Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 60

• 43 810
  • 765
  •   1
Отговори
# 480
  • София
здравейте,

Отдавна не съм писала. Аз от година и половина изключих глутена. Много ми е трудно по Великден, защото обожавам да ям козунаци, а и ги меся и се подлагам на жестоко изпитание. Успявам да се удържам. При мен не се наблюдава отслабване, но няма и дебелеене. Аз не замествам хляба, просто спрях да го ям , както и спагети и всичко подобно. Опитах се да изключа млечните и там вече ударих на камък и не успях. Същото е и с кафето, но за съжаление не успявам. Явно това е моят порок. Следя си антителата и уви почти няма разлика, поне не вървят нагоре, а са малко надолу от показанията преди да спря глутена.

# 481
  • София
здравейте,

Отдавна не съм писала. Аз от година и половина изключих глутена. Много ми е трудно по Великден, защото обожавам да ям козунаци, а и ги меся и се подлагам на жестоко изпитание. Успявам да се удържам. При мен не се наблюдава отслабване, но няма и дебелеене. Аз не замествам хляба, просто спрях да го ям , както и спагети и всичко подобно. Опитах се да изключа млечните и там вече ударих на камък и не успях. Същото е и с кафето, но за съжаление не успявам. Явно това е моят порок. Следя си антителата и уви почти няма разлика, поне не вървят нагоре, а са малко надолу от показанията преди да спря глутена.
Здравей Цвети,
Пиша ти за да те успокоя, че не си сама в мъката си за козунаците. Тази година ми беше първата без тях..А месих няколко пъти и почти припадах от аромата, който се носеше из къщата. Ставаше ми хубаво само като гледах децата и баща им как примляскват доволни...Чудя се, дали си заслужава лишението и мъчението? Но факт, че има много хора (аз имам две приятелки), които успяват да вкарат болестта в ремисия. Те ме убедиха да започна, въпреки че не знам, дали това е моят път. По-скоро се отчайвам, че си вредя, отколкото да си помагам.
Едната не взима хормон. Има възел на жлезата и едните й антитела бяха около 350, другото в норма. Вегетарианка е. Спря глутена преди близо две години и ето, че вече всички показатели са и възможно най-добри - хормони в горната третина на реф. граници, TSH и антитела ОК. Да приемем, че при нея случаят не е бил толкова тежък. При другата борбата е била повече от 5 години, даже е минала в хипофункция. Вече няколко пъти са й намалявали хормона, но най-смайващото, на което всички лекари се дивят е възстановената структура на ЩЗ. Т.е. от супер тежка картина, сега на ехографията й пише - “без особености”. Но тя е абсолютен маниак вече и най-големият фен на Изабела:) и разните добавки.
Аз мисля, както някой беше писал по-горе, че универсална рецепта няма. Всеки на принципа на пробата и грешката трябва да разбере кое е доброто за неговото тяло.
Много съм благодарна, че всяка от вас споделя опита и знанията си, които е натрупала през годините на борба с това чудо...ясно е, че няма как да го преборим напълно, но има как да го опитомим и да живеем добре и пълноценно въпреки Х.

# 482
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Моите антитела също не спаднаха след спирането на глутена.
Скоро не са ми ги пускали... 🤔

Дъждец, последно правих този, сложих сусамов тахан: https://mybigfatgrainfreelife.com/2011/08/yummy-grain-free-bread.html
Стана добре, но доста тежък. Детето го яде.

Другите рецепти са на немски, незнам дали те устройва, нямам възможност да превеждам...🙄

Козунак си направих аз, low carb. Добре стана.

Този сладкиш чака, чудя се с какво да заменя райската ябълка: https://recepti.gotvach.bg/r-110253-%D0%9F%D0%BB%D0%BE%D0%B4%D0% … BD%D0%BE?l=1#prep

Аз не ям глутен от 2г вече, ама ей на, кой знае какво подобрение нямам...🤔
Полуфабрикати не ям, движа се.

