Плюсове и минуси на кварталите в София - 8 тема

• 42 737
  • 797
  •   1
Отговори
# 570
Simple Smile На един му трябва манджа стрийт, на друг - градина и междусъседска общност.

За обективен критерий - освен цената, която включва в себе си всички гореизброени изисквания - с различна тежест, разбира се, - ;май няма друг обективен такъв.

# 571
  • Blondeville
Да, цената е може би най-обективният критерий.

Що се отнася до държавните детски градини, за съжаление близостта до таква не гарантира прием. В местната градина в Лозен тази година имаше нулев прием за набор 2017. Тоест опцията е съседно село в район Панчарево, което не е хич приятна опция от гледна точка близост (освен в Герман). В Лозенец например е много тегаво също, защото много от прилежащите нови квартали наоколо, строени без мисъл за градини (Кръстова вада например) се водят в район Лозенец за градина и често има по 200 и нещо чакащи деца за 20, 30 места. Но все пак е по-добре квартал с хубави училища и градини, отколкото такъв без, разбира се.

# 572
  • София
Линията Герман-Панчарево-Кокаляне ни е един от изборите за закупуване на апартамент, етаж от къща или къща с цена до около 120 хил. е. Какво ви е мнението за с. Кокаляне? Знам, че е описано в учебниците по геодезия за най-близката свлачищна зона до София, но не намирам никакво по-прясно инфо. Имаме познати там, не са чували някой да има проблем.
Разбира се, свлачището може да се активизира както утре, така и след 300 г.

# 573
  • София
На мен ми се струва една идея по-далеч от града Кокаляне. Не знам какъв тип живот търсите, но ако имам избор, бих предпочела Панчарево или Лозен (и Лозен не е залепен за града, но поне пътят е прав; пък и от инвестиционна гледна точка би трябвало да се развива, най-малкото заради ремонта на околовръстното). В Герман не знам как е сега, но преди години съм живяла във вилната зона м/у Цариградско и Околовръстното и беше хубаво. Самото село тогава имаше доста мургави събратя, но пък не беше някакъв тотален ужас. Като гледахме за парцел преди 3 години имаше много нови строежи, но нямаше читави места за строеж на достъпни цени.
Ако искате, разгледайте из Косанин дол дали ще намерите нещо за бюджета си, има хубави участъци в ниската част и е доста удобна  локация (не че си хваля моето, ама... похвалих го) Simple Smile Из затворените комплекси има и апартаменти. В.з. Градище е също опция.

# 574
  • София
ToniShu, благодаря! Да, Кокаляне е малко по-далече, но вече така е застроено, че няма граница между него и Панчарево. Търсенето ни е хем малко встрани от лудницата на града, хем връзка с градски транспорт за пораснали ученици.
Лозен и сега ми е на хоризонта от терасата, много ми харесва, но не само на мен явно, цените излетяха в небесата. Герман - същото, като добавим и постоянните проблеми с електрозахранването.
Местностите Камбаните, Детски град, районът на Оазис Резиденс - перфектни места, но придвижване само с кола. Не си представям и нямам възможност едно десет години да развозвам деца по училища и тренировки. В едната посока да, но целодневно - не става, работя и възможностите за хоум офис са мах 10%.

# 575
Вероятно в някаква част на Кокаляне има свлачище, едва ли е цялото село. Ако е само някаква част - просто не търсите там.
На мен ми харесва, но не бих си правила сметки за децата в ГТ преди гимназията и то последните класове.

# 576
  • Blondeville
За Кокаляне и Герман нямам наблюдения, за Лозен писах моите лични плюсове и минуси.

Иначе и аз мисля като EmmaT, че за децата преди гимназиална възраст ГТ не е опция. В Лозен има две автобусни линии, аз съм пътувала с 5-цата до метрото и оттам с него. Но си е поне 30 мин от Лозен до The Mall с ГТ. За мен ако някой реши да живее в  Софийските села, или дори в Бояна или Драгалевци, трябва да си прави сметката, че ще се шофира.

# 577
Никога не съм се разхождала из Герман, само съм гледала от главната улица и изглежда доста спретнато. Има и гора, и езерото е в края на града и по отношение на транспорта е по-лесно достъпен от много квартали. А и сега с ремонтираната част на околовръстното то си е на практика  софийски квартал.

# 578
Мда, Герман уж е село ама си е баш квартал. Един вид имаш всичките недостатъци на и града и на селото.

# 579
# 580
  • София
Мда, Герман уж е село ама си е баш квартал. Един вид имаш всичките недостатъци на и града и на селото.
Но и предимствата на близък до източните части на София квартал, на нас много ни харесва!
Ето тази обява стои близо година. От 95 000 изведнъж скочи на 135, с повече снимки. И всичко е за ремонт https://m.imot.bg/details/1i153270016755948
А предлагането на къщи е много малко и с невъзможни за нас цени.

