Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 60

• 43 816
  • 765
  •   1
Отговори
# 165
Purplee, също пиете ли хранителни добавки/витамини, ако да спазвате ли разстояние от еутирокса?
След като приемете еутирокс въздържате ли се от прием на течности и храна ( 30-60 мин)?
Въпросите са ми да ви помогнат, ако има пропуск около приема на еутирокса.
Ако другите момичета се сещат за друго?

# 166
Еснер, при ниско желязо ТСХ ми е малко под 3 (2017 г и хемоглобинът беше нисък- 72, сега той е 130, само желязото ниско). А като покача желязото ТСХ е около 1,6.
Като се ядосате/изнервите случва ли ви се да ви стяга врата (отпред)?

# 167
Ами никога не съм си правила други изследвания, освен тези... пък и лекарите никога не са ми и казвали, че трябва.
Решила съм да пробвам да се храня като изключа глутен, млечни и още храни, за които четох, че не са благоприятни при Хашимото. Просто качването на килограми не спира.... от 75 когато родих, сега, след близо 2г и половина съм 95... Време е да се взема в ръце и да се погрижа за здравето си...
Освен това в последния месец започвам да усещам отново дискомфорта, които имах преди - умора, болки в тялото и безсъние.
Според Вас мога ли сама да си вдигна дозата?... Просто нещо изгубих всякакво доверие в ендокринолозите в този град и мисля, че изобщо незнаят за какво става въпрос... дават ти един еутирокс и айде...
Относно приема на еутирокс - ставам, пия хапче и си правя кафе.... не трябва да се приемат течности в определен период ли?
Не приемам никакви добавки и витамини, но напоследък започнах да чета за благоприятните ползи от (поправете ме, ако греша) витамин Д, Б12, магнезий.

# 168
Purplee, преди да увеличите дозата спазвайте минимум 30 минути да не приемате кафе/течности,храна.
Спира се действието на еутирокса, ако няма времем да  подейства хормона. Нищо чудно за това да не ви действа.

След месец правилно приемане на еутирокса изследвайте го и тогава повишете дозата, но постепенно и се изследвайте на 3-4 седмици.

# 169
Пърпъл, тук повечето сами си регулираме дозата на база лабораторни резултати. Ти решаваш. Това, че качваш кг, вероятно значи висок инсулин. Когато имаш възможност, изследвай го заедно с кръвната захар, за да си наясно дали имаш инсулинова резистентност (потърси повече инфо, за да знаеш за какво иде реч). Да, витамин Д има много благоприятно влияние при хаши, а и впечатленията ми са, че хората масово са с дефицит. Решиш ли да пиеш Д, трябва да си наясно, ако имаш дефицит, то точно колко е. Ако е под долна граница, се пият по-високи вит Д (пр 5000 единици) заедно с вит К и калций. Вит Д и Б12 се пият с 4 часа разлика от еутирокс, а желязо с 8 часа. Ако ти се наложи да пиеш нещо за ИР, също тр да е далеч от желязото. Освен това метформинът пречи на усвояването на желязото от организма. Ако имаш време, чети темите назад - много е писано за всичко. Не ти препоръчвам диети за сваляне на кг. Това допълнително ще стресира жлезата. Можеш да прочетеш за АИП на първа страница. Но всичко с мяра и личен комфорт. Насила всичко вреди. Ако инсулинът е висок, няма да отслабнеш, докато не го свалиш. И не последно място - старай се да вкараш движение повечко или лек спорт. Сама ще усетиш кога тялото заяква и можеш да качваш натоварването.

# 170
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Понеже се споменава спорт, да попитам: като повървя повече, над 4км и после ханшът ми е разхлабен като преди раждане 🙄
Сега при второто раждане не ми се беше разхлабил ханша, даже се притеснявах как ще родя. Т.е не е това.
Чудя се от какво, много е неприятно.

Кожата на ръцете ми е напукана до кръв. 75 ми е малко, 100 ми е много, сега съм по средата, следя как ще е...

