Плюсове и минуси на кварталите в София - 8 тема

• 42 728
  • 797
  •   1
Отговори
# 600
Цитат
Престижна къща с 2 апартамента, до главната улица.
Open MouthКое,какво и е престижното на тази грозна,селска къща?София се разширява зловещо и  както казах вече, е грозен град,и става още по-грозен.
Цитат
За тия пари ще си вземеш един нормален 3стаен в приличен квартал и прилична сграда, и ще живееш като човек.
Ама няма да е престижно.Satisfied

# 601
Брокерските лакърдии нямат граници. Дали в квартал/село на София е добре да се живее е отделен въпрос, обсъждали сме го. И цената не коментирам, нямам представа от цените там. За конкретната обява - на скицата пише, че е на кафе-аперитив. Ако в един момент са сменили  предназначението от жилище в кафе-аперитив и не са върнали оригиналното положение по документи, може да е проблем.

# 602
  • София
Цитат
Престижна къща с 2 апартамента, до главната улица.
Open MouthКое,какво и е престижното на тази грозна,селска къща?София се разширява зловещо и  както казах вече, е грозен град,и става още по-грозен.
Цитат
За тия пари ще си вземеш един нормален 3стаен в приличен квартал и прилична сграда, и ще живееш като човек.
Ама няма да е престижно.Satisfied
Даааа, обявата е адски смешна! Аз казах, че я гледам дълго време, не че я харесвам Wink Даже ми се струва, че беше 85 Е, не съм много сигурна.
Точно заради близостта на ДГ и много добро училище на 400 м от нас - 125 СУ, продължаваме да се чудим и си кютаме в Младост 1.

# 603
Справедливо може да бъде определянето на прилежащи райони за детските ясли и градини само ако е направено на принципа на избирателните секции. В противен случай примерно 500 деца ще се борят за 50 места, а други 500 - за 20 места. Но това в руска филология не се учи.
Скрит текст:

Румка, допълвам за МанЛи - не знам дали чете, ама в едната част на МанЛи се строи общинска детска градина, а в другата част общинският парцел за детска градина е даден на инвеститор да строи частна детска градина. Затова бяха и протестите на родителите пред блока на даскалицата.
Не знам какво учат в руска филология, много съм далеч от нея, но смятам, че и училищата, и градините са строени на еднакъв принцип, а от емпиричния опит от няколко години виждам, че за училищата си работи съвсем добре с някои изключения като 73-то, където обаче също успяват да приемат всички деца 1 група. Като изитала на гърба си какво е да не ти вземат детето в най-близкото училище, защото е много търсено и с връзки се уреждат деца от цяла София,  мога само да приветствам всяка инициатива за микрорайониране. Освен удобството за родителите да не си лашкат децата с километри на градина ще спомогне и за намаляване на трафика, задръстванията и замърсяването. Освен другото, така е в целия развита свят и за детските градини, и за училищата, и си работи много добре.

А родителите все повече ще обръщат внимание на тези неща при избора на жилище. Нещо, което в годините на прехода никой не мислеше с идеята, че "нали имам кола, ще го карам където си искам". И това вече се променя, и още ще се промени. А настроените недоразумения в това отношение ще им търсят решения - нови градини, градини в партерни етажи на общински сгради или каквото си искат. За това според мен и двете страни имат вина - и общината, но и купувачите, които са съгласни да купят на място без инфраструктра, само и само да е НС, от което пък се възползваха инвеститорите и подкупни общинари. И така се нароиха "новите и перспективните".
А, хубава ясла, държавна и в квартала близо до жилището  си е 6-ца от Тотото. Хайде за ДГ по- лесно, но пак, който не е посещавал ясла ще виси по опашките за приема вДГ и ще стиска палци да има места. А инак, ако си без деца може извън града да живееш, даже в Елин Пелин и да пътуваш, но с деца става много сложно. Та всичко е на теория. Всеки ден напред, назад е мъка.
Според мен с микрорайонирането това ще се промени, съдейки по опита с училищата.

