Бихте ли пуснали 12 год си дъщеря да...

• 21 121
  • 487
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Ахам, полицията и социалните всеки ден си имат работа с такива родени за преговори. Там са пълните отличници по предмета "живот", барабар с родителите си.
Жена, ти сериозно ли ги пишеш и си ги вярваш тези неща? Сама пишеш, че детето ти скита из целия град, спи по разни непознати, а ти я хвалиш как не е овца като другите, които на 12 слушат родителите си!

# 136
ОК, Скрек. А ти какво конкретно смяташ да предприемеш по въпроса? Защото все нещо трябва да се направи, нали?

# 137
Според мен авторката се шашна малко от отговорите и съветите за затягане на контрола. Разбирам я. По-лесно е да се оставят нещата на самотек и човек да се самоуспокоява. Краткосрочно е ок за душевното равновесие, но дали е по-доброто в дългосрочен план?

Аз процедирам в ума си така. Примерно детето ми е разхвърляло стаята си. Знам, че е по-лесно и по-щадящо нервите ми аз безропотно да почистя и подредя, но винаги си говоря наум "Ами в бъдеще? Ами ако все така свиква някой друг да ѝ върви след дупето? Ако от сега клякам и се отказвам да я възпитавам за дребни неща, то какво ме чака в бъдеще? " и колкото и да ми е неприятно, преговарям с нея. Да си родител не е лесно, нито винаги е приятно. По-добре да изберем трудния път. Животът е едно усилие. Ти, това го знаеш, но ако тя не се понапрегне и не се научи на това от теб, то ще го научи по трудния начин.

Не че вярвам в зодии, но ти коя зодия си?

# 138
аз съм риби - мек характер. Правя квото мога - хич не съм се предала. Но какво ще постигна не зависи само от мен, а и от нейния инат, който е много силен. Тя поне дискутира. А големия ми син само мълчи и си прави квото си иска и колкото и да обяснявам никакъв резултат - все едно на стената говоря. Ако човек е решил да остане тъп или да си счупи главата не можеш да го спреш.
Днешното На кафе говореха точно за познаването на приятелите на децата - явно не съм единствената, която не познава приятелите на децата си

Последна редакция: ср, 26 фев 2020, 22:27 от Skrekkelig

# 139
Ако детето се движи в такава среда, в която всички родители имат по-либерални възгледи, разбираемо е да се инати и да иска и то. Разбираемо, но не и редно родител да се оставя да му се налага дете.
Аз пак се връщам на моята случка от гимназията. Сега се чудя, с кой акъл всички родители бяха пуснали децата си-10 момичета и едно момче от класа на хижа, с неизвестни условия и с още 10 напълно непознати момчета от съвсем друго училище. А бяхме деца от ЕГ, отличници, сериозни... обаче останалите никой не знаеше какви са. Е, нищо не се случи, весело си изкарали, освен че са мръзнали малко поради липса на ток. А аз бях единствената, която не беше "пуснота", ами точно като крепостна селянка се чувствах. Обаче и аз на свой ред не бих пуснала детето си при тези условия. Само че не стова със забрани, а с дълги и искрени разговори.
Даже и детето да не е съгласно с родителя, поне ще му светне лампата, че родителят е човек със своите притеснения, че на база житейски опит се страхува от реални опасности, че не е съгласен детето му да си пропилява живота в безделие. Просто трябва да се изговорят тези неща, не като лекция, а като откровен и непринуден разговор.

# 140
Мисля че нямаш нужда от съвети и отговори.
От постовете ти аз виждам следното:
Страдала си от властна по твоите критерии майка. Пренесла си противоположно родителстване към твоите деца в ранна възраст(вероятно с цел да си добрата в техните очи), допуснала си да ти се качат на главата и те да дирижират музиката. Сега допускаш че евентуално си прекалила в осигуряването им на щастие, стигайки до пускането на тази тема.
И в нея защитаваш избора си на родителски подход със зодии, инат, характер и т.н., вместо да се вслушаш в многото абсолютно еднопосочни мнения на всички, които се включиха.

