Плюсове и минуси на кварталите в София - 8 тема

• 42 726
  • 797
  •   1
Отговори
# 615
Попея, знаем как завършват проверките за прием в яслите и градините - с едно голямо нищо. Въпреки цитирани СМС-и  от малката и от голямата община и други недоказуеми неща. В Горна Баня май беше случаят ...
Да, но по сегашната система. А защо си мислиш, че ще е същото и при новата система? Нали това ти казвам, при нея има повече възможност да си търсиш правата, защото е по-строго регламентиран приемът - с точни улици, с брой точки за  уседналост, и ако наистина ги имаш тези права, е много по-лесно да си ги защитиш.  Аз пък то давам пример за действителни събития в 73-то след микрорайонирането - взеха ги и още как! Много по-лесно е да се измъкне от отговорност ръководство на ОДЗ в огромния адм. район, отколкото в микрорайона със строгите изисквания за прием.

# 616
  • Blondeville
За яслите и градините преди "надплановият" прием често се случваше с изкарване на документ за хронично заболяване, дори имам познати с такава врътка. Другото са "дарения" или съвсем фиксирани суми под масата. Врътката с хроничните заболявания я спряха почти, вече надявам се и другото да секне.

Но за мен на този етап просто микрорайонирането за ясли и градини няма да сработи. Отново давам пример с нашето село - изобщо не съществува първа яслена група тук. Ако на семейството доходите налагат връщане на работа втората година, и ако има микрорайониране, това означава това дете да няма никакъв шанс за държавно заведение. Тази година пък приемът за първа градинска група беше 0. Майките на деца този набор вече нямат платено майчинство, минала е и третата година, която е неплатена, и ако има микрорайониране, детето пак увисва без никакъв шанс в района.

Също така няма как да се предвидят годините с нулев прием. За набор 2016 миналата година (първа градинска група) имаше цели 2 групи приети, около 40 деца (една пълна група и една маломерна група). А за набор 2017 (първа градинска група) тази година имаше прием 0. Та ако семейството е гледало, мислило, избирало ясла и градина в близост, и после обявят нулев прием за набора на детето, всички планове отиват по дяволите...

# 617
Blondie_anna, според мен микрорайонирането е по-справедлив начин от сегашния и обясних защо мисля така.  Не е съвършен, разбира се, но при недостиг на места в яслите съвършен начин няма, винаги ще останат деца отвън.  Не съм проучвала въпроса какво се изисква за нови ясли и дали дори и да имат помещения, нямат проблеми с персонала, защото за ясли трябват повече учителки и лелки на по-малко деца. И това да е причина за този недостиг. Не знам, затова не твърдя нищо, позицията ми е принципна. Но не виждам смисъл от повече дискусии по въпроса, Мандаринка написа, че ще го въвеждат от догодина, та както казват руснаците "поживьом, увидем" Simple Smile

За яслите и градините преди "надплановият" прием често се случваше с изкарване на документ за хронично заболяване, дори имам познати с такава врътка. Другото са "дарения" или съвсем фиксирани суми под масата. Врътката с хроничните заболявания я спряха почти, вече надявам се и другото да секне.

Но за мен на този етап просто микрорайонирането за ясли и градини няма да сработи. Отново давам пример с нашето село - изобщо не съществува първа яслена група тук. Ако на семейството доходите налагат връщане на работа втората година, и ако има микрорайониране, това означава това дете да няма никакъв шанс за държавно заведение. Тази година пък приемът за първа градинска група беше 0. Майките на деца този набор вече нямат платено майчинство, минала е и третата година, която е неплатена, и ако има микрорайониране, детето пак увисва без никакъв шанс в района.

