ДНЕВНИКЪТ Тема 101 Да отслабнем всички заедно!

• 34 595
  • 763
  •   1
Отговори
# 720
Момичета, "балансиран режим" означава определени макроси и без боклуци. Това е специфичен термин, не свободни съчинения.
Ползва се от хора без придружаващи заболявания.
https://www.bb-team.org/diet/5321_ravnomerno-balansirana-dieta
И цитат, за който го мързи:
"За кого (не) е подходяща РБД
Този начин на хранене е подходящ за всякакви цели – както за сваляне, така и за качване на тегло, а също и за поддържане и стига да е индивидуално съобразен, може да пасне на голям кръг от хора.

Много удачен е за хората, които са решили да направят нещо полезно по отношение на хранителните си навици и да променят основно менюто си. РБД е лесен за спазване и не е строго ограничаващ откъм хранителни групи. Ето защо би бил добра отправна точка за начинаещите.

Тъй като въглехидратите при РБД са малко повече от НВД, за хора със силна инсулинова резистентност, може би е по-добра идея да преминат към следването на НВД."

А при инсулин 15, само ще засилите някой към диабета с толкова въглехидрат.

Не сме компетентни да съветваме Елена.
За масовия, каращ през просото човек, "балансирано хранене" е бира, хляб, и мусака.
(IIFTM e когато ядеш каквото ти падне, но в определени калорийни граници.
При Камелия явно работи, но това няма нищо общо със здравословно хранене.)

Никой инструктор не би сложил Елена на IIFT (if it fits your macros).
Нейната цел е да свали инсулина. IIFT ще и навреди.

Ако говорите за това:
https://www.yulisgym.com/gavkavata-dieta-iifym/
Просто няма да стане. С бира и локум, абсурд.

100 пъти допълвах.
Отивам да работя.

Последна редакция: чт, 21 май 2020, 10:47 от Deziderata

# 721
  • Бургас
Дези, никой не говори за бира локум.
Дали има здравословен проблем или не Елена, никой не знае, диагноза от доктор няма. Крайните ограничения също не са полезни. Задраскай картофите на мен ми звучи като фанатизъм.
Аз съм привърженик на плавния подход. От къде знаеш, че инструктор не би и препоръчал РБД. Повечето режими се основават именно на подобно разпределение на макроси.

# 722
  • На острова
Също друго много важно нещо, което работи при мен е планиране и подготовка. Шопинг лист, продукти, менюта. Да знаеш за дни напред какво ще си приготвиш за ядене и да си се заредил с режимни храни. Ако нямаш правилната храна под ръка, а си гладен, е много лесно да кажеш майната му и да хапнеш първото нещо, което си мислиш, че ще те засити.

Има интересни рецепти в темата ВМ-НВХ рецепти, или направо в гугъл си търся low carb recipes.

В последната седмица си правих:
Мусака с тиквички
Суфле от тиквички на фурна
Кюфтета с пуешка кайма и салата моркови
Риба с домати и зелении на фурна
Камби пълнени с кайма и гъби

Между другото, също съм била в Щатите и като се върнах, нашите не можаха да ме познаят на летището. Сериозно се бях ояла.

# 723
  • here, there, everywhere
Аз да се включа малко като черна станция. При инсулин на гладно 15 мисля, че работата е ясна. Елена от... ти се намираш в омагьосан кръг и е трудно. Важно е да отидеш на ендокринолог, но по мое мнение и без да съм медицинско лице, трябва да проявиш инат за няколко седмици и ще видиш после как гладът за въглехидрати ще е доста по-поносим. Приготви се психически за трудности в началото. Ако озверееш за сладко изяш следобеда плод с кисело мляко или котидж с някакъв плод. Не е нужно да изключваш напълно плодовете освен ако не те разяждат допълнително. Има живот и без хляб, споко. Или си прави хлебчета като дюкяновите палачинки. Успех!

# 724
Дези, никой не говори за бира локум.
Дали има здравословен проблем или не Елена, никой не знае, диагноза от доктор няма. Крайните ограничения също не са полезни. Задраскай картофите на мен ми звучи като фанатизъм.
Аз съм привърженик на плавния подход. От къде знаеш, че инструктор не би и препоръчал РБД. Повечето режими се основават именно на подобно разпределение на макроси.

