Плюсове и минуси на кварталите в София - 8 тема

• 42 846
  • 797
  •   1
Отговори
# 150
Симона, гледали ли сте в Света Троица, Разсадника/Коньовица, Илинден? На мен тези райони са ми много приятни, имат транспорт и са доста зелени, а м/у блоковете имат доста пространство.

Овча Купел, старата част, за мен е много обширно понятие. Има места, в които изобщо няма транспорт и никак не са ок, други са доста близо до Павлово и Борис, до Славия, до новото метро... До парка също е приятно, но зависи в коя част си - в посока НБУ е малко като на село, към Любляна и булеварда е цивилизовано.

# 151
Симона, гледали ли сте в Света Троица, Разсадника/Коньовица, Илинден? На мен тези райони са ми много приятни, имат транспорт и са доста зелени, а м/у блоковете имат доста пространство.

Овча Купел, старата част, за мен е много обширно понятие. Има места, в които изобщо няма транспорт и никак не са ок, други са доста близо до Павлово и Борис, до Славия, до новото метро... До парка също е приятно, но зависи в коя част си - в посока НБУ е малко като на село, към Любляна и булеварда е цивилизовано.

В Света Троица гледахме само един на Сливница, но беше прекалено шумно. В Разсадника гледахме един до доста цигански къщи точно до метрото и се отказахме, дойде ми малко в повече. Трябва да прегледам пак какво има като обяви и при двете + Илинден, там изобщо не сме ходили.

В Овча Купел точно по Любляна и Боряна ходихме и около парка, но май нещо не е моето място.

Последна редакция: вт, 28 юли 2020, 16:09 от SimonaDimitrova95

# 152
Да де, въпроса е, че дори пред блока да ми харесва, няма как до 18 да ги вържа за полата ми и ме интересува близостта до Орландовци, Фондови Жилища и т.н. до колко да ме притеснява. Че няма да го пусна на 7-8 години да се разхожда само, е ясно. Smiley

А какво толкова страшно има във Фондови жилища, че не ми стана ясно?

# 153
Да де, въпроса е, че дори пред блока да ми харесва, няма как до 18 да ги вържа за полата ми и ме интересува близостта до Орландовци, Фондови Жилища и т.н. до колко да ме притеснява. Че няма да го пусна на 7-8 години да се разхожда само, е ясно. Smiley

А какво толкова страшно има във Фондови жилища, че не ми стана ясно?

По-напред се написа, че там "има и масово коне с каруци", което автоматично ме навежда на мисълта какви са обитателите. Не знам, не съм се разхождала там, за това питам, може и нищо страшно да няма и един отговор 'не' щеше да свърши същата работа. Smile

# 154
За съжаление няма много предлагане в Илинден и Света Троица. Аз също търсех активно там, но за 5-6 месеца не излезе нищо приемливо. А каквото излезе хубаво, ми се видя доста надценено.

# 155
За съжаление няма много предлагане в Илинден и Света Троица. Аз също търсех активно там, но за 5-6 месеца не излезе нищо приемливо. А каквото излезе хубаво, ми се видя доста надценено.

Да и аз сега прегледах бързо, нищо интересно. Има една висока тухла в Света Троица дето години наред седя на груб строеж и сега е завършена, Адрес от поне 1 година продават апартаменти там, като гледам още има, странно защо не са се изкупили до сега. Smiley

Последна редакция: вт, 28 юли 2020, 16:09 от SimonaDimitrova95

# 156
Е именно де - аз бих променила критерия "близост до парк", в смисъл голям парк.
Ако си представяш идилията да буташ количка замечтано от 9-18 ч. вечерта по алеите на парка, или да седиш на пейка с книжка в ръка, а бебето да спи кротко в количката - имай предвид, че това е максимум до година и половина на детето. След това то тръгва само и най-добре да е на по-малко пространство тип площадка или квартална градинка, отколкото по големи поляни и дълги алеи. И като се умори, да можеш да се прибереш бързо, да го измиеш, да хапне и да ляга да спи. На 3-4-5-6-7 години пак е добре да е на по-малко и контролирано пространство. Защото вече ще си тръгнала на работа, след като се прибереш, имаш час-час и половина да се прибереш и пак да измиеш, нахраниш и сложиш да легне. Докато дИтето дивее, ти искаш да седиш на пейка, след цял работен ден, а не да търчиш насам-натам като елементарна частица в ускорител.
Събота и неделя е друга бира - качваш целия цирк барабар с шапитото в колата и можеш да отидеш в който и да е голям парк в София или извън София където душа ти иска.
Затова, ако решиш да потърсиш апартамент в по-стар и устроен район, в който има повече макар и малки междублокови/междукоопераций-ни детски площадки, ще имаш по-голям избор.
Това е моят съвет, от опит, пък ти си решаваш.
И за да не спамя-виж в скрития текст, на този сайт има големи смешки, които са си чиста истина.

