Бихте ли пуснали 12 год си дъщеря да...

• 21 052
  • 487
  •   1
Отговори
# 450
Andariel,
Ние знаем, че ти и някои други списващи сте всеотдайни майки и децата ви са гении.
Ако децата на тези списващи бяха гении, те нямаше да имат нужда от всеотдайни майки. Собствената им гениалност щеше да е достстъчна. А всеотдайната майка се бори с всички сили с всички проблеми и недостатъци на децата си, защото е наясно, че техният интерес е над всичко. Ако някой има нужда от помощ, може да се замисли над това. Току виж, му просветне нещо.

# 451
Затова възрастните са възрастни - да си правят сметката какво са готови да направят и да си поемат отговорността. Ако те самите се ослушват, нищо не може да се направи.

Това за олимпиадите явно е по повод моето писане за олимпиадите. Не съм ги написала тези неща, за да се хваля, а отговорих на въпрос, на предизвикателство относно това как едва ли не идеални деца са се паднали на другите. Все пак, имам професионална етика и не мога да давам примери от практиката си, не обсъждам хора, с които работя, затова остава личният опит. Илюстрирах това, че повечето неща се възпитават и е работа на родителите, а не са спуснати от Господ.  Дали ще е дете с проблеми, дете на средно ниво или полугениално, винаги се вижда основната роля на родителите - те са тези, които възпитават и поставят ценностите. Ако на родителите не им е ценност ученето, поне да им е ценност работата, ама то няма как да стане да не поощряват ученето,  да оставят разхайтено поведение, а децата им да излязат работяги. Дори това, което авторката писа за другата рода, явно там все пак бащата е от работягите, има дисциплина, която би могъл да възпита и у децата си, дори да не са по ученето. Обаче оставам с впечатлението, че авторката полага всички усилия, за да пречи на този процес.

С това съм напълно съгласна.

# 452
За работата с децата съм съгласна, но дори и вие виждате, че не всеки родител полага еднакви усилия. Авторката, ако смята, че датската и рода е успешна, да ги помоли да научат децата, как става това. Явно с нейния модел не става. Колкото и да обяснявате, че трябва да натиска децата, тя толкова повече се отбранява и обяснява, че не може. Имала 5 висши едва ли не, ама пак не е доволна от живота си, явно милиони не може да изкара. Да пробва тогава по датската система. Нито съм богата, нито ще стана някога, но и на мен ми е ясно, че тук, където живея, ако учиш и избереш правилната професия, ще живееш по-добре, от другите. Но не е нужно да можеш да четеш и пишеш на 4 години или да се явяваш на олимпиади по 10 предмета.

Мен парите може да ми дават спокойствие, но не ме правят щастлива. Предпочитам да трупам знания, отколкото пари. Пък дори да не го ползвам - с това се храня. А знанието както сигурно си чула не носи щастие, а по-скоро нещастие. От друга страна и парите и ученето са суета на суетите.
Единственото, което може да ми донесе щастие е да видя децата и близките си живи, здрави и щастливи. И милионери умират от рак и др нелечими болести - за кво са ти пари ако нямаш здраве. Или ако си на почивка и бомба убие 3 от четирите ти деца докато закусват в ресторанта на 5 звездния хотел, както се случи наскоро с един датски милионер кел файда за труда и милионите ти

# 453
  • На остров
Скрек ти явно не си готова да чуеш различни гледни точки, а си пуснала темата да се оплачеш само.
Получи най различни съвети и примери, едно нещо може да се обобщи независимо от различните гледни точки-
Деца на 12 години не преспиват в чужди къщи.
Пожелавам ти успех в възпитанието и отглеждането на децата ти и повече уважение към близките ти роднини !

# 454
  • София
Ако правилно съм разбрала, за себе си искаш да трупаш знания, обаче децата ти могат и без това да минат, защото знанието не носи щастие, а по скоро нещастие, също така като не им се учи системата ще ги изхрани, ако не ги изхранят роднините на баща им. Как така за теб е едно, а за децата друго? И роднините на баща им ли гледат така? Хубаво, те може да не са завършили гимназия, но наистина ли не им пука за внуците какво ще се случи, все пак вие живеете в Дания, те имат пряко влияние върху децата.

# 455
  • Между гори и планини
Надявам се дъщеря ти поне да компенсира липсата на знания и работливост, с красота. От ония момичета "бъди красива и мълчи" , ако не с друго поне с това да се изхранва.
Ние грозничките ще учим.

# 456
Надявам се дъщеря ти поне да компенсира липсата на знания и работливост, с красота. От ония момичета "бъди красива и мълчи" , ако не с друго поне с това да се изхранва.

Трудно мога да преценя - като майка виждам и трите си деца красиви

Цитат
Ние грозничките ще учим.

съгласна съм и тук

Ако правилно съм разбрала, за себе си искаш да трупаш знания, обаче децата ти могат и без това да минат, защото знанието не носи щастие, а по скоро нещастие, също така като не им се учи системата ще ги изхрани, ако не ги изхранят роднините на баща им. Как така за теб е едно, а за децата друго? И роднините на баща им ли гледат така? Хубаво, те може да не са завършили гимназия, но наистина ли не им пука за внуците какво ще се случи, все пак вие живеете в Дания, те имат пряко влияние върху децата.