# 581
  • Blondeville
И аз мисля, че от трите изброени Герман има предимството да е най-близко и комуникативно като локация. Един бивш колега строи там сега, иначе живее в Лозенец, в собствен имот.

Лозен има друг плюс за любителите на природата - Лозенската планина. А гледката е разкошна, въздухът е чист. Но това са по-скоро може би допълващи фактори, не основни. Иначе напоследък цените в Лозен растат, мисля и в Герман. Тук строят разни комплекси, не знам кога се предвижда да е готов Резиденшъл Парк Лозен и дали е започнат. Иначе в самото село тъкмо завършиха още един комплекс.

# 582
  • София
ToniShu, благодаря! Да, Кокаляне е малко по-далече, но вече така е застроено, че няма граница между него и Панчарево. Търсенето ни е хем малко встрани от лудницата на града, хем връзка с градски транспорт за пораснали ученици.
Лозен и сега ми е на хоризонта от терасата, много ми харесва, но не само на мен явно, цените излетяха в небесата. Герман - същото, като добавим и постоянните проблеми с електрозахранването.
Местностите Камбаните, Детски град, районът на Оазис Резиденс - перфектни места, но придвижване само с кола. Не си представям и нямам възможност едно десет години да развозвам деца по училища и тренировки. В едната посока да, но целодневно - не става, работя и възможностите за хоум офис са мах 10%.
Аз си живуркам доволно без деца засега, но съм преглътнала факта, че като завъдя някое Simple Smile , ще си го развозвам и това е. В краен случай, при нас има ресурс за частна ДГ и училище ако се наложи (би следвало да имат транспорт). Пък и предполагам поне една маршрутка ще пуснат докато ми затрябва транспорт за дете - районът се развива твърде бързо, за да остане вечно без ГТ (но гаранция няма, мен от общината не ме питат за прогнози). Имам колега в Лозен, който кара щерка си всяка сутрин до Панчарево на градина. Не е драматизирал човека, но сега, с ремонта на околовръстното, временно му е тегаво.

Бяхме харесали две чудни улички в Герман (не в самото село, а преди него вляво и после вдясно), но тогава парцели не се продаваха на тях, а готовите къщи бяха само нови и  очевидно обитавани. Останалото налично за парите ни, край Герман беше нависоко и непроходимо, та нямаше логика да купуваме там дори без деца в картинката.
Етаж от къща за нищо на света не бих купила - ако ще живея в апартамент със съседи край мен, няма да има смисъл да се лиша от удобствата на градския живот. 

В темата за строеж и взаимопомощ бях писала, че този моят колега има проблем с тока в Лозен - 210 волта лятото и 190 зимата. Сменили им кабелите по улицата - същата работа. Знам, че не е навсякъде в Лозен, защото кумовете имат вила там, а такива ядове нямат. Но едно наум не вреди (и най-вече разговори с живущите на улицата).
В темата за строеж също можеш да поразпиташ за райони, според мен - хората са отзивчиви и повечето са минали вече лично са направили обиколката на софийските околности.

# 583
  • Blondeville
Tonishu, маршрутка с бебе/малко дете е последното, на което се бих качила 😁. Бусчетата към частните училища обикновено се заплащат отделно от таксата, имай го и това предвид. И както писахме по-горе, общо взето където и да живее човек, малко дете само в ГТ не е опция. Та возене си трябва. Аз дълго време живеех с нагласата, че не искам да изкарвам шофьорски курс и да карам, но когато родих второто дете вече си казах, че е крайно време да съм мобилна, с оглед на това къде живеем.

С тока има драми на места, при нас е спирал чат-пат също.

Тук не знам честно казано какво е предлагането на имоти, мисля основно са парцели, по-малко обяви за къщи съм мяркала сякаш. Но и не съм гледала много обяви де. Който иска тур из Лозен е добре дошъл, мога да покажа нагледно с две породени какво е 😁

# 584
  • София
Аз просто съм си решила, че това с развозването съм склонна да си го причиня. Точно заради това, че и аз съм убедена, че с малко хлапе само с ГТ не е приятно (сестра ми изкара така едно майчинство в София и според мен си беше гадно, нищо, че живееше на комуникативно място). Другото са някакви варианти, които не приемам за сигурни, а само за теоретично възможни. Изобщо не смятам да ползвам повече маршрутка в живота си, но нямам против някой бъдещ тийн да установи на собствен гръб какво е то лашкане Grinning  Но тук стигаме до субективните фактори отново - за един едно, за друг друго е приемливо Simple Smile Оспамихме темата, ама пък Герман, Лозен и Панчарево са райони на София...

Последна редакция: чт, 13 авг 2020, 17:06 от ToniShu

Общи условия

Активация на акаунт