Плюсове и минуси на кварталите в София - 8 тема

• 44 879
  • 797
  •   1
Отговори
# 240
Значи Дълбоката (или както вие я наричате - градинката на Искър) е тип междублокова градинка и не е пример за нищо.

Аз я наричам така, защото така й казваха всички в квартала по време на моето детство, което беше отдавна.
Официално се нарича градина Кюлуците (сега, как се е казвала официално тогава, нямам представа) и е индивидуален паметник на градинското и парково изкуство. И да, мащабът й е на междублокова градинка още 1929 г., когато е създадена. Със сигурност не е дори паркЧЕ.

А разхождането и изхождането на кучетата сутрин в заградените детски площадки в тази градинка и на Заимов до Кракра съм го наблюдавала нееднократно и лично.

Някой беше призовал в темата да не петним паметта на Раковски и да наричаме улицата на негото име точно, а не с А накрая. Не съм съгласна с този потребител. Всеки квартал, особено старите такива, си има местни наименования на знаковите места в района. Което не е обида към личностите, чиито имена носят.

А за няколкото (не много) потребители, на които им е интересна архитектурата и историята на София, ето линк към интерактивна карта с паметниците на архитектурата/културата (красиви знакови сгради) в центъра на града. Зуумваш и кликваш и ти се показва снимка и информация за сградата.
http://io.morphocode.com/sofia/

Последна редакция: вт, 04 авг 2020, 10:36 от man_darin_ka

# 241
Аз също харесвам студентския парк.
А много често ако ще ходя в парк, мръдвам до Борисовата с кола, до Младост. А понякога и до южния парк.
На 10мин са ми всичките. Разбира се, нямам необходимост да изпишквам и изхождам куче всяка сутрин и вечер.

Скрит текст:
Колкото до лъжите на брокерите. Не знам що (по-скоро знам), мене не ме лъжат.
А като гледам лъжливите обяви, те си личат от километри.
Примерно, 20-30% под пазарната цена. Свети отвсякъде. Не червена лампа, ами цяла коледна елха.
И за наеми, и за покупко-продажби. Примерно, 2ст вървят по 800лв. 1ст по 500. И пускат обяви 2ст по 500.
Съответно, идват хората на оглед. Аз съм си пуснал 1ст за 500. И кандидатите питат, ама нали беше 2ст, къде са другите стаи? Нали и снимки имаше?
И реално лъжа няма. Реалното е 500 за 1ст. А кандидатите се чувстват излъгани и измамени. А собственикът е нарочен, че предлага нещо надценено. Да, но това са съвсем нормални пазарни оферти. Ден, два, седмица. И се наемат/продават. А други продължават да търсят. Години.
Та брокерите лъжат само този, който иска да бъде лъган. И търси под вола, теле.
Няма как, ако търсиш нещо в +-5% от пазарните условия, да те лъжат.
Лъжите таргетират сегмент от търсещи, които търсят нещо, което го няма.
На 10 мин, но с кола, а тенденцията е зоните да се разширяват и като площ, и като време. Ако така продължава (което за мен е много вероятно), ще дойде момент да не можеш да паркираш около Борисовата и Южния не само в делник, но и през уикенда. Остава само варианта да си си купил гаражи около тях, понеже го спомена за около ВИАС. Но това за огормната част от хората не е валидно, затова голям парк на пеш разстояние е голям плюс за тях.

# 242
Всъщност това, че не е паркче, а само малка градинка, е голям плюс. Няма възрастни и юноши с големи велосипеди, не прииждат хора извън квартала, кучетата са малко и като  цяло е супер място да се водят малки деца. Пък като попораснат и станат на 4-5, ей го де е паркът Заимов.  Това е извод, до който стигнах по свои наблюдения. И никога не е претъпкано, а след ремонта си е  супер.

# 243
Аз пък споделям мннеието на Мандаринка за малките квартални градинки и кучетата. И от моя опит наличието на заграждения и катерушки за малки деца изобщо не спира собствениците на кучета да ги изхождат там. Преди време възрастна собственичка на куче, като й направхме забележка, че кучето й се изпишка буквално върху няколко от децата в пясъчника,  скочи да се бие с майките и ни контрира с думите "ей, писна ми, от вашите деца няма къде да се разхождат нашите кучета!"
Затова за мен е по-добре голям парк с обособени зони, и там пак има кучета, но те се разсейват по голямата площ, не се концентрират в детските площадки.