бе ти що така все неправилно разбираш? Изобщо как можеш да допуснеш, че съществува майка, която си мечтае за неграмотни деца. Ти сериозно ли?
А за роднините казах не веднъж - тук ученето и знанието не е ценност - само парите се зачитат и уважават. Това предполагам е една и от причините, заради които децата ми не ме уважават - щото не работя за много пари. Само ме критикуват, че не работя като всички останали родители. Предполагам и дъртите са им промивали мозъка. Баща им  печели пари и е на почит и уважение. Мама и тати лоша дума за него няма да кажат, ама на мен гаранция зад гърба ми ядат лай...та и тия наивните се влияят. Компютърната им грамотност е нулева - оправям на всички компютрите. Дъртия май не може да преживее факта, че тъпа източно европейка е по-веща и чак на Windows курс се записа. Въпреки че нещо ми подсказва, че дори да почна да печеля много пари по лесен и хитър начин, ще пукнат от яд съвсем  - не понасят долнопробен чужденец да живее като викинг - трябва да им слугува на тях

# 457
  • София
Интересно ми е авторке, как все ти си неразбрана. Повечето тук разбрахме, че ученето за теб е много важно, но твоето учене - не това на децата ти. Ти си тази, която има няколко образования и продължава да учи, но обясняваш, че дъщеря ти може и да не учи - ще работи в Макдоналдс или системата ще я издържа.
Много удобно НЕ отговори на въпроса ми - как ще постъпиш, ако разбереш, че част от приятелите на дъщеря ти, без които тя не може да диша, пушат марихуана или шмъркат кокаин? Ще я затвориш ли вкъщи, за да няма повече контакт с тях или ще я оставиш да си се вижда с тях?

Andariel - имам един въпрос към теб

Скрит текст:
Има ли такова нещо, като "Превенция срещу дислексия"?

# 458
Ох, стига! Каквото и  да се предлага, все ти си на контра. Роднините те мразят, мъжът ти нехае, децата ти са с промити от дядо си мозъци и също те мразят... Няма край.

Andariel,
100 стратегии като майка и професионалист да предложиш за справяне с положението, всичко е на халост.

# 459
  • София
ще отговоря на ЛС за дислексията, за да не спамим темата.

Цялата тази тема показва, че човек като не е узрял вътре в себе си занещо, няма как насила да му дадеш.

# 460
  • София
Да, разсъжденията на Скрек ми приличат на моите, когато аз бях в чужбина, на 25 г, без деца.

# 461
  • София
Както вече писах, има една поговорка, която гласи - Човек може да намери проблем за всяко решение. Та и в тази тема нещата стоят именно по този начин. Един куп хора се изредиха да дават съвети, да дават лични примери и какво ли още не, но авторката бавно, но сигурно отхвърли всяко едно от тях. Все едно живеят не в друга държава, а на друга планета.

Андариел - много ти благодаря Hug

# 462
  • София
Предполагам, че се касае за проблеми с адаптацията на чуждо място - за авторката тя все още е на ниво недовършеност и това се отразява на мирогледа и отношението й към децата. Има хора, които така и не успяват да се адаптират напълно, засядат на ниво  отричане на всяка местна култура, но пък и го няма втвърдяването на положителното в собствената култура. Все е чужд. При такова положение трябва да направи някаква крачка - или да се опита "като си в Рим, правИ като римляните", или да отиде на място, където се чувства добре. Средното положение е мъчение, но предполагам заради децата вземането на решение е много трудно.

# 463
Интересно ми е авторке, как все ти си неразбрана. Повечето тук разбрахме, че ученето за теб е много важно, но твоето учене - не това на децата ти. Ти си тази, която има няколко образования и продължава да учи, но обясняваш, че дъщеря ти може и да не учи - ще работи в Макдоналдс или системата ще я издържа.
Много удобно НЕ отговори на въпроса ми - как ще постъпиш, ако разбереш, че част от приятелите на дъщеря ти, без които тя не може да диша, пушат марихуана или шмъркат кокаин? Ще я затвориш ли вкъщи, за да няма повече контакт с тях или ще я оставиш да си се вижда с тях?

Познай какво ще направя.

Ако очаквате да ви кажа: OK, изолирам детето си от приятелите му и по цял ден го натискам да учи, да чете книги, да рисува, да строи Lego, да решава задачи ...
Е няма да стане - сори.

Ще правя най-доброто за децата си, но за сега не е ясно какво е то - бъдещето ще покаже. Това е решението ми.

# 464
Ако очаквате да ви кажа: OK, изолирам детето си от приятелите му и по цял ден го натискам да учи, да чете книги, да рисува, да строи Lego, да решава задачи ...
Е няма да стане - сори.

Ще правя най-доброто за децата си, но за сега не е ясно какво е то - бъдещето ще покаже. Това е решението ми.
1. Ученето, четенето на книги, рисуването и т.н. не означават изолиране на детето от приятелите му. Ознчават смислено прекарано време, което с нищо не пречи на прекарването на време и с приятелите.
2. Въпросът е не дали да изолираш детето от приятелите му, а да се запиташ с какви приятели общува това дете. Близко до ума е, че има "приятели", които е по-добре да бъдат държани на разстояние от децата ни.
3. Засега не ти е ясно кое е най-доброто за децата ти, но няма страшно. Те съвсем скоро ще са възрастни и този въпрос съвсем ще ти отпадне, така че не се притеснявай.

Общи условия

Активация на акаунт