# 483
Аз имах подобрение в стомашния комфорт, килата и също в структурата на жлезата, но НЕ и на антителата. Освен това ефект има докато го спазвам
То се свиква без хляб и козунак, но не знам. Нещо психически в момента не съм на тази вълна.
Иначе според мен е хубаво да се пробва с протоколи на Изабела и с всякакви други варианти. Не са панацея, но пък човек никога не знае. Ако помогне, супер.

# 484
Джерами, вкъщи няма как да си измеря инсулина. Освен това, важно е и доколко се покачва след дадена храна, нали. Но при положение, че след половин кочанче  (малко кочанче) царевица КЗ ми беше повишена  до над 12 цели 80 минути по-късно (разсеях се и не успях да измеря на 60 минута), то мога да се обзаложа, че инсулинът освен, че се е повишил много...е останал повишен и за по-дълго, отколкото се случва с други храни. А се чувствах измамно добре...Оттогава всъщност минаха доста месеци- може би 8 месеца; преди 2 месеца инсулинът на гладно ми беше 7,49, а преди 8 месеца беше нещо между 10 и 13- не помня.

# 485
  • София
Предполагам, че глутенът е само едно от парченцата от големия пъзел. Млечните храни също не са ОК за ЩЗ. Според Изабела и нейните колежки, причината се корени в пропускливите черва. Само махането на глутена и оставането на обичайния хранителен режим трудно би ги излекувало. Психиката, нагласата, отстраняването на стреса, редовната физ. активност са другата, не по-маловажна част от пътя към подобрението.
Аз в момента се лутам здраво, може и да не го намеря скоро, но няма да се отказвам. При мен точно “психо- частта” е трудното за преодоляване Sad. Докарах си Хашимотото от зверски стрес, самообвинения, черногледство... Критична съм и към себе си и към околните. Лесно се ядосвам, насъбирам горчилка от разочарования, трудно ми е да постигна душевен мир - кълбо от нерви...Ето казах си:) Ама “заедно можем повече” (опитвам се да бъда оптимист). И на нашата улица ще изгрее слънце!

И да ви попитам - членувате ли във ФБ -групата за взаимопомощ при Хашимото? Нямам ФБ акаунт и нямам намерение за сега да си правя такъв, но ми е интересно, дали се споделят неща по отношение на лечението, различни от тези, които обсъждаме тук?
Asyalein, ти ровиш ли се из немски източници на информация?
В повечето американски сайтове на тиро-лечители най-много ме разочарова секцията за поръчка на добавки (Снимката на Jerami) или “плати само 16 долара, за да разбереш кои са 7-те най-ефикасни начина да си понижиш ТSH-то:)  Да изкарваш лесни пари на гърба на отчаянието и страховете на хиляди хора ми се струва, най-малкото неетично. Затова и спирам да им се доверявам сляпо, както правех до сега. Достатъчно печелят от книгите и терапиите си с пациенти:(
И при немците има такива, разбира се, но там има ясно разделение - или всичко се заплаща при лична консултация или пък информацията от сайтовете им е общодостъпна за всички. И такива търговийки с чудодейни хапове няма.
Пак стана дълго:)

# 486
Момичета за тези които страдат за козунаци - има доста  рецепти за безглутенови такива, също така по Великден приятелка си поръча по интернет от он-лайн био магазин. Аз съм в две ФБ групи с рецепти за без глутен и захар, а другата без глутен и млечни. Почти всичко съм видяла да може да се направи от безглутенови продукти.
При сина ми антителата влязоха в граници след като мина на диета, но аз търсех причината за повишения ТАТ. Открих стафилокок в носа, лекувахме го и може и от това да се се повлияли антителата. Даже по-вярвам да е от това, от хр.режим основно се влияе МАТ, тъй като той е насочен в червата. Но при всички положения хр.режим без глутен и млечни е подобряващ функцията на щитовидната жлеза.

Skiorche аз членувам в две групи за Хашимото и почти всичко съм научила от там когато се включих преди 3-4г, тогава повечето книги ги нямаше преведени още на бг. В едната постоянно се публикуват различни статии и научни проучвания от различни медицински източници и има хора много запознати в дълбъчина с проблемите и взаимовръзките. Другата е за алтернативно лечение...предимно е насочена към Аюрведа, основателя на групата се занимава с това.