# 244
Аз водя безкрайна борба с хората в Цариградски комплекс да чистят след кучетата си. Поне тук не ги изхождат в пясъчника, защото те същите имат и деца, но на какво ще ги възпитат после е друг въпрос. И точно, защото ми се отговаря с "а ти па не влизай в полянката и няма да настъпваш л*йна", нищо че са и по тротоарите, търсим парк и не смятаме да правим компромис с това. Smiley

# 245
Кучкарите в царската и градинката пред народния театър са същата работа.

# 246
Мандаринка, много интересен сайт! Благодаря!

# 247
Попея, на Заимов детската площадка до Кракра, оградената с люлка, пясъчник и онази пирамида с ластиците, е най-любимото място за кучкарите сутрин. Въпреки че кучешката поляна е точно до детската. "Предимството" на детската площадка е оградката. Кучешката поляна няма ограда и трябва да следиш къде отива кучето ти и да ходиш/тичаш след него. В детската площадка им е по-лесно и удобно - гледат си/говорят си по телефона или с дружки също с кучета и не обръщат грам внимание на домашните си любимци.
На мен пък любимият ми "аргумент" на кучкарите е - "То е по-чисто от теб!"
Най-добре е в Докторската, поне през деня не разхождат и изхождат кучета там, но съм чувала, че рано сутрин и късно вечер го правят. Но в Докторската на всяка алея-вход има особено видим надпис, че е забранено за кучета. Освен това всеки ден чистят с машина, напояват и косят тревата редовно. Доколкото знам, дипломатическите мисии наоколо плащат за поддръжката. В тази градинка можеш по-спокойно да седнеш/легнеш на тревата с детето като на пикник. В другите - не бих го направила.

# 248
  • София
Ужас е някакъв с тези кучкари, даже ми се струват още повече напоследък. Някаква мода ли има да мъкнеш куче?Нищо против, ама да им чистят и да не ги пускат, огромни кучета, да си обикалят из парковете без повод. Два пъти се случва децата ми да ги гонят такива песове само в последния месец. Играят си, абе какво ме интересува, като е 4 пъти по -голямо от детето? Да си играете вкъщи насаме
Е, оправия няма. Вече явно дете ще водим на повод, за да могат други да си пускат немските овчарки свободно и да оцапват тротоарите.
Трябва яка регулация в това  отношение.
Друг е въпроса какъв любител на кучета си, като си го "заврял" огромен пес , 70-100 кила да живее в апартамент и го мъчиш горкото животно. ама така, любители са и това си е. Ние да мълчим . То си е мъка и за животното и за хората Confused

# 249
  • София
На 10 мин, но с кола, а тенденцията е зоните да се разширяват и като площ, и като време. Ако така продължава (което за мен е много вероятно), ще дойде момент да не можеш да паркираш около Борисовата и Южния не само в делник, но и през уикенда. Остава само варианта да си си купил гаражи около тях, понеже го спомена за около ВИАС. Но това за огормната част от хората не е валидно, затова голям парк на пеш разстояние е голям плюс за тях.
На мен грам не ми е проблем да скоча в колата (аз и почти не излизам без нея, гаражът ми е срещу асансьора), и да се придвижа до където и да е. Грам не ми е проблем да намеря и място за паркиране. Също, не ми е проблем да дам 2-3 лева за зона. Ако спирам до ВИАС, през седмицата, ясно че ще си плащам зоната. Друг път пък спирам около СУ или до БНБ. Не е задължително да се разхождам винаги на едно и също място.
И да разширят зоната, не е проблем. Бтв, на 10 мин ми е и Витоша. А на 20 Бистрица. Там още зона няма Simple Smile

Ясно е че да купуваш имот в София има страшно много компромиси, които могат да се направят. Но те вървят ръка за ръка и с многото бонуси и благини, които София носи. Колата е почти абсолютно задължителна за град като София. Още повече, ако си семейство, че и с куче, че и евентуално бъдещи деца. Няма как, хем да си на пъпа в централния град, хем да си с евтин гараж, или предблокови полета за паркиране, хем да няма зона, хем да има 5 парка, хем да има ГТ до навсякъде, хем да ти е близо до работа, хем да е ново и хубаво, хем да не прелитат самолети, хем да няма цигани, хем да няма социално слаби, хем да е евтино. Със сигурност изпускам още 10-20 изисквания, но мисля, схващате картината.

Да, аз съм се сгънал на 1 минута пеш до парк като Студентския, който е само 2.5 кв км. И на 10мин до центъра с кола, от която и без това не слизам. За сметка на това съм взел 2но повече квадрати, и 2 пъти повече гаражи, на съвсем прилични цени. 90кЕ ми излезе към 150кв жилище + 50кв гаражи.

Чисто и просто, призовавам към същото. Както аз съм проявил скромност, и съм се сгънал до кофти парк, така и другите да си дадат ясна равносметка, и да не си поставят нереалистични и взаимоизключващи се условия. Не за друго, ами накрая нещата пак ще отидат в изходно положение.

Аз затова и зададох въпрос, кой би бил идеалният хипотетичен апартамент, който би отметнал изискванията и ще бъде закупен. Еди колко си кв, еди какво си строителство, в еди кой си квартал, с еди какво си изложение.

