Плюсове и минуси на кварталите в София - 8 тема

• 42 753
  • 797
  •   1
Отговори
# 555
Мандаринка много хубаво го описа за уличките с дървета,къщи и малки кооперации.Мисля,че човек може да прецени,усети дали може да живее на дадено място.Само за високи тавани не ми говорете,че голяма част от живота ми мина с такива.В един момент свалихме от 3,20 на 2,80.В съседната къща,тоалетната е много тясна.В комбинация с висок таван,имаш чувството,че си в комин.Вратите,прозорците,всичко ни е огромно.Всичко трябва да е по поръчка и излиза по-скъпо.Днес видях да се продава петстаен апартамент на ''Екзарх Йосиф'' и ''Веслец''.Стара кооперация,Някой търсеше голямо,не се загледах в прозорците да видя дали е и високо.Не е топ център,но на две крачки от триъгълника на властта и т.н.Наоколо магазини да искаш.И от веригите и малки и халите.За любителите на ЖП също не е далече.Wink

# 556
Веднага отговарям, работя в Лозенец, на Черни връх. Пътят с кола е 25-30 минути. Харесали сме частни училища за децата с опцията за транспорт с бус. Мъжът ми е с офис в Изток, стигал е и за 20 мин до градината в Лозен при нужда, понеже аз срам не срам, шофирам от година и не смея да возя децата. Тук идва и другият момент, неговата работа е с опция изцяло от вкъщи за постоянно. Моята е също с възможност изцяло от вкъщи засега, иначе може комбинация офис/вкъщи. Това не е за пренебрегване, ако професиите ни бяха различни, щеше да е по-трудно. Също ако съм на работа и по някаква случайна причина не може мъжът ми, работещ от вкъщи да вземе децата от местната градина, аз мога по всяко време да тръгна и да довърша от вкъщи. Същото важи и за извънредно взимане от коя да е точка в София.

А и Лозен е на практика София, за 15 мин сме до The mall.

НикоТ, така е, отбелязах го в минусите. Но пък за 20-30 мин можем да стигнем до хубав магазин и ресторант без проблем, селото е изключително близо.

Блонди Ана, да те попитам:
Колко време ти отнема да се прибереш от работа, за да вземеш децата от градината? А след 3 години, голямото като тръгне на училище в София, а малкото е на градина в Лозен, как ще успяваш след работа да вземеш едното от училище, да се прибереш и да вземеш другото от градината? Просто ми е интересно как се организира това.
Представи си ако живеехте в Драгалевци колко близо щеше да ти е офиса, а и някои от любимите ти ресторанти 🙂.

# 557
Апартаментът с най-високия таван, в който съм влизала, беше зад Виенския салон на Московска и Раковска. Малка стая за офис. Тогава наистина ми беше кофти като усещане, заради малкото помещение. Не знам колко беше високо, но сигурно е било 3,20 - тези високите прозорци, под тях поне 60 см., като се качих, да отворя горния и протегнах ръка, едвам успях да отворя. А и над прозореца имаше стена. Но в просторно помещение би било друго.
Все пак, като сравнявам преобладаващата височина от 2,50 м. с 2,80-3 м. за приблизително едно и също помещение от около 20 квадрата, в по-високото се чувствам по-добре. Проблем е смяната на крушки на полилея, без стълбичка не става, както и сваляне и слагане на перде - за това вече си трябва цяла стълба с 5 стъпала поне.
При стандартна височина от 2,50 м. под полилея определено не е добра идея да размахвам ръце, че ще опраскам някоя и друга крушка или детайл.

Нико, преди няколко години ме возиха до Воденицата в Драгалевци, щях да получа инфаркт (не се шегувам), от баира със завоите и натам, и наобратно.

# 558
  • София
Нашата къща, в която съм израснал беше около 3.20. До 19 живях в нея. Горе долу е както свикнеш. Преди ми правеше впечатление тавани по 270 и надолу. Сега вече не се замислям. Е, разбира се, хубаво е като се протегнеш да не докосваш тавана. Отоплението си беше драма.

# 559
И моят роден дом беше 320 см. Приятно и светло е, можеш да си пуснеш всякакъв полилей, но отопляваш 1/3 кубатура отгоре. Не е особено практично.

# 560
И аз до 4 клас живях в къща с високи тавани, сега съм собственик на половината от нея Wink при тези къщи, строени преди около 90-100 г, за мен са проблем малките прозорци. Не е безкрайно тъмно, но са си малки прозорците. И някак, само в едната стая са Малки. В другата стая има прозорци и на двете страни, и там е добре.
Но ММ не се нави да я ремонтираме, та купихме друга, съвременна. Както и да е, минало е. На мен също ми харесват високите тавани, отоплението не знам дали е било проблем, на мен винаги ми беше горещо като бях малка

# 561
  • Blondeville
Цитат на: NikoT
Представи си ако живеехте в Драгалевци колко близо щеше да ти е офиса, а и някои от любимите ти ресторанти 🙂.

