Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 60

• 43 186
  • 765
  •   1
Отговори
# 90
  • на плажа
Благодаря за отговорите. Аз всъщност знам, че не изчезва 😏, но всъщност се надявах да си стои кротко и да не ме притеснява. Както и да е. Ще взимам Л тироксин месец -два и ще видим ефекта. Ще започна с по-ниска доза от 50, за да не стресира ненужно организмът. Той си се е пригодил някак си и си действа 😃.
 Явно ще трябва и на детето да пусна едни изследвания, за да видим как е положението.

# 91
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Mibobo, благодаря.
Аз едно не вярвам само заради фам. обремененост лекар да се навие да пусне изследвания. Второ той няма да даде да му вземат кръв 😒
Не дава лепенка да му слагам, какво остава за дупчене 🥺

Аз си вдигнах дозата.
Сега не смея да ида до ЛЛ заради короната. Ще изчакам няколко седмици.

Имам следния проблем: кожата над петите е много суха и стои като напукана. Търкам с пемза, но не се маха. Мажа с крем, но минимум ефект. Какво ще препоръчате, много ме дразни 🙄

# 92
  • Столичанин ама не в повече :D
Здравейте!
Може ли да погледнете следните резултати.  Как ви се струва тсх?  Искам да забременея , но четох че оптималните стойности са от 0,5 до 1. Не съм на терапия. Ако трябва да се понижи още, какво следва- първо промяна в хранителния тежим, добавки или какво друго? И какви добавки/ витамини е добре да се приемат?
Всъщност направих изследванията след сп.аборт преди месец, съответно правих и изследвания за тромбофилия- имам хомозигот пл mthfr 677 и pai 4g/4g. Не знам дали е от значение
Защо е толкова повишен б12? Витамин д трябва да се вдигне над 40, щитовидните ти са ок не е там проблема, тсх за забременяване е препоръчително да е под 3,  може да се проверят глюкоза и инсулин.
MiSs CApRiCe, ако целта ти е забременяване, то не отлагай прекалено започването на хормон, според мен.
С билки и прочие бих пробвала при други обстоятелства.
Благодаря,аз го започнах още днес сутринта и Селена си пих вече Simple Smile

А относно храните,много противоречиви мнения четох.
Тази статия уж е по-подробна,но пак има разминавания сякаш,ще изкажете ли мнения
https://betty.bg/polezni-hrani-pri-hashimoto/
А мед забранен ли е?
Най-големи проблеми при каквито и да е заболявания причиняват млечните и глутена и винаги нещата трябва да се насочат първо към тяхното изключване, кофеина също е изключително непрепоръчителен при проблеми с щз, разбира се човек, който дълги години е пил кафе като го спре отраз неминуемо ще има всички симптоми на абстиненция, оттам нататък има още много неща, които всеки сам за себе си трябва да открие, такива термини като забранено не помагат, защото излекуване се постига само с промяна в начина на живот и мислене. а когато човек възприема нещо за забранено - е всеки е чувал историята за забранения плод. Прием на селен без неговото изследване не е препоръчително.
Момичета,нормално ли е да съм така отпаднала?
Споменах вече,че спрях кафето,защото не мога без млякото и вчера опитах без мляко,изхвърлих го.
И имам болки в лявата част на бъбреците.
Направо стоя и гледам в една точка Sad

