Плюсове и минуси на кварталите в София - 8 тема

• 42 981
  • 797
  •   1
Отговори
# 360
NikoT, най-вероятно някаква лична причина Ви кара да мразите кв. Хаджи Димитър и нямам никакво намерение да Ви разубеждавам Simple Smile
Само ще Ви информирам, че в квартала има повече от едно училище, повече от една детска градина и повече от една детска ясла.
Живяла съм и други квартали и всички си имат своите предимства и недостатъци. Но Манастирски, сравнени с Хаджи Димитър... няма даже база за сравнение. Хаджи Димитър е доста по-стар квартал и много по-уреден. Да, има своите недостатъци, ама ги предпочитам, особено съпроводени от предимството за 30 мин. да стигна до жълтите павета пеша. Трудно се постига такава цел от Манастирски ливади, нали? Simple Smile
И още нещо - квартала е подходящ както за "домуване", така и за бизнес. Да, не е до Витошка, ама истината е, че старите софиянци бягат от идеалния център. И аз съм живяла на Буда Пеща като дете, но сега ще е наказание да се върна там. Абсурд!
Няма лична причина. Просто харесвам южни и източни райони. Аз и Банишора не я харесвам, въпреки че там даваме апартамент под наем и съответно получаваме приходи. Та ето имам лична сметка кварталът да е хубав и скъп ама не е 😀. П.П. На улица Будапеща и аз не бих живял. Винаги съм казвал, че е в неприятната за мен част на центъра. П.П.2  В Хаджи Димитър има училища, но не са добри, а както вече неколкократно казах децата от харесваните, от мен части на Кръстова вада и Ман Ли изток ще учат в хубави училища, защото за квартални им се падат 73-то и 21-во.

Последна редакция: чт, 06 авг 2020, 14:58 от Анонимен

# 361
Какъв бизнес ще завъртиш в Хаджи Димитър? Ще отвориш будка за швепс и цигари!? От която я изкарваш, я не 800лв за месеца.

Явно нямате никаква визуална представа за района. Или имате някакава грешна представа от преди ... 30 години?

# 362
  • София
Какъв бизнес ще завъртиш в Хаджи Димитър? Ще отвориш будка за швепс и цигари!? От която я изкарваш, я не 800лв за месеца.

Явно нямате никаква визуална представа за района. Или имате някакава грешна представа от преди ... 30 години?
Ходих 5-10 ина пъти до Интериор И (дистрибутора на Блум).
Също, минавал съм транзит няколко пъти, като пъувах от Балкан Юг до Салекс.
Не съм усещал нужда да поспра и да се разходя. Както се е случвало в други квартали.
Това, последните 3г. Преди това, изключително рядко, почти никога.

Ако нещо бъркам, поправете ме, нямам против. Иначе само въпроси, не знам какво ще постигнем.
Преди 20 ина години имах за 5 години различни бизнеси. От доста отдавна гледам да страня от това. Но горе долу съм събрал някакъв опит. Няма как всеки вид бизнес да можеш да развиеш във всеки квартал. Иска си инфраструктура, сгради, паркинги и тн.
Както вече опитах да намекна, продажби на дребно не го броя много за бизнес. Виж, софтуерна фирма в сграда клас А, с капацитет 5000 човека, определено би ме впечатлила, ако някой издигне точно в Хаджи Димитър.

# 363
Няма бизнес, който да е подходящ за на всякъде - това пък аз не съм го казала Simple Smile
"Софтуерна фирма в сграда клас А, с капацитет 5000 човека" също няма във всеки квартал, дори в София, а под "бизнес" нямам предвид "софтуер".  Колкото и странно да е, много хора си изкарват хляба и с други услуги или производство.

п.п. Такива големи сгради, с големи паркинги има по/около Цариградско. Любопитно ми е дали има живущи в района, които да се похвалят със спокоен сън?

# 364
Нямам идея. Колко теми минаха не видях един човек да умира от желание да ходи да живее на Витошка. Даже напротив - улицата се отбягва от софиянци, както за живеене, така и за преминаване. Но това важи за всяка улица тип "tourist trap" по света. Когато фактите говорят...
Посмятай де. Този апартамент заради липсата на асансьор, което е голям минус за високите етажи струва 240-250 000 евро, а е с месечен наем 700 евро. Доста годинки ще трябват за да се избие. https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=2d159212050073998

Последна редакция: чт, 06 авг 2020, 18:04 от Анонимен

# 365
  • София
Няма бизнес, който да е подходящ за на всякъде - това пък аз не съм го казала Simple Smile
"Софтуерна фирма в сграда клас А, с капацитет 5000 човека" също няма във всеки квартал, дори в София, а под "бизнес" нямам предвид "софтуер".  Колкото и странно да е, много хора си изкарват хляба и с други услуги или производство.

п.п. Такива големи сгради, с големи паркинги има по/около Цариградско. Любопитно ми е дали има живущи в района, които да се похвалят със спокоен сън?
Аз също не съм казвал, че единственият бизнес е софтуера. Просто дадох няколко примера, и подканих теб за същото. А не "има и други бизнеси, ама няма да ви кажа какви са, на!" И това как ще ме убеди?
Да, няма във всеки квартал сгради клас А, но пък определено цените се повлияват и във въпросни такива квартали, че и в съседните, че и в съседните на съседните.
Точно по тая схема, бизнес парка повлиява цените и на Младост, и на Дървеница, и на Студентски, па чак и на Кръстова Вада. От другата посока, повлиява цените на Симеоново, Драгалевци, Камбаните, Лозен, Панчарево.
За съжаление, Хаджи Димитър е през повече от 2 квартала. Така че там не се повлиява.
За Цариградско, не е необходимо да си на самото шосе. Можеш да си 200 метра навътре. И няма да се чува. Но ще си наблизо. И цените на Цариградско изобщо не са малки. Дори и на по-лошите "Полигона" и "Дружба" цените им са "ракетни". А около плиска, от 2те страни на булеварда, си е класика. Там до Борисова Градина си е уникално място. И цените гонят тези, от най-добрите части на София. Предполагам има и над 2000Е, за по-хубавите сгради и имоти. 4ти км не смея и да питам Артекс на какви цени продават. От другата страна, откъм "Стопански факултет" предполагам няма изобщо предлагане, и никой не е луд да си продава имота. Предполагам и там цените гонят 2000Е.

