Работа, CV-та, HR-и, съвети - 71

• 32 413
  • 726
  •   1
Отговори
# 105
Аха, celika, сигурно сте родена англоговоряща, ясно.
Не съм, но от 25 години се занимавам с ИТ, където се говори така.

# 106
Не съм, но от 25 години се занимавам с ИТ, където се говори така.
Има си дума и тя е "полета". И ИТ-тата си я ползват.

# 107
Това, за което говоря, се нарича лейбъл на текстово поле.

Последна редакция: чт, 27 фев 2020, 21:17 от celika

# 108
Върнах се да прочета пак, понеже признавам си прескочих няколко мнения и не съм разбрала правилно за какво спорите.
Вместо лейбъл на полето, може би е по-добре заглавие на полето. Не е точно, но със сигурност ще се разбере по-лесно от хора, които не се занимават с ИТ.

# 109
  • София
В СВ-то на Европас непопълнените графи могат да се изтрият. И всъщност по това как е оформено СВ точно в този формат си личи адски много компютърната грамотност на индивида.

За това, че е излишно дълго съм съгласна, защото е форматирано така, че да има подробности за длъжността. Много е тъпо за професиите, в които е ясно за какво става въпрос и е много удобно за длъжности, изискващи уточняване на задълженията.

Лично аз не му се кефя, само давам гледна точка Wink

# 110
  • Бургас
Върнах се да прочета пак, понеже признавам си прескочих няколко мнения и не съм разбрала правилно за какво спорите.
Вместо лейбъл на полето, може би е по-добре заглавие на полето. Не е точно, но със сигурност ще се разбере по-лесно от хора, които не се занимават с ИТ.

Наистина, това е малко професионално изкривяване на програмистите. Терминологията толкова се е вкоренила в нас, че понякога забравяме, че другите не ни разбират.
И това е нагледен пример за това, за което спорехме в миналата тема: как може програмист, който не е на високо ниво с английския все пак да може да работи. Просто боравят със съответната английска терминология без проблем, но не могат да водят неформален разговор 😁

# 111
Аз честно казано, съм се досетила, че може някой да не ме разбере, но проблемът е, че не съм се сетила как е на български, и това е така с много тремини, които ползвам работейки, но не и в разговорите извън работа.
В случая мисля, че "название" на полето е най-правилно.

# 112
  • Бургас
Здравейте, включвам се с въпрос. Майчинството ми изтича скоро, предстои да си пусна отпуската и в този период съм решила да търся нова работа, защото на старата не ми се връща. На 33г, на старата си работа съм от почти 10г. Въпросът ми е при бъдещи интервюта трябва ли да споменавам, че съм била в майчинство или да си замълча. Имам чувството, че ако си премълча , все едно лъжа за нещо. Въобще всякакви Насоки са ми полезни. Не съм била на интервю от 10г и честно казано се притеснявам.

# 113
Когато бях в подобна ситуация, "случайно" вмъкнах в разговора майчинството.

# 114
Така или иначе в 95% от случаите те питат за семейно положение, ще си кажеш, че имаш дете на 2 г., то е ясно, че си била в майчинство.

# 115
По-добре не го крий, иначе има опасност да останеш без работа.

# 116
В 95% те питат, ако е ниско квалифицирана работа. Мен са ме питали само когато веднъж кандидатствах за работа като технически сътрудник или нещо такова, защото бях вече отчаяна.

