Бихте ли пуснали 12 год си дъщеря да...

• 20 872
  • 487
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Голяма е, вярвай ми.

# 91
Годините са все едни и същи. Не знаем в Дания кой клас е.
Познато дете беше тук в 4ти клас и се преместиха в Англия. Там го записаха в пети клас, защото по години съответстваше на техния пети клас.

# 92
  • Пловдив
Няма толкова значение 5-6-7 клас ли е. Еднакво недопустимо е случващото се за всички посочени класове. Аз като помня колко ми е бил акълът в основното училище...

# 93
  • София
Дъждец, не си ме разбрала.
И аз говоря за годините. Дете на 12 не може да прави неща като дете на 16. В смисъл тогава моята даже не е помисляла да спи при приятелка.

# 94
Да, напълно съм съгласна!

# 95
1. Даже вече ме е срам от родителите на децата щото все намира по някое да го влачи по молове.
2. Надявам се да стане чудо и да се осъзнае.
3. Иначе не е глупава, но е по живота.
4. Не я виждам занапред освен да се ожени за някое богаташче да и спонсорира ежедневния шопинг

1. Не трябва да изпитваш срам от дъщеря си. Тя го усеща и затова те приема като враг. Без да целя да те обидя
- можеш да се срамуваш единствено от твоето родителстване. И това на мъжа ти също.
2. Няма да стане чудо и да се осъзнае. Всъщност може, горе долу на около 30 години, когато вече ще е късно, ако сте я изпуснали и си е пропиляла вече най-хубавите и активни години.
3. Чудесно е, че не е глупава, това че е по живота е проблем обаче. Хедонизмът никого до нищо хубаво не е довел.
4. Недей да пророкуваш и чертаеш лошо бъдеще за нея. Тя го усеща и има още една причина да те приема като враг. Трябва да вярваш в нея, да вярваш, че от нея ще стане стойностен човек. Разбира се, че само вяра не е достатъчна, трябват и конкретни действия.

Консултация с психолог би ли помогнала и на двете ви да откриете път една към друга ? И някак си таткото да не е толкова пасивен , може ли ? Ако той също активно участва във възпитанието на тебе ще ти е лесно.

# 96
Не бих пуснала сина си при непознати,дъщеря нямам.
Аз съм била много ограничавана, страдала съм от това.Мъчно ми беше, че се изолирам от останалите, че много родители са по- либерални, а моите не.Но съм го приемала.С това искам да кажа, че в крайна сметка всеки родител има различни понятия за редно и нередно,но децата трябва да имат респект и да знаят, че ограниченията на родителите са не заради да тормозят детето,а заради разбиране за безопасност.И няма как да е еднакво при всички това разбиране.

Синът ми е доста опърничав,но някак разбира,че има редно и нередно. На неговата възраст аз нося отговорност, аз приемам решения.

Обаче,наред с това съм се постарала да му намеря достатъчно добри занимания според вкуса му, според интересите му.Има хобита и извънкласни занимания. От първи клас още имахме ритуал-всеки петък след училище обядвахме някъде заедно навън и си разговаряхме на всякакви теми.После-той вкъщи, аз-на работа.Прекарвам доста пълноценно време с него, пътуваме,разглеждаме интересни неща, с баща си също имат своите занимания. Ако отидем някъде на почивка времето далече не се измерва с лежане и ядене, а винаги има нещо за правене, емоционално заредено. И така,вкусът му към живота се обогатява със стойностни по мои критерии неща, не му е потребно безцелно да се шляе.

Не е искал да преспива някъде, в интерес на истината, не е и канен. Май това са в повечето случаи момичешки ритуали.Ако поиска- само след среща с родителите- домакини мога да взема решение за или против.