Също така няма как да се предвидят годините с нулев прием. За набор 2016 миналата година (първа градинска група) имаше цели 2 групи приети, около 40 деца (една пълна група и една маломерна група). А за набор 2017 (първа градинска група) тази година имаше прием 0. Та ако семейството е гледало, мислило, избирало ясла и градина в близост, и после обявят нулев прием за набора на детето, всички планове отиват по дяволите...
Ами ако за вас, младите жители на вашето село, наличието на ясла за малките беше приоритет, нямаше да купите или построите  в него, а щяхте да си купите на място, където има такава. Но явно за вас други неща са били по-голям приоритет. Изборът си е бил ваш.  И после, добре, може и да има, но може и да няма 0-лев прием, нали? Като има ясла и се влиза по микрорайон, винаги шансът ти е по-голям отколкото ако има ясла и не се влиза по микрорайон. А ако няма яслена група, винаги няма прием, то просто няма какво да се обсъжда, а не някой да си купи на място без ясла с идеята, че ще вземат детето му някъде другаде - защото това означава, че 1) ще бъде разкарвано из София с последващия трафик, задръствания и замърсяване  и 2) ще заеме мястото на някое друго дете, живеещо много по-близо до яслата, което пък ще трябва да бъде и то разкарвано из София с последващия трафик, задръствания и замърсяване. Затова и който държи на държавна ясла, гледа тези неща при избор на място за живеене. Аз разбирам, че за теб най-вероятно не е добре да е по микрорайони, след като нямате такава ясла при вас, но не мога да се съглася, че е по-справедливо да си купя имот до яслата и да не ми вземат детето в нея, а да вземат детето на някой, който живее на 5 км от същата тази ясла, понеже и двете деца са от един административен район.

Последна редакция: пт, 14 авг 2020, 15:14 от Анонимен

# 618
  • Blondeville
Poppea, ще въвеждат уседналост по адм. район, не микрорайониране. Нас би ни устройвало идеално да има такава, мъжът ми е местен, но въпреки това съм леко против критерия. Микрорайониране също би ни устроило перфектно. За първа ясла на мен лично никога не ми е била в плановете, но го давам като пример, защото има местни майки, за които е проблем липсата на такава. Това, което се опитвам да кажа е, че имам много познати, родени и израсли в Лозен, но за децата им няма места, а не са придошли тук. Но ако сравнявам с Лозенец, там пък борбата за ясли и градини в момента е много по-голяма, ако прегледаш листата с чакащите ще видиш за какво иде реч. Иначе и  двете ми деца са в местната градина, защото са породени и това дава бонус точка. За училището, ясно, ще е частно, такава е била сметката винаги, защото Лозенското не е ок.

А що се отнася до изборът да сме тук, мъжът ми е от Лозен, имат доста имоти тук, и всичко е уредено за живеене още преди да се срещнем. В София пък баща ми има два имота на хубави места, които са под наем, иначе и те са опция. Тоест избор има. В плановете ни е купуване на жилище в София с инвестиционна цел, малко по-напред във времето.

Аз с ръка на сърцето казвам, че понякога София ми липсва, но не бих живяла пак там, моите лични плюсове да сме тук са повече от минусите.

Последна редакция: пт, 14 авг 2020, 15:44 от blondie_anna

# 619
Poppea, ще въвеждат уседналост по адм. район, не микрорайониране. Нас би ни устройвало идеално да има такава, мъжът ми е местен, но въпреки това съм леко против критерия. Микрорайониране също би ни устроило перфектно. За първа ясла на мен лично никога не ми е била в плановете, но го давам като пример, защото има местни майки, за които е проблем липсата на такава. Това, което се опитвам да кажа е, че имам много познати, родени и израсли в Лозен, но за децата им няма места, не са придошли тук. Иначе и  двете ми деца са в местната градина, защото са породени и това дава бонус точка. За училището, ясно, ще е частно, такава е била сметката винаги, защото Лозенското не е ок.

А що се отнася до изборът да сме тук, мъжът ми е от Лозен, имат доста имоти тук, и всичко е уредено за живеене още преди да се срещнем. В София пък баща ми има два имота на хубави места, които са под наем, иначе и те са опция. Тоест избор има. В плановете ни е купуване на жилище в София с инвестиционна цел, малко по-напред във времето.

Аз с ръка на сърцето казвам, че понякога София ми липсва, но не бих живяла пак там, моите лични плюсове да сме тук са повече от минусите.
Blondie_anna, извинения, не съм разчела правилно мнението ти Hands Plus1  Незавсимо кого какво го устройва, аз смятам, че микрорайонирането дава по-справедливо и по-предсказуемо  разпределение на недостатъчните места в яслите. И го написах, и обосновах защо мисля така. Разбира се, че вие, а и всеки друг си имате съображения да сте там, където сте. Съгласна съм, че винаги с нещо се прави компромис, което и ти няколко пъти пишеш, и всеки сам си избира с какво да направи компромис.
Много е хубаво, че сте доволни от избора си. Имате си основанията и се чувствате добре, това е най-важното.

