Плюсове и минуси на кварталите в София - 8 тема

• 44 855
  • 797
  •   1
Отговори
# 270
От двата варианта: малък апартамент, ново строителство в по - краен квартал и голям, панелен в по-централен квартал, при почти сходни цени, какво ще изберете? И двата са в добро състояние, 4 етаж.
Панелния.

# 271
  • София

Освен това на най-високите етажи най-много се чака да се "източи" топлата вода, т.е. да потече достатъчно топла. И това се върти на водомера на жилището.
Това съвсем не е вярно!
Топлата вода идва за секунди и на последните етажи при сменени ВиК щрангове. Поради голямото потребление в едно ЕПК и два, а понякога и три кръга на системата, всички имат достъп до вода Wink
Но ЕПК-то наред с положителните страни като по-надеждно строителство, добро разпределение, наличието на "оригинална" вътрешна изолация има основен недостатък - много хора на едно място.

# 272
Последното не е задължително - ние купихме в ЕПК, 9 етажа, по 3 апартамента на етаж. Вярно, че гледахме ЕПК-та и в Борово, които бяха по 20 етажа и то вътре си е цяло село...

# 273
Скрит текст:

Освен това на най-високите етажи най-много се чака да се "източи" топлата вода, т.е. да потече достатъчно топла. И това се върти на водомера на жилището.
Това съвсем не е вярно!
Топлата вода идва за секунди и на последните етажи при сменени ВиК щрангове. Поради голямото потребление в едно ЕПК и два, а понякога и три кръга на системата, всички имат достъп до вода Wink
Но ЕПК-то наред с положителните страни като по-надеждно строителство, добро разпределение, наличието на "оригинална" вътрешна изолация има основен недостатък - много хора на едно място.
Зависи на кое място в кръга си, ако си последен на първия кръг, може и да е вярно (зависи и от други неща).
Не знам за тази "оригинална" вътрешна излоация в ЕПК. ЕПК са бетонни носещи елементи и различен вид преградни - може да е гипсови панели, тухли или друго, но за вътрешна изолация не съм чувала. И външна нямат, всъщност, оригинално. Между другото, има панели, строени с панел-сандвич, което е начин за изолация, докато такива ЕПК няма, защото технологията е друга.
Освен това при ЕПК, защото са много високи и тежки, тоест, голямо налягане на малка площ, може да има проблеми със слягане на  основите, зависи от терена.
Панелните нямат проблеми със строителната технология, не знам защо сте ги нарочили, в цяла Европа има много панели, има и на други континенти,  но по някакъв необясним за мен начин добиха много лоша слава у нас. Те не се държат на връзките/заварките (които все се спрягат), връзките са допълнителен укрепващ елемент при усукване, те лягат един върху друг на жлебове.

Последна редакция: вт, 04 авг 2020, 16:05 от Анонимен

# 274
Последното не е задължително - ние купихме в ЕПК, 9 етажа, по 3 апартамента на етаж. Вярно, че гледахме ЕПК-та и в Борово, които бяха по 20 етажа и то вътре си е цяло село...

За 15ти етаж с гледка бих преглътнала селото. Smiley
Сега сме на 2ри срещу детска площадка и на моменти не издържам.

# 275
  • София
Това е чудесно, но май са рядкост Simple Smile

# 276

За 15ти етаж с гледка бих преглътнала селото. Smiley
Сега сме на 2ри срещу детска площадка и на моменти не издържам.

Е аз пък точно етажа не можах да преглътна, до 10-ти ми беше предела. Тук бях пуснала обявата за обсъждане и някой ми обясняваше как го било страх да простира (май на 15-16 се намираше точно). 

Да се върна на темата за кварталите - в Борово, Лагера, Хиподрума излизат доста ЕПК-та, там не ви ли хареса нещо?

# 277
  • София
Не знам какви ЕПК знаеш, Попеа, но нашето от средата на 80-те е точно като сандвич. Две стени, външната по-дебела и между тях бяха набутани вестници и един парцал. 😆 Като сменяхме дограмата го открихме.

# 278

Е аз пък точно етажа не можах да преглътна, до 10-ти ми беше предела. Тук бях пуснала обявата за обсъждане и някой ми обясняваше как го било страх да простира (май на 15-16 се намираше точно). 

Да се върна на темата за кварталите - в Борово, Лагера, Хиподрума излизат доста ЕПК-та, там не ви ли хареса нещо?
Доста неща ни харесват, но са ни над тавана. Smiley Последно звъняхме на едно ЕПК в Лагера, но се оказа фалшива обява. Отделно някъде назад обсъждахме отлив на обяви и все повече го забелязвам.

# 279
Не знам какви ЕПК знаеш, Попеа, но нашето от средата на 80-те е точно като сандвич. Две стени, външната по-дебела и между тях бяха набутани вестници и един парцал. 😆 Като сменяхме дограмата го открихме.
Сигурна ли си, че е ЕПК? Това е интересно, не го знаех, това би усложнило и оскъпило доста строителството, но щом казваш, че е така, значи е.  Аз пък съм виждала подобни панелни, самият готов панел е изпълнен като "сандвич", още в ДК. Явно по отношение на изолацията има различни случаи и при панелни, и при ЕПК.