Недей да правиш чак толкова резки промени. Няма особен смисъл. Само ще се стресираш излишно. Кафето, наред с малкото количество мляко, което консумираш към него, са ти последният проблем. На първо време ограничи наистина вредните храни - пакетираните неща, полуфабрикатите, сладкото, газираното, както и всичко, съдържащо глутен.
Да, можеш да редуцираш млечните, но от няколко глътки качествено прясно мляко, не вярвам нещо да ти стане.
Пий си кафе спокойно, аз нито съм го изключила, нито дори намалила. Както и повечето дами в темата, предполагам.
Пробвай това прясно мляко (вдясно на снимката) - има го във всеки магазин на "Kaufland" навярно. Откакто започнах да си го купувам, за друга марка не искам и да чуя. Страшно вкусно ми е, а уж е и една идея по-здравословно от останалите на пазара. Peace
Вкусовете се променят, в зависимост от храненето, това мляко може да е ок за хора с лактозна непоносимост, обаче хората с каквито и да е заболявания имат по-сериозен проблем с млечния протеин (основно казеин), така че между това и обикновеното прясно мляко за щитовидната жлеза няма никаква разлика откъм вреда.
Позволявам си да се самоцитирам Blush  Като междувременно са готови резултатите от цинка- 18,3 umol/l (референтни 12-24 umol/l). Нямам представа каква стойност е оптимална за цинка, а и онлайн не успявам да открия такава  (откривам предимно за дефицит и предозиране стойности). Thinking
Какво мислите за тези резултати (те изключват ли вероятност за Хашимото)?
TAT- 0,37 IU/ml (<4,11)
MAT- 0,73 IU/ml (0-5,61)
fT4- 1,070 ng/dl (0,700-1,480)
TSH- 2,707 uIU/ml (0,350-4,940)
fT3- high- 3,410 pg/ml (1,880-3,180)

Желязо- 8 umol/l (  жени 6,0-26,0)
ЖСК- 65 umol/l (47,0-77,0)
Хемоглобин- 130
Феритин 11,12 ng

Това са щитовидните изследвания от края на март 2019 г:

ТСХ почти 3 съм имала през 2017 г- тогава пак  (както сега) придружено с косопад над челото, но с още по-ниско желязо (3,9) и хемоглобин 72. Вероятно още оттогава го имам и ниския феритин...

Понеже се разчетох доста  (по-голямата част на английски)-  на много места се твърди, че има връзка между ниско желязо и феритин и ЩЗ, а също и се твърди, че ниското желязо/феритин затрудняват отслабването и като цяло конвертирането на щитовидните хормони и мастната обмяна. Жлезата имала нужда от желязо, за да работи добре (е, със сигурност и от др. неща). Всички органи в тялото всъщност имали нужда от желязо, за да работят добре. Но попаднах и на информация, че метформинът може да попречи на абсорбирането на желязото- за Б 12 знаех, но дали наистина е така и за желязото? Междувременно чакам да излязат резултатите и от цинка, но ще отнеме време.
Възможно ли е ядене на орехи да ми влияе зле? Или да е повлияло на резултатите от щитовидните изследвания (11-12 часа преди изследването изядох около 9-10 ореха)?
Всяко мнение ще ми е интересно докато стигна до ендокринолог и хематолог. Но задочно един познат лекар вече казал на майка ми, че ТСХ 2,7 било "чудесно, идеално"- а доколкото знам, не е точно така- с ТСХ 1,615 се чувствах чудесно... Blush
Високо фт3 може да кара черния дроб да бълва глюкоза, хора с хиперфункция е възможно да имат проблеми с кръвната захар, хубаво е да се изследва мед, тъй като може да е с ниска стойност, цинка е добре, въпроса, е че ако медта е ниска и се започне с прием, тогава той ще падне тъй като са в голяма зависимост.
Благодаря за отговорите. Аз всъщност знам, че не изчезва 😏, но всъщност се надявах да си стои кротко и да не ме притеснява. Както и да е. Ще взимам Л тироксин месец -два и ще видим ефекта. Ще започна с по-ниска доза от 50, за да не стресира ненужно организмът. Той си се е пригодил някак си и си действа 😃.
 Явно ще трябва и на детето да пусна едни изследвания, за да видим как е положението.
Никое заболяване не се появява или изчезва ей така от само себе си, случва се единствено с промяна на начина на живот и мислене.
Mibobo, благодаря.
Аз едно не вярвам само заради фам. обремененост лекар да се навие да пусне изследвания. Второ той няма да даде да му вземат кръв 😒
Не дава лепенка да му слагам, какво остава за дупчене 🥺

Аз си вдигнах дозата.
Сега не смея да ида до ЛЛ заради короната. Ще изчакам няколко седмици.

Имам следния проблем: кожата над петите е много суха и стои като напукана. Търкам с пемза, но не се маха. Мажа с крем, но минимум ефект. Какво ще препоръчате, много ме дразни 🙄
Увеличаване на естествените мазнини, като примерно авокадо, семки, ядки, също мазна риба.