Точно за тези хора говоря и аз, че не е справедливо да са родени и израсли там, и децата им - също, и за тях да няма места на 2 крачки в яслата, а да трябва да ги товарят на колите и да кръстосват околностите на София за ясла другаде в рамките на административния район. А други пък от другаде да правят същото за яслата при тях. Два пъти навъртане на излишни километри, изгорели газове, време и нерви. Най-оптималното за всички е да имаш достъп до най-близката ясла, градина или училище.

Колкото до това какво ще въвеждат, аз разбрах по друг начин Мандаринка, но ако е това, което ти казваш, за мен не е решение на проблема с разкарването на децата из града, нито на проблема с липсата на места в яслите. Административен район Лозенец е от Околовръстното до Евлоги, по протежението на цял радиус на София,  и с уседналост, и без, такова решение  все предразполага към кръстосване из половината град, за да се добереш до яслата си. За мен е задължително да въведат микрорайониране по подобие на училищата, ако искат да подобрят нещата, ако трябва, още ясли да отворят, но само с уседналост в рамкте на огромните административни райони няма как да решат проблемите с местата, нито пък да допринесат за намаляване на задръстванията, загубата на време и нерви, и замърсяването.

Във връзка с промените, намерих изказване на зам.кмет на СО:

https://www.production.economic.bg/bg/a/view/novi-pravila-za-pri … -ot-2020-g-100516
"Чoбaнoв oтбeлязa, чe ce въвeждa пpинцип, ĸoйтo e зaлeгнaл в Зaĸoнa зa пpeдyчилищнoтo и yчилищнo oбpaзoвaниe, и пpeдвиждa дeтeтo дa пoceщaвa нaй-близĸoтo дo нeгoвoтo мecтoживeeнe зaвeдeниe. B нapeдбaтa ce въвeждa мexaнизмът, ĸoйтo e изpaбoтeн зa пpиeм в пъpви ĸлac - нaй-мнoгo тoчĸи щe пoлyчaвaт тeзи, ĸoитo ca нaй-oтдaвнa нa cъoтвeтнитe пocтoянни или нacтoящи aдpecи"

За мен това означава, че  освен уседналостта ще вземат предвид също и близостта до градината, по подбие на училищата, което пък става с микрорайониране, а не за целия административен район. Тоест, аз го разбирам, че ще копират системата на училищата при градините.  Но ще видим какво ще приемат в крайна сметка за догодина.
И нещо по-ново - отказали са се от уседналост, но ще има значение дали адресът на детето е близо до градината. Правилата ще важат и за самостоятелните ясли :
https://news.bg/society/podgotvyat-iztsyalo-nova-naredba-za-prie … sli-v-sofiya.html

Последна редакция: пт, 14 авг 2020, 17:43 от Анонимен

# 620
  • Blondeville
Да, имаше много бурна реакция срещу уседналост в този вид, който предлагаха - 3г. за административен район. Тоест ако семейството иска нещо по-голямо и хубаво в друг квартал в даден момент, макар и цял живот живяло в София, ще има по-малко точки от другите. И за мен, както казваш е най-логично близостта да дава предимство, но поне мааалко преди да въведат микрорайониране да се погрижат за отварянето на нови градини. Защото сега реално с постоянната смяна на критериите просто въртят едни неприети с други, и родителите се нахъсват едни срещу други. Те и обсъждаха отпадането на точката от СДЯ, имаше дела за дискриминация заради точката бонус за породени/близнаци/брат или сестра в градината и тн. Някои искаха уседналост на адреса 10-20 години 😁 Тоест ако си живееш при мама и тате цял живот работата с градината на децата е най-сигурна 🤪

Та общо взето докато не въведат някаква яснота и трайни критерии плюс план за бъдещето, много трудно човек може да си прави сметката за градината предварително. Може да смята, изчислява и тъкмо да нагоди точките, и те ги сменили вече 😁

Последна редакция: пт, 14 авг 2020, 20:11 от blondie_anna

# 621
В момента се интересуваме от апартаменти в Младост. Гледам има нови блокчета в Младост 1а около метростанция Младост 3 и кучешкият парк, но не съм особено запознат с тази част на квартала. Интересувам се от вашите мнения относно живота там - плюсове и минуси.