# 157
По-напред се написа, че там "има и масово коне с каруци", което автоматично ме навежда на мисълта какви са обитателите. Не знам, не съм се разхождала там, за това питам, може и нищо страшно да няма и един отговор 'не' щеше да свърши същата работа. Smile

Пак някой, който не се е рахождал, но пък е прочел, е творил. Съвсем нормални хора живеят там. Живея в Света ТроИца (достатъчно близо до ФЖ), за да знам, че няма нищо страшно. Simple Smile

# 158
Събота и неделя е друга бира - качваш целия цирк барабар с шапитото в колата и можеш да отидеш в който и да е голям парк в София или извън София където душа ти иска.
Затова, ако решиш да потърсиш апартамент в по-стар и устроен район, в който има повече макар и малки междублокови/междукоопераций-ни детски площадки, ще имаш по-голям избор.

Ние имаме куче и за това. Откакто се преместихме от Гоце Делчев в Дружба 2, разходките не са винаги приятни. Smiley
А критерия отдавна е променен от по-долям парк на поне някаква средно голяма градинка или малък парк в квартала, просто не ги знам всички. Ако има и заградена кучешка поляна - супер. За това и толкова се чудим за Толстой, просто друга двойка ни изпревари и в момента се чудят дали ще го взимат или не, ние сме следващите в списъка, ако се откажат. До тогава продължавам да гледам.

# 159
Значи просто като гледаш офертите и видиш нещо, което ти допада като снимки на апартамента, пускаш Гугъл мапс и сателитен изглед и виждаш как е районът. По-старите квартали (без Младост-1 със сигурност) с междублокови пространства има и градинки/площадки и зелени площи за кучето (въпреки че аз мразя кучета, пуснати да тичат на воля и изречението "Ама не се страхувайте, то е добро!").
На живо мога да ти дам мой критерий дали средата е сравнително безопасна за отраснали деца - ако има пуснати деца да играят без родители, или пък родителите са се събрали на групички на бира, ракия и мезета пред/около блока, това не е безопасна среда за мен. Смятам квартала за кофти - дори и без индийци, но с бели обитатели с невисоки стандарти за възпитание на децата.
Щом планирате деца, търси квартал с детски градини и прилични училища до 7 клас, това много бързо ще ти дойде до главата.

# 160
Скрит текст:
Ако си представяш идилията да буташ количка замечтано от 9-18 ч. вечерта по алеите на парка, или да седиш на пейка с книжка в ръка, а бебето да спи кротко в количката - имай предвид, че това е максимум до година и половина на детето. След това то тръгва само и най-добре да е на по-малко пространство тип площадка или квартална градинка, отколкото по големи поляни и дълги алеи. И като се умори, да можеш да се прибереш бързо, да го измиеш, да хапне и да ляга да спи. На 3-4-5-6-7 години пак е добре да е на по-малко и контролирано пространство. Защото вече ще си тръгнала на работа, след като се прибереш, имаш час-час и половина да се прибереш и пак да измиеш, нахраниш и сложиш да легне.
Докато дИтето дивее, ти искаш да седиш на пейка, след цял работен ден, а не да търчиш насам-натам като елементарна частица в ускорител.
Скрит текст:
Това е моят съвет, от опит, пък ти си решаваш.
И за да не спамя-виж в скрития текст, на този сайт има големи смешки, които са си чиста истина.

