Знае ли някой лек за ТИНИТУС (Шум в ушите) 3

• 82 018
  • 1 004
  •   1
Отговори
# 855
Не съм от София и не мога да дам препоръка.
А за издаване на направление от УНГ към УНГ т.е. да са от една специалност не съм чувала освен ако не е ВСД (за високо специализирана дейност) . Не би следвало да е валидно това направление освен ако няма някоя нова издадена заповед от касата.

# 856
  • In the light side of the Moon!
Привет.
Току-що,чета си една книга и усетих шум в едното ухо сякаш чук пулсацията на сурцето си в такъв ритъм около 5-10 секуднди.ня някого случвало ли се е подобно нещо,не свистене или друг вид, а ко кретно пулсиращ,защото ми изшязпха най-страшните неща в гигъл. А лошото е,че скоро пак ми се случи за секунди. Бях на море допреди 4 дни....не знам има ли някаква връзка. Благодаря.
  пулсиращ тинитус се нарича и често се причинява , не често ами почти винаги от нарушения или малформации в кръвоносните съдове и артериите, особено тези близо до ушите. Тези аномалии или нарушения - включително аневризми и артериовенозни малформации - могат да причинят промяна в кръвния поток през засегнатите кръвоносни съдове.
пробвайте с Гинко билоба, но си намерете качествена.

# 857
Само пулсиращият вид тинитус ли се свързва с проблемно кръвообращение в главата/ушите или и други шумове могат да означават това? Струва ми се,че моят е свързан с някаква аномалия в кръвообращението, макар че определено не е пулсиращ, а на талази (неравномерен и няма нищо общо с пулса и дишането). Но всички препарати от рода на Гинко и Кавинтон влошават положението многократно. След интензивно движение, например, тинитусът изчезва, което свидетелства за връзка с пулса и кр.налягане. Една многоуважавана доцентка ми отговори, че вида и силата на шума нямали никакво значение,както и дали е в едното или и в двете уши, тези неща нямали връзка с евентуално заболяване. А интернет изобилства от противоположни мнения. Ха сега де?!

# 858
Само пулсиращият вид тинитус ли се свързва с проблемно кръвообращение в главата/ушите или и други шумове могат да означават това? Струва ми се,че моят е свързан с някаква аномалия в кръвообращението, макар че определено не е пулсиращ, а на талази (неравномерен и няма нищо общо с пулса и дишането). Но всички препарати от рода на Гинко и Кавинтон влошават положението многократно. След интензивно движение, например, тинитусът изчезва, което свидетелства за връзка с пулса и кр.налягане. Една многоуважавана доцентка ми отговори, че вида и силата на шума нямали никакво значение,както и дали е в едното или и в двете уши, тези неща нямали връзка с евентуално заболяване. А интернет изобилства от противоположни мнения. Ха сега де?!

Мен винаги са ме питали и лекари и аудиолози, какъв вид е шума, дали е във високите или ниските честоти, като какво точно го чувам. Предполагам, че има връзка със заболяването.

Ето видовете тинитус. Пулсиращия се свързва най - често с кръвообращението.

Субективен тинитус: Най-честата форма на шум в ушите. Субективните симптоми, които могат да бъдат чути само от засегнатия индивид, обикновено са причинени от излагане на прекомерен шум. Този тип шум в ушите може да се появи и изчезне внезапно и може да продължи 3-12 месеца. В някои тежки случаи може никога да не спре.

Неврологичен тинитус: Обикновено се причинява от разстройство, като болестта на Мениер, което засяга предимно слуховите функции на мозъка.

Соматичен тинитус: Свързан със сензорната система. Тази форма е причинена, влошена или свързана по един или друг начин със сензорната система.

Обективен тинитус: Рядка форма на тинитус, която може да бъде причинена от мускулни контракции или съдови деформации. Когато причината се лекува, шумът в ушите обикновено спира напълно. Това е единствената форма на шум в ушите, която може да бъде чута от лекаря със стетоскоп и единственият тип, който има потенциал за лечение.

Някои подвидове тинитус:
Музикален тинитус: Наричан още музикални халюцинации или слухови образи, този тип е по-рядко срещан. Тонове или слоеве от тонове се събират, за да пресъздадат мелодия или композиция. Музикалният шум в ушите обикновено се появява при хора, които са имали загуба на слуха и шум в ушите за известно време, въпреки че хората с нормален слух или повишена чувствителност към звук също могат да имат музикални халюцинации.

