Плюсове и минуси на кварталите в София - 8 тема

• 42 974
  • 797
  •   1
Отговори
# 345
Хаджи Димитър си има и предимства, разбира се. Има останали къщи, повечето вече добре реновирани, има и нови, има много зеленина и в някои части, хубави междублокови пространства с отстояния. Близо е до центъра и до Парка Заимов пеш, но се върви по неприятен маршрут по моста Чавдар. Иначе с кола е много близо, ама като идеш с кола и трябва да се грижиш къде да я паркираш и за колко време. Има инфраструктура, училища и ДГ, но там има и ромски поселения, Фък е прав, не са само преминаващи, а самолетите за мен лично са голям проблем. 

Кръстова вада също има предимства и недостъци, казвани са вече, но частта до Парадайз е близо до цените в горната част на Лозенец, а е прекалено нагъсто застроена, с много интезивен трафик наоколо, а навътре из уличките наистина няма инфраструктура. Но пък училищата са несравнимо по-добри по НВО (отвъд личните впечатления на този и онзи) от тези в ХД, плюс голям хубав парк наблизо, плюс метрото.

Скрит текст:
Мандаринке, ето моят реален пример: Ул. Емилиан Станев 9. Хубав апартамент на 190 метра (2 минути) от Парадайс и на 3-4 минути от Южен парк. За мен това е много добро място. Ако се налага бих живял там. Пак повтарям, че кварталното училище е добро, в Парадайс има абсолютно всичко, а парка е страхотен за разходки,  спорт и игра на детето.

Добре де, ама айде сравни и цените между Кръстова и ХД, защото сме ходили на огледи и на двете места. Колко струва този апартамент, за който говориш в Кръстова? Защото ние гледахме в ХД за 105 000 евро НС С паркомясто в цената и то на хубаво място и силно се съмнявам, че другата цена ще е същата.
Скрит текст:
За не знам кой път казвам - познато младо семейство с деца, интелигентни и работещи, избра апартамент в Цариградски, защото им е лесно да излизат/влизат с кола на Тракия за уикендите. За тях е важно. А пък ГТ за работната седмица също ги устройва, за без кола.

Да кажа малко за Цариградски, ако някой обмисля апартамент тук:
Не бих казала, че е зле, вътре в комплекса даже си е съвсем хубаво и приятно, много места за отдих, пейки, площадки, деца, има частна детска градина, има и общинска не далеч, има еконт, Лъчони, кафенета, има си аптека, малки магазинчета, плод зеленчук, месарница и т.н. За училища нищо не мога да кажа. Хубаво е, че оправиха ул. "Обиколна" до метрото, но пак си имаш едно 15-20 минути ходене до там. Друг ГТ не ползвам, но мои приятелки успяват да стигнат до нас без проблем.
Голям проблем тук е паркирането, ако не обмисляш взимане на паркомясто или гараж, по-добре не си го причинявай. Паркира се пред, зад, на пешеходни, на завой, в поляни, пред бариери, пред кофи, къде ли не. На места едвам минаваш с колата, а ако се засечете 2 коли една срещу друга - успех. Говорено е улиците да станат еднопосочни, ама не са. Друг проблем е идващи деца от Дружбите и правещи мизерия, щото то като не е в твоята градинка, що да го пазиш. На мен ми е на 15 минути пеша до работа, колата я използваме само уикендите. Обаче цените тук са доста високи, а има изгледи цялата ул Обиколна да тъне в строежи години напред, според това, което съм гледала, така че всеки да си прецени. Smiley
Също апартаментите на 2рите етажи нямат тераси на места, а последните етажи са твърдо не, постоянно има оплаквания за течове.
И тук говоря за червено-бежавите блокове, за сините с бяло нямам наблюдения.
По мои наблюдения, ако не е тъмнозелено, цените около Парадайз гонят тези от горен Лозенец.