Аз не мисля че има какво повече да се каже тук.

Последна редакция: чт, 27 фев 2020, 08:37 от second

# 141
Самата аз за себе си не знам какво е правилно. Тук във форума преобладава едно мнение, около мен хората явно са с друго мислене.  Кое е правилното - не е ясно.

# 142
  • София
Ами ти като жена на еди колко си години и майка, би трябвало да знаеш кое е правилно. Ако не знаеш си тотално загубена и горко на децата ти.

# 143
  • София
Трябва вече да решиш кое е правилното за теб и да се придържаш към него. Това лутане и залитане не прави добро на децата ти.

# 144
  • София
Те вече са се изгубили. Докато.майка им не се разбере със себе си така ще е.

# 145
Виж сега, аз пак ще бъда груба, но истината е груба. Да, това поведение също е нормално. Абсурдно е да мислим, искаме и вярваме, че всички трябва да са "праволинейни", да учат, да се развиват и т.н. По света винаги е имало, има, ще има и трябва да има и най-ниското ниво. Да бъдем реалисти.
Родителите на Джейн ще са строго справедливи, Джейн ще учи, ще се развива, ще гради кариера, ще създава семейство...
Родителите на Сара пък няма да се интересуват много, много от нея. Сара от 10-11г ще се шматка насам-натам, ще спи по чужди домове, ще пуши, пие, ще роди на 15-16, няма да учи...
Но Сара е много важна. Сара ще човекът, който ще хигиенизира склада за риба, Сара ще е тази, която ще мие карантиите в месопроизводството и т.н.
Сара е изключително нужна на Джейн за да може втората да живее добре. Simple Smile
Винаги е било така и ще пребъде и след нас. Simple Smile

# 146
Самата аз за себе си не знам какво е правилно. Тук във форума преобладава едно мнение, около мен хората явно са с друго мислене.  Кое е правилното - не е ясно.
Без укор и заяждане, това е основният ти проблем. Не обръщай внимание на хапливи коментари и моят не е от тях, но сега си обяснявам и безучастието на мъжа ти. Жената е главният диригент в семейството според мен и винаги е било така. Ти си в противоречие със себе си и от там не излъчваш ясни сигнали. Нито мъжът ти напълно те разбира и следователно изчаква, седи пасивен, нито децата ти те разбират. Имаш виртуалната ми подкрепа, аз също съм много колеблива личност и това доста товари и изнервя близките ми. Изясни се със себе си и тогава подхвани една линия на поведение и изисквай от мъжа ти да те подкрепя. Ти самата като не се разбираш, как очакваш другите да те разбират. Hands V

# 147
Не е от зодията. Двете ми деца са зодия близнаци, едното само се пазари и мрънка, другото - не. Правилата  и наказанията ги налагаме ние с мъжа ми.

# 148
  • София
Сега със зодиака ли ще.ае оправдаваме?
Както се казва по филмите - wake up!

# 149
  • Най-красивата страна
Нормално е една тийнейджърка на 12 години да се инати и да се бунтува.
Но на 12 години тя не е достатъчно зряла,за да взема решения и е напълно зависима от вас.
Защото човек става самостоятелен и независим едва когато е способен сам да се издържа и сам да се грижи за себе си.
А докато стане пълнолетна вие сте длъжни да я издържате и носите отговорност за нея.За това трябва да разбере,че докато живее във вашия дом ще спазва вашите правила.И няма да нарежда нито на баща си,нито на теб.
И както има права,така трябва да има и някакви задължения,които да изпълнява.Вие определяте какви задължения да има тя вкъщи.
Иска да хойка по моловете-да,но след като си изпълни задълженията и ще иска разрешение.
Иска джобни пари-да,но вие преценявате дали и колко и се полагат.
Като не иска да избърше праха в стаята си и се репчи на баща си-намалявате джобните.

Общи условия

Активация на акаунт