Аз съм софиянка, изнесла се на село, в Лозен. Имаме семейни имоти (баща ми) в Лагера (2 апартамента, които сега са под наем там) отделно имаме земи в Лозен, а и имаме опция да купим жилище на изплащане, ако решим. И въпреки това предпочитам живота "на село", разбира се точно в това село поради близостта му със София. Разходите са повече, сравнено с апартамент, различни са в зависимост от отоплението (газ, котел и тн), също каква площ се отоплява, колко голям и поддържан двор имаш и тн. Да имам къща с двор, с всякакви детски съоръжения за мен е огромен плюс, особено с две породени деца, просто ставаме и излизаме в двора, не подготвям колички, чанти с води и резервни дрехи, не ходя с колата до някой парк и тн. Но това естествено е също и разход. Също едната страна на къщата е на вътрешна задънена улица, в която влизат само автомобилите на живущите да си стигнат до гаражите, съответно там децата карат колелета, коли, тичат, играят. Имаме от другата страна детска площадка. Имаме късмет, че съседите около нас не се отопляват с въглища, или разни боклуци зимата, та въздухът е супер, за лятото ясно. Но из селата стига един съсед да има да окадява зимата и е достатъчно да осмърди пейзажа. В селото има някои улици в покъртително състояние, факт. За да пазаруваме ходим до Метро или до определени магазинчета пак в София, дълго време поръчвахме от фармхопинг с доставка до вкъщи. Тоест за мен е минус това, че няма хубави хранителни магазини. Минус ми е, че ако ми се допие лате или ми се похапне нещо хубаво някъде в селото, това няма как да се случи, тук заведенията са си тип селски кръчми. Важен фактор е шофирането, както вече писах, трябва си активно такова, а ако децата са повече съвсем, като се започнат училище, спорт, курсове и тн. Понякога ми липсва града, и животът там, но пък за 15 минути сме в София ако решим да хапнем някъде там или да се видим с приятели. Та общо взето си е наистина до лично усещане и предпочитания, някои хора не биха стъпили на село. Нищо лошо няма в това всеки да има различни вкусове. Аз имам план за в бъдеще, да вземем един апартамент на някое хубаво (за мен и моите разбирания) място в София, който да отдаваме под наем известно време и така да покриваме вноската по него за съответния период.
Разбира се при избора на жилище решаващ фактор е цената, всеки си има таван и спрямо него си определя изискванията и на какви компромиси е склонен. Аз лично бих приела по-малка квадратура, но на по-добра локация, в близост до добри училища, близост до парк е голям плюс за мен.