# 346
Симона, нормално е на по-хубаво място цените да са по-високи. Естествено е в района на Парадайс да е много по-скъпо. В Хаджи Димитър цените са ниски като абсолютна стойност, но спрямо качеството на квартала са високи. Дори само орките и шума от самолетите са достатъчни причини да не си помисля да живея в даден квартал, а там има и други минуси.

Последна редакция: чт, 06 авг 2020, 12:50 от Анонимен

# 347
Цените се определят от търсенето. Явно има, щом ги поддръжа. А това, че на мен ми пречат самолетите, не значи, че и при другите е така Simple Smile

# 348
  • София
Нико, ул. Асен Йорданов 37 в Кръстова вада. 10 мин. по булеварда и 5 мин. лавирания по нещо като улица без тротоари, криволичеща, и с табелки тук-там "Частна собственост". Не е много далече от мол-а, но не би тръгнал пеша към мол-а и цивилизацията пеша в сняг или дъжд, вечер по тъмно и т.н.

Бях пускала снимки, направени лично от мен. Енергийното съоръжение - на ъгъла до оградата на една много приятна еднофамилна къща, не трафопост в сграда, а на пилони - кабели и изолатори. Една съфорумка поясни, че това е новото съоръжение, след като една квартална котка се хвърлила суицидно върху старото и целият квартал стоял към денонощие без ток. Моите уважения, ама не сме в бидонвил с импровизирани трафопостове, а в европейска столица в 21 век, при това в атрактивен бързоразвиващ се квартал. Няма квартални градинки, колкото и малки да са, парцелите на кооперациите са усвоени с бетон за паркоместа. Зелено има в дворовете на все още останалите къщи. Но тези дворове са само за техните собственици, не за живущите в околните кооперации. Ако искаш да излезеш за половин-един час през лятото вечер с детето, освен с колата да го караш някъде си, няма друг вариант. Ако искаш да се разходиш пак пеша, без кола, освен в мола, къде другаде. И да, тихо е навътре от Черни връх, и да, Витоша е буквално над теб, имаш чувството, че ако протегнеш ръка и ще я стигнеш. Така си е. Но и минусите са доста.
Аааа, не е ново съоръжението Grinning Не го смениха, просто котката се метна, останахме без ток за доста време и след това оправиха линията. Понеже въпросната къща я продадоха, а наоколо един инвеститор строи 2 нови блока (отвратителни, според мен), предполагам, че ще ъпгрейднат трафопоста скоро. Зелено има в кавртала, в посока Зоопарка и кв. Витоша - има чудесни поляни за разходка... на кучета Simple Smile Познати с деца из квартала са доволни, не се оплакват; но аз там дете не бих искала да гледам. Разходки пеша до Южния са съвсем възможни, както и по отбелязаните поляни (поне докато не ги застроят) - има пътечки през тях, не се срещат бездомни кучета, не е мега зле като цяло. На мен пешеходния достъп до Черни връх не ми беше любим, но и не е чак толкова драматичен. Драма има в час пик, в останалото време уличката без тротоари си е повече от окей за преминаване. До метрото стигах за не повече от 5 минути пеш, Токуда не е само за богаташи - повечето хора в наши дни имат допълнително осигуряване от частен фонд и достъпът до болницата далеч не е чак толкова ограничен; да не говорим, че спешният им център е доста по-добре от Пирогов и по закон не връща пациенти.
МОЛът всъщност носи наистина голямо удобство на живота. Ако нещо ми липсва от квартала, то е точно близостта до МОЛа. Там съм си вършила много задачки, не само да купувам парцалки - застраховки на коли, плащане на сметки, пазар за деня, шивашки услуги, купувах подаръци за РД на хлапетата край мен, даже веднъж се наложи да принтирам някакъв документ, та мацката от застраховките ми свърши тази услуга. Срещи с приятели в този МОЛ конкретно са супер удобни - слизат от метрото и се чакате в кафенето, пък после ей го на 5 минутки Южния парк.
Големите, ама огромни, минуси на квартала са улиците, липсата на канализация в голяма част от микрозоните му, шумът (какви самолети, аз съм си мечтала да бяха самолети вместо строежи) и обитателите - не са от типа да положат усилия за общото благо, по-скоро чакат Годо (то затова и кварталът почва да прилича на МанЛи). И концентрацията на псевдогъзари, която се получава заради частното училище; имало е сутрини, когато ми е идвало да сляза от колата и да се разбираме "по мъжки" с някои джуки...