Защото и видях поста (постовете) в темата за ИР.
Тя иска да чуе, че може да яде всичко, а не да си отвори очите, и да си спаси живота. И тук ще я насърчавате, защото нямате контекста.

А ти не ме четеш, Таня. Писах "докато не отслабне". В статията за : (балансираното хранене) edit:  IIFYM има бира и локум. Нали това препоръча? Добре е да внесем яснота в понятията.

Толкова ли е страшно да не ядеш картофи? Опомнете се малко. Ами ще яде месо. Трагедия страшна.

Картофите са нищо! Здравето и пълноценният живот са всичко.

Елена, слушай момичетата в ИР темата. Невена, Бледолилава, и останалите.

Няма да взимам отношение по темата повече.

Последна редакция: чт, 21 май 2020, 11:20 от Deziderata

# 725
  • Бургас
Добре, за пост в темата за ИР не знаех. Не ровя кой къде и какво пише.
Но ти си прекалено крайна. И не приемаш чуждо мнение. И не само в този случай, а по принцип. С най-добри чувства го казвам. Нали това му е хубавото на форума, да видиш всички гледни точки и да си избереш кое е най-близо до теб.

# 726
Като си правя менюта за дни напред се чувствам прецакана.
Обичам да ям каквото ми се яде на момента, а не да преглъщам машинално, щото така пишело в менюто...
Още повече като съм на диета - ми малките радости са дори и режимно, да е това, което ми се яде Simple Smile
Ей на, днеска ще правя суши на хлапетата. На мен ще си навия режимно - вместо ориз, слагам спанак ... и става доста добре Simple Smile Simple Smile Simple Smile - нори / спанак / пушена сьомга / крема сирене / краставица / авокадо
Правила съм и с блендиран морков, пак не е зле Simple Smile
Еми ако тоз ден ми се падаше да ям пиле със зеле, например - щеше да ми е тъпо.

По темата с картофите - не ги ям. Случи ми се един пресен печен да опитам по Великден и това беше като цяло. Ориз също скоро не съм.
От зърнените / варива - понякога овесени ядки / трици и малко фъстъци от дъжд на вятър.

# 727
Таня, не "ровя" във форума.
Образовам се от постовете на Невена Виролан, и още няколко дами.

И целта ми не е да съм права, а да съм полезна, доколкото мога.🌺

Не мисля, че съм крайна. Кое ми е крайното? Не казвам "завинаги", само "докато не отслабне".
Не казвам да гладува, а да замести с друго, пак много вкусно, но по-удачно като избор.
Не знам защо тази информация те стряска.
Да не би да си угаждаш много? И те карам да се чувстваш виновна?
Всеки отговаря пред себе си.

За теб съм крайна, но според мен имам здрав разум и мисля рационално, а не емоционално по отношение на храната.

Пиша с кратки изречения, затова изглеждам рязка.
Истината е, че съм лаконична, защото ме притиска времето.

# 728
  • София
Права си, за това че искам да чуя, че мога да ям всичко и да отслабвам, но определено не става и трябва просто да си го набия в тъпата глава. Това е.

Танче, винаги съм била на мнението ти, че по хубаво от балансираното хранене - няма. Да си ядеш от всичко, хубава, домашна храна, в нормално количество, просто без боклуци. Просто уви не се получава изобщо при мен.

Днес се измерих - сантиметри, килограми, снимах се и мисля, че е денят, в който трябва да се събудя и да видя как уверено крача към диабет и десетки други усложнения. 90кг на ръст 160, талия 115см.
Имам мусака, така че ще я оставя за децата, аз ще си сваря яйца и ще си направя салата и таратор.

