Аз я наричам така, защото така й казваха всички в квартала по време на моето детство, което беше отдавна.
Официално се нарича градина Кюлуците (сега, как се е казвала официално тогава, нямам представа) и е индивидуален паметник на градинското и парково изкуство. И да, мащабът й е на междублокова градинка още 1929 г., когато е създадена. Със сигурност не е дори паркЧЕ.
А разхождането и изхождането на кучетата сутрин в заградените детски площадки в тази градинка и на Заимов до Кракра съм го наблюдавала нееднократно и лично.
Някой беше призовал в темата да не петним паметта на Раковски и да наричаме улицата на негото име точно, а не с А накрая. Не съм съгласна с този потребител. Всеки квартал, особено старите такива, си има местни наименования на знаковите места в района. Което не е обида към личностите, чиито имена носят.
А за няколкото (не много) потребители, на които им е интересна архитектурата и историята на София, ето линк към интерактивна карта с паметниците на архитектурата/културата (красиви знакови сгради) в центъра на града. Зуумваш и кликваш и ти се показва снимка и информация за сградата.
http://io.morphocode.com/sofia/