Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 45
  • Мнения: 15
ВАЖНО:
  Нашият сайт се издържа от  реклами и дарения. Ако сте станали свидетел на интересно събитие,  изпратете ни новината. Благодарим за подкрепата!     
Начало » Любопитно Новини » Има обяснение защо има толкова много градинари в света

Има обяснение защо има толкова много градинари в света
защо има толкова много „градинари“ в света
Защо има толкова много „градинари“ в света
 

Контактът с почвата може да направи човек по-щастлив и по-здрав, защото в здрава и чиста почва живеят уникални микроорганизми!

Защо градинарството действа като естествен антидепресант
Това, за което градинарите са мислели в продължение на хиляди години, сега е потвърдено от науката. Не е чудно, че хората така се радват да прекарват време в градината!

Почвеният микроорганизъм Mycobacterium vaccae има същия ефект върху мозъчните неврони като флуоксетин - само без странични ефекти. Факт е, че тези почвени микроби повишават нивото на цитокини, което води до производството на серотонин. А серотонинът носи усещане за радост и мир.

Дали липсата на серотонин е причина за
депресия,
тревожност,
обсесивно-компулсивно разтройство,
биполярно разстройство?
Проучвания с пациенти с рак показват подобрено качество на живот и по-нисък стрес при тези, които получават Mycobacterium vaccae.

Учените също тестваха този микроб при плъхове и сравниха резултата с контролна група. Те откриха намаляване на стреса, увеличаване на когнитивните способности и подобряване на вниманието и тези ефекти се запазват в продължение на три седмици. Тези микроби се намират само в здрава почва.

Учените изследват "антидепресантните микроби" в почвата като възможно лечение на болестта на Крон и дори на ревматоидния артрит.

Градинарите се натъкват на тази бактерия чрез допир, вдишване или попадане на микроорганизъм в кръвообращението чрез ранички. Така работата в градината не само облекчава стреса и подобрява настроението сама по себе си - но и насища тялото ви с полезни микроби!

Mycobacterium vaccae нямат противопоказания и не вредят, така че продължавайте напред към лехите!  И в същото време ще отглеждате пресни продукти или цветя, което също е полезно.

Обичате ли да градинарствате?

# 46
  • Мнения: 684
Вчера се сдобих със семе картофи. Едните са френски, клас А. Другите клас В. Днес си очаквам оранжерията, купих си малка, 6м, поликабонат. Нямам търпение да прехвърля разсадите в нея и да си сипя едно хубаво кафе на освободената тераса. Blush

# 47
  • Мнения: 697
Вчера се сдобих със семе картофи. Едните са френски, клас А. Другите клас В. Днес си очаквам оранжерията, купих си малка, 6м, поликабонат. Нямам търпение да прехвърля разсадите в нея и да си сипя едно хубаво кафе на освободената тераса. Blush
И ние търсим точно такава. Какви пари е? Намираме за 700лв, със 100лв доставка

# 48
# 49
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 13 768
Добри, кейлът е като моя.
Този с дългите листа не се прие много, слагах го в ястия тип гювеч, за да не се усеща много.

Другият се яде след слани, става по-крехък. В Северна Германия се консумира традиционно с едни малки саламче та. Казват, че слагат толкова мазнина, колкото и кейл 😂
https://www.daskochrezept.de/sites/default/files/rezepte/2012/9/ … 50608e27a408d.jpg

При нас днес ръсна сняг.

# 50
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 21 130
червеният ли се яде след слани? Simple Smile
забравих да напиша - червената бамя и шушулките на червения боб (червен, когато е зелен Simple Smile  Simple SmileSimple Smile) при готвене изгубват цвета си и си стават обикновени, зелени.
това ако някой се притеснява да ги отглежда заради цвета. Simple Smile

# 51
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 13 768
Да, червеният се яде след слани. Аз имам лилав, така порастна, семената събрах от зелен.

