Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 60

• 43 711
  • 765
  •   1
Отговори
# 540
Да най-добре проверете как са инсулин и кр.захар, а от тях може да се сметне по формула  и НОМА индекс. Но ако имате възможност освен ТСХ, пуснете и Т3 и Т4, че само ТСХ не е информативен сам по себе си.

dolce miele спокойно де Simple Smile , Т3 и Т4 е по-важно как са не само ТСХ Wink

Гликиран хемоглобин 6 е равен на приблизителна средна стойност на глюкозата около 7. Не е ок такава стойност, защото показва, че реално има моменти и с по-висока КЗ.
......

Да, така е те ни си отговарят съвсем буквално със стойностите на захарта, ето тук има дадени какви резултати на хемоглобин на каква кр.захар отговарят https://www.puls.bg/aktualno-c-6/glikiran-khemoglobin-zlaten-sta … a-diabeta-n-26089
Ендокринолога ми иска само ТСХ... Въпреки това аз всяка година есента си пускам и FT3,FT4, TAT и MAT. Започнах еутирокс 25 мкг. когато ТСХ беше 9, след 2 месеца беше 6 и увеличихме дозата на 37,5. Тази седмица ще го изследвам отново да видим има ли подобрение, но като цяло се чувствам добре като изключим хипогликимиите. Аз и когато ТСХ беше 6 се чувствах добре, то като си свикнал с нещо и не знаеш, че може и още по- добре да се чувстваш...

# 541
Е да те лекарите това си пускат Sad , някои се излъгват да пуснат и Т4 понякога.  И аз трябва да се проверявам скоро.
А ти как се храниш и кога ги правиш тези хипоглекемии?

# 542
Е да те лекарите това си пускат Sad , някои се излъгват да пуснат и Т4 понякога.  И аз трябва да се проверявам скоро.
А ти как се храниш и кога ги правиш тези хипоглекемии?
Храня се нормално, като не консумирам хляб и тестени, пържено. Обаче си обичам сладичко, сутрин с кафето. Закусвам или обядвам бъркани, варени яйца, с домат/краставица или кисело мляко с някакъв плод и чия. След това пия кафе. Вечерята ми е месо/риба със салата. Старая се да имам протеин във всяко хранене. Като цяло се старая да се храня здравословно и да не гладувам. Хипогликимиите усещам когато прекаля с въглехидратите или сладко или обратно - когато огладнявам. Случва ми се и късно вечер. До скоро мислех, че е заради ниско кръвно.

# 543
Около 5 е добре да е гликираният, но само той не е показател. Както казахте, може да е по-нисък заради висок инсулин. Ако е над 6 е показател за наличието на диабет. Ако се правят хипогликемии, означава, че има големи амплитуди в нивата на захарта и е наложителна промяна в храненето.

# 544
Резултатите:
TSH- 4,160 (0,270- 4,200)
FT4- 1,130 (0,930- 1,700)
FT3- 3,050 (2,020- 4,430)
И ниско желязо в комплект с тези резултати (четох на доста места, че ЩЗ имала нужда от желязо, за да функционира добре). Май и Т3 и Т4 не са оптимални. Т3 при предишните изследвания беше с подобна стойност, но в другата лаборатория имаха др. референтни граници и излизаше над нормата.

# 545
  • Плевен
60 лв е прегледа при доц. Катя Тодорова. Обадих се да си запиша час. Да ходя ли при нея или друг лекар ще ми препоръчате ?

# 546
Преди 10 години момичетата много я харесваха. Внимателна, спокойна, отзивчива, с индивидуален подход. В каква посока се е развила за 10 години не знам. Може да се е превърнала в механичен робот, която отстрелва пациент след пациент. Разбира се, може и да не се е променила. Добре е някой със съвсем пресни впечатления да каже.
Ако те притесняват парите, всички взимат толкова.
Ако си в началото на заболяването (извинявай, отдавна не бях надничала тук и не ви знам историите), тръгни от кварталния ендикринолог. Поне аз винаги съм предпочитала и съветвала този вариант. Да не говорим, че и сред участъковите често има много добри диагностици и специалисти. Просто няма как всички доктори да работят по болниците или да имат допълнителни частни кабинети.
При теб какви точно са проблемите? Само жлезата или търсена бременност? Защото по спомени, повечено от ходещите при Тодорова имаха проблеми със забременяването. Тя май в тази насока се специализира.