Последна редакция: пт, 14 авг 2020, 10:13 от Анонимен

# 604
  • Blondeville
Проблемът с яслите и градините е много сериозен. Отворих в системата за ДГ  и избрах една произволна ясла в Лозенец СДЯ №45 Майор Франк Томпсън,  за НУЛА места в момента, след основните класирания все още чакат 244 деца, набор 2018...

В Лозен имаме една градина, която е в две различни сгради, базата е страхотна, като селска градина има възможността да има големи и отделни помещения, и огромни, поддържани дворове. Тук също има проблем с местата, тази година обявиха нулев прием за набор 2017. А при нас изобщо няма първа яслена група. Кандидатства се по административен район, нашият е Панчарево. Тоест за неприето тук дете остават опция другите села в административния район - Герман, Казичене, Бистрица и тн.

Микрорайонирането се налага определено, но няма да се направи на този етап според мен, защото ще се надигне масово недоволство от жителите на новите квартали, в които изобщо не е мислено за такива дълго време. Ако влезете в групата за Детските ясли и градини в София, ще видите какъв ужас е, вечният спор кой е по̀ софиянец е постоянен рефрен. При нас пък спорът е кой е по̀ селянин Grinning Масово лозенските майки недоволстват, че са ходили самите те в тази градина, а сега децата им не са приети, пък имало видиш ли деца от Панчарево или Герман. Просто има отчайващ недостиг на сгради. Въртят се схеми с фиктивно запсиване на даден адрес, за да може да се кандидатства в по-хубава или по-близка до работата градина. Преди имаше точка и за месторабота в района, но тя отпадна, защото масово хората недоволстваха, че имат под прозореца ДГ, а детето им не влязло, пък на Гошо от съседния офис детето му прието.

Огромен плюс е добро училище и градина на пешеходно разстояние, но при сегашната обстановка това не гарантира абсолютно по никакъв начин място, а в някои райони "борбата е безмилостно жестока" Stuck Out Tongue Winking Eye Иначе що се отнася до училище, аз имам някакви надежди и желания поне едно от децата да обича математика и да учи в СМГ след началното, но пък в района там не бих живяла. За начално имам няколко идеи за такова, въпросът е разбира се да ги приемат. За съжаление в Лозенското училище не бих ги записала.

# 605
Blondie_anna, точно същият вой беше и преди няколко години за училищата - как нямало да стане, как щели да бъдат ощетени, как щели да продължат да правят схеми за адреси и прочие. Въпреки очакванията, направиха го и си работи, и с всяка година все по-добре, защото родителите разбраха, че вместо да се репчат и пророкуват как няма да стане, или как да мислят схеми, е по-добре да помислят по въпроса за близкото училище навреме, преди да купят жилище.
Разбира се, винаги ще има "хванати в крачка", които  са имали нагласата, че могат навсякъде (е, с връзки и подкупи, де, и то не е безплатно Wink), а сега са установили изведнъж, че не могат, и оревавт света. Но не виждам защо заради техните крясъци да не се въведе ред в градините и в училищата, по примера на онези държави, които все ги цитираме, че били "урдени" и в тях имало "ред и законност". И там още преди да забременее жената, двойката търси жилище в район с добро училище по кечмънт.  Така че за мен пътят е този, и за яслите и ДГ по примера на училищата. Доказано работи.

Конкретно за вас в Лозен, ако въведат микрорайониране, е много възможно да има за вас място в най-близката ясла.

Скрит текст:
Проблемът с яслите и градините е много сериозен. Отворих в системата за ДГ  и избрах една произволна ясла в Лозенец СДЯ №45 Майор Франк Томпсън,  за НУЛА места в момента, след основните класирания все още чакат 244 деца, набор 2018...

