Знае ли някой лек за ТИНИТУС (Шум в ушите) 3

• 82 081
  • 1 004
  •   1
Отговори
# 765
Здравейте,

От около три седмици съм със шум в ушите. Появи се от нищото, просто си седях пред компютъра със слушалките и ушите ми започнаха да пищят и от тогава на са спрели. Запазих си час за УНГ в ИСУЛ и ме хоспитализираха. Започнаха да ми вливат съдоразширяващи системи, също така ми направиха скенер на главата, от който не откриха нищо. Вливанията започнаха от 4-тия ден след появата на шума. Казаха ми колкото по рано започне терапията, толкова по добри ще са резултатите. За съжаление при мен нямаше подобрение. Шумът по някога е по силно изразен, друг път е по-слаб, но е постоянен. Не мога да спя без да има устройство, което да излъчва бял шум. През деня сякаш нещата са с една идея по-добре, но вечер, през нощта и рано сутрин си се чува доста отчетливо и неприятно. Към момента пия Тебокан, Милагама Н, Омега 3, Магнезий, също така спрях кафето, сладкото, глутена и всички млечни продукти, като резултатите засега са нулеви.
Бих искал да задам тук няколко въпроса, единият е успявате ли да заспивате вечер без някакво устройство за бял шум, и ако е да как го правите? Може би шумът при вас е по лек или се опитвате по някакъв начин да го игнорирате?

Спазвате ли някакви хранителни диети и виждате ли резултатите от това? Аз честно казано си докарвам голям стрес с това, че се лишавам от абсолютно всичко което обичам, като кафе, сладко, мляко, кашкавал, сирена, хляб и всякакви продукти съдържащи глутен, а дори не съм сигурен, дали има някакъв смисъл.

Спортувате ли? Аз се записах на плуване, но засега съм направил две посещения и не съм сигурен как ми се отразява.

Гледах някакви клипчета в ютюб и в тях се твърди, че двата най-добри начина за успешното справяне с шума в ушите са когнитивно поведенческа терапия и звукова терапия. Някой запознат ли е с тези техники? В едно от видеата, пациента се лекува със звукова терапия като използва следните слушалки https://www.amazon.co.uk/Conduction-Headphones-Bluetooth-Earphon … i_mcx_mr_hp_atf_m. Смятате ли, че тези слушалки са по щадящи и са добра алтернатива за справяне с шума?

Имам и други въпроси, но поста стана много дълъг. Ще се радвам ако можем да сме си взаимно полезни и си помогнем със справянето на този нелек проблем.

# 766
  • София
Ивайло, много съжалявам да прочета през какви мъки минаваш. Дано се подобри положението. Дадоха ли ти диагноза? Аз за съжаление не мога да ти бъда полезна. Моят шум е от друг характер. Диета не спазвам, нямам и апарат за бял шум.

# 767
Ивайло, още не си свикнал, след време няма толкова да му обръщаш внимание и ще се научиш да го игнорираш без странични шумове. Провери си дали б12 ти е в норма, защото има значение. Относно храненето в случая само си тормозиш тялото с този твоя режим, няма смисъл.

# 768
Ивайло, много съжалявам да прочета през какви мъки минаваш. Дано се подобри положението. Дадоха ли ти диагноза? Аз за съжаление не мога да ти бъда полезна. Моят шум е от друг характер. Диета не спазвам, нямам и апарат за бял шум.
За съжаление не ми дадоха никаква диагноза. Лекарят ми каза да пия Милгама Н две седмици и Тебокан около 3 месеца.

Ивайло, още не си свикнал, след време няма толкова да му обръщаш внимание и ще се научиш да го игнорираш без странични шумове. Провери си дали б12 ти е в норма, защото има значение. Относно храненето в случая само си тормозиш тялото с този твоя режим, няма смисъл.
Доколкото ми е известно Милгама Н е витамин б12? Не съм сигурен, защо ми го предписаха само за 2 седмици, аз си мисля, че трябва да го продължа по дълго време. Както и да е, днес ми беше последния прием и си закупих б-комплекс на doppelherz, но не съм сигурен дали има смисъл и колко е качествен.

Последна редакция: ср, 31 май 2023, 17:12 от Ivaylo Tokiev

# 769
От над 25 г съм с такъв шум и пищене. Непрестанно е, има моменти, в които изобщо забравям и не го чувам. Но свикнах след толкова години. Заспивам и спя без проблеми. При мен сякаш в лявото ухо е по-силно пищенето.
На мен лекаря УНГ ми каза, че единствено чрез операция могат да се подобрят нещата, но неговото мнение беше да не се подлагам (не че аз искам). Но усещам как слуха ми намалява и понякога не разбирам какво ми говорят ако са малко по-далеч. Това ме притеснява, че с възрастта слуха ми намалява. Сега съм на 42 г, а след 2-3-5 г кой знае колко още ще оглушея.

# 770
Ivaylo Tokiev,на епикризата с която са те изписали, каква диагноза пише?
При мен нещата се случиха 1:1 като при теб. Внезапно започна пищене, което се засилваше на 3-я ден ме видя УНГ на 4-я ме приеха на съдоразширяващи системи . Крайна диагноза Неврит на слуховия нерв. Пих Тебокан,Кавинтон и витамини 3 месеца. Но имам и леко намален слух. На теб правиха ли ти аудиограма?
Не се мъчи с диети няма да има ефект. Витамини от Б група поне 3 месеца трябва.