Когато се бориш със системи с по 10ина параметъра, това е един доста добър начин да си опростиш задачата.
С примери и конкретни варианти. А и накрая, резултатът може дори теб да те изненада. Също както като пазаруваш с кредитна карта, и плащаш по 10-20лв, накрая на месеца си мислиш, че си 500лв на кредит, а то се оказва 1500. Щото не всичко се помни и пресмята.
По същия начин, ако
a,b,c,d,e,f са квартал, квадрати, възраст на строителството, степен на завършеност, гаражи, съседи и училища.
В единия пример, пазарния, имаш a * b * c * d * e * f
В другия пример, който имаш изисквания, имаш (a*1.1) * (b*1.1) * (c*1.1) * (d*1.1) * (e*1.1) * (f*1.1)
Накрая търсиш краен резултат с 10% разлика (*1.1), пък то се оказва 1.1 на 6 та степен, т.е. 77% отгоре.

# 250
  • София
Хора, с кучетата и децата е все едно и също - зависи какъв индивид ги възпитава. Недейте залита във "вечния" спор, няма смисъл - до човек си е всичко. Можем всички да си делим обществените пространства, стига всички да сме възпитани в съобразителност. Просто не сме Simple Smile Може би следващи поколения ще се справят по-добре... дано!

# 251
Много горещо апелирам да не почваме темата родители срещу кучкари, защото ще стане грозно.
Аз пък имам много топли спомени как не можеше да се диша  на пейките в кучешкото ограждение до паметника на съветската армия, защото на майчиците им беше най-лесно да си изакат децата в храстите точно до него, без да им пука, че има хора там. Няма да коментирам и колко пъти съм се молила на родители с деца и без кучета да излязат, за да си пусна кучето, където му е мястото, вместо на детската площадка, и съм удряла на камък, защото детето искало да си играе на катерушките за кучетата.
Много е хубаво обобщението на ToniShu.

# 252
Танграта, значи, грешно съм те разбрала, че двата ти гаража са до ВИАС (то няма и логика де, ама де да те знам Simple Smile).

Не е проблемът в парите, а в това, че (засега) в зелената зона е до 4 часа паркрането, а обикновено хората искат да прекарат деня в парка. А в синята зона е до 2 часа. А постепенно зелените зони е разширяват и част от тях стават сини. Тоест, не е въпросът толкова в парите, а в ограничението за време и притесненията от това. Друг вариант е да ползваш платения паркинг на Стадиона. Но като цяло главоболието не си струва, за мен. Далеч по-приятно ми изглежда да  изляза от нас пеш и след  5 мин да съм в парка.

Навремето по соц.а Витоша беше забранена събота и неделя с кола Simple Smile При този наплив на коли мисля, че не е далеч времето пак да го направят така. Което не е проблем, вземаш такси до площада в Бояна и тръгваш нагоре пеш. Нали все пак целта е ходене в гората, а не возене в гората Simple Smile  

Прав си за компромисите. Но за едни едно е приемлив компроис, за други - друго. За някого приемлив компромис може да бъде времето за чакане, но да е до голям парк, а да е неприемлив  да купи в мастодонт в Студентски. В София освен Борисовата и Южния има и други големи паркове, с по-евтини имоти около тях.

Права е ТониШу, до хора си е. Мисълта ми беше, че на голямо обществено простратнство е по-лесно някак да се споразуемем за ползването, отколкото на малко. Отделно че ако си на пеш разстояние, можеш да ползваш парка извън пиковите часове с много хора там.

Но и Уудън Куку Клок е права, има хора, които се страхуват от кучета. Аз не съм от тях, но разбирам притесненията им.

Последна редакция: вт, 04 авг 2020, 11:37 от Анонимен

# 253
Аз лично нямам против да деля обществени пространства с хора. С кучета не чак толкова много.

# 254
Проблемът с кучетата се решава с контрол, ефективен контрол от съответните контролни институции, а не с караници между хората. Също като проблемът с велосипедистите по тротоарите и по Витошка. Също като проблемът с паркиралите на ъгъл (кръстовище), пред и на пешеходна пътека по кварталните кръстовища, коли. И колите, които не дават предимство на пешеходците, и т.н., и т.н.  Или с домашния любимец, който го вкарват в магазина за хранителни стоки, да си пъха муцуната включително по щендера с хляб или хладилната витрина.
Пример - нашто момче от Хасково, дето скочил на газта на джиБа си, щот може. Ама на - там сега остава 6 мес. без книжка, освен глобата, и то бързо и веднага.  А тук - само в рубриката "любопитно" по сайтовете ще бъде - "Джигит летя с 220 по Тракия. Ще плати ХХХ глоба.". Ще плати 1000, 2000 или 5000 лв. глоба и толкова, все тая. А там не е така, не се саморазправят хората един с друг, има си институции за това.

Общи условия

Активация на акаунт