Само да вметна, че някои от големите паркове на София попадат сред квартали с платено паркиране, което вече ще важи и в събота за зелена зона,  за синя зона и в неделя. Тоест, това ще е доста трудно да се случи за Южния и Борисовата.
https://stolica.bg/mestna-politika/ot-septemvri-v-sofiya-sinyata … lenata-i-v-sabota
Трябва да си на пеш арзстояние, за да ги ползваш събота и неделя, но ако си на пеш разстояние, няма никакъв проблем и всеки ден да си там, особено през лятото. Купуваш колело на детето, яхаш твоето колело и нямаш никакви грижи Simple Smile Непрекъснато се разминаваме с такива семейства из Борисовата.
Ние имаме куче и за това. Откакто се преместихме от Гоце Делчев в Дружба 2, разходките не са винаги приятни. Smiley
А критерия отдавна е променен от по-долям парк на поне някаква средно голяма градинка или малък парк в квартала, просто не ги знам всички. Ако има и заградена кучешка поляна - супер. За това и толкова се чудим за Толстой, просто друга двойка ни изпревари и в момента се чудят дали ще го взимат или не, ние сме следващите в списъка, ако се откажат. До тогава продължавам да гледам.
Аз бих търсила нещо в близост до Северния или Западния парк. За мен не е ок кучетата да се разхождат и да пишкат в пясъчниците и катерушките на децата в междублоковите пространства.
Скрит текст:
Значи просто като гледаш офертите и видиш нещо, което ти допада като снимки на апартамента, пускаш Гугъл мапс и сателитен изглед и виждаш как е районът. По-старите квартали (без Младост-1 със сигурност) с междублокови пространства има и градинки/площадки и зелени площи за кучето (въпреки че аз мразя кучета, пуснати да тичат на воля и изречението "Ама не се страхувайте, то е добро!").
На живо мога да ти дам мой критерий дали средата е сравнително безопасна за отраснали деца - ако има пуснати деца да играят без родители, или пък родителите са се събрали на групички на бира, ракия и мезета пред/около блока, това не е безопасна среда за мен. Смятам квартала за кофти - дори и без индийци, но с бели обитатели с невисоки стандарти за възпитание на децата.
Щом планирате деца, търси квартал с детски градини и прилични училища до 7 клас, това много бързо ще ти дойде до главата.
Е, това вече е труден критерий, тези училища като правило са или в по-скъпите квартали (център - 20-то, Гоце Делчев - 73-то, Лозенец - 107-мо, 120-то, 35-то, Докторски - 38-мо, Изток - 119-то, Яворов, Младост, за тези се сещам сега), или са с подбор - като СМГ след 4 клас.

Последна редакция: вт, 28 юли 2020, 16:43 от Анонимен

# 161
Айде тук някои пак се размечтаха за частни паркове и градинки едва ли не.

# 162
То и да сме до вратата на детската градина, пак не е сигурно, че ще приемат детето там, доколкото съм чувала. Нали са някакви точкови системи и т.н. С училищата пък съвсем не съм запозната, но определено не смятам да ходим в Манастирски, Малинова долина, Студентски, Кръстова вада и т.н.

Айде тук някои пак се размечтаха за частни паркове и градинки едва ли не.
Това към мен ли беше?

# 163

Много типично - има предлагане на дадена цена, но не струва. И купувачът приема, че това е цената и пропуска, че това е цената за това качество. И когато се появи нещо добро, на него му се струва, че е надценено, понеже не е на онази цена Simple Smile Ама то затова е надценено, понеже е явно по-добро и се откроява с качество, значи е длъжно да е по-скъпо.
Съвсем като с доматите - ходиш, гледаш, навсякъде по 3 лева, ама не струват. И изведнъж виждаш едни големи, зрели, здрави, сорт биволско сърце и на цена от 6 лева. И казваш, да бе, толкова пари, навсякъде са по 3 лева, ще дам аз двойно Stuck Out Tongue

# 164
Попея, от 20-то мои приятели не са доволни, знам им критериите и се съгласявам с тях. Лични впечатления нямам.
В центъра има и други добри, изпуснала си не малко от тях.
А това с колелото може би е валидно за по-големите деца, тийнове примерно, малките искат да карат с приятелчета, което по горите не става. И не карат половин или един час непрекъснато, а на всеки 5 мин. макс слизат от колелата и искат и правят нещо друго - гонят се, говорят си, отиват на пързалката, после пак за малко с колелата. Детска му работа.
И да се похваля - вчера, за втори път този месец, полицаи по Витошка спираха велосипедисти. Да се научат, че Витошка е пешеходна, не велосипедна.

Симона, естествено, че гаранция за детската градина няма, но все пак ако има 2 детски градини в района или наблизо, шансът се увеличава, нали? Същото е и с училищата - ако в квартала (прилежащия район) и в съседния прилежащ район има прилични училища, шансът да влезе детето поне в едното е по-голям.

Общи условия

Активация на акаунт