# 366
Интериор-И е в Сухата река.

[quote author=Танграта link=topic=1181287.msg41179811#msg41179811
Да, няма във всеки квартал сгради клас А, но пък определено цените се повлияват и във въпросни такива квартали, че и в съседните, че и в съседните на съседните.
 И цените на Цариградско изобщо не са малки. Дори и на по-лошите "Полигона" и "Дружба" цените им са "ракетни".
[/quote]

Според имот.бг с критерий 2-стаен без допълнителен критерий по вид строителство-цена на кв.м.

Хаджи Димитър - 1110 евро
Сухата река - 1080 евро
Дружба-1 - 1050 евро
Дружба-2 - 1055 евро
Дружба 1 и 2 заедно - 1052 евро

Да пренебрегнем разликата от 50-ина евро на квадрат и да приемем, че в Хаджи Димитър и Сухата река цените са еднакви с тези в Дружба-1 и Дружба-2

За района зад Плиска - освен локацията,  там преобладават тухлени сгради, в горепосочените комплекси - панелните. Което също оказва влияние на цената.

Последна редакция: чт, 06 авг 2020, 16:01 от man_darin_ka

# 367
  • София
Интериор-И е в Сухата река.
Все тая Simple Smile
Аз и до J-Point съм ходил 2- 3 пъти Simple Smile Там си печатах картинките на кухнята.

# 368
Но не коментираш цените.
А трябва ли да знам къде е J-point, някаква световно известна марка ли е? Питам, защото не знаех коя марка е RR на кухненските уреди. Но ме светнаха.

# 369
Джедаят, явно мен не ме броиш за човек Laughing Аз обичам да ходя по Витошка, не точно сега с пандемията, де.
Мандаринка, ама то нищо в София не е като от детството ни. Няма и как да бъде. Но Витошка си я обичам всякаква.
И за мен ХД и Дружба са на едно ниво.  Дружба е по-далеч от центъра, но е по-далеч и от самолетите. Роми има и на двете места.
Районът зад Плиска (Гео Милев) още от соц.-а се води добър, няма как да се сравнява с никой от комплексите, вкл. и толкова модерния напоследък Младост

Последна редакция: чт, 06 авг 2020, 16:12 от Анонимен

# 370
Попея, още от времето на ремонта на Графа, си втората коренячка, заедно с Богдана Карадочева, които харесват и ремонта на Графа, и ремонта на Витошка Laughing

# 371
  • София
Но не коментираш цените.
А трябва ли да знам къде е J-point, някаква световно известна марка ли е? Питам, защото не знаех коя марка е RR на кухненските уреди. Но ме светнаха.
Ползваш гугъл за 2 сек и виждаш, че J-point е в Х.Димитър, а преди споменатият Interior-I е на границата точно между Подуене и Х.Димитър. Разбира се, пожелание е. Ако не искаш, няма.
Зеленко е, има отстояние между сградите. Просто винаги ми се е падал "далеч" от моите кръгове на интереси и пребиваване.

За Витошка, като порядъчен буразлия, които имаме 2 пешеходни главни улици + морска градина, си мечтаех още от преди десетилетия, кога ще направят и Витошка пешеходна. Не можех да понасям движението с коли и трамваи по нея. А сега си мечтая да направят още някоя улица в центъра пешеходна Simple Smile За Графа също много се надявах, но нъц, пуснаха трамваите да си лангъркат. За цар Иван Шишман също се надявах, но и там май няма да стане ...

# 372
И по-добре да не ги правят като Витошка, ако ще приличат на нея.

# 373
Попея, още от времето на ремонта на Графа, си втората коренячка, заедно с Богдана Карадочева, които харесват и ремонта на Графа, и ремонта на Витошка Laughing
Не знаех за Богдана, но да съм в компанията й може само да ме ласкае  "иииии тъмна, и страшна, и мръсна, и прашна, тогава защо ли без тебе не мога – ти, София, моя любов и тревогааааа!" Но да ти кажа, около мен има още доста хора, които споделят моето мнение.
Ми харесвам си го, факт Simple Smile Аз нямам илюзии, че Графът  ще стане някога като Шан-з-Елизе или Бонд Стрийт, нито пък че ще е ремонтиран с качеството на Дамтордам. Но пък в сравнение с това, което беше, си е супер и ми е кеф да се разхождам там. И нямам мераци за политическа кариера като Спасителя на София - които му се получиха, де, и сега натворява глупост след глупост в СОС. Ама нормално, да управляваш града не е като да снимаш със смартфон крива плочка, бая по-сложно е Wink

Споделям надеждите на Танграта за разширение на пешеходните зони в центъра. Нали около Света Неделя има такъв проект.

# 374
Танграта, в 2-3 поста за Хаджи Димитър написа няколко магазина, които са ми неизвестни. Не изпитвам необходимост да търся в Гугъл всеки един от тях.

На Ботевградско шосе до Юнг има офис сграда, на служителите е осигурен транспорт с автобуси до центъра (близо до метро). И не е нужно да живеят в Левски В или Г, за да са близо до работа.

Общи условия

Активация на акаунт