Бихте ли пуснали 12 год си дъщеря да...

• 20 873
  • 487
  •   1
Отговори
# 75
От мен подкрепа към постовете на Андриел, много са добри и много полезни съвети е дала. Наистина ще е чудесно дъщеря ти да почне да развива някакво хоби. Дори да сменя хоби след хоби, пак е по-добре от безцелно миткосване с компании. Не искам да звуча параноично, но е хубаво да затегнете контрола, за да не изпуснете детето. Недай си Боже да тръгне по грешен път, после ще се обвинявате с мъжа ти. Hands V

# 76
Една майка на 12 годишно дете трябва да знае всичко за детето си. Трябва контрол и строгост, все неща, които авторката е пропуснала.

# 77
Без да искам да звуча назидателно, ще споделя мои лични впечатления. От децата, с които съм израснала аз, пропаднаха тези, които много миткосваха. Тези, които спазваха правила и родителите им се грижеха да имат хобита и занимания, сега са успешни личности.
Та, мисълта ми е наистина да се замислят за някое хоби. А ако дъщеря им нищо не я вълнува на този етап, да помислят защо е така и да се опитат да открият в какво е добра.

# 78
Хобито и е да обикаля по магазините - нищо друго не и е интересно. Ходи на тенис веднъж седмично, но то е щото приятелките и ходят. На кво ли не е ходила за кратко и губи интерес. Но на всичко, което е поискала сме я записвали. И за мен това поведение е деградиращо и непрекъснато и говоря, но не иска да чуе - така били всички, нормално било. Ама виждам, че не е, щото приятелките и почти всички се занимават с някакво хоби сериозно, а често имат и по няколко и рядко излизат по магазини. Тя е единствената там постоянното присъствие ежедневно и разбира се все с различни, щото всеки си се занимава с нещо и няма време по цял ден да се развява. Даже вече ме е срам от родителите на децата щото все намира по някое да го влачи по молове. Като не иска да чуе и да говоря кел файда. Надявам се да стане чудо и да се осъзнае. Иначе не е глупава, но е по живота. Домашни само веднъж я видях да пише и то вечер преди да си легне, като цял ден се е миткала и вечерта се сетила. Но пък не се оплакват учителите, викат че добре се справя. Майка ми като била ученичка, всичко запомняла в час и като се прибере от училище излизала да си играе веднага, а приятелките и седят и учат. И въпреки всичко е била отличника, а те не. От нея може да е наследила. Но училището изобщо не я интересува - само търси по нета ква дрешка да си купи. Накупила е тонове, които облича по 2 пъти и после продава втора ръка пак по нета за без пари. Никой от нас и от бабите и дядовците в двете фамилии не е така - тя е единствената кифла. Не я виждам занапред освен да се ожени за някое богаташче да и спонсорира ежедневния шопинг

# 79
  • София
Искаш да кажеш, че има достъп до финансов ресурс, върху който ти нямаш контрол? На 12 г.? И коя банка издава подобни банкови сметки и карти на малко дете, независимо от сметката на родител?

Няма да давам  пример с моите деца, безсмислено е.

# 80
Една майка на 12 годишно дете трябва да знае всичко за детето си. Трябва контрол и строгост, все неща, които авторката е пропуснала.
Напълно съм съгласна, но с едно допълнение - детето да не знае, че майка му знае всичко за него и да не усеща строгия контрол. За желязната ръка в копринена ръкавица говоря. А за ползата от многобройните хобита потвърждавам. Моята почти 14-годишна от рисуване, пиано, танци и клуб "Дебати" има време само колкото да напише домашните, да хапне, да си тегли един душ и да се метне в леглото. По-добре да ми надува главата за аниме и кей поп отколкото да се разправяме защо не може да спи в смесена компания.

СКрек, няма по-голям пръснипаричко от моята. Няма. Гарантирам ти. Даже като беше малка сериозно обмислях да търся помощ от психолог. Все нещо има, което дъщеря ти обича да прави. Моята точно хобитата я спасиха. Тя рисува много сериозно и иска да става гейм дизайнер или илюстратор, като мисълта за това колко пари ще изкарва я крепи. А за да не пръска всички джобни по молове събира в касичка за неща, свързани точно с хобитата ѝ. Например, има моливи или бои по около 300-400 лева кутията, или други професионални неща за рисуване. Последно си събра пари за професионален синтезатор и сега ми надува главата с него. Ама поне си канализира щуротиите в хобита и те ѝ изпиват енергията. Не може да няма нещо, което детето ти да обича да прави. Натисни в тази посока.