Благодаря предварително!

# 622
  • София
Самият квартал /белите блокове/ напоследък много западна. Строен е странно, само блокове и блокове и пътечки. От едната страна е булевард Малинов, а на срещуположния край - 145 су. Няма магазин, чак Била на границата с Младост 3.

# 623
На мен пък точно частта на Младост 1А до новите кооперации ми хареса много. Метростанцията ти е на булеварда, до Била е 3-4 мин. път пеша. Панелките, поне първият ред до новите (навътре не съм влизала), са в много добро състояние - чисти и спретнати, с цветя по балконите. Вътрешните карета на панелките не са застроени. Спокойствие, като за жилищен район, а много близо до всякакви комуникации и магазини. Но е въпрос на лично усещане все пак, а и кой какво търси.

# 624
  • София
Подкрепям напълно Мандарина!
Не бих казала, че е западнало там, където не се строят сгради една върху друга. Младост 1А е тихо, спокойно и зелено място само на метри от лудницата по Малинов. Има ДГ, 145 СОУ е много известно с Шилер, отсреща е и 125 СОУ. Магазини и МОЛ-ове наоколо много.

# 625
  • Blondeville
И аз харесвам района на Младост 1А. Може би единствената част в Младост, която харесвам.

# 626
На мен Младост 1 и 1А много ми харесват. Мусагеница също все още не е застроено. Жалко само , че панелките са вече толкова стари. Иначе има много големи междублокови пространства, зеленина.

# 627
  • София /Абсурдистан
Там построиха, където имаше място, повече място няма. Районът е уреден и удобен.

# 628
Ами има доста нови кооперации, вече какво се продава не знам. Глория Палас (ако така се казваше) също е там, мисля че има апартаменти и там за продажба, аз гледах един тристаен преди няколко месеца.

Да, точно, ние гледахме един 4стаен и изглежда ок. Вече дали е качествена сградата е друг въпрос.. като цяло комплексът ми изглежда ок. Прекалено съм привикнал към близостта до метро и сега такива места с по-ограничен транспорт ме притесняват. Но предполагам, че с всичко се свиква Simple Smile

Извинявам се, че цитирам мнение от преди няколко страници, но все пак може да съм в полза на някого. Ние живеем в комплекса от 5 години. Строителството е качествено и в тази връзка мога да се изразя само позитивно. В нашия ап. имаше някои леко криви стени, но ги оправихме. Много е топло зимата, дори да не го отопляваме и плащаме ниски сметки, което е показателно. Влага, мухал и т.н. вкъщи няма, както и не съм засичала в общите части. Аз пътувам с трамвай 5, като до там ходя пеша или се качвам на 111/260, но до НБУ е ок. 1 км. и там ще има метро, има инфраструкура (наскоро ремонтираха булеварда) и е приятно да се ходи пеша. Комплексът има много минуси в управлението, но пък има плюсовете на затворен комплекс (спокойствието, че детето ми играе необезпокоявано от коли) и таксите са много по-ниски от други такива места (от година плащаме по ок. 60 лв. на месец за 90 кв. чиста площ). Извън това нищо повече като услуги от обикновена етажна собственост, но е чисто, има градинки, паркче, кафе, ресторант, басейн. Питайте, ако имате въпроси.
Дъщеря ми посещава ДГ в Карпузица, спокойно е, но улиците са тесни, павирани, не виждам да има места за паркиране. Откъм транспорт е много зле, има един автобус 107, който е на 20 мин., това е, никакъв друг транспорт.

# 629
Здравейте, моля за мнение за Захарна фабрика в Сф, от огледа ми на целия квартал много ме привлича зеленината и големите междублокови пространства с място за игра на детето. До колко обаче е заселено с цигани в самия квартал или са само в гетото. Има ли проблеми с тях, престъпления и други неприятни ситуации. Разглеждах, че почти няма по първите етажи на блоковете решетки, което ми говори, че хората нямат страх от грабежи.. Благодаря ви предварително за мненията.

Общи условия

Активация на акаунт