Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 22 фев. 2020, 16:57 ч.

Бихте ли пуснали 12 год си дъщеря да...

 • 12 635
 • 487
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 14 380
Добре де, това, че тя твърди, нищо не значи.
Няма ли как да се обадиш на другите родители и да поговорите?
А и съм съгласна с Човече, че по-важно е какви са разбиранията във вашето семейство.
Щом с бащата се държи по-обрано, нека той ѝ обясни за рисковете.

# 16
 • Мнения: 2 920
Тя твърди, че другите имат разрешение... Подчертаваме "тя".
Ти ще се бориш със система, която смята това за нормални? Кой го смята за нормално?
Вече си я пускала да спи при непознати, които не знаеш къде живеят...
Ами детето е право. Какви са ти мотивите сега да не я пуснеш?

Пуснах я, защото баща и трябваше да я закара до въпросната къща и помислих, че поне ще знае къде е дъщеря му и ще се запознае с родителите на приятелката. Обаче му е било наредено да не се показва от колата и така и не е успял да види родители. Той по-наивен и от нея.
Редовно я разпитвам къде се събирт и тя казва Никъде конкретно, обикаляме. Веднъж спомена за библиотеката където ходят от време на време. Една вечер реших да мина през библиотеката и ги намерих там - десетина деца лежат на мръсен матрак и си приказват. Тя се шокира като ме видя. Отидох защото от училището и писаха да си проверяваме децата какво правят като са в търговския център защото някои от тях се закачат с хората наоколо и ги притесняват. И понеже училището не може да ги следи моли нас родителите да ги държим под око от време на време. Голям срам, явно съм много съм грозна.
Всеки път искам да знам с кой е и да ми даде тел на поне един от тях. Тя отказва. Само веднъж я насилих - голям проблем беше - никой родител не правил така.
Нея я е страх от баща и. А той е неадекватен - никога не знае къде е и с кой и не се интересува. Той наистина не осъзнава опасностите. Само като кажа нещо се съгласява с мен, но сам да поеме инициатива - не. Единственото за което и се кара е като като тръшка вратите или закъснява за училище. Иначе пълен игнор

# 17
 • Най-красивия град
 • Мнения: 8 163
Няма ли начин да разбереш кои са приятелите и ?
И после да потърсиш контакт с родителите?

# 18
 • Мнения: 7 844
Пуснах я, защото баща и трябваше да я закара до въпросната къща и помислих, че поне ще знае къде е дъщеря му и ще се запознае с родителите на приятелката. Обаче му е било наредено да не се показва от колата и така и не е успял да види родители. Той по-наивен и от нея.

...защото от училището и писаха да си проверяваме децата какво правят...

Ами ще бъда груба, пък ако искат да ме трият.
1. Това е брутално безотговорно родителство! Баща закарва 12г си дъщеря в чужда непозната къща, оставя я и си тръгва, а в същото време тя му нарежда! Имате сериозни семейни проблеми! Седнете и си поговорете! Не се оправдавайте с държавата и другите родители. Няма значение дали сте в България, Скандинавието, Пакистан или Сащ.

2. Значи системата все пак казва "дръжте децата под око и ги контролирайте".

добавям: вие дори не знаете съществуват ли "приятелите". Може да няма приятели, а приятел и затова така упорито да крие.

# 19
 • Мнения: 824
То не е само детето ,системата изначало е тотално объркана там.Да не говорим,че ако и забраняват ,тя може да се оплаче и да стане доста зле положението.Говорете с нея много .

# 20
 • Пловдив
 • Мнения: 3 800
Аз не се и съмнявам, че не харесва българи - помним изцепките на авторката как всички българки приличат на проститутки и т.н.
Но в случая даже не става въпрос за национални особености - налице са един крайно незаинтересован родител и втори, който допуска, че другите деца наистина ги пускат и трябва да се нагоди към тази система...

# 21
 • София
 • Мнения: 43 409
Най-старият номер на света - "всички ги пускат, само ти мен не". Е, да, ама не!
Абсурд дете на 12 да ходи с преспиване с връстници в смесена компания, особено ако са непознати. А и познати да са - пак не може! По закон най-малкото не може. Ако стане беля първо родителите ще бъдат подведени под отговорност, но доста родители не го осъзнават и са готови да се съгласят с децата си, за да "не стане по-лошо". Ако двамата родители са категорични, че не може, детето няма как да извърти нещата и ще трябва да се съгласи. Важното е родителите да са единни, защото усетят ли разногласия, децата гледат да постигнат своето при родителя, който е по-мек.