Последна редакция: пн, 24 фев 2020, 06:43 от Анонимен

# 81
Скрит текст:
Не знам как е навън и кой е либерален и кой не, ама тук у нас в България ако поискам да заведа дори дете на близък роднина заедно с моето на почивка  от хотела ми поискаха нотариално заверено копие от акт за раждане + нотариално заверено писмено съгласие и на двамата родители .Иначе няма да ни настанят.
Бях резервирала апартамент с отделна стая за всяко дете , а въпросното чуждо ми бе детето на сестра ми.
Това е някакво много странно изключение. Никъде не са ми искали да доказвам, че дъщеря ми е мое дете. С различни фамилии сме.
В този хотел почиваме всяка година всеки път трима .Познават ни . Още като си правя резервацията се сещат кои сме. Явно има някакви изисквания щом ме предупредиха какво да нося при настаняване.
Разбира се ,че обявих ,че едното дете не е мое още като резервирах. Не бих рискувала да си проваля така чакана и мечтана ваканция заради глупости. На моите години не търся адреналин ,а релакс Unamused

Аз пък се зачудих как така в институциите отглеждащи деца в Дания  никой не го е грижа тези деца  къде спят и при кого? Все трябва да има някакви правила ,освен правата на подрастващите.
Задължение и отговорност на всеки родител е да гарантира безопасността на детето си. Е как  като няма право да пита нито къде е нито с кого е?

# 82
  • София
За да се заинтересуват трябва нещо да се случи. Мен ме притеснява това, че подобни компании и събирания по моловете изкушават и за други неща, за които в един момент и полиция може да се намеси.
И друго ми е чудно - как дете на 12 може да продава и купува необезпокоявано.

# 83
Може, Анди, ако родител му е предоставил достъп до карта през Пейпал. Аз съм вързала една карта с Пейпал, за да може дъщеря ми да получава в нея парите, които изкарва от поръчки за разни илюстрации, които прави и после да си харчи тези пари, както намери за добре. Не става дума за кой знае какви пари. Поръчките ѝ струват по 10-20 долара, така че става дума по-скоро за изкарване на джобни и менажирането им от детето. Скрек може да предложи някакъв подобен вариант на дъщеря си, вместо да ѝ дава достъп до собствената си банкова сметка.

Опитвам се да кажа на Скрек, че виждам много общи черти между нейната дъщеря и моята. Но тези черти подлежат на менажиране и контролиране. Само ѝ трябват желязна ръка в копринена ръкавичка и последователност в действията.

# 84
От една друга тема видях че детето всяка седмица поне по веднъж спи извън къщи, при приятелки, при това различни. Предвид написаното и тук, вероятно тези приятелки също са с непознати за авторката родители.
Мисля че ситуацията и без да ходи да спи у момчета вече е извън контрол...

# 85
  • София
На тази възраст не е редно да въртят търговия по интернет. Как изобщо се е стигнало дотук? Дадени са твърде много права, които не отговарят на нивото на възрастта и зрелостта и сега ще е трудно да се промени. Веднъж като е дадено, се приема по подразбиране, че се полага и ограниченията са болезнени.

# 86
  • София
Извинявам се, обаче Скрек е все така - ох, какво стана сега, ама какво да правя, ама то така не мога да забраня ... Оставя впечатление, че живее в киносалон и животът на семейството й минава около нея, а не с нея.

# 87
Понеже аз съм писала и в другата тема и ми излезе известие. Странно ми е от каква възраст е дадена такава свобода на децата. Момчето може да е по-голямо, но около мен няма 12-годишни, които да обикалят моловете след училище, да ходят на разходки през няколко квартала, да продават и купуват вещи по интернет без знание и позволение на родител за конкретната покупка.
На няколко места авторката казва, че иска децата ѝ да са щастливи. Това е страшно криворазбрана представа за щастие. Те ще са щастливи и ако не ходят на училище. Има нещо изначално объркано в семейната система, което трябва да поправят с мъжа си и дано успеят.

# 88
  • София
Абе, сега се сетих, че 12 г е 5 клас!
И всяка седмица преспиване при приятелки и момчета! И молове!
🤯😱😵💩
/Аз без да искам я сравнявам с дъщеря ми, която е почти на 16./
Нещо алкохол, цигари, други????

# 89
Шести клас е това, ама все тази. Разликата не е голяма и седми да беше.

Общи условия

Активация на акаунт