В Лозен имаме една градина, която е в две различни сгради, базата е страхотна, като селска градина има възможността да има големи и отделни помещения, и огромни, поддържани дворове. Тук също има проблем с местата, тази година обявиха нулев прием за набор 2017. А при нас изобщо няма първа яслена група. Кандидатства се по административен район, нашият е Панчарево. Тоест за неприето тук дете остават опция другите села в административния район - Герман, Казичене, Бистрица и тн.

Микрорайонирането се налага определено, но няма да се направи на този етап според мен, защото ще се надигне масово недоволство от жителите на новите квартали, в които изобщо не е мислено за такива дълго време. Ако влезете в групата за Детските ясли и градини в София, ще видите какъв ужас е, вечният спор кой е по̀ софиянец е постоянен рефрен. При нас пък спорът е кой е по̀ селянин Grinning Масово лозенските майки недоволстват, че са ходили самите те в тази градина, а сега децата им не са приети, пък имало видиш ли деца от Панчарево или Герман. Просто има отчайващ недостиг на сгради. Въртят се схеми с фиктивно запсиване на даден адрес, за да може да се кандидатства в по-хубава или по-близка до работата градина. Преди имаше точка и за месторабота в района, но тя отпадна, защото масово хората недоволстваха, че имат под прозореца ДГ, а детето им не влязло, пък на Гошо от съседния офис детето му прието.

Огромен плюс е добро училище и градина на пешеходно разстояние, но при сегашната обстановка това не гарантира абсолютно по никакъв начин място, а в някои райони "борбата е безмилостно жестока" Stuck Out Tongue Winking Eye Иначе що се отнася до училище, аз имам някакви надежди и желания поне едно от децата да обича математика и да учи в СМГ след началното, но пък в района там не бих живяла. За начално имам няколко идеи за такова, въпросът е разбира се да ги приемат. За съжаление в Лозенското училище не бих ги записала.
Ами не е така, специално за училищата се подписвам, че гарантира, поне на местата, които аз следя. Следя от няколко години въпроса в 73-то, 35-то и 107-мо, и мога да ти гарантирам, че и в трите децата от 1 група (над 3 години на адреса) всички  са приети, дори и в 73-то, което има огромен прилежащ район, защото включва и голяма част от Кръстова вада. В 35-то бяха приети  до 3-та група, в 107-мо - до 2-ра група. Училищата изасят тази  информация всяка година след приема за 1 клас на сайтовете си. Така че който има малки деца или планира, е добре да мисли отсега за този аспект и ако го помисли, с огромна вероятност ще може да си запише детето в близкото училище.

Ако и за ДГ направят подобно микрорайониане, и там ще се получи същата ситуация, според мен. То преди микрорайонирането в 35-то места все нямаше, дори и да живееш в отсрещния блок, не можеш и да помислиш да си запишеш детето без подкуп/връзки, а сега да видиш как има.

За СМГ райониарнето не важи, защото е след 4 клас с подбор, при това жесток (30-40 деца за 1 място, готвят се от 1 клас още и пак някои не успяват да влязат), така че и да живееш там, дали ще учи в СМГ зависи от съвсем други неща.

Ако районното ви училище в Лозен не ти харесва, ще трябва да следиш кампаниите на училищата, които ти харесват, и да видиш дали имате шанс за там. Ако търсиш математика, 107-мо е математическо, но там деца от 4-та група (извън района) нямат никакъв шанс за прием. За 20-то в центъра - също. За 125-то в Младост също мисля, че няма шанс - то също е математическо.

Последна редакция: пт, 14 авг 2020, 11:47 от Анонимен

# 606
  • Blondeville
Да, за училищата съм чувала, че е по-лесно, но още сме на 2 години разстояние от подготвителен клас, та нямам личен опит. Например в местното училище няма грижи да се запише от раз дете ако иска, но за ясла и ДГ е шанс и епична борба.

