30 годишна, но риба ям. По принцип, смятам че всеки трябва да си реши какъв режим му подхожда и да го следва.
Аз месо не обичах от дете, ставаше ми тежко, завираше ми се по зъбите, но всички казваха, че трябва да се яде, това са белтъчини, няма как без това. Отказах го лесно, просто в началото го намалих, до един-два пъти седмично, после месечно, най-много, и видях че мога и без него.
Мисля, че храненето е добре да е plant-based, т.е. основно на растителна храна, което не изключва животинската, който предпочита така. Или риба. Обаче месото не бива да се замества със сирене, не е добър вариант в големи количества също.

# 119
За сиренето е така. Ама е толкова вкусно Flushed
От твърдите сирена установих, че ми правят драма. С кожата. Обривам се.
Иначе си хапвам козе, овче, биволско. Кравето е ако реша солени курабийки да правя или баница.
Все се каня да изключа поне за три седмици сирене и всякакви млечни да проследя какво ще стане.

Общи условия

Активация на акаунт