Плюсове и минуси на кварталите в София - 8 тема

• 42 770
  • 797
  •   1
Отговори
# 540
  • Blondeville
Не знам колко софиянци са се изнесли на село, аз лично не познавам такива. Познавам хора с постоянно обитавани къщи, разбира се, но са в квартали на София -Драгалевци, Бистрица, Владая, Павлово.

Аз съм софиянка, изнесла се на село, в Лозен. Имаме семейни имоти (баща ми) в Лагера (2 апартамента, които сега са под наем там) отделно имаме земи в Лозен, а и имаме опция да купим жилище на изплащане, ако решим. И въпреки това предпочитам живота "на село", разбира се точно в това село поради близостта му със София. Разходите са повече, сравнено с апартамент, различни са в зависимост от отоплението (газ, котел и тн), също каква площ се отоплява, колко голям и поддържан двор имаш и тн. Да имам къща с двор, с всякакви детски съоръжения за мен е огромен плюс, особено с две породени деца, просто ставаме и излизаме в двора, не подготвям колички, чанти с води и резервни дрехи, не ходя с колата до някой парк и тн. Но това естествено е също и разход. Също едната страна на къщата е на вътрешна задънена улица, в която влизат само автомобилите на живущите да си стигнат до гаражите, съответно там децата карат колелета, коли, тичат, играят. Имаме от другата страна детска площадка. Имаме късмет, че съседите около нас не се отопляват с въглища, или разни боклуци зимата, та въздухът е супер, за лятото ясно. Но из селата стига един съсед да има да окадява зимата и е достатъчно да осмърди пейзажа. В селото има някои улици в покъртително състояние, факт. За да пазаруваме ходим до Метро или до определени магазинчета пак в София, дълго време поръчвахме от фармхопинг с доставка до вкъщи. Тоест за мен е минус това, че няма хубави хранителни магазини. Минус ми е, че ако ми се допие лате или ми се похапне нещо хубаво някъде в селото, това няма как да се случи, тук заведенията са си тип селски кръчми. Важен фактор е шофирането, както вече писах, трябва си активно такова, а ако децата са повече съвсем, като се започнат училище, спорт, курсове и тн. Понякога ми липсва града, и животът там, но пък за 15 минути сме в София ако решим да хапнем някъде там или да се видим с приятели. Та общо взето си е наистина до лично усещане и предпочитания, някои хора не биха стъпили на село. Нищо лошо няма в това всеки да има различни вкусове. Аз имам план за в бъдеще, да вземем един апартамент на някое хубаво (за мен и моите разбирания) място в София, който да отдаваме под наем известно време и така да покриваме вноската по него за съответния период.

Разбира се при избора на жилище решаващ фактор е цената, всеки си има таван и спрямо него си определя изискванията и на какви компромиси е склонен. Аз лично бих приела по-малка квадратура, но на по-добра локация, в близост до добри училища, близост до парк е голям плюс за мен.

# 541
Не знам колко софиянци са се изнесли на село, аз лично не познавам такива. Познавам хора с постоянно обитавани къщи, разбира се, но са в квартали на София -Драгалевци, Бистрица, Владая, Павлово.

Аз съм софиянка, изнесла се на село, в Лозен. Имаме семейни имоти (баща ми) в Лагера (2 апартамента, които сега са под наем там) отделно имаме земи в Лозен, а и имаме опция да купим жилище на изплащане, ако решим. И въпреки това предпочитам живота "на село", разбира се точно в това село поради близостта му със София. Разходите са повече, сравнено с апартамент, различни са в зависимост от отоплението (газ, котел и тн), също каква площ се отоплява, колко голям и поддържан двор имаш и тн. Да имам къща с двор, с всякакви детски съоръжения за мен е огромен плюс, особено с две породени деца, просто ставаме и излизаме в двора, не подготвям колички, чанти с води и резервни дрехи, не ходя с колата до някой парк и тн. Но това естествено е също и разход. Също едната страна на къщата е на вътрешна задънена улица, в която влизат само автомобилите на живущите да си стигнат до гаражите, съответно там децата карат колелета, коли, тичат, играят. Имаме от другата страна детска площадка. Имаме късмет, че съседите около нас не се отопляват с въглища, или разни боклуци зимата, та въздухът е супер, за лятото ясно. Но из селата стига един съсед да има да окадява зимата и е достатъчно да осмърди пейзажа. В селото има някои улици в покъртително състояние, факт. За да пазаруваме ходим до Метро или до определени магазинчета пак в София, дълго време поръчвахме от фармхопинг с доставка до вкъщи. Тоест за мен е минус това, че няма хубави хранителни магазини. Минус ми е, че ако ми се допие лате или ми се похапне нещо хубаво някъде в селото, това няма как да се случи, тук заведенията са си тип селски кръчми. Важен фактор е шофирането, както вече писах, трябва си активно такова, а ако децата са повече съвсем, като се започнат училище, спорт, курсове и тн. Понякога ми липсва града, и животът там, но пък за 15 минути сме в София ако решим да хапнем някъде там или да се видим с приятели. Та общо взето си е наистина до лично усещане и предпочитания, някои хора не биха стъпили на село. Нищо лошо няма в това всеки да има различни вкусове. Аз имам план за в бъдеще, да вземем един апартамент на някое хубаво (за мен и моите разбирания) място в София, който да отдаваме под наем известно време и така да покриваме вноската по него за съответния период.