# 487
Никаква разлика при щитовидната не съм видяла аз, от спирането на глутена и млечните.

# 488
Никаква разлика при щитовидната не съм видяла аз, от спирането на глутена и млечните.

Като нива на хормони?

При детето веднага се отрази, при приятелка също.
Аз съм несериозна и не спазвам хр.режим, така че от личен опит не мога да кажа Simple Smile . Но сина ми беше с ТСХ почти на горна граница, а Т4 на долна, след 6м ТСХ беше станало 2,2 а Т4 се вдигна в средата

# 489
За мене групите там са даже опасни
Доста безумия съм прочела, направо престъпни

# 490
За мене групите там са даже опасни
Доста безумия съм прочела, направо престъпни

Е то навсякъде трябва цедка на информацията Simple Smile и в интернет да четеш, ако ти не си отсяваш истината за теб пак си е опасно. Аз когато влязох изчетох всичката синтезирана информация и после вече чета когато нещо ми трябва, пускам в търсачката и издирвам стари дискусии. Иначе като ми излизат новите публикации и в зависимост от заглавието и темата, понякога отварям и чета, но истината е, че и с месеци не съм влизала понякога.  На мен по-ценното ми е опита на многото хора и развитието на ситуацията. Примерно скоро за приятелка ми трябваше проблем нисък феритин - пускам в търсачката и ми излизат много питания по въпроса и от коментарите си извличам-  обяснения, съвети, лечения, решения...на хора минали през това. За това общо взето я ползвам. Тази с Аюрведата не е моята точно и аз не знам защо стоя там.

# 491
При нас с Базед нивата на хормоните се коригират с тиреостатик. Като почнах това хранене, бяха ми вкарани хормоните в норма, но още пиех тиреостатика. След това ги спрях, след 2-3 години получих рецидив, после пак хапчета, пак ремисия... През всичкото това време съм била все без глутен. Без млечни изкарах година. Антителата не са спаднали.

# 492
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Мибобо, то безглутенови рецепти има, въпросът е да не е само нишесте 🙄

Аз ползвам на ФБ само месинджъра. Групите ми изяждат много време и се отписах от всякакви.

Скиорчето, аз основно на немски чета, но няма много неконвенционални мнения.
Има няколко лекаря, които препоръчват това или отново при хранене, но са единици. Те препоръчват да се започне от червата и да се изследва витД.

Аз от тук се информирам.

# 493
При нас с Базед нивата на хормоните се коригират с тиреостатик. Като почнах това хранене, бяха ми вкарани хормоните в норма, но още пиех тиреостатика. След това ги спрях, след 2-3 години получих рецидив, после пак хапчета, пак ремисия... През всичкото това време съм била все без глутен. Без млечни изкарах година. Антителата не са спаднали.

Вярно, че ти беше с хиперфункция. Поне на нещо друго в тялото не усети ли подобрение? Позната беше вечно с подут корем и лишеи по лицето, като спря млечните и всичко това се оправи.

asyalein трябва да ги погледна, аз си смъкнах 2-3 рецепти да имам, но сина ми не яде такова чудо та не съм се пробвала въобще.
Аз съм се научила да ползвам групите по предназначение. Не ми изяжда време ако аз не го позволя. И в кулинарни групи съм и в хоби такива и навсякъде влизам когато каквото ми трябва, няма начин да стоя зорлем там Simple Smile

# 494
Полза от спирането на млечните усетих при ставите, спря да ме боли коляното, което не минаваше от никакви хапчета. Обаче получих такъв зверски запек, че се наложи да ги вкарам отново, предимно сирене. Подуването и корема спаднаха от нв-вмх. В първите години след спирането на глутена всичко с корема беше цветя и рози, обаче понеже поддържах много ниски въглехидрати, в един момент се прецака отново. За това сега гледам да е малко по-балансирано.

Общи условия

Активация на акаунт