А ако живеех срещу офиса пък колко близо щеше да ми е 😁 Иначе точно на Черни връх никога не бих взела нещо на булеварда, а самия Лозенец го харесвам много (в старата му част). Предполагам, че в Драгалевци има много хубави имоти, не споря. Там обаче, където улиците са тесни и стръмни, не се виждам зимата, аз шофирам от почти година и съм шубе. Също харесвам и Панчарево за живеене в къща.

По повод високите тавани, много ми харесват, не знам доколко са практични, но за мен е много по-красиво и високи тавани, ако и самото помещение е достатъчно просторно.

Мандаринка, точно там където описваш беше офисът, който бившият ми и семейството купиха. Да не си била там 😁 Там, въпреки емблематичната сграда и локация, с ръка на сърцето не бих живяла.

# 562
Блонди Ана, кооперацията с Виенския салон, но с вход откъм Раковска, а стаята/офисът гледаше към вътрешния двор, ако може така да се нарече. Много-много отдавна бях там за кратко, ти може да си била бебе или въобще да не си била родена Laughing

Не знам, може би 2,80 м. височина за мен би било оптималното - хем не е ниско, хем не е прекалено високо. И малко по-просторно се усеща, и хубав полилей можеш да сложиш, и пендели, без да се удряш в тях. Уж 30 санта не са много, ама ...

# 563
  • Blondeville
Мандаринка, този на бившият ми беше с вход откъм Московска, в една много красива сграда. И самият апартамент беше ок, но на първи етаж, с вход откъм вътрешен двор (а там наистина хубавите апартаменти бяха откъм централния вход на Московска), делен със стена по времето на социализма, че бил твърде голям и съответно някак много нелогично изглеждащ като помещения. Асансьорът беше някаква реликва, а целият вход и вътрешния двор миришеха на котешка тоалетна.

А за годините, не се подвеждай от това, че съм млад шофьор, хич не съм млада иначе 😁 Просто имах страх от шофиране и взех книжка чак на 34. Защото в Лозен с две деца без книжка не е идеално 😁

# 564
Аз бях на 360см - няма отопление тва нещо.

# 565
Мандаринка, този на бившият ми беше с вход откъм Московска, в една много красива сграда.
Това е кооперацията "Света София", първата многоетажна жилищна кооперация в София. И аз там бях. Тя е с четири входа и се влиза през безистена, който по-рано беше общодостъпен, а в последните 10-15 години го заключиха. А асансьорите бяха Шиндлер, панорамни със стени от ковано желязо. Няма как да мирише на котешки пиш, защото не са затворена кабинка.
Не мога да се сетя за кое място говориш с отделен малък вход, може би откъм гаражите в посока Столична община? То сега е пущинак там.

Ето за който иска да се образова за сградата
https://historicalroutes.bg/kooperacia-sveta-sofia/

# 566
Влизаше се между тази кооперация и следващата по Раковска (Vino Vino), сега като се замислих, може да е бил офисът и в Vino Vino, толкова отдавна беше.
Кооперацията Св. София е и паметник на културата, преди години успяха да я оправят, май са ползвали някаква програма. Което е добре, наистина е красива. Има си едно неудобство при церемонии и ВИП посещения на площада отпред, ама няма да го споменавам.

Блонди Ана, не заради шофьорската книжка, заради малките деца те фиксирам като млада.

# 567
  • Blondeville
Точно тази е, Параход, за нея говоря. Влизаш от входа откъм Московска, който е чуден, после отиваш към вътрешния двор, и там вдясно е входът на част от кооперацията, където е и офисът. Снимка от стрийт вю на фирмата,   това е снимано от вратата, ето асансьора, или каквото е останало от него. Ами миришеше на пишкано от котки, всеки път

# 568
Blondie Anna и Мандаринка, разбрахме се Wink

# 569
  • София
И както стана ясно отново - има субективни фактори и обективни такива за оценка на район. Кой как шофира, къде му се намира офиса днес, има ли опция за работа от вкъщи, трябва ли му заведение за хранене наблизо и денонощна аптека... все субективни фактори за преценка на район. Градски транспорт, болнично заведение в близост, училища и детски градини, поддържан път, надеждни комунални услуги и електро-и-водо-захранване, вид разрешено застрояване, качество на работа в съответната Общината, налични интернет доставчици, забелязват ли се белези на някаква междусъседска общност - според мен са по-обективни фактори при избор на район за къща.

Общи условия

Активация на акаунт