Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 41

• 34 134
  • 749
  •   1
Отговори
# 135
Не ги подценявайте толкова възрастните хора... Свекърите ми бяха икономически активни почти до последно, т.е. до няколко месеца преди смъртта си... особено свекър ми.

# 136
Емма, точно.
И  моят свекър беше така, работи до последно, нямаха нужда от нищо, просто така се държеше жив и във форма.
За клиентите на Томева и аз мисля, че е добре, че има такива случаи, те са по-характерни за развития свят, значи, постепенно си ставаме и ние нормална държава. Те си вършат работата, докато са живи, другото - Божа работа.

# 137
  • София, Bulgaria
Емма, точно.
И  моят свекър беше така, работи до последно, нямаха нужда от нищо, просто така се държеше жив и във форма.
За клиентите на Томева и аз мисля, че е добре, че има такива случаи, те са по-характерни за развития свят, значи, постепенно си ставаме и ние нормална държава. Те си вършат работата, докато са живи, другото - Божа работа.

Много ме кефят такива хора, толкова живи, колкото не са истинските младежи. Наистина са зареждащи...

Stamatko, не са продали никакви ниви.

И това е втори ап., който купуват за инвестиция, първият е бил преди години.

# 138
Спад с 27% на инвестициите в имоти у нас до 2021 г., прогнозира имотна агенция
80% от участниците на жилищния пазар вече отчитат тенденции за забавяне на имотните трансакции във времето
https://www.investor.bg/bylgariia/451/a/spad-s-27-na-investiciit … -agenciia-300183/

И все по-зле ще става. Хората с кредитите да му мислят.

# 139
Печенка, дойде и твоето време Joy

# 140
Тоест балонът започва да се пука ли?Малко беше безумно на средната заплата в страната и София да искат по 2000 ерво на кв в дупка на 11 етаж на ЕПК в кв Белите брези.

# 141

Така е, дет се вика - казах ви Wink

# 142
Toчно обратното Wink Балонът се пука, ако строителите и инвеститорите/купувачите не се усетят да спрат навреме и заринат пазара със стока, която няма кой да купи. Обаче ако се усетят и плавно спрат да строят (т.е. намалят предлагането) цената ще си остане висока и загуби няма да има. Общо взето и скок, и срив имаме ако пазарът води, а предлагането го следва без мозък, но ако строителите си наблюдават добре пазара сега просто ще намалят темпото и ще си храносмилат печалбите докато пазарът пак изгладнее. Честно казано, това е най-доброто за всички и ще се радвам ако е така. Но и строителите всъщност не са толкова водещи у нас, защото ако продават всичко на зелено защо да спират? По-скоро трябва купувачите на зелено да намалеят, а строителите да ги държат под око и да спрат заедно с тях.

Последна редакция: чт, 12 мар 2020, 15:23 от Черна станция

# 143
Може и от прекупвачите да тръгне, онези които купуват на зелено и продават след акт 16, не само от строителите.

# 144
  • София
Да му мислят тези дето са купили на зелено, та на кафяво... не искам да ги плаша, но добре че не съм на тяхно място сега.. да го мисля само туй нещо ще се поболея...

# 145
Да му мислят тези дето са купили на зелено, та на кафяво... не искам да ги плаша, но добре че не съм на тяхно място сега.. да го мисля само туй нещо ще се поболея...

Мисли ги само, ако са взели кредит, който искат да изплатят с наем/продажба и не могат да изплатят иначе. Който е взел за да живее няма да бъде ударен. Който е имал идея как да си изплаща кредита и без доходи от имота - също. А който е купувал с готови пари пък съвсем няма да се срине, само няма да спечели (толкова).
Аз лично не очаквам големи сътресения, всички се оглеждаха за кризата, а и вирусът сега, та наливането на пари в бетон ще се забави.

# 146
Обръщането на тенденцията започна GrinningGrinning
Скоро много хора ще се охълцат.
А някои дори не можаха да влязат в закупените си апартаменти, поради липса на средства за завършване, след като се заробиха до шия в кредити.
Три такива само до мен, един в блока и два в съседния. Свършиха отдавна ремонтите, нямат пари да ги боядисат и обзаведат.
Не знам дали с този вирус искат да оправдаят или форсират новата финансова криза, но тя вече е факт.
Борси, индекси, петрол, долар, валути, всичко се срива.
За Италия дори говорят, че я чака съдбата на Гърция. Този път не се знае как ще се излезе от батака, лихвите отдавна са нула, което беше спасението  при предната криза.

В същото време смелчаци като Инфинити пропъртис тепърва започват строеж, този път и за първи такъв, в Изток, на ул. Райко Алексиев, макар, че не виждам проекта в сайта.
А строежите до Сточна гара май им са до никъде....
Напълно завършени сгради в квартала се продават, но на тези цени, гледам не се купуват много Grinning

# 147

И какво точно каза? Тръбиш от години за някакъв балон и ако някой те е послушал се е прецакал жестоко. Имам познати купили през 2017 година на много добра спрямо сегашното предлагане цена. Спестиха много пари от наеми. Отделно доходите им за последните 4 години се повишиха и съответно в момента ипотеката вече не я усещат. Ако те бяха послушали в момента щяха да живеят на висок наем и да нямат жилище. Друга приятелка вместо да си държи парите в банката купи на зелено жилище за отдаване под наем. Излезе й много на сметка. От миналата година го дава под наем и хем получава значително по-висока доходност спрямо влога в банката, хем си има второ жилище.

# 148
  • София
То голям келепир ако чакаш да си купиш жилище по време на пандемия...

# 149
Обяснете ми, моля, как хора, които са си купили жилище за живеене вчера-преди 5-преди 10 години, ще се охълцат, ако са си направили правилно сметката дали могат или не могат да си плащат ипотеката? Единственият вариант, който аз виждам, е да останат без работа заради кризата. 

Ако са го взели за даване под наем и сега трудно ще го дадат, респективно ако препродават и сега ще са на загуба - разбирам. Но иначе?

Общи условия

Активация на акаунт