Плюсове и минуси на кварталите в София - 8 тема

• 42 730
  • 797
  •   1
Отговори
# 585
Tonishu, маршрутка с бебе/малко дете е последното, на което се бих качила 😁. Бусчетата към частните училища обикновено се заплащат отделно от таксата, имай го и това предвид. И както писахме по-горе, общо взето където и да живее човек, малко дете само в ГТ не е опция. Та возене си трябва. Аз дълго време живеех с нагласата, че не искам да изкарвам шофьорски курс и да карам, но когато родих второто дете вече си казах, че е крайно време да съм мобилна, с оглед на това къде живеем.

Скрит текст:
С тока има драми на места, при нас е спирал чат-пат също.

Тук не знам честно казано какво е предлагането на имоти, мисля основно са парцели, по-малко обяви за къщи съм мяркала сякаш. Но и не съм гледала много обяви де. Който иска тур из Лозен е добре дошъл, мога да покажа нагледно с две породени какво е 😁
Аз като кака и на двете ви, с дете някога в частно училище, от личен опит ще ви споделя, че за мен няма по-хубаво от градина или училище близо до дома.  Бусове има, ама те имат маршрути и ако се случи да сте първи на взимане и последни на оставяне (зависи как е направен маршрутът), това значи детето да се лашка по един час в посока и да прави обиколни екскурзии на София. Моят се лашкаше, така се случи, хем беше отдавна и задръстванията още не бяха като сега, но след време ми го каза, затова избирахме гимназия да ни е близко, това беше водещ критерий. Със сигурност е много по-удобно и лесно от лашкането с буса на училището. Цената е отделно, тя се плаща, но неудобството за детето е голямо.
Та искам да кажа, и частно училище да изберете, пак гледайте да е близо до вас.

Последна редакция: чт, 13 авг 2020, 17:18 от Анонимен

# 586
Развозване с малки деца си е необходимо, даже и в квартал на София да живееш. Пак е трудно с трамвай или автобус, по линия 1 на метрото повечето асансьори изобщо не функционират, така че да свалиш детска количка забрави. Ние ползвахме активно кола до около 4-годишна възраст, макар да сме център. Оттогава насам всички сме пеша - детска градина, училище, работа. Градски транспорт рядко се налага за по-далечни "експедиции", колата е една и почти не я ползваме в града.

# 587
Да, цената е може би най-обективният критерий.

Що се отнася до държавните детски градини, за съжаление близостта до таква не гарантира прием. В местната градина в Лозен тази година имаше нулев прием за набор 2017. Тоест опцията е съседно село в район Панчарево, което не е хич приятна опция от гледна точка близост (освен в Герман). В Лозенец например е много тегаво също, защото много от прилежащите нови квартали наоколо, строени без мисъл за градини (Кръстова вада например) се водят в район Лозенец за градина и често има по 200 и нещо чакащи деца за 20, 30 места. Но все пак е по-добре квартал с хубави училища и градини, отколкото такъв без, разбира се.
Чакай, те не са ли по прилежащи улици? За училищата няма значение в кой административен район са (тоест, има, ама вътре в района има под-район за всяко училище), а кои са им прилежащите улици, определени са в завсимост от близостта, те определят подрайона. Мислех, че и за детските градини е същият принцип. Че той район Лозенец е голям, ако живея до Лозичка, примерно, къде ще се лашкам на градина до Корабче?!
Или ако живея в Кръстова вада, да се лашкам до Славейкови поляни?

# 588
За градините и яслите няма значение прилежащия район, а само адм. район. Но и за тях ще въведат от догодина това микрорайониране. Много ще ми е интересно как точно ще стане, при положение, че яслите примерно са крайно неравномерно разположени в една община.

# 589
Мандаринка, за мен е правилно да го въведат, иначе е лудост някаква от развозване на деца насам-натам из адм. район.

# 590
Хубаво ще го въведат, ама в район Оборище има 3 ясли само и те са в района отТеатър София до Подуене. От Мария Луиза до Театър София няма нито една ясла.  Т.е. в да речем 60% от общината няма ясла. При градините е по-добро разпределението.
И да добавя - в една от 3-те ясли приемат текущ набор на 1 годинка по 8 деца, които на следващата година стават 30 броя. Но при кандидатстването се борят 100 деца за 8 места.

В район Лозенец, като са ви сложили и всички нови перспективни и бурно развиващи се квартали, как ще районират точно и яслите, и градините?

# 591
Хубаво ще го въведат, ама в район Оборище има 3 ясли само и те са в района отТеатър София до Подуене. От Мария Луиза до Театър София няма нито една ясла.  Т.е. в да речем 60% от общината няма ясла. При градините е по-добро разпределението.