# 547
  • Плевен
Преди 10 години момичетата много я харесваха. Внимателна, спокойна, отзивчива, с индивидуален подход. В каква посока се е развила за 10 години не знам. Може да се е превърнала в механичен робот, която отстрелва пациент след пациент. Разбира се, може и да не се е променила. Добре е някой със съвсем пресни впечатления да каже.
Ако те притесняват парите, всички взимат толкова.
Ако си в началото на заболяването (извинявай, отдавна не бях надничала тук и не ви знам историите), тръгни от кварталния ендикринолог. Поне аз винаги съм предпочитала и съветвала този вариант. Да не говорим, че и сред участъковите често има много добри диагностици и специалисти. Просто няма как всички доктори да работят по болниците или да имат допълнителни частни кабинети.
При теб какви точно са проблемите? Само жлезата или търсена бременност? Защото по спомени, повечено от ходещите при Тодорова имаха проблеми със забременяването. Тя май в тази насока се специализира.
От 3г пия Lthirox 50 mcg x 1т, от 3 дни съм на 1т, на следващ ден 1 1/2т от 50мcg. Промяната е от лекуващият ме  ендокринолог.
С Хашимото съм. Решила съм да отида при друг ендокринолог. На Катя Тодорова съм се спряла.
TSH 4.93 (0,3-4,2)
T4 18,19(12 - 22)
 T3 3.70 (3,2-6,8)
 TAT 154(до115)
 МАТ <9.00lU (до 34)
Холестерол 8.31(до 5,2), лош 6,49(до 3), добър 2.12(над 1,55), триглицериди 0.96(до 1,7)
Fe 13.62(6,6-34.00)
хемоглобин -135(120-160)
B12   287(140-490)
инсулин - 6.31(2,6-25.00)
глюкоза -5,68(3,6-6,10)
гликиран хемоглобин - 5.37( до 6.00)
Всичко, което прочетох че е важно го изследвах. Но се обърках много от толкова информация.
Моята ендокриноложка ми смени дозировката и не обърна внимание на всичко останало. което  изследвах, за това и реших да се посъветвам с вас и да потърся друг ендокринолог.
Антителата са ми високи, Т3 е ниско,а Т4 високо, Инсулин ,глюкоза и гликиран хемоглобин са ми в горна граница.
Предната седмица ходих на преглед, не ме гледа на ехограф, каза че холестерола ми е висок от щит.жлеза, но това не ме успокоява. Искам някой да ми даде съвет - какво да ям/пия за да сваля антителата, холестерола и да вдигна Т3...

# 548

...... Искам някой да ми даде съвет - какво да ям/пия за да сваля антителата, холестерола и да вдигна Т3...

Почти е мисия невъзможна това Wink , не случайно повечето се лекуваме сами - от книги, по интернет, ФБ групи и форуми.

Тук сме говорили неведнъж за антителата - те са повишени заради някакво възпаление/инфекция/бактерия и т.н. в организма. Ако се открие и се елиминира антителата в повечето случаи спадат. Принципно се казва, за ТАТ да се търси - уши, нос, гърло, зъби, пикочо-полова система, за МАТ стомашно-чревен тракт. Който се захване сериозно да търси, обикновено изследва доста неща. Аз съм казвала, при сина ми при повишен ТАТ открих златист стафилокок в носа, приятелка с МАТ си откри хеликобактер и т.н. Отделно храненето се препоръчва да е без глутен, някои спират и млечни. Т3 се вдига като се подобри конверсията, тя се случва в по-голямата част в черва и черен дроб .... и т.н. Някои не успяват и започват външен прием на Т3, който тук никой не го изписва и си го набавят от чужбина . Прегледай темата назад и тази и предни всичките тези неща ги пише. Четене си трябва, лекар няма да ги каже тези неща, повечето не ги знаят, други не им вярват и така...