Пулсиращ тинитус: Ритмичен шум в ушите, който е в съответствие с ритъма на сърцето. Обикновено показва промяна в притока на кръв към съдовете близо до ухото или повишаване на осведомеността за притока на кръв към ухото.
Пулсиращият шум в ушите може да бъде причинен от съдов тумор или нарушение на кръвоносните съдове като атеросклероза, при което отлаганията на плака или други вещества стесняват артериите или от идиопатична вътречерепна хипертония, натрупване на налягане в черепа, както и високо кръвно налягане и може да ги забележите, когато тренирате или сменяте позиции, като например когато легнете или се изправите.

Нискочестотен тинитус: Може би най-объркващият тип шум в ушите, защото страдащите не са сигурни дали звукът се произвежда вътрешно или външно. Често тоновете съответстват на двете най-ниски октави на пиано и се описват като тананикане, мърморене, бучене или тътен. Изглежда, че този тип шум влияе най-силно на хората.

https://nyulangone.org/conditions/tinnitus/types
https://www.audiologyandhearing.com/blog/the-4-different-types-of-tinnitus/

# 859
  • In the land of Never Never
Общо взето, моето лаишко мнение е, че докторите може и да знаят много, но при тинитуса имат проблем да разберат точно какъв е източника, и каква е причината, освен ако пациентът не я свърже с нещо конкретно.
Пулсирането при мен тръгна от стрес, който вероятно е причинил високо кръвно за кратко време.
След около половин-една година постепенно изчезна, но понякога се връща, доста ме е страх, че ще реши да остане пак, но се маха. Този вид тинитус е особено досаден, защото ти блъска като чук в ухото, и трудно е се абстрахираш от такъв шум.
Като го получих, реших, че пулсирането означава че имам аневризъм или някакъв друг проблем в главата. Направих си ЯМР, нямаше такива работи, но откриха нещо - лезия му викат, какво точно е, не знам, изглежда е следа от някакъв стар микро инсулт, но ми казаха, че няма страшно, при доста хора имало такова нещо. Е, какво да го мисля, значи трябва просто да се избягва стреса, доколкото може.
Иначе на пищенето, което е другия шум, който ще го нося вечно със себе си, вече не обръщам внимание. Вечер спя на музика, не защото няма да заспя заради пищенето, но свикнах да я слушам вечер, много ми е приятно да се унасям с тази космическа музика.

# 860
Докторите може и да знаят много, а може и нищо да не знаят. С моя 4 годишен опит и ходене по доктори разбрах, че е много трудно да намериш доктора, който е готов най-малкото да те изслуша след това да си размърда малко мозъка и да ти зададе въпроси, за които ти самия като пациент с не докторско образование, никога не би се сетил, че от там някъде може да идва проблема.  Да си размърда малко мозъка и да се опита поне малко да разбере първопричината преди да изпише най-лесното ... стероиди...
Обиколила съм поне 5 доктора, чета много, непрекъснато чета, интересувам се , изгледала съм всички видеа в ютюб за тинитус, мениер... и т.н, изчела съм всички статии в интернет. Е как пък един не ме попита - под стрес ли си, имаш ли шипове, имаш ли проблем с челюстта, с какво се храниш, тренираш ли, имаш ли автоимунно заболяване...щитовидна жлеза, диабет.... ами кръвното....ами..... и т.н....
Как пък с отварянето на вратата ми казват трябва да пробваме със стереоиди... съгласна ли си? Ами , не ... не съм съгласна....
Ядосана съм им.... защото не искат да излязат от кутията в която са попаднали и малко да погледнат на страни. Единия доктор ми каза..ние имаме стъпки и те са  - диуретици, ако не помогнат, ниска доза стереоиди, ако не помогнат, стереоидна инжекция...ако не помогне.... вдигаме рамене...и започваме да ексеприментираме с бетасърк. Казвам му, ами бетасърк е за светововъртеж, отговора "ами може и да помогне за тинитус" . Станах опитна мишка, но нямах избор, трябваше да пробвам всичко, с надеждата, че нещо от всички тези боклуци ще помогне.
Сега съм намерила друг доктор. Отидох при нея с доста прочетена литература, отидох с принтирана извадка от едно проучване и с една книга в ръце. казах й: това ще ми изпишеш, еди колко си хапчета за еди колко си време..... Тя се съгласи. И накрая й казах, -" не знам, какво става, но е много трудно да намериш добър лекар в днешни дни"
А тя каза: Аз не знам какво се случва с нас, като , че ли с взимането на дипломата и за нас обучението е приключило, повече не четем, не се обучаваме, не учим. Много е тъжно" .......
Искам да уточня, че опита ми с доктори е в САЩ не е в БГ...да не вземе пък някой четящ ни доктор да се засегне.
Satisfied