Разбира се при избора на жилище решаващ фактор е цената, всеки си има таван и спрямо него си определя изискванията и на какви компромиси е склонен. Аз лично бих приела по-малка квадратура, но на по-добра локация, в близост до добри училища, близост до парк е голям плюс за мен.
Село Лозен си е почти квартал на София, но без удобствата на Драгалевци например. Повечето софиянци, които искат къща се насочват към Драгалевци, Симеоново, Бояна и т.н., защото там има повече удобства. Аз взех къща в Драгалевци и освен удобствата, които изброи на 5 минути пеша от нас имам хубав денонощен хранителен магазин и ресторант с добра кухня и приятна обстановка. Аптеката и училището  са ни на няколко минути, но с кола.

Последна редакция: чт, 13 авг 2020, 01:19 от Анонимен

# 542
Ох, то па едни удобства в Драгалевци... като падне снегът два дена не можеш да издрапаш. А канализация кога, като са квартали на София, радващи се на всички удобства?

# 543
При нас няма проблем. Даже със сняг е много красиво. Имаме централна газ, а ние и къщите около нас и канал.

# 544
Браво на вас, но това съвсем не е случаят в цялото село.

# 545
Браво на вас, но това съвсем не е случаят в цялото село.
Така е. Има микрорайони, които са много добри и такива, които не са.

Последна редакция: ср, 12 авг 2020, 20:18 от Анонимен

# 546
Село Лозенец е на Черноморието, а в Лозен, Софийско има и средно училище, и аптека Wink. Нивото на училището не го коментирам, то и в София повечето училища не стават.

# 547
  • Blondeville
Навремето с бившия ми оглеждахме къщите в тези райони - Драгалевци/Бояна, но честно казано там, където гледахме все бяха някъде в пущинака, с тесни и стръмни улици, които зимата не си ги представям с кола какво приключение е, нито с бебешка количка. За близки магазини да не говорим. Сега предполагам, че има някои много по-комуникативни места там, даже съм сигурна в това, просто явно тогава това сме гледали. Микрорайонирането е от голямо значение, едини същ квартал може да е кофти на места и идеален другаде. И при нас в Лозен е така има и по-кофти места, и по-хубави. Бояна за мен е по-добре от Драгалевци, поне там където съм била. И един от любимите ми ресторанти е там. При нас е бонус, че пътят зимата винаги е разчистен, защото води до БЧК. Но за мен щеше да е хубаво да има поне един, два по-качествени магазини в селото, поне едно, две нормални заведения, все неща, които предполагам в Бояна са налични.  В самата база на БЧК е много приятно лятото с децата, има заведение, търчат на воля сред природата и тн. И като цяло има къде да се разхожда човек с бебешка количка. Минусите и другите плюсове иначе вече ги описах.

П.П. Параход, имаме цели две аптеки даже Joy Но няма денонощна. Училището тотално съм го отписала като опция. Но пък от детската градина съм много доволна, много големи и просторни помещения, страхотен двор, децата са редовно навън, учителките на сина ми са страхотни.

