(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 40)

• 28 986
  • 766
  •   1
Отговори
# 120
Широколист живовляк. Ценна билка.  Изсмуква много бързо гной, помага при кожни възпаления.

Поработихме добре. Сглобихме двете повдигнати лехи и ги насипахме с пръст.
Остава да сложим найлона на оранжерията и да прекопаем и сме готови за затопляне.

Последна редакция: сб, 14 мар 2020, 17:26 от Mößbauer-Effekt

# 121
  • София
Идеи за икономичен начин да се прегради един навес от вятър и дъжд?
Засега се сещаме: в дървени рамки с дебело фолио, но намерихме само 0,5мм. Нещо като тези дето са за заведенията или вратите между складовете и клиентската част в магазините.

Също и мрежа която да закрива 100% (за хоризонтално полагане).

# 122
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Стари прозорци

# 123
Споделям нашето решение до момента. Беседка -три от страните са с засенчваща мрежа и полиетилен една от страните е с останалия от оражерията с антикапка ефект, другите 3 с обикновен, пъвия не е мъднал втора година, другия го сменяме на няколко  пъти.Сега ако пуснат мъжа ми отпуска ( а май наистина ще стане) ще иззида страните и ще намалим отворените части.

# 124
  • София
боята прави непоправими щети на почвата.

# 125
  • София
Това е живовляк, цветовете са невзрачни, на една дълга дръжка. Смачканите листа се ползват за кръвоспиране при малки рани или се налага ухапано от комар.
Не, не е живовляк, въпреки че много прилича на него-на снимката. Наяве не прилича толкова. Оказа се, според една комшийка, плевел.
На мен ми е симпатичен, та още не съм го унищожила.

# 126
Борим корона-стреса с работа в градината. Преместихме 5 боровинкови храста и отворихме място за лозички. Сложихме парника и започнахме да прекопаваме градината. А аз мушнах още една етажерка в къщичката за разсада и успях да наредя в нея всичко. Всекидневната ми се освободи.

# 127
  • София
Поникнаха ми доматените разсади, сега ги дебна да не се изшилят повече, отколкото мога да  се справя.
Днес засях ниските цинии и мезембриантемуми. Утре ще засея алпийската астра и кампанулата.
Досега не съм правила разсади от тях, та ми е развълнувано.
Чесънът поникна пръв, а го сях последен.
Лукът също е тръгнал, но граха и морковите не мърдат.
Днес цял ден вали мокър сняг, не прави пелена, но мокри, което ме радва.

# 128
  • София
Ха-ха, АбсурТ, ти ме подсети какво е това, което толкова старателно съм посяла в идеално гладки лехи и нищо не е поникнало - моркови.
Искам да изтребя мравките.

# 129
  • София
При мен, не ми стигат калинките, ами на мивката в бокса тръгнаха мравки и тъкмо ги прогоних с ментовия разтвор, при леглото ми се появиха хвърчащи. Начело с 2 тлъсти и големи парчета, които се надявам да са майките, щото не издържах и ги опръсках хубаво със спрей против летящи и пълзящи.
За навън, наистина не знам какво трайно може да се направи. Ако видиш пътеката, по която се движат и успееш да я проследиш до жилището им, там пръскай.

# 130
  • София
Не пътека, магистрала имаме. До огромни мравуняци, като горските. Но видях мравки по овошките и ми кипна. С години ми измъкват семената и търпя.  Вегетарианка съм Simple Smile)) Но да си развъждат листни въшки върху моите овошки няма да го бъде.
Миналата пролет се бях засилила да омотавам някакви парцали, напоени в олио около ствола, да не ходят нагоре. Обаче ме охладиха специалисти, че е опасен метод.  Забравих защо.
Някой намерил ли е начин?
Моят е да обтривам с ракия засегнатите клони и стебла. Срещу щитоносни въшки и последващат инфекция "чернилка".

# 131
  • София/Варна
ЗаСлон аз миналата година омотах долната част на ствола с хартиено тиксо с лепилото навън. Спред мен имаше ефект. Мравките бързо се преориентираха и спряха да се катерят по дръвчетата. Тиксото изкара поне 6-7 проливни дъждове, лепкаво и ефективно.

# 132
  • София
Браво! Веднага ще приложа, благодаря!

# 133
  • София
При мен също има огромен мравуняк с много едри мравки и дръвчетата бяха почернели.
Пръсках дръвчетата, докато потече и след това куп време бяха чисти, но растат и вече не мога да стигам върховете.
Това с хартиеното тиксо е идея и ще пробвам.

# 134
Ехо, хора,  може ли някой да ми каже пт къде мога да се сдобия със слобяема оранжерия, че даже може и подвижна ..
От няколко години се моля на ММ да ми направи и се сетих, че някой по напред беше казал, че си е сглобил оранжерията.. И си викам - " Защо и аз не си сглобя една.." 😊

Общи условия

Активация на акаунт