Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 41

• 34 122
  • 749
  •   1
Отговори
# 120
Бележката за платен данък не е необходима, ако не е изтекъл срокът за плащане. Примерно, ако сега се изповядва сделката, срокът не е изтекъл. Така или иначе продавачът дължи данък до изповядване на сделката и задължението ще продължава да му виси. Може да плати тези пари и след продажбата. Ако не го направи, това е негов проблем, а не на купувача.
Но трябва също удостоверение за семейно положение от ЕСГРАОН и удостоверение за липса на задължения от НАП. Вадят се бързо тези неща - за половин ден става, но все пак и при удостоверението за семейно положение си има тънкости. Ако продавачите са семейство/двойка, май се вади и удостоверение за режим на имуществени отношения.
Не е задължение на продавача да представи удостоверение за тежести и предходната история на имота, но всеки уважаващ себе си купувач ще си направи тази справка. А ваденето й, за непрофесионалисти без съответните контакти в АВ, е изпитание на волята. Висенето по опашките в АВ ще отнеме тотал към 2-3 дни, но не наведнъж.
Ако ателието не е НС, строено като такова, а преустройвано помещение, нещата стават по-сложни. Ако е наследствен имот с повече наследници - пак особености. Ако е къща/част от къща/отделна къща с парцел - много сложно.
Може и без брокер, абсолютно съм сигурна, но или купувачът трябва да е много навътре в материята/да е юрист или да си има адвокат, за професионално мнение по сделката.

# 121
  • София
Повечето собственици предпочитат да работят с брокер. Ние като продавахме почнахме без брокер. И се изредиха няколко прошляка (с извинение), които бяха със самочувствие без покритие и с претенции, по-големи от селския им площад. Дойде ни в повече това, взехме познат брокер, като се разбрахме за 1% комисион от наша страна и изненадващо той за месец продаде. Ами за мен си е заслужил двойната комисионна, с хора трудно се работи...
брокера това му е работата. Впрочем много е важно купувача да има ясна представа какво Купува и за колко пари.  Иначе потенциални купувачи под път и над път...  Но информирани Така рядко се срещат

# 122
Интересно, брокерите носят ли маски като ходят на огледи?

# 123
  • София
Щом адвокатите носят би трябвало и те.

# 124
  • София, Bulgaria
Преди купувахме кашони с калцуни за огледите, сега купуваме и кашони с маски... Вчера имах предварителен дог. в офиса, всички страни, брокери и адвокати дойдоха с маски, опаковани, някои и с предпазни очила. Не можах да различа кой..кой е. Мисля да раздавам и баджове Joy Подписахме набързо и на отворена тераса по желание на всички. Mask

# 125
https://business.dir.bg/imoti/credit-suisse-otritsatelnite-lihvi … sariya-nedostapni

Ха, те и в Швейцария ли са финансово неграмотни, та са се юрнали да купуват на възходящ пазар!

# 126
  • София, Bulgaria
Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? - случват се ...и аз не знам, какво се случва,  но днес подписах договор с "младеж " на 94г. и гаджето му на 70 г. за покупка на имот с цел инвестиция! Не посмях да задам въпроса, за колко години очакват да се върне инвестицията,  но шапка им свалям за духа, който носят...

# 127
  • София
Сигурно наследниците ще заблажат от инвестицията. А може и 70 годишната да си е направила сметката - ще изкъпе гаджето, ще отвори да се проветри стаята .... Ако пък той няма наследници - чудна инвестиция.

# 128
  • София
Сериозно ли?

# 129
  • София, Bulgaria
Дааа...

# 130
Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? - случват се ...и аз не знам, какво се случва,  но днес подписах договор с "младеж " на 94г. и гаджето му на 70 г. за покупка на имот с цел инвестиция! Не посмях да задам въпроса, за колко години очакват да се върне инвестицията,  но шапка им свалям за духа, който носят...
Е, не така де. Може да е инвестиция за внуците им.

# 131
Ми това са позитивни хора! Повече такива трябва да има! Bowtie

# 132
Спад с 27% на инвестициите в имоти у нас до 2021 г., прогнозира имотна агенция
80% от участниците на жилищния пазар вече отчитат тенденции за забавяне на имотните трансакции във времето
https://www.investor.bg/bylgariia/451/a/spad-s-27-na-investiciit … -agenciia-300183/

# 133
  • София
Това е то, човек да си направи изводите от случая. Сигурно са трупали пари половин живот, после са се колебали какво да ги правят, другата половина от живота си. И са уцелили "най-точния" момент сега за инвестиция, хем са стари вече за тези неща, хем на върха на цените на НИ се хвърлят в "инвестиции"..... Stuck Out Tongue Winking Eye

# 134
Вероятно са продали някакви ниви просто. Не знам какъв друг извод може да се направи.

Общи условия

Активация на акаунт