Плюсове и минуси на кварталите в София - 8 тема

• 42 952
  • 797
  •   1
Отговори
# 165
Да питам, в "Иван Вазов" има и едно училище, закътано такова, не бие на очи, та свястно ли е? Вдига ли цените на имотите?

# 166
За съжаление няма много предлагане в Илинден и Света Троица. Аз също търсех активно там, но за 5-6 месеца не излезе нищо приемливо. А каквото излезе хубаво, ми се видя доста надценено.

Много типично - има предлагане на дадена цена, но не струва. И купувачът приема, че това е цената и пропуска, че това е цената за това качество. И когато се появи нещо добро, на него му се струва, че е надценено, понеже не е на онази цена Simple Smile Ама то затова е надценено, понеже е явно по-добро и се откроява с качество, значи е длъжно да е по-скъпо.
Съвсем като с доматите - ходиш, гледаш, навсякъде по 3 лева, ама не струват. И изведнъж виждаш едни големи, зрели, здрави, сорт биволско сърце и на цена от 6 лева. И казваш, да бе, толкова пари, навсякъде са по 3 лева, ще дам аз двойно Stuck Out Tongue

ЧС, за да стигна до този извод съм изгледала достатъчно обяви в този район и обяви в други, по-престижни и предпочитани от мен райони. Сравнила съм ги като състояние, квадратура и личните ми изисквания. За мен, подчертавам, хубавите в Св. Троица и Разсадника бяха надценени, защото бяха на цени като в Гоце Делчев, Хиподрума и Лагера. И не се открояваха с кой знае какво качество, чисто и просто бяха същите, разликата беше в района. 

От там и този извод, който пак казвам, си е личен.

# 167
Попея, от 20-то мои приятели не са доволни, знам им критериите и се съгласявам с тях. Лични впечатления нямам.
В центъра има и други добри, изпуснала си не малко от тях.
А това с колелото може би е валидно за по-големите деца, тийнове примерно, малките искат да карат с приятелчета, което по горите не става. И не карат половин или един час непрекъснато, а на всеки 5 мин. макс слизат от колелата и искат и правят нещо друго - гонят се, говорят си, отиват на пързалката, после пак за малко с колелата. Детска му работа.
И да се похваля - вчера, за втори път този месец, полицаи по Витошка спираха велосипедисти. Да се научат, че Витошка е пешеходна, не велосипедна.

Симона, естествено, че гаранция за детската градина няма, но все пак ако има 2 детски градини в района или наблизо, шансът се увеличава, нали? Същото е и с училищата - ако в квартала (прилежащия район) и в съседния прилежащ район има прилични училища, шансът да влезе детето поне в едното е по-голям.
Критерият ми е един, резултати на НВО в 7 клас, 20-то е в първите 5 държавни (има доста частни сред първите) по този критерий по спомен. Иначе сигурно има, но така или иначе, центърът е скъпо място, дори и по-евтината му част пак не може да се сравнява с Дружба по цени.
Ами не е така, с колела са и 7-8-9 годишни деца, има дори на видима възраст 5-6 години. И ако не иска по горите, може и  по алеите. Нали ги виждам всеки ден. По мое мнение до голям парк винаги е по-добре отколото не до голям парк, но въпросът е какво може да си позволи конкретното семейство. Но до Северния и Западния Симона би трябвало да може, там има евтини квартали. Виж, с училищата въпросът не стои така.
Да питам, в "Иван Вазов" има и едно училище, закътано такова, не бие на очи, та свястно ли е? Вдига ли цените на имотите?
Христо Данов е прилично училище, но не е в топ по НВО. Някъде към 30-те или 40-те за София е, което пак е в горната половина, де.
Айде тук някои пак се размечтаха за частни паркове и градинки едва ли не.
Кой се е размечтал? От  8 септември тези промени влизат в сила. Ако идеш с кола до Южния в събота, няма да можеш да паркираш в Иван Вазов. За мен е само въпрос на време и Гоце Делчев и Стрелбище да изпищят за зона, сега направо не им завиждам какво ще им се случи Simple Smile

Последна редакция: вт, 28 юли 2020, 17:23 от Анонимен

# 168
Частни уроци му е майката, независимо колко "престижно" е училището, без уроци не става. Като са минали през частните уроци, естествено е децата да имат по-високи резултати и на изпитите в училище.
Въпросът е да не е изпаднало (крайно)квартално училище, с малцинства, или с немалцинствени жители, но с ниски амбиции за децата им. Тогава вече би било проблем.

# 169
Стрелбище и Брезите отдавна пищят за зона...

# 170
Но сега пък съвсем ще изпищят, като всичко, което досега се буташе в Иван Вазов, ще се изтресе там.

# 171
Като цяло кое е проблема с училищата, че трудно ще се доредиш, ако не си в квартала или че ще трябва да ги водиш и взимаш, пък ще си на другия край на града? Децата в квартала с предимство ли са или се приема по успех?
Иначе в център, Лозенец, Докторски, Изток, Яворов и т.н. абсурд. Не ни се дават такива пари, не че не бихме живяли там.

Ходихме на оглед в Брезите и едвам намерихме къде да спрем. Отказах се от апартамента, към който нямаше вариант за паркомясто, още тогава.

# 172
Аз от там се махнах с огромен кеф. Обичах си квартала, близо ми беше до всичко, обаче ми писна да гледам в прозорците на съседите и да няма как да се размина, камо ли къде да спра.