Последна редакция: вт, 04 авг 2020, 16:30 от Анонимен

# 280
Доста неща ни харесват, но са ни над тавана. Smiley Последно звъняхме на едно ЕПК в Лагера, но се оказа фалшива обява. Отделно някъде назад обсъждахме отлив на обяви и все повече го забелязвам.

Не знам колко ви е тавана и с риск да разводня малко темата с тази за обсъждането на обяви, този апартамент според мен има много потенциал и отново са го качили, само че са сменили агенцията - https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1d15960748891323 … sA34WHwKRhV9mrQ7Y
Преди се продаваше от Имотека, от 125 свалиха до 119, сега гледам че Явлена са го пуснали пак на 125. Районът е приятен, има транспорт, парк Славия е наблизо. Това, което мен ме отказа, беше че е доста за ремонт, но ако това не ви притеснява, според мен си струва да се види.

# 281
Попея, на Заимов детската площадка до Кракра, оградената с люлка, пясъчник и онази пирамида с ластиците, е най-любимото място за кучкарите сутрин. Въпреки че кучешката поляна е точно до детската. "Предимството" на детската площадка е оградката. Кучешката поляна няма ограда и трябва да следиш къде отива кучето ти и да ходиш/тичаш след него. В детската площадка им е по-лесно и удобно - гледат си/говорят си по телефона или с дружки също с кучета и не обръщат грам внимание на домашните си любимци.
На мен пък любимият ми "аргумент" на кучкарите е - "То е по-чисто от теб!"
Най-добре е в Докторската, поне през деня не разхождат и изхождат кучета там, но съм чувала, че рано сутрин и късно вечер го правят. Но в Докторската на всяка алея-вход има особено видим надпис, че е забранено за кучета. Освен това всеки ден чистят с машина, напояват и косят тревата редовно. Доколкото знам, дипломатическите мисии наоколо плащат за поддръжката. В тази градинка можеш по-спокойно да седнеш/легнеш на тревата с детето като на пикник. В другите - не бих го направила.
Мандаринка, тези са направо за бой! Добре де, и солена глоба стига. Щом е определено за деца, кучета нямат работа там. И обратното е вярно.
Между другото, в Южния има няколко заградени зони за кучета (две със сигурност), в Борисовата не си спомням да съм виждала.

# 282
Попея, не си наясно за ЕПК-тата и "вградената" топлоизолация. Гледай успоредните чертички на част от едната стена в хола, както и в кухнята. Това са външни стени и там има допълнително гипсови плочи от вътрешната страна. Т.е. на външните дълги/напречни на фасадата стени има допълнителна изолация отвътре.

София, живяла съм в ЕПК на висок етаж, знам за какво говоря и за топлата вода,  и за парното. Не е в старите тръби проблемът, а в циркулацията на топлата вода. Може да се увеличи циркулацията, за да стига по-бързо до по-високите етажи, но това води и до по-високи разходи за топла вода. Топлата вода циркулира непрекъснато, денонощно, за да може във всеки един момент, като пуснеш крана, да има топла вода, а не тепърва подгревателят за БГВ да топли. Но циркулирайки непрекъснато, от щранговете се отделя топлина, която като "делта t" влиза след това във формулата за топлинна енергия за топла вода. Настройката за циркулацията се прави в абонатната станция, обикновено се настройва за по-слаба циркулация слез 20-21 ч. вечерта и цяла нощ, защото тогава много малко хора я ползват интензивно.

Мока, апартаментът в Бъкстон изглежда в прилично състояние, поне на снимки. Може в действителност да не изглежда така, не знам. Но хубав хол с трапезария и с преход към светла кухня/кухненски бокс, баня с прозорец си е мечта направо. БОДК звучи добре, предполага се, че блокът не е порутен и обитателите са сравнително читави.

# 283
Не знам колко ви е тавана и с риск да разводня малко темата с тази за обсъждането на обяви, този апартамент според мен има много потенциал и отново са го качили, само че са сменили агенцията - https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1d15960748891323 … sA34WHwKRhV9mrQ7Y
Преди се продаваше от Имотека, от 125 свалиха до 119, сега гледам че Явлена са го пуснали пак на 125. Районът е приятен, има транспорт, парк Славия е наблизо. Това, което мен ме отказа, беше че е доста за ремонт, но ако това не ви притеснява, според мен си струва да се види.

По-принцип беше по-нисък, но май ще вдигаме на 100-105 000 евро НС и 110-115 000 горе-долу готово.
Този апартамент и ние го гледаме от много време, къде точно е блока знае ли се? За 119 000 може и да се навием, аз не виждам чак толкова ремонт за правене, само едната спалня и коридора, вратите ще се преживеят, но иначе си имаме човек за това.

# 284
Ами не го гледайте на картинка само, а отивайте да го гледате на живо!  Вече си разбрала, че на живо разликата е голяма. Така ще видите и продавачите какви са, що са, дали са нормални хора или с нереални очаквания.
Ако го харесате, кажете това на брокера и искайте от него да преговаря с продавача, ако нямате опит с търговски преговори. Но първа трябва да го харесате естествено.
Бъкстон е доста добър квартал и е близо до Лагера.
Имайте предвид и разноските по прехвърлянето (извън разноските по ипотеката, които ще са си за вас, разбира се).

Общи условия

Активация на акаунт