# 93
Вкусовете се променят, в зависимост от храненето, ...
Това категорично не е вярно.

Колкото до казеина, за него не съм писала нищо, така че не виждам противоречие.

# 94
  • Столичанин ама не в повече :D
Вкусовете се променят, в зависимост от храненето, ...
Това категорично не е вярно.

Колкото до казеина, за него не съм писала нищо, така че не виждам противоречие.
Нека вземем за пример един човек, който години е пил чай със 4 лъжички захар, след това за една година почва да пие чай без захар, след това като си направи отново чай със 4 лъжички захар дали ще му е същия на вкус или доста по-сладък?
А относно казеина в това въпросно прясно мляко има такъв.

# 95
От личен опит мога да ти потвърдя, че вредната храна след дълго време на въздържание е в пъти по-вкусна, отколкото по принцип. Wink
Сигурно и твоето становище е валидно за определени хора, но далеч не за всички.

# 96
  • Бургас
Някой от вас да има книги за щитовидната в електронен формат? Купих на Изабела Уенц, но не мога да ги чета заради проблеми с очите.

# 97
Jerami, да, ще изследвам и медта. Толкова са навързани мед, цинк, желязо, Б 12, магнезий и вит. Д, че съвсем сложно ще стане... Grinning
А орехите при високо Т3 и ТСХ 2,7 възможно ли е да влияят зле?

# 98
Jerami, да, ще изследвам и медта. Толкова са навързани мед, цинк, желязо, Б 12, магнезий и вит. Д, че съвсем сложно ще стане... Grinning
А орехите при високо Т3 и ТСХ 2,7 възможно ли е да влияят зле?
Да. Орехи сурови не са желателни. Мисля, че печени може, но аз ги излягвам като цяло. Както и всичко което има йод.. Разни добавки с водорасли и тн. Миналата година от едни такива си размърдах яко хормоните..

# 99
Момичета, и тук ще питам и помоля за коментар на изследванията ми. Пуснати са по повод тахикардия 140, хваната и на ЕКГ.

# 100
Аз лично не смятам, че проблема е от тук.  Хормоните са си добре, е винаги може да се желае повече, но такава тахикардия не мисля, че е от тях. Сърцебиене има при повишена функция на щитовидната основно, а изследванията въобще не показват такава.

# 101
Аз следя и двете теми - и тази, и другата за Базедовата болест, и при двете заболявания дават като признак сърцебиене и учестен пулс.
Благодаря сърдечно за коментара! ТСХ ли е висок - как да разбирам това, че може да се желае и повече Simple Smile ?

# 102
Според мен си в хипофункция, ФТ4 е ниско, ФТ3 още е компенсаторно завишено. Но с тези показания ендокринолог няма да ти предпише хормон.

Много е възможно тахикардията да е свързана с хипофункцията.

Това, което бих те посъветвала е да увеличиш въглехидратите, доколкото знам се храниш нисковъглехидратно, а това може да задълбочи хипофункцията при някои хора, така че пробвай поне така дали ще има някаква промяна.

# 103
Аз напоследък си хапвам въглехидрати, даже повечко отколкото е по режим, но да, благодаря за съвета.

Ендото дори няма да ми ги коментира резултатите предполагам, още като ми пусна само ТСХ, поисках и другите да пуснем - да има пълен набор, защото както й на нея казах - това ми е първият път, в който изследвам ЩЖ изобщо. На което лелята ми отговори - "На мен не ми трябват други стойности", само ТСХ. Тоест - нито ще ме консултира като хората, нито явно ще задълбае - всички лекари в града ми са такива - некомпетентни и неставащи , за жалост.

За това предпочитам да се допитам до вас, защото сте половин лекари и честно казано ви имам повече вяра.

# 104
Аз следя и двете теми - и тази, и другата за Базедовата болест, и при двете заболявания дават като признак сърцебиене и учестен пулс.
Благодаря сърдечно за коментара! ТСХ ли е висок - как да разбирам това, че може да се желае и повече Simple Smile ?

Да принципно и за двете състояние е характерно, но по-често е за хипер.

ТСХ е малко висок, Т4 е малко ниско...т.е. има хипофункция макар и не голяма.

Защо не направиш консулт с кардиолог?

Общи условия

Активация на акаунт