# 97
6 клас е. Има си нейна детска дебитна карта - издават на деца над определеба възраст но не помня 9 год ли беше или колко. С нея може да пазарува от всички магазини както и от някои сайтове. Когато не става плащам с моята и после тя ми праща парите на моята сметка или ми връща кеш. Получава джобни  всеки месец но са нищожни. Но за Коледа и рожден ден си поръчва пари с които после вилнее по магазини и ресторанти. Не харчи много де. Има сайт датски където всеки си продава ненужните неща. Него ползва за излишните си неща - доста е популярен особено сред деца. Винаги ме уведомява когато продава нещо и като ми каже, че никога няма да облече определена дреха какъв е смисълът да я спирам да я продаде - по-добре така отколкото да изгние в шкафа.  Харчи предимно свои си пари, но успява да ме изнуди чат пат да и купя нещо. Има приятелки, които всеки уикенд излизат в мола с родителите си и те им купуват доста скъпи дрехи, с които после се хвалят и дразнят моята. Аз и купувам веднъж в месеца по нещо не особено скъпо, а 2 пъти годишно го водим всичките на пазар да си попълнят гардероба. Но пак само нужни неща, а не пошибалки. За мен е все тая дали плаща с карта или с пари - нейните са си в нея и си прави квото си иска с тях. Разбира се няма достъп до детските си спестявания, които са на моя сметка и са за образование един ден или друго ако се наложи. Аз навремето дори стотинките от касичката майка ми отмъкна, а за детските ми спестявания, които на 18 трябваше да получа да не говорим - една пара не видях от тях. Но с тия детски карти е много удобно щото винаги могат да се обадят че искат да си купят нещо и да им прехвърля от телефона и моментално ги получават. И трите имат такива карти, като големия може да плаща с нея и с мобайл пей, което почти навсякъде е възможно и той дори не я носи със себе си. А и той е гладник и само храна си купува. Ние като тийнове също миткахме по улиците - тогава нямаше молове нито пари имахме за повече от семки.  Но беше след като си научим и напишем домашните. Сега са други времена. Но отделно си е скитница и си настоява да е с приятелите. Не ме оставя да дишам докато не стане нейното. Ако не измисля друго за което да се пазари и така докато не го получи. Такъв и е характерът и няма оправия. Но аз се радвам ако занапред в живота го използва и в др ситуации, а не само с мен. Принципно да си упорит в постигане на целите е хубаво качество.

# 98
Принципно да си упорит в постигане на целите е хубаво качество.
Така е. Но ще е добре да поработите върху целите, които си поставя девойката.

# 99
  • София
Спорт!
Дъщеря ми тренираше доста активно на 12. Първо, не остава много време за глупости. Второ, не остават много сили за тръшкане. Като я опъне тренера 10 обиколки на залата, веднага й излизат щуротиите.

# 100
Скрекелия, в Дания има ли възможност 12 годишните да работят. Моят син има доста сходен характер с дъщеря ти, но живее при различни условия, съответно няма толкова пари за харчене. Аз нямам против да харчи, но първо да ги изкара. В бг обаче преди 16 г. Няма възможност за работа. Аз съм същата като теб - искам децата ми да са щастливи и  също не мога да наложа граница. Разбирам те напълно.

# 101
Кристина, може да работи и в България, но с разрешение на родител и инспекцията по труда. Една напълно легална възможност, която е много приятна за тийновете и не е особено ангажираща, е статисти във филмови продукции. Зависи от продукцията, има ангажименти по 1 ден, по 2-3 дена или седмица, т.е. не се налага да отсъстват от училище и да губят материал. Ако има отсъствия, те са инцидентни. А като свърши ангажиментът, превеждат му хонорара и кой откъде е.

# 102
От 13 год могат да работят и тя вика, че иска, но не я виждам - много е мързелива. Плащахме и да изпразва миялната машина, но все забравяше и все трябваше по няколко пъти да и се напомня и накрая ни писна и и отменихме помощта и парите. Плащаме им да си чистят прах в стаите, но и там пропускат и все насила и претупват. Абе ужасТ ....

# 103
  • София
Какво означава "времената са други"? Времената са такива, каквито ги направят родителите.  На 12 не са тийнове, а деца, ти сама си я произвела в тийн и сега се чудиш защо се държи като тийн. Миткат децата, които няма кой да ги контролира и на които са им изпуснали края. Като гледам сте вдигнали ръце и сте оставали да ви се качи на главата, така че ето, щастието е пълно за нея - на 12 има живот като на 18 - ходи където си иска, с когото си иска, преспива веднъж седмично по чуждите къщи с хора, които не познавате, не учи, не се отчита за нищо. Вече сте работили сериозно да изпуснете положението, съжалявам, че трябва да го кажа. Ако на 12 оправдавате поне наполовина поведението й и й ходите по акъл, на 14 алкохолът се приближава, може и полицията да ви потропа на вратата (защото от много свобода и желание за притежание често започват да крадат от моловете, ей така, за тръпката), а за 16 вече не ми се мисли, доста момичета се оказват бременни и без образование, защото животът ги влече и училището е тъпотия. Да, стряскащо звучи, но натам води пътеката, ще станете клиенти на социалните. Тогава никой няма да ви слуша оправданията за характер, щастие и т.н. Питай някого, който се занимава с деца с проблеми - той ще ти обясни, че повечето трупат стаж от горе-долу такава възраст и ако не се вземат мерки проблемите са зад ъгъла. Готови ли сте за това?

# 104
  • Варна
Ама какво значи "не ме оставя да дишам докато не стане на нейното" или "характерът й е такъв"!? Та вие сте клекнали и я оставяте да ви разиграва както си ще. И тя го прави.

Общи условия

Активация на акаунт