Иначе за холестерола може да направиш консулт с гастро, хем да ти види и черния дроб на видеозон

# 549
Аз съм доволна от доц.Катя Тодорова - ходила съм при нея 2017г и 2018г. И всеки път прегледа ми беше около час. Аз ходя с много изследвания, които сама си правя предварително за да може да ги коментираме и задавам и доста въпроси - изчерпателно ми отговаря, дори ме насочва към симптоми, които имам, но не съм ги свързвала със ЩЖ и паращетовидните жлези - аз съм оперирана и при мен почти всичко е премахнато.

# 550
sparki7 да питам, че ми е интересно...когато си без жлеза, на една и съща доза ли стоиш? Тоест налага ли се и там така стриктно следене и корекция на дозата.

# 551
Резултатите:
TSH- 4,160 uIU/ml (0,270- 4,200)
FT4- 1,130 ng/dl (0,930- 1,700)
FT3- 3,050 pg/ml (2,020- 4,430)
И ниско желязо в комплект с тези резултати (четох на доста места, че ЩЗ имала нужда от желязо, за да функционира добре). Май и Т3 и Т4 не са оптимални. Т3 при предишните изследвания беше с подобна стойност, но в другата лаборатория имаха др. референтни граници и излизаше над нормата.
Може ли коментар на моите иизследвания? Flowers Rose Това ТСХ доста ме стресира- знам, че има и по-високи стойности, обаче никога не ми е било такова. Интересува ме също как са Т3 и Т4 спрямо предишните изследвания в другата лаборатория преди 2 м. и половина:
fT4- 1,070 ng/dl  (0,700-1,480)
fT3- H- 3,430 pg/ml (1,880-3,180)
TSH- 2,707 uIU/ml (0,350-4,940)  
При тези стойности дали биха ми предписали хормон? Или не се налага? Имам доста неприятни симптоми като изпотяване, проблеми със съня и с килограмите, ужасна умора (при усилия или бързане), стряскам се лесно, шум в ушите- част от тях може би се припокриват и с дефицита на желязо...
Сетих се, че последните 2 седмици ям често салати от зеле, а това май не е добре за ЩЗ?

# 552
Не стоя на една и съща доза. През 2 месеца се изследвам и си коригирам дозата.
До октомври 2019г бях на 100мг - тогава TSH беше 3,15.
Увеличих на 125мг - м.12/2019 - TSH 1.46, продължих със същата доза 125мг, м.02/2020 - TSH 0.54.
Направих си корекция 3 дни 100мг, 4дни 125мг - м.04/2020 TSH 3.15, и сега пак си увеличих дозата на 125мг.
И през целия този период FT4 е със стойност 23,46 / върти се около 23/ и при прием на 100мг и на 125мг.
Но нямам добра конверсия в FT3 - там не мога да кача повече от 4,1.

# 553
Мерси sparki7 , не съм се задълбавала да чета по темата и си мислех, че ако се налучка подходяща доза след операция и после се коригира рядко, но явно не Simple Smile . Но то е логично всъщност, все пак организма си мени състоянието, ето и конверсията е важна.

dolce miele изследванията ти са в различни лаборатории и граници, така, че не може да се направи добро сравнение. Предния път Т3 ти е малко над норма, което обикновено показва, че жлезата е вече в хипофункция и се опитва в началото да компенсира. И от едните и от другите изследвания се вижда хипофункцията. Сега с тези ти резултати мисля, че има лекари, които ще ти изпишат хормон. На мен над 3-3,5 ТСХ винаги са ми изписвали. Има лекари, които не искат да бързат с хормона, но при условие, че имаш симптоми може би  ти трябва някаква ниска доза. Отиди на лекар и виж какво ще ти кажат Wink . Сурово зеле не е добре да.

# 554
Къде приема Тодорова

Общи условия

Активация на акаунт