# 171
Как вървиш? Каква ти е позата, къде ти е тазът, краката успоредни и на разстоянието на таза ли са или като на манекен ги слагаш един пред друг? Кой крак изнася тежеста? Коленете ти свиват ли се?
Виж тази статия дали ще ти помогне да се ориентираш https://www.nutritiousmovement.com/walking-or-bouncing/

# 172

Като се ядосате/изнервите случва ли ви се да ви стяга врата (отпред)?
Да... Малко да се притесня и веднага там ме "удря".. Все едно някой ме е хванал за гушата и.. Ужасно е. Със сигурност там ни е една идея по-чувствително, отколкото на останалите хора.
Баба, леля и братовчедка ми също са ми споделяли точно затова стягане.
В такива случай взимам едно лукче и ми минава 😊

Последна редакция: чт, 26 мар 2020, 10:31 от Бенчита

# 173
Обикновено бутам количка.
Единият крак ми е леко усукан от коляното надолу ( детска травма) и едното стъпало сочи леко навън.
Ще се наблюдавам как вървя.
Благодаря за статията.

# 174
Ася, може да се дължи на изкривяване на гръбначния стълб, съответно и неправилна походка, но най-вероятно е слаба мускулатура. Ако правиш редовно преси за долната мускулатура, ще се изненадаш колко по-стабилна ще се почувстваш. Редовно, разбирай 4 пъти седмично по 40. Напълно достатъчно са. Ако ти е приятно, и повече прави. Лягаш на леглото (желателно е по-твърдо), краката от колената надолу висят. Стягаш корема, ръце зад врата и започваш да вдигаш само краката - ако искаш със свити колена, ако искаш изправени.

# 175
Бонго, откъде ти е инфото, че метформинът пречи на усвояването на желязо? Доколко това е така според теб? И аз попаднах (измежду много друга информация) на подобни твърдения, но до каква степен метформинът пречи да се усвоява желязото не ми стана ясно...
Бенчита, при мен лукчето не е опция заради ИР. Но обикновено пия нещо и като се успокоя отминава.

# 176
Тук например https://www.arsmedica.bg/diabet/%D0%B2%D1%80%D1%8A%D0%B7%D0%BA%D … D0%BC%D0%B8%D1%8F
А и моите лични наблюдения, макар че аз не съм никакъв доказателствен критерий, желязо и феритин все са долу. Наваксам и след време пак. Б12 тоже. Желязото вече и без изследване усещам кога ми е паднало - цикълът ми става много обилен. Изследването само го потвърждава. Не мога да се справя с тоя елемент дългосрочно, защото пия глюкофаж (1х1000) за ир. Някой, ако има предложения, да дава. Засега от метформинът не мога да се откажа - само той ми удържа инсулина. Напоследък всъщност много добро влияние ми оказва и спортът - на него много разчитам.

# 177
Бонго, благодаря.
Ще пробвам упражненията.

# 178
Бонго, моят цикъл пък става по-оскъден и кратък (принципно е "железен" иначе, редовен). Аз съм на 2х1000 Глюкофаж с бавно освобождаване. Принципно Глюкофажът не ми е попречил да покачвам хемоглобина, а с ниско желязо проблем съм имала и много преди Глюкофажа. Но проучвам всяка информация по въпроса, че знае ли човек... Blush

# 179
На мен вече два месеца ми подранява с 4 5 дни.. Така се случи, че годишния ми преглед при гинеколога беше след това и го попитах.. каза че нямало нищо притеснително, отделно и изследванията ми са ок.. Та е време са пускам хормоните ама пуст вирус.. Не смея сега да ходя в лаборатории..
При мен винаги от както се помня е имало тясна връзка между цикъл и щитовидна. Много пъти, дори с 2 3 дни да ми закъсее, знам че ТСХ-то ми е мръднало.. Правя изследвания и оп ТСХ извън горна граница.. 😁
Сега по скоро си притеснявам да не е прекалено спаднало. Декемрви беше 0.90 🤔

Общи условия

Активация на акаунт