Там се е строяло масово 90-те години и не съм сигурна, че са спазени каквито и да било изисквания за отстояние между блокове по 8 и повече етажа. Преди това са били къщи.

# 173
Като цяло кое е проблема с училищата, че трудно ще се доредиш, ако не си в квартала или че ще трябва да ги водиш и взимаш, пък ще си на другия край на града? Децата в квартала с предимство ли са или се приема по успех?
Иначе в център, Лозенец, Докторски, Изток, Яворов и т.н. абсурд. Не ни се дават такива пари, не че не бихме живяли там.

За училищата има райониране от няколко години и всяко училище си има определен район, от който приема с предимство, има и критерий уседналост. И само след като е приело всички деца от този район и останат места, може да се запише дете извън района. В някои остават по 1-2-3- места, другаде не остават никакви - например в 73-то и 107-мо. Моят съвет е да намерите и да се запозанете с наредбата на СО по въпроса, и после да решавате.

Това за 1 клас. След 4 клас има прием в 107-мо и в СМГ, в математически паралелки. Има и в хуманитарни паралелки с изпит в 1 клас  - НУКК (лицея в Горна баня) и Шилер в Младост (за тях не съм сигурна как е точно, но може да се провери).

Ами специално за училищата може и да си струва (ако ги имате тези пари, разбира се, и не ви се дават, ако ги нямате, ясно), ако алтернативата е да давате по 5-6000 евро на година за частни училища в продължение на 7 години. То и за детските градини важи, те също са по местоживеене и също алтернативата е частни детски градини, но те поне са по-евтини.

Последна редакция: вт, 28 юли 2020, 17:54 от Анонимен

# 174
Частни детски градини - да, частни училища по-скоро не. Братовчедка ми е учила в такова и не бих казала, че е била в добра среда. Не че и някои държавни не са така, ама поне не оставяш една торба пари. Smiley
По-скоро вместо горе изброените бихме се навили компромисно да дадем повече за Гоце Делчев или Лагера. Не знам защо все натам си ни влече, ама все още изчакваме и мислим. Smiley

# 175
Моето мнение накратко - хубав парк е безценен при наличието на дете и куче в семейството; яслите и градините не са чак толкова невъзможни - в Изток детето ми беше прието на първо класиране в най-близката, която беше първо желание (моите схващания са, че до четвърти клас за детето е най-добре да ходи в градина и училище възможно най-близо до дома си) с възможно най-обикновения брой точки - за двама работещи родители с адрес в квартала.
Ако пак трябва да избирам - наличието на парк, градини, училище, практики на общопрактикуващи лекари дори ще дадат повече точки, отколкото съм им давала навремето - просто се нагледах и наслушах на проблеми, с които се сблъскват хората.

# 176
Ако пак трябва да избирам - наличието на парк, градини, училище, практики на общопрактикуващи лекари дори ще дадат повече точки, отколкото съм им давала навремето - просто се нагледах и наслушах на проблеми, с които се сблъскват хората.

+1. С уговорката, че като пораснат децата може други неща да излязат напред Wink

# 177

+1. С уговорката, че като пораснат децата може други неща да излязат напред Wink

Ще излязат, но преди това имам едни 10 години, в които детето е вързано за нас, и за трима ни е по-щадящо да сме на място с добра социална, транспортна и всякаква инфраструктура.

# 178
И за прием в общинските градини ще въвеждат уседналост, в смисъл повече точки за по-ранна регистрация на постоянен адрес. Май трябваше от тази година да въведат това, но се отказаха. Вероятно от другата - ще стане. Защото много номера се въртят с адресната регистрация. Няма да спрат, но може да намалеят тези врътки.
Така че не е зле Симона да помисли и за това - частна детска ясла и градина са си едни 700-800 лв. на месец. За някои може да са нищо, но за доста хора са много. А ако въведат изискване за поне 2 или 3 години на адреса при кандидатстване в ясла/градина (като повече точки, естествено), то си е баш време да си намерят собствено жилище.
Напълно съм съгласна с мненията за уредените квартали (паркЧета, градинки, детски градини и училища, лекари, магазини и т.н.). Не е задължително и не само най-скъпите квартали влизат в тази категория. Важното е да се мисли предварително, да се приоритизират важните неща. Ако имаш достатъчно пари и не работиш/си на свободна професия, можеш да си позволиш да караш детето до и от детска градина на другия край на града. Но пак има едно НО - това отнема време, дори с кола. За тези, които имат деца, хич не е трудно да си представят едно кисело недоспало дете, с което буквално се бориш сутрин рано да го будиш, къпеш, обличаш, качиш в колата. А то мрънка ли мрънка. И това всеки работен ден. Ако детската градина е наблизо, може и в 7 или дори 7 и нещо да го вдигнеш, пак ще успееш и да го заведеш до 8,30 ч., и да отидеш навреме на работа.
С лекарите проблемът е голям - в поликлиниките, т.нар. практики, докторите са с пълни пациентски листи, записват най-вече с връзки. С педиатрите проблемът е още по-голям. Но пък с кола и частни болници има алтернативи, а и не се боледува всяка седмица.
Признавам, куче мен не ме вълнува - нито имам, нито ще си взема, но дори да имах, детето ми е по-важно.

# 179
  • София
От изброените квартали - с две ръце съм за Гоце Делчев, тук има мноого площадки, училища, градини, парк, магазини и свестни хора.
Живяла съм в Св. Троица и не мога да разбера на базата на какво цените там са като цените в Гоце Делчев....ужасно надценени...

Общи условия

Активация на акаунт