# 117
Селика, светът не се върти около теб и твоите кандидатствания.

# 118
Няма да има второ, това и ХР-ката го каза под формата на въпрос към лицето,  което основно води интервюто. И в обявата нямаше посочена.. Ама трябва да се допълня, че на тази обява отидох чрез ХР агенция. Дали пък този въпрос не се комуникира чрез тази агенция? Имате ли опит? Аз ще си й звънна, за да си обсъдим интервюто, но ако вие имате подобен опит ще се радвам да споделите
Някъде има практика заплатата да я съобщават в предложение, което отправят в писмен вид, след като кандидатът потвърди, че желае да продължи процедурата. Теб питаха ли те дали искаш да продължиш, разбрахте ли се да се чуете, за да им кажеш решението си? Реално офертата не те обвързва с нищо, след нея ти казваш окончателно приемаш ли я или не.
Скрит текст:
Във Джобс формата за СВ имаше, сега не знам дали е така, графа за заплата при последните работодатели.
Това е от полза, защото бъдещият ще е наясно какво очаква като минимум кандидатът.
Точно така - има място за заплатата на всички местоработи. Но няма специална графа за това, което очакваш/желаеш, както някой твърдеше на предните страници.
[/spoiler]
Благодаря ти за отговора.
Какво се оказа: (може да е  полезно и за друг) говорих с моята ЧР, а тя с ЧР от работодателя: няма да продължат процеса с мен.
Както и чувствах.
Но важното за мен е, че за първи път чух смислени причини да бъда отхвърлена. Така мога да подобря представянето си на интервютата. Общо 3 причини ми предаде моята ЧР. И като обмислих какво ме питаха и какво отговарях, не са си измислили. Разбирам къде съм сгрешила. Така мога да се подготвя по-добре за следващите интервюта.
Но да си кажа, че доста се изморих емоционално от интервюта. А съм ходила само на 6, като ги преброих. И то по 1 на седмица се падат. Само последната бяха 2. Вие не се ли изтощавате? Или само аз се впрягам прекалено - то подготовка, после да се облечеш подходящо, да се усмихваш, да си приветлив, ... да отговаряш подходящо, да зададеш всички въпроси, които искаш, ... на мен не ми е никак лесно,  не знам за вас, но явно нещо ми куца в представянето когато съм под стрес, не е защото не знам правилните отговори, но не го показвам, хмм кофти за мен.
Но определи се радвам, че се свързах с ЧР, защото за пръв път чувам причини да ме отхвърлят.

# 119
Няма да има второ, това и ХР-ката го каза под формата на въпрос към лицето,  което основно води интервюто. И в обявата нямаше посочена.. Ама трябва да се допълня, че на тази обява отидох чрез ХР агенция. Дали пък този въпрос не се комуникира чрез тази агенция? Имате ли опит? Аз ще си й звънна, за да си обсъдим интервюто, но ако вие имате подобен опит ще се радвам да споделите
Някъде има практика заплатата да я съобщават в предложение, което отправят в писмен вид, след като кандидатът потвърди, че желае да продължи процедурата. Теб питаха ли те дали искаш да продължиш, разбрахте ли се да се чуете, за да им кажеш решението си? Реално офертата не те обвързва с нищо, след нея ти казваш окончателно приемаш ли я или не.
Скрит текст:
Във Джобс формата за СВ имаше, сега не знам дали е така, графа за заплата при последните работодатели.
Това е от полза, защото бъдещият ще е наясно какво очаква като минимум кандидатът.
Точно така - има място за заплатата на всички местоработи. Но няма специална графа за това, което очакваш/желаеш, както някой твърдеше на предните страници.
[/spoiler]
Благодаря ти за отговора.
Какво се оказа: (може да е  полезно и за друг) говорих с моята ЧР, а тя с ЧР от работодателя: няма да продължат процеса с мен.
Както и чувствах.
Но важното за мен е, че за първи път чух смислени причини да бъда отхвърлена. Така мога да подобря представянето си на интервютата. Общо 3 причини ми предаде моята ЧР. И като обмислих какво ме питаха и какво отговарях, не са си измислили. Разбирам къде съм сгрешила. Така мога да се подготвя по-добре за следващите интервюта.
Но да си кажа, че доста се изморих емоционално от интервюта. А съм ходила само на 6, като ги преброих. И то по 1 на седмица се падат. Само последната бяха 2. Вие не се ли изтощавате? Или само аз се впрягам прекалено - то подготовка, после да се облечеш подходящо, да се усмихваш, да си приветлив, ... да отговаряш подходящо, да зададеш всички въпроси, които искаш, ... на мен не ми е никак лесно,  не знам за вас, но явно нещо ми куца в представянето когато съм под стрес, не е защото не знам правилните отговори, но не го показвам, хмм кофти за мен.
Но определи се радвам, че се свързах с ЧР, защото за пръв път чувам причини да ме отхвърлят.
Здравейте,
Може ли да споделите някои от изброените причини за отхвърлянето Ви по време на интервюто.
Наистина мисля, че би било полезно за много от търсещите работа. 🙂

Общи условия

Активация на акаунт