# 729
Elena, дръж се, ще успееш! Ще видиш!
Не ти е тъпа главата, бъди добра към себе си. 🌺

# 730
  • Бургас
Дези, казах, че  АЗ не ровя в темата за ИР.
Крайното при теб, според мен са малкото калории, които обикновено препоръчваш, изключването на въглехидрати като картофи и други, наблягането само на месо. Което за теб и твоите цели може да е чудесно, но може да не е подходящо за друг.
Стряскам се да, от всякакво крайности и залитания по,, здравословно,, хранене.  Орторексията си е заболяване. И е хубаво да не се стига до там.
Скоро четох една статия. Започваше така,, с каквото и да сте решили да се храните, ще прочетете колко е вредно...,,
Една истина няма.

Проблемът не е в кратките ти изречения. Нападаш лично, когато някой не е съгласен с теб.

Елена от... При теб проблемът основно е в липсата на постоянство. Поправи ме, ако греша, но карала ли си на определен,, режим,, поне 3 месеца?

Последна редакция: чт, 21 май 2020, 11:33 от tanya_79

# 731
И аз съм като Духи, не мога да следвам някакви менюта. Пък и за дълго, абсурд. Яде ми се нещо, хапвам го. Стига да е режимно, и в някакви човешки количества. При мен проблема е лакомията за количества. Мога да ям само плодове, обаче големите грамажи ми играят номер. И със салатите пак така. Вместо да изям една чиния салата, аз унищожавам цяла купа.
Не ми се ядат вече вредни храни. примерно дъщеря ми яде поничка с крем, ако остане я хвърлям. И сладолед не ми се хапва, като знам колко е калоричен и ми се отщява. Леко съм се повредила.

# 732
Лъки, и аз се научих да хвърлям Simple Smile И още как!
След баткото не че остава нещо, ама дребното нон стоп ръфне 2-3 пъти и да дояждам. Ми не.

# 733
  • София

Елена от... При теб проблемът основно е в липсата на постоянство. Поправи ме, ако греша, но карала ли си на определен,, режим,, поне 3 месеца?

Не, струва ми се твърде дълго време да пазя режим, ако видя че няма резултат. В смисъл, ще го пазя и 3х3 месеца, но да забелязвам, че нещо се случва, че ми се получават нешата.
Повече от три месеца съм била само на "режим" разнообразно хранене Joy

90 дневната я пазех доста стриктно един месец, при който видях, че не става. За какво да я карам три месеца, като за 1 нямам и - 1кг, а имам да свалям 30?! Според мен някъде на в края на първата седмица до десет дни се вижда има ли изобщо тенденция да падат килограми или не.

# 734
Опитах се да си замълча...този път.
Това "балансирано хранене" ми прилича на тезата "от всичко по малко", която е любима на моя 120 килограмова приятелка. Срамежливото ми мнение, че явно това не работи при нея не беше отразено. Предпочетох приятелството.
Но тук ще си кажа:
-при здравословен проблем, а ИР е такъв, трябва най-напред да се разреши той. Отслабването е бонус.
-треньорите не са с медицинско образование и не могат да се съобразяват със всичко и всеки. Познавам И такива със страхотни познания, но имайте едно наум. Също така има и лекари с големи пропуски или пропуснати лекции/не следящи новостите и с бисери (в моя случай, че орехите са богати на холестерол ).
-когато храненето е съобразено с вкус и начин на живот е абсолютно възможно да се издържи и по-дълго време на ограничения. Но ако през това време не се изгради навик за хранене "до живот" и човек се върне към навиците, които са го разболяли или "наградили" с килограми,  усилията са безсмислени.
И си трябват усилия. Влечението към сладко минава за около 10 дни,ако не се поддържа, може да се живее без тестени,ориз,картофи,боб и бира, но не е и необходимо да се мисли за тях като за "забранени храни". Няма забранени такива, а да се избягват/малко/ограничено/не е желателно /на първо време и т.н. Е, ако искате да изядете някое канарче или цвете от червената книга, забранено е .
Има и разумни режими/начини на хранене, които създават навици и са съобразени с инсулина (на д-р Папе), други наблягат на ГИ на храните (Монтиняк) и т.н. Дори Системата (ако закуската не се превърне в състезание за поглъщане на храна-удоволствие за цяла година) може да даде някакво по-леко начало.

Общи условия

Активация на акаунт