# 548
Не сте попаднали на имот близо до Перла/Проя и супермаркет Макс. Тях ги има поне от 20 години. Спирката на ГТ също. Ето колата (струваща над 5 000 000 лв) на един от хората живеещи в района: https://www.youtube.com/watch?v=vxvkYa7zkFU&list=RDCMUCCIDM- … D8Rvw&index=1

Последна редакция: ср, 12 авг 2020, 20:53 от Анонимен

# 549
  • Blondeville
НикоТ, да, предполагам, аз самата точно това написах, че със сигурност има отлични микрорайони, както и не толкова добри такива.

# 550
Блонди Ана, да те попитам:
Колко време ти отнема да се прибереш от работа, за да вземеш децата от градината? А след 3 години, голямото като тръгне на училище в София, а малкото е на градина в Лозен, как ще успяваш след работа да вземеш едното от училище, да се прибереш и да вземеш другото от градината? Просто ми е интересно как се организира това.

# 551
НикоТ, да, предполагам, аз самата точно това написах, че със сигурност има отлични микрорайони, както и не толкова добри такива.
Както обаче сама каза при вас няма район с хубав ресторант и денонощен супермаркет.

# 552
  • Blondeville
Веднага отговарям, работя в Лозенец, на Черни връх. Пътят с кола е 25-30 минути. Харесали сме частни училища за децата с опцията за транспорт с бус. Мъжът ми е с офис в Изток, стигал е и за 20 мин до градината в Лозен при нужда, понеже аз срам не срам, шофирам от година и не смея да возя децата. Тук идва и другият момент, неговата работа е с опция изцяло от вкъщи за постоянно. Моята е също с възможност изцяло от вкъщи засега, иначе може комбинация офис/вкъщи. Това не е за пренебрегване, ако професиите ни бяха различни, щеше да е по-трудно. Също ако съм на работа и по някаква случайна причина не може мъжът ми, работещ от вкъщи да вземе децата от местната градина, аз мога по всяко време да тръгна и да довърша от вкъщи. Същото важи и за извънредно взимане от коя да е точка в София.

А и Лозен е на практика София, за 15 мин сме до The mall.

НикоТ, така е, отбелязах го в минусите. Но пък за 20-30 мин можем да стигнем до хубав магазин и ресторант без проблем, селото е изключително близо.

Блонди Ана, да те попитам:
Колко време ти отнема да се прибереш от работа, за да вземеш децата от градината? А след 3 години, голямото като тръгне на училище в София, а малкото е на градина в Лозен, как ще успяваш след работа да вземеш едното от училище, да се прибереш и да вземеш другото от градината? Просто ми е интересно как се организира това.

# 553
Харесали сме частни училища за децата с опцията за транспорт с бус. Мъжът ми е с офис в Изток .... неговата работа е с опция изцяло от вкъщи за постоянно. Моята е също с възможност изцяло от вкъщи засега, иначе може комбинация офис/вкъщи. Това не е за пренебрегване, ако професиите ни бяха различни, щеше да е по-трудно.

Позволявам си да цитирам най-съществените, според мен, моменти.
Първо, имате финансови възможности да си позволите да плащате частно училище на 2 деца плюс транспорта им. Второ, и двамата можете да работите от къщи.
Въпреки че за второто ще си позволя да изкажа мнение, че хоум офис с малки деца е малко офис, повече гледане на деца. Това за краткото време, което играх тази игра.

Т.е. къща в крайградските зони на София, извън Околовръстното, не е за всеки, даже бих казала, че е за малцина. Не за пари говоря, а за работа и за време.

# 554
  • Blondeville
О, естествено, факторите са много, всеки си има лични предпочитания, възможности и изходна ситуация при избора, различни приоритети и критерии и тн. Доброто за мен, може да не устройва друг. Аз осъзнавам плюсовете и минусите на нашата локация, не смятам, че трябва да налагам мнение или да казвам на черното бяло, че всичко е само плюсове без минуси, или обратното. Напротив, изтъкнах всичко това, което е минус за мен, и също и това ,което за нас не е проблем, но за друг може да е голям проблем. Плюсовете също си изредих, по моите критерии.

А за хоум офиса, и в Лозен и в Лозенец ако си хоум офис, а децата вкъщи, е приключение. Ние сме обособили мини офис в едната таванска стая, мъжът ми работи там и няма никакви проблеми. Аз скоро се връщам на работа след две слети майчинства, а децата тръгват на градина/ясла, баща им ще ги води, градината е близо.

Общи условия

Активация на акаунт