# 349
Цените се определят от търсенето. Явно има, щом ги поддръжа. А това, че на мен ми пречат самолетите, не значи, че и при другите е така Simple Smile
Напълно съм съгласен. Както Симона сама се е убедила около Парадайс цените са много по-високи от тези в Хаджи Димитър. Между другото около Парадайс редовно се появяват апартаменти с цени над 1 000 000 лева. Това не е типично за квартали като Хаджи Димитър и Надежда. Ето един тристаен за 595 000 евро: https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c15680466971788 … k=5qmk6z&f1=1

# 350
Все пак като се гледат цените трябва да се отбележи, че високите цени около моловете и витошка са такива, защото се купуват с инвестиционна цел - да се отдават под наем. Аз не познавам човек, който да е приритал да си купува имот, за да  живее до Парадайс еле пък на Витошка.

# 351
Напълно съм съгласен. Както Симона сама се е убедила около Парадайс цените са много по-високи от тези в Хаджи Димитър...
Коментарът ми беше по повод това, че според теб са високи в ХД.
А факторите, които влияят са много, тип строителство, имоти за развиване на бизнес и т.н., дори мода и инвестиции от престъпния бизнес  Simple Smile

# 352
Все пак като се гледат цените трябва да се отбележи, че високите цени около моловете и витошка са такива, защото се купуват с инвестиционна цел - да се отдават под наем. Аз не познавам човек, който да е приритал да си купува имот, за да  живее до Парадайс еле пък на Витошка.
Любопитно ми е какъв трябва да е месечния наем на апартамент, който се продава за 595 000 евро? Можеш ли да сметнеш? Или пък на тристаен апартамент на Витошка, който струва 300 000 евро? Нека да сметнем и за двустаен на Витошка. Те са по 160-200 000 евро. Та спрямо актуалните наеми колко десетилетия ще са нужни за да се избие инвестицията? Както винаги пишеш колкото да не заспиш.

Последна редакция: пт, 07 авг 2020, 01:58 от Анонимен

# 353
Нямам идея. Колко теми минаха не видях един човек да умира от желание да ходи да живее на Витошка. Даже напротив - улицата се отбягва от софиянци, както за живеене, така и за преминаване. Но това важи за всяка улица тип "tourist trap" по света. Когато фактите говорят...

# 354
Цените се определят от търсенето.

Необходимо, но недостатъчно условие. Цените се определят от съотношението търсене/предлагане. Медта се търси много повече от златото, пък е по-евтина.

# 355
NikoT, най-вероятно някаква лична причина Ви кара да мразите кв. Хаджи Димитър и нямам никакво намерение да Ви разубеждавам Simple Smile
Само ще Ви информирам, че в квартала има повече от едно училище, повече от една детска градина и повече от една детска ясла.
Живяла съм и други квартали и всички си имат своите предимства и недостатъци. Но Манастирски, сравнени с Хаджи Димитър... няма даже база за сравнение. Хаджи Димитър е доста по-стар квартал и много по-уреден. Да, има своите недостатъци, ама ги предпочитам, особено съпроводени от предимството за 30 мин. да стигна до жълтите павета пеша. Трудно се постига такава цел от Манастирски ливади, нали? Simple Smile
И още нещо - квартала е подходящ както за "домуване", така и за бизнес. Да, не е до Витошка, ама истината е, че старите софиянци бягат от идеалния център. И аз съм живяла на Буда Пеща като дете, но сега ще е наказание да се върна там. Абсурд!