# 861
И има ли полза?

# 862
  • In the land of Never Never
Компютърът в главата на човека е сложно устройство. Твърде малко се знае как точно функционира. Това е реалността. Няма как да се разбере къде точно се бъгва и започва да дава грешка. Мозъкът е по-малко от два процента от теглото на човека, а потребява 20-25 процента от калориите, изразходвани от организма. Използва 30 процента от кръвта, изпомпвана от сърцето. Връзките вътре са много сложни и между тях произтичат много интензивни процеси. Уви, човекът вече създава изкуствен интелект (с всички произтичащи рискове от това) и същевременно не е наясно как действа собственият му мозък. Аз не се съмнявам, че един добър лекар е наясно кое къде е в главата, и за наличието на определени връзки и влияния, но като цяло причинно-следствените връзки може да са много различни и може само да се предполагат.
Вече не се сърдя на докторите, че обикновено не могат да помогнат, и карат по метода на налучкването. Това е явно нивото на науката като цяло в тази област.

# 863
Здравейте!Аз пък лятото страдам от разширени вени заради голямата жега ,обаче пък така спря шума и пищенето ...Понякога дясното ми ухо ,от което тръгна първото пищене ,започва леко да заглъхва и да пищи както като да съм настинала,но е за секунди и се оправя все едно слизам от високо ...Всичко е много странно наистина!
И на каква реклама попаднах във фейсбук днес :
Някой използвал ли го е ?

# 864
надявам се скоро да споделя

# 865
На мен също преди половин година ми се появи усещане за туптене в лявото ухо. Някои дни изобщо не го усещам, други непрекъснато. Особено лошо е вечер, когато си легна. Сякаш усещам сърцето си в ухото:( Говорих с личния, с УНГ- и двамата ми казват да си следя кръвното дали не скача, но аз съм по-скоро с ниско. Явно пак ще трябва да ходя на невролог. Имам лека протрузия на 6-7 шиен прешлен и се чудя дали е възможно да е от това. Предишния път едвам издържах ЯМР на шия, не знам как ще се справя да правя и на глава. Страх ме е и какво ще открият:( Загубих близък човек заради тумор в главата.

# 866
Здравейте. Някой следил ли е нивата на витамин б12 дали вдигането им намалява тинитуса? На мен са ми все ниски. Паднаха от 400pg/ml на 291. А минимума трябва да е 500pg/ml или 350pmol/l. Сега взимам подезичен на Солгар. Дано се вдигне. Витамин Д3 също ми е нисък - 27ng/ml, а е добре да е минимум 40.

# 867
Здравейте. Някой следил ли е нивата на витамин б12 дали вдигането им намалява тинитуса? На мен са ми все ниски. Паднаха от 400pg/ml на 291. А минимума трябва да е 500pg/ml или 350pmol/l. Сега взимам подезичен на Солгар. Дано се вдигне. Витамин Д3 също ми е нисък - 27ng/ml, а е добре да е минимум 40.
Нивата не съм ги следил но съм пил таблетки и ефект нямаше.

# 868
Разбирам, но като не се следят нивата, не се разбира нищо. Аз два пъти пия различни неща за 1,5-2 месеца и не се вдига, даже пада. Сега смятам около 2,5 месеца, за да видя дали ще има ефект и ако няма ще търся причината, поради която не усвоявам.

# 869
Разбирам, но като не се следят нивата, не се разбира нищо. Аз два пъти пия различни неща за 1,5-2 месеца и не се вдига, даже пада. Сега смятам около 2,5 месеца, за да видя дали ще има ефект и ако няма ще търся причината, поради която не усвоявам.
Аз имам доказано с изследвания, че не усвоявам Б12 и Б9 ,затова пия различни форми от обикновените. Б12 трябва да е  Метилкобаламин а Б9 Фолиева киселина в метилирана форма. Пробвайте. Ако няма ефект ще трябва инжекции.

Последна редакция: пн, 11 сеп 2023, 08:40 от CoCoMilk

Общи условия

Активация на акаунт