# 52
  • Мнения: 3 785
st. Dobri голямо разнообразие бобови. На какво разстояние са засяти, не се ли опрашват помежду си?
Аз имам два салатни, един жълт фасул  за гювеч  и любимия ми аспержов, всяка година се чудя кое къде да наредя, едните са високи  и стойка монтирам. Тази година ще се опитам още един да захвана.

# 53
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 21 130
два реда ниски жълти за зелено - предостатъчни са.
три реда ниски за зрял (кафявичките, които са снимани и преди и след готвене. Simple Smile 2-3 пъти по-големи стават).
един ред ниски, черни, които се оказаха високи и се качиха на царевицата, та царевица не ядохме. Simple Smile по принуда забихме колчета и за него.
на края на всеки ред по един кол, на който е смилянския боб. огромни зърна, но и огромни растения. събориха коловете върху оградата и се налагаше да минаваме под тях като под тунел. забавно беше. Simple Smile
не съм забелязала да се опрашват. жълтите брахме цяло лято и до късна есен.
зрелия узря едновременно и го прибрахме - вижда се на снимката.
смилянския узрява по-късно, зрелия е прибран в бурканите, недоузрелия е в тавата "млечен боб" - нито зрял, нито зелен - много вкусно нещо. Simple Smile

# 54
  • Мнения: 87
Благодаря за новата тема.
На берекет да ни е и да ни върви на Дъждец 😀

Днес сложих разсад чушки и домати по руски метод. Т.е при една рускиня го видях. Ще споделя, ако е успешен.

При нас дават да вали идната седмица, даже сняг 😵
Сега ще излезна да разхвърлян сода против маната, утре като завали и ще я разтвори.
Като се постопли ще пръскам с мляко и йод.

Мьосбайер, кафявата капия едра ли е? На колко разстояние я слагаш?
Здравейте, може ли да споделите по-подробно за содата срещу мана и пръскането с йод и мляко? Почвата ли третирате или посевите?

# 55
  • София
  • Мнения: 20 738
2 с.л. сода+ 2 литра вода+ 15 капки йод, разтръскваш добре и пръскаш растението отгоре надолу, под листата, по стъблото, да облее и почне да се стича.
Накрая е пръстта около стъблото.

# 56
  • Мнения: 284
Здравейте, членове на темичката..
Две години поред засявам семена на грах и не ми се получава..
Искам съвети от вас, кога, как, къде се засява,  за поливане и така нататък... Как се отглежда?

# 57
  • Мнения: 684
Давайте съвет как да се боря с поповите прасета без отрови. Страшно много са. 😭

# 58
  • Мнения: 1 104
Грах не съм отглеждала.
Най-после имахме няколко часа без дъжд. Вчера успях да си сглобя малката оранжерия за разсада и да си извадя пикираните домати в нея. Днес довърших плевенето на касис, цариградско грозде и малини и мулчирах. Сложихме най-после новите компостери и започнахме да прехвърляме компоста в тях. Почистихме и прекопахме и последното ъгълче и посях 3 вида лук. Доволна съм.
През седмицата имам да пикирам няколко вида разсад чушки,  ще видим кога ще сколасам.

Решила съм да заменя кръмното цвекло с манголд. Купила съм 2 вида на семена. Да правя ли разсад или да сея директно? Кога?

# 59
  • Кърджали
  • Мнения: 3 350
По-миналата година се опитах да отгледам грах, не стана. Казаха ми, че съм го сяла късно. Може би тази седмица ще сея грах, да видим тази година пак ли ще е напразно.
Днес садихме дръвчета - череша, ябълки и райска ябълка. Сях Моркови - за радост на децата сях и някакви шарени. Репички също. Хвърлих и семена на разни  подправки - опитвам се да си отгледам риган, но не успявам. Накрая пак ще разчитам да ми дадат набран, че много го обичам. В саксии вкъщи засях семена на разни чери домати, а които растат много добре. А миналия ден сложих и дини и пъпеши. Засега нещата вървят добре

Общи условия

Активация на акаунт