В район Лозенец, като са ви сложили и всички нови перспективни и бурно развиващи се квартали, как ще районират точно и яслите, и градините?
Ами не знам, ще отварят общински ясли в партерни апаратменти Simple Smile
Не са всички, част са в район Триадица - западната част от Кръстова вада, МанЛи. Има и от другата страна в район Студентски - части от кв. Витоша. Разпределени са. Всъщност, 73-то в Триадица май е най-зле като район, гледала съм го.
 Е как, също както при училищата. Да му мислят тези, които са физически близо до тези нови и преспективни, и не-знам-си-к'во-си. В Лозенец това е 21-во, източната част от Кръстова вада е в него.

Последна редакция: чт, 13 авг 2020, 17:30 от Анонимен

# 592
  • София
Дано помогне това, което приеха за детски градини в блокове (предполагам, че в общински)... Макар че Poppea е съвсем права - да му мислят тези във вече уредените квартали. В Кръстова вада няма общински блокове, пък кой инвеститор ще си даде партерното помещение на Общината безвъзмездно? А строят детска градина само в източната част, пък в западната е фраш с блокове...
Тегаво си е с дете из София, поне аз това съм видяла от хората край мен, без значение къде живеят. Имам само едни познати, които успяха да си наредят нещата и синът им да ходи на училище пеша. Донякъде и заради това ми впечатление реших, че няма да се впрягам за развозването от вилната зона. Ако ще е "тъй и тъй  Батак", поне да имам къде да настаня по-безболезнено някоя баба, която да ми помага (ако изобщо и това се окаже реален вариант). И поне да мога да го пускам навън моя нероден Петко Simple Smile Ако човек можеше да предвиди всяка възможна трудност и да я бори винаги превантивно и без компромиси... ех, живот!

# 593
И през 70-те и 80-те в яслите и градините се влизаше с "връзки". Места никога не е имало доволно и няма и да има, за съжаление. Освен може би за най-малките набори около Лукановата зима и купоните, когато почти не са раждани деца.

Последна редакция: пт, 14 авг 2020, 12:03 от Параход

# 594
  • София
Мда, Герман уж е село ама си е баш квартал. Един вид имаш всичките недостатъци на и града и на селото.
Но и предимствата на близък до източните части на София квартал, на нас много ни харесва!
Ето тази обява стои близо година. От 95 000 изведнъж скочи на 135, с повече снимки. И всичко е за ремонт https://m.imot.bg/details/1i153270016755948
А предлагането на къщи е много малко и с невъзможни за нас цени.
Тази бърлога, етаж от къща, със смесена собственост е 220 пряко сили. По кухненските шкафчета най-много си личи, отделно че са ги разтегнали.
80см долни + 60 гръб + 50 горни + 20-30 санта над горните = 210-220см

За тия пари ще си вземеш един нормален 3стаен в приличен квартал и прилична сграда, и ще живееш като човек.

# 595
То нарочно няма достатъчно места в ДГ и ДЯ. За да се тормозят младите семейства с битовизми, и да не мислят за протести или прочие неудобства 😃
В МанЛи я почнаха тая градина със снимки и първа копка сиг преди 2 години? Още си е на първа копка. Сега пак осигуриха пари, дано да има и втора копка Simple Smile)

# 596
Справедливо може да бъде определянето на прилежащи райони за детските ясли и градини само ако е направено на принципа на избирателните секции. В противен случай примерно 500 деца ще се борят за 50 места, а други 500 - за 20 места. Но това в руска филология не се учи.

Румка, допълвам за МанЛи - не знам дали чете, ама в едната част на МанЛи се строи общинска детска градина, а в другата част общинският парцел за детска градина е даден на инвеститор да строи частна детска градина. Затова бяха и протестите на родителите пред блока на даскалицата.

# 597
Ти да видиш, цели две ДГ, така ли 😃 Иеееей!

# 598
Две, ама едната частна. За едните деца ще плащат по 60 лв. на месец, а за другите - минимум 600. Предполагам с презумпцията, че като имат да дадат по 700-800 и повече лева на месец за вноска по ипотеката, ще имат и още толкова за частната детска градина на чедото.
Дето все се оплаква даскалицата, че нямало общинсти терени за градини. И ей на - има общински терен, но го дават на частник. Не че той не може да си купи парцел и да си построи, ама защо трябва да плаща, като може и така да стане.
И да сложат 2 тоалетни за 200-300 К наблизо, че идилията да е пълна.

# 599
  • София
А, хубава ясла, държавна и в квартала близо до жилището  си е 6-ца от Тотото. Хайде за ДГ по- лесно, но пак, който не е посещавал ясла ще виси по опашките за приема вДГ и ще стиска палци да има места. А инак, ако си без деца може извън града да живееш, даже в Елин Пелин и да пътуваш, но с деца става много сложно. Та всичко е на теория. Всеки ден напред, назад е мъка.

Общи условия

Активация на акаунт