# 22
 • Мнения: 8 759
Много съм  изненадана как си пускате детето на 12 години в непозната компания...?! Моята е на 14, тази година ще прави 15 и единствените й преспивания са у 2 приятелки, с които се познаваме отлично, както и с родителите им държим винаги връзка.

За съжаление ако сега не стегнете детето с реални правила, не знам какво ще правите след 2-3 години...

# 23
 • Мнения: 5 842
аз имам син на 13 г. Кани приятели момчета у нас с преспиване през ваканциите. Веднъж той спа у братовчед си, но като цяло в бг и сред неговите приятели, това е по-скоро изключение. Никога при никакви обстоятелства не е ставало дума у нас да идва момиче с преспиване. Просто в бг са много малки за тези неща. Не съм чула и от връстниците му за такова нещо. Според мен в бг това се случва след 17-18 годишна възраст, по-рано не.

# 24
 • Мнения: 2 160
Имам момчета, но и тях не бих пуснала при тези условия никъде с въпросната хипотетична компания.

Съветвам ви много сериозно да предоговорите правата на детето, да сложите тракинг на локацията й и да по възможност да смени компанията с познати деца.
В противен случай на 15 вече ще е нещо страховито.
Според мен тя и без това си позволява прекалено много на тази крехка възраст. Само си помислете следващия път като затвори телефона и НЕ БЛАГОВОЛИ да го вдигне на следващото позвъняване вие какво ще правите? Имате ли план в такава напълно възможна ситуация предвид описаното дотук?

Последна редакция: сб, 22 фев 2020, 20:10 от second

# 25
 • Мнения: 8 759
Намерете филма Приказката и го изгледайте. Там едни доверчиви родители пускаха 13 годишна да преспи при треньорката си по езда,която я "пусна" на свой познат,който почна да спи с детето.

Други едни родители са си пускали децата при М. Джексън да нощуват.

Не може дете да спи в смесени компании,още повече не знаете кой е там и на каква възраст и т.н.

# 26
 • Мнения: 528
Ако не можете да се справите в момента, нагоре съвсем ще стане зле.
Но не са забраните начинът. Те само привидно ще оправят нещата. Тряба да я накарате сама да го осъзнае, иначе ще литне времето, ще мине 18 и пак ще изпада в опасни ситуации.
Много добър пост! Strekkelig, прочети го още веднъж. И аз съм чувала, че в Дания хората били много либерални, без пердета, ходели си голи из къщите и не се притеснявали дали минувачите ги виждат или не. Не знам дали са слухове само, нямам близки познати в Дания.

Смесени компании са ок, но без преспиване и миткане по нощите. И ти задължително трябва да знаеш кои и какви са децата, гаменчета ли са или са ученолюбиви.

# 27
 • София
 • Мнения: 43 409
А какви са по закон нещата относно децата в Дания (там живеете, доколкото разбрах от тази тема)? Лично аз се съмнявам системата да е чак толкова объркана, че децата на 12 да могат да си правят каквото си искат и родителите да са чак толкова либерални.
Вкъщи май не осъзнавате, че ако попаднете на радара на социалните, ще имате сериозни проблеми, без значение къде по света се намирате. Детето може да не го осъзнава, то иска да постигне своето с всякакви средства, но вие трябва да сте наясно. От училището са предупредили всички родители да си отговарят за децата. Либерализмът е само привиден.

# 28
 • Мнения: 2 176
Аз съм против спането в чужди къщи. През деня може да е с приятелки, през нощта дъщеря ми е спала у дома си. И така до 18 годишната й възраст. Нека съм консервативна и властна майка!

# 29
 • Мнения: 2 715
Нямам дете, но имам сестра на почти 14. Ходи да преспива в приятелКи, но родителите ѝ познават всичките ѝ приятели + родителите ѝ. Повечето пъти я карат, но от миналото лято започна сама да се движи.
Има вече интерес към момчета, заглежда се, замисля се, пита ме "този готин ли е", водили сме разговорът и скоро пак ще го водим.
Аз бих позволила на сестра ми да си доведе приятел вкъщи с преспиване с условието да спят в различни стаи. Ако тя има някакви възражения ще трябва да има много сериозни доводи. Мама не мисля, че би позволила, но има неща, които мама не знае за сестра ми и трудно бих могла да ѝ обясня.

Общи условия

Активация на акаунт