# 771
От над 25 г съм с такъв шум и пищене. Непрестанно е, има моменти, в които изобщо забравям и не го чувам. Но свикнах след толкова години. Заспивам и спя без проблеми. При мен сякаш в лявото ухо е по-силно пищенето.
На мен лекаря УНГ ми каза, че единствено чрез операция могат да се подобрят нещата, но неговото мнение беше да не се подлагам (не че аз искам). Но усещам как слуха ми намалява и понякога не разбирам какво ми говорят ако са малко по-далеч. Това ме притеснява, че с възрастта слуха ми намалява. Сега съм на 42 г, а след 2-3-5 г кой знае колко още ще оглушея.
Аз също съм на 42 години. Операция не ми е предлагана, тя специално за шума в ушите ли е, или по скоро за влошения слух?
Ivaylo Tokiev,на епикризата с която са те изписали, каква диагноза пише?
При мен нещата се случиха 1:1 като при теб. Внезапно започна пищене, което се засилваше на 3-я ден ме видя УНГ на 4-я ме приеха на съдоразширяващи системи . Крайна диагноза Неврит на слуховия нерв. Пих Тебокан,Кавинтон и витамини 3 месеца. Но имам и леко намален слух. На теб правиха ли ти аудиограма?
Не се мъчи с диети няма да има ефект. Витамини от Б група поне 3 месеца трябва.
Епикриза не ми дадоха и не знам какво е заключението. Имам четири аудиограми от различни лекари и нещата със слуаха ми са наред. Диета със сигурност е много трудно да се спазва, а и не виждам да има какъвто и да е ефект. Може би е добре да се спортува умерено и все пак да се избягва прекомерната употреба на сол и кафе.

# 772
Хубаво ще е да си я вземеш епикризата и да си наясно с диагнозата си. Здравословния начин на живот е само в + . Но за съжаление лек за шума няма, веднъж появил се си остава (ако не измислят някое вълшебно хапче) . Трудно се свиква! Аз от 7г съм с шум и до ден днешен не мога да кажа, че съм свикнала. Относно заспиването, освен на музика не съм открила друг вариант.
И един съвет, ако лекарите вече не са ти го казали да спреш употребата на слушалки.

# 773
Хубаво ще е да си я вземеш епикризата и да си наясно с диагнозата си. Здравословния начин на живот е само в + . Но за съжаление лек за шума няма, веднъж появил се си остава (ако не измислят някое вълшебно хапче) . Трудно се свиква! Аз от 7г съм с шум и до ден днешен не мога да кажа, че съм свикнала. Относно заспиването, освен на музика не съм открила друг вариант.
И един съвет, ако лекарите вече не са ти го казали да спреш употребата на слушалки.

Доколкото знам стандартният тип слушалки, не са препоръчителни за употреба. Но има един вид слушалки, които не се слагат във или около ухото, а звука се предава през костта която е пред ухото. Те се използват дори за подобряване на тинитуса (или поне така твърдят). Идеята е през тях да се пуска бял шум, който да е на много ниско ниво, т.е на ниво при което шумът в ушите си го долавяш, но не те дразни и в същото време да можеш да чуваш и шумувете от околоната среда. Би трябвало с времето силата на звука, който е през слушалките да го намаляваш и мозъкът все повече да свивква с тинитуса и в един момент да не му обръщаш внимание.
Интересно ми е в работна среда как стоят нещата? Предполагам, че когато човек е на работа в офис е доста неприятно, защото е тихо и шумът се чува?

# 774
Нямам наблюдения върху тези слушалки. Моя УНГ лекар ми забрани всякакви може би зависи от диагнозата все пак.

# 775
Бих искал да попитам и друго нещо. Имах възможността да разговарям с човек, който има тинитус от 15 години и ми каза, че най вероятно шумът в ушите ми, ще се превърне в шумове в ушите ми. Към момента чувам само един високочестотен шум и искренно се надявам само той да си остане. Има ли хора от тук, които чуват повече от един шум и знаят ли каква е причината да се отключи допълнителен?

# 776
При мен е пищене/звънтене. Понякога се засилва изведнъж и става много силно, но така е само 10-15 секунди.
Заради намаления слух лекаря ми каза за операция.
Иска да ме види и невролог.
Защо трябва да се избягват слушалките? Още повече ли увреждат слуха?

# 777
При мен е пищене/звънтене. Понякога се засилва изведнъж и става много силно, но така е само 10-15 секунди.
Заради намаления слух лекаря ми каза за операция.
Иска да ме види и невролог.
Защо трябва да се избягват слушалките? Още повече ли увреждат слуха?
Аз не съм чел никъде слушалките да имат отрицателен ефект върху тунитуса, но лично мен вече ме дразнят и сякаш слухът ми е станал по чувствителен. Усещам, че когато около мен има деца, които са по шумни, това ме напряга и гледам да ги избягвам. Също така предполагам, че няма да е добра идея да се посещават шумни мероприятия, като концерти, дискотеки, клубове, сватби, кино и т.н.

# 778
Точно така,за моята диагноза тези места с високоговорители, тонколони с басове и т.н. ме предупреди д-ра да ги избягвам. Естествено няма как на 100% но аз самата се убедих , че ми влияят зле. Пищенето се засилва,направо цялата глава ми бумти много е зле положението и ми трябват дни наред за да се успокоят нещата.
Относно слушалките д-ра ми каза, че звука /вибрациите, които се концентрират в ухото чрез слушалките дразни нерва и съответно ще се увеличи шума ми.

# 779
  • София
Аз имам 2 вида шум в ушите. Единият ми  е от дете. Внезапно пищене, което заглъхва в рамките на минута. Отключва се денем. Другият шум е коренно различен. Пулсиращо звънене в уши/ глава. Получавам го главно в съня си, призори. Също преминава, но по - бавно . Това се появи точно преди година след Ковид.

Общи условия

Активация на акаунт