За СМГ ясно, дадох го като пример относно близост на училището като критерий за удобство, не за плюс при прием.

Та при нас, с оглед на това, че местното училище не е добро, и че за хубаво начално държавно не бихме имали шанс, сме се спрели на опцията частно.

Общо взето наистина човек, купувайки имот трябва да има предвид всички тези неща, защото после като дойде момента за деца, градини и училища, може да остане неприятно изненадан. Сега "престижните, нови" райони още си чакат градините. А "панелните спални" като Люлин поне са строени с някаква мисъл и инфраструктура някога.

# 607
Попея, просто микрорайонирането за много от по-уредените квартали няма да проработи, поне за яслите, просто защото яслите са малко и не са равномерно разпределени в общината.
За Лозенец не знам, но ще ти дам пример с община Оборище пак
3 ясли
- зад парка заимов, до Скара-бара приблизително - придворната директорка на общината, с медал от кметицата. Приемаше през системата по 8 деца в първа ясла, за втора ясла вече децата ставаха 30 в групата.
- на Мадарски конник, срещу Билата на Черковна приблизително - 30 деца група приблизително
- зад МОЛ Сердика.
Така, общината започва от Мария Луиза и стига до Ситняково. Ако живеещите между Мария Луиза и Евлоги Георгиев ги районират в най-близката ясла, това ще е тази зад парка Заимов, ще имаме 60% от общината да кандидатства за 1 група (30 деца макс), а 40% от общината (дори по-малко) да кандидатства за 2 яслени групи - на Мадарски конник и зад МОЛ Сердика.

# 608
Блонди_Анна, да, опцията 'частно' е добра. Но понеже съм следила дискусиите в темата (има такава тема тук, за частните), от там имам впечатление, че и за добро ЧУ нещата не са никак прости. И че не ви е толкова рано, защото приемът в ПУК е с изпит, за който се изисква сериозна подготовка. Доколкото знам, в Лозен има частно училище, но май отзивите за него не са добри. То си е ваша работа, де, но може да загледаш дискусиите, може и да са ти от полза.

Последна редакция: пт, 14 авг 2020, 12:02 от Анонимен

# 609
Конкретно за яслените групи - там където изобщо ги има към ОДЗ-тата - има и една друга особеност - не всяка година има прием. Напр. едната година ще има прием в едното, на следващата там ще бъде обявен нулев прием, а в съседното ОДЗ ще приемат. На третата година пак се разменят кой да приема. Не е както началните училища - всяко има прием за първи клас и точка.
Накратко - неуредиците са много.

# 610
  • Blondeville
Poppea, следя темата за частните и си го подготвям младежа, че съм избрала Света София като най-желано от мен и там не е лесен приема, в ПУК има все пак по-голям шанс, отколкото в първи клас. Даже малката вече научих да брои до 3, че и нея това я чака 🤣

В Лозен е АЕА, доста високи такси и обучение изцяло на английски, предимно за деца на дипломати и тн., доколкото разбрах. Не ми е в листата на желани училища.

ЕммаТ, да, много по-сложно е с яслите и градините. Тук първа ясла няма и не се предвижда да има скоро, а както по-рано писах тази година за първа група приемът е 0. Та ако има микрорайониране, това значи тези деца тотално да нямат шанс за държавно заведение.