# 356
  • Сф
Има наеми над 1000Е , но в цивилизовани райони.Където може да се прибереш пеш от бар и т.н., по центъра, не по сукаците.Примерно около Пирогов.По централни места инвестират и  познатите ми, за които чувам.

# 357
  • София
Какъв бизнес ще завъртиш в Хаджи Димитър? Ще отвориш будка за швепс и цигари!? От която я изкарваш, я не 800лв за месеца.

За Витошка, преди ги взимаха за Airbnb. Също и за представителни, гости от чужбина и тн. Лукс обзавеждане.
Вързва се вероятно сметката, но първо, това беше при цените от преди 2017та. Второ, твърде специфични клиенти, което крие непредсказуемост и рискове. Не е по моя вкус.
Преди около 3г от един такъв апартамент закупих обзавеждането. Като ново беше, но човекът искаше да си прави ъпгрейд. Беше споделил, че го дава под наем. Е, аз го вкарах в един мой апартамент под наем, и всички бяха щастливи Simple Smile
За района около Парадайс, нямам идея кой ще му плати наема. Няма как да докараш нощувки от туристи или чужди скъпи гости.

# 358
Много ми харесаха 2 неща в дискусията от ден-два - "селска чест" и "псевдогъзари".
Нико, за Витошка ми знаеш мнението, поне за това, в което се превърна Витошка, а не за улицата от моето детство, за парка, който беше на мястото на сегашното НДК, където съм се пързаляла на мраморното слонче.
А за Южен парк - не бих си го причинила, честно, пълно е с кучета и горните 2 категории, по снимки в нета и по телевизията и по разкази на познати, живеещи наоколо. Много по-приятно е да отида до Докторската, без уикенда и вечер след работа, когато пак се пълни с хора, които никога няма да разберат какво е градска градинка и как трябва да се държат в нея. Например никога няма да разберат защо е кофти да застанат 3 възрастни пред една пейка, да си сложат 1-2 торбички/ранички на нея, без намерението да седнат. Както и родители, които упорито продължават да люлеят чадото си повече от половин час, въпреки че се е наредила опашка от хленчещи и ревящи хлапета, които също искат малко да се полюлеят на 2-те люлки.
Да отбележа, че тези неразбиращи хора са със самочувствието да са интелигентни и образовани. Дошли с коли от Драгалевци и Бояна, да си разходят потомството.

# 359
  • София
Много ми харесаха 2 неща в дискусията от ден-два - "селска чест" и "псевдогъзари".
Нико, за Витошка ми знаеш мнението, поне за това, в което се превърна Витошка, а не за улицата от моето детство, за парка, който беше на мястото на сегашното НДК, където съм се пързаляла на мраморното слонче.
А за Южен парк - не бих си го причинила, честно, пълно е с кучета и горните 2 категории, по снимки в нета и по телевизията и по разкази на познати, живеещи наоколо. Много по-приятно е да отида до Докторската, без уикенда и вечер след работа, когато пак се пълни с хора, които никога няма да разберат какво е градска градинка и как трябва да се държат в нея. Например никога няма да разберат защо е кофти да застанат 3 възрастни пред една пейка, да си сложат 1-2 торбички/ранички на нея, без намерението да седнат. Както и родители, които упорито продължават да люлеят чадото си повече от половин час, въпреки че се е наредила опашка от хленчещи и ревящи хлапета, които също искат малко да се полюлеят на 2-те люлки.
Да отбележа, че тези неразбиращи хора са със самочувствието да са интелигентни и образовани. Дошли с коли от Драгалевци и Бояна, да си разходят потомството.
Не мисля, че това се дължи до толкова на "псевдо гъзари от провинцията" срещу "граждани".
Това е по-скоро моето наблюдение на изпростяване и изнагляване на нацията. Нещо, което ме огорчава много.
Аз също съм приходящ в София, но нито съм бил възпитаван така, нито изобщо съм ВИЖДАЛ такова нещо преди 10+ години.

Общи условия

Активация на акаунт