(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 40)

• 28 554
  • 766
  •   1
Отговори
# 645
  • София

Риган искам да си завъдя...
риган си купих от пазара-в кофичка и го засадих в градината.
Разрастна се и не иска никакви грижи. В тревата съм го оставила, в основите на каменния зид,  от северната му страна.

# 646
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
В Германия за подправка се ползва мащерката, която се нарича Oregano, нашия риган не е много познат, ерго няма го на пазара.
Аз имам едно стръкче в градината, чакам да се разсади.

Сега докарах една кола бамбук 🤣
После ще видя какво ще правя с него. Уж за колове за доматите го взех, ама бяло нямам мярка и фосра дебели стъбла взех. Искам да направя нещо за декорация отпред.

# 647
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
мащерката не е Oregano.
мащерката е Thyme. Oregano е риган.
има ги лилави и бели. според приказите Simple Smile белите били с по-нежен вкус от лилавите. аз не съм забелязала. Simple Smile

# 648
Да, вярно... див thyme. Това расте при мен, иначе 3 различни сорта thyme се опитвах да гледам и всички се споминаха.
Този е държелив, готвя с него, чай правя и инхалации.

Риганът не помня дали съм до примъкнала от някъде или се е самозасял.

# 649
май в кауфланд продаваха някакви странности - мента с аромат на лимон, на канела, на не знам какво си... Simple Smile Simple Smile
взех си едно и не оцеля. и аз залагам на класиката Simple Smile

# 650
  • София
Пак от пазара, в саксийка, си купих лимонова мащерка-не знаех дори че съществува, но се хвана и тя до дувара, откъм северната му страна и години наред се разрастваше, докато изведнъж изчезна.
Има доста голяма разлика в аромата и външния вид на дивата мащерка и култивираната.

# 651
Имам риган няколко туфи на различни места. Вирее много добре при мен.
Имам една зеления, купувала съм я преди години, но съм забравила какво е. Ще снимам да видим някой може ли да помогне.

# 652
Simple Smile давай. ще ми е интересно.
обикновено ги разпознаваме по аромата, но така ще е още по-интересно. Simple Smile
миналата година засях сминдух. бабата съседка много се чуди защо в цветната леха расте люцерна, а аз не я скубя. Simple Smile
то и копър имаше, но за него нямаше проблем.

# 653
Някой гледа ли аспержи? Имам следния проблем - свещите остават тънки и горе започват да се разклоняват....
Вероятно са млади. Аспержите стават по-дебели след третата си година.

# 654
asyalein, Oregano си е риган, а не мащерка. Както st. Dobri е посочила, мащерката е Thyme. Може да е различни разновидности, като в момента имам една много ароматна. Аз обичам и риган и мащерка, но ползвам предимно риган. Докато живеех в Гърция постоянно се опитвах да си ги отгледам, купувайки подправки в саксия от пазар, разсадник и т.н. без никакъв успех. Нещо все им ставаше и се разваляха. Само един двугодишен босилек (като храст висок) ми оцеля от там за известно време.
Тук в Нидерландия си взех миналата година салвия и риган биологични, презимуваха на двора и сега са във вихъра си.
Босилек расте лесно и бързо, риган може да си купите направо в саксия. Този, който имам е бял риган.

Аз пък вчера набързо си купих малко нови семена, решена да ги посея днес. И това, което си мислех за зелен боб се оказа грах амброзия, пфу! Ще търся пак, дано си намеря жълт боб Simple Smile

# 655
В Холандия има огромен избор, била съм побградинските центрове. Тук наистина не съм виждала орегано, но и в момента не ми се търси/занимава.
В градината има достатъчно подправки: два храста розмарин и салвия, магданоз, мащерка, маточина, пелин, девисил, левурда, няколко менти, Glechoma hederacea.
Сложила съм чубрица, босилек имам доста сушен и няма да слагам тази година.
 Също имам невен, той също се ползва и за подправка, много ми хареса, но от него правя и крем и чай, та все имам недостиг на цветове...

# 656
asyalein, аз моето го взех от Реве. Те нали имат подправки в саксия. И расте като лудо...

# 657
  • В градината...
Естрагонът се казва още и тарос. Може така да сте го срещали.
Когато е пресен, е много деликатен на вкус.
Аз си купих семена на бял риган (гръцки се води). Нашенският риган го скубя и не мога да се отърва от него. Омръзна ми. А мащерката ми е с кръгли листа. Тя си е такава по градините. Купих си семена за мащерка с остри листенца (като на полето). Имах я преди, но се отвъди. Тя е много различна. А мента бях купила с лимонов вкус, тя се смеси с другата мента и с джоджена и стана компот. Трябва да се сеят надалеч.
Вече доста време чакам да ми изникне девисилът, а не ще. При свеки е вече храст. Уникална подправка.

# 658
Скрит текст:
asyalein, Oregano си е риган, а не мащерка. Както st. Dobri е посочила, мащерката е Thyme. Може да е различни разновидности, като в момента имам една много ароматна. Аз обичам и риган и мащерка, но ползвам предимно риган. Докато живеех в Гърция постоянно се опитвах да си ги отгледам, купувайки подправки в саксия от пазар, разсадник и т.н. без никакъв успех. Нещо все им ставаше и се разваляха. Само един двугодишен босилек (като храст висок) ми оцеля от там за известно време.
Тук в Нидерландия си взех миналата година салвия и риган биологични, презимуваха на двора и сега са във вихъра си.
Босилек расте лесно и бързо, риган може да си купите направо в саксия. Този, който имам е бял риган.

Аз пък вчера набързо си купих малко нови семена, решена да ги посея днес. И това, което си мислех за зелен боб се оказа грах амброзия, пфу!
Ще търся пак, дано си намеря жълт боб Simple Smile

препоръчвам "Берголд" - нисък, не е нужно да се мисли за конструкция, обилен добив Simple Smile, кръгли шушулки без никакви конци. от един ред имахме и за лятото и за зимнина.

# 659
Анелия, благодаря. Близкото Реве е малко и не ходя место, защото изборът е макък. Голямото ми е далеч и губя много време.

Този жълтия фасул го слагам и аз, друг сорт. Вкусен е.

Какво имам аз?
Без това им бъркам имената при превод 😔
Покрива всичко и превзема територия. Много ароматно, лилави ситни цветчета.

Общи условия

Активация на акаунт