# 611
Попея, просто микрорайонирането за много от по-уредените квартали няма да проработи, поне за яслите, просто защото яслите са малко и не са равномерно разпределени в общината.
Скрит текст:
За Лозенец не знам, но ще ти дам пример с община Оборище пак
3 ясли
- зад парка заимов, до Скара-бара приблизително - придворната директорка на общината, с медал от кметицата. Приемаше през системата по 8 деца в първа ясла, за втора ясла вече децата ставаха 30 в групата.
- на Мадарски конник, срещу Билата на Черковна приблизително - 30 деца група приблизително
- зад МОЛ Сердика.
Така, общината започва от Мария Луиза и стига до Ситняково. Ако живеещите между Мария Луиза и Евлоги Георгиев ги районират в най-близката ясла, това ще е тази зад парка Заимов, ще имаме 60% от общината да кандидатства за 1 група (30 деца макс), а 40% от общината (дори по-малко) да кандидатства за 2 яслени групи - на Мадарски конник и зад МОЛ Сердика.
Мандаринка, не съм съгласна с теб. Броят на яслите и местата в тях е константен при която и да е система на прием. И при сегашната система, и при микрорайонирането все същият брой деца ще останат извън яслите, само че ще бъде различно разпределен, и за мен по-справедливо, защото тези двойки с планове за деца, които са имали благоразумието да гледат дали има наблизо ясла, ще могат спокойно да си запишат децата в ясла, а не да треперят дали ще ги огреее рулетката по адм. район. А тези, които са държали на други неща, еми ще търсят частни варианти, това си е техен избор.

А че е добре да се откриват нови ясли съм съгласна, но това не е въпрос само на желание, както можеш да се сетиш. Иди виж в Берлин как можеш да се добереш до ясла, нищо че има микрорайониране.

Но все пак според мен микрорайониането  е по-справедливо от гледна точка местоживеене, с мисъл за ясла отрано и компромиси с други неща, за да имаш тази даденост, при очевиден недостиг на места. Не виждам нищо справедливо аз да живея на ул Лозенец и да се класира детето ми в ясла на Майор Томпсън (все в един район), а в ОДЗ Лозичка да карат дете от Люботрън.

Последна редакция: пт, 14 авг 2020, 12:13 от Анонимен

# 612
И значи, че семейство, в което единият е роден в даден микрорайон, не трябва да има деца или трябва да си купи жилище в друг микрорайон на общината, или жената да не работи 3 години, или да вземат кредит за частна ясла, само заради неравномерното разпределение на яслите в района, така ли? Не говорим за нови нововъзникнали райони, където общината е трябвало да помисли и предвиди парцели за ясли и градини още при първите ПУП-ове, които са разрешили.
Сега в района между Васил Левски и Мария Луиза предвиждат преустройство на една от градините за 2 яслени групи, но чак сега се сетиха, че тук няма.
И два пъти го пиша, но ти го пропускаш - защо и как едната ясла приема по 8 деца през системата, а до края на учебната година стават 30?
Защото ако това е твоята Брезичка или Тополка, фактът, че ще има микрорайониране не компенсира прием през системата само на 8 деца и допълването на групата до стандартните 25-30 по недоказуеми начини. Пак няма да има места за децата около Брезичката, ако нещата се правят по този начин, а хората от този район ще се конкурират без особен шанс за успех с хората в съседния микрорайон.

# 613
Мандаринка,  с миркорайинирането е по-лесно да си търсиш правата, ако не са ти взели детето по микрорайон поради липса на места,  а после видиш, че са приети надпланово деца. Имаш адресна регистрация 3 години в кечмънта, обявяват 8 места, имат повече деца 1 група и разиграват жребий между тях. Не влизаш, после виждаш, че има приети 20 деца. Еми веднага с документите подаваш жалба и си търсиш правата. Имаше такива случаи в 73-то, приеха ги допълнително всичките - давам пример с училищата, защото тях съм следила. Но не виждам за яслите да е по-различен принципът.
А вече ако наистина си останат 8 деца заради нефалшив недостиг на места, това е друго. Като няма места, няма, и справедливост има. При микрорайонирането има повече справедливост от сегашното положение. Да, добре е да се откриват още ясли, щом има недостиг, но пак казвам, това само с желание не може да стане.

# 614
Попея, знаем как завършват проверките за прием в яслите и градините - с едно голямо нищо. Въпреки цитирани СМС-и  от малката и от голямата община и други недоказуеми неща. В Горна Баня май беше случаят ...

Общи условия

Активация на акаунт