Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 41

• 34 049
  • 749
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Точно това имам предвид, малко по малко ще ни дойде друг акъл. Чист въздух, тишина и спокойствието, извън истерията на София е безценно нещо.

Последна редакция: сб, 21 мар 2020, 12:59 от Wooden Cuckoo Clocks

# 661
Къща на село за старини е отживелица от социализъма. Когато все пак имаше и сравнително нормално обслужване - селски магазин, здравна служба, транспорт,  постоянно живеещи хора.
Сега в малките населени места с преобладаващо възрастно население не е така. Ако си вече пенсионер и нямаш здравна служба, какво правиш ако ти потрябва изведнъж лекар? Звъниш на децата, които ще получат и те удар от притеснение, те зарязват всичко и се качват на колата да дойдат. Ако се тръшнеш на легло - елементарното е примерно ако счупиш ръка/крак - кой ще те обслужи, кой ще ти напазарува?
Не си е работа, според мен.
Казвала съм и преди - имам познат пенсионер с разкошна голяма къща с басейн дори, в много добро населено място на магистрала близо до София. Строена е 70-80-те години на миналия век по правилата, човекът е инженер, не е импровизирал. Наоколо са само големи вили, включително за постоянно живеене. Няма набези от братя и сестри. Правил я е за себе си за старини и за децата и внуците. Но и той, и жена му, и децата, и внуците са в Германия от повече от 20 г. Само той се връща за лятото да постегне едно друго по къщата и октомври се връща обратно. Смяташе това лято да събере всички внуци наведнъж, но няма да стане май.
Един ден децата ще продадат къщата за прилични пари, защото не е схлупеняк и е в населено място с високи цени. Но целта на упражнението не е постигната все пак.

# 662
Да имаш вила на село е едно, да живееш е друго.
Мястото което съм харесал до София има училище и магазини, но толкова. За децата няма никакви допълнителни занимания, за възрастните също. Има едина кръчма,

# 663
  • София, Bulgaria
Всичко ще се оправи, щом в такава криза мислим за къщи, което е лукс и скъпо нещо, па макар и около София. Това е добре,  щом за харчене на по-големи бюджети, а не на малки и свиване на разходите...но да видим, още сме в началото само изолацията....

# 664
Той човекът-инженер е пенсионер, отработил си е своето.
Но и двете му деца са висшисти и си работят по специалността, тук работа за тях няма. Купиха си къщи там - и двете деца. Тук имат 3 апартамента и къщата, земеделски земи също.

И да спре да им харесва в Германия, работа ще намерят и ще се преместят в друга държава, която няма да е България.

Едното дете се занимава с неща, които са свързани с най-актуалния проблем в момента. Тук в България шием маски и костюми, там правят научни разработки. Това е разликата.

Така че в един момент имотите тук ще излязат на пазара.

# 665
Никой не коментира нивото на сигурност в българските села. Как ще се опазиш от набези? Германия не е това, което беше.

# 666
Всичко ще се оправи, щом в такава криза мислим за къщи, което е лукс и скъпо нещо, па макар и около София. Това е добре,  щом за харчене на по-големи бюджети, а не на малки и свиване на разходите...но да видим, още сме в началото само изолацията....
Нищо подобно, просто в карантината народът изтрещява Simple Smile Иначе като мине, а то ще мине рано или късно, да сме живи здрави да гледаме тогава за какво ще мисли народът. Бас държа, че последното нещо ще е къща Wink

Дискриминация в Германия няма за хората с език и добра работа. За другите, ами честно казано, разбирам германците.  И в България има дискриминация спрямо афганистанци и иракчани, въпреки че и сред тях има и умни, и интелигентни хора, да не говорим за дискриминацията спрямо ромите. Само офф, няма да влизам в дискусия по това.

# 667
В момента съм в къща и ви уверявам, че няма нищо евтино и лесно в живота в къща, поне през зимно-пролетните месеци. Лесно и евтино - в апартамент. Иначе извънредно положение и карантина се карат по-лесно на двора, така е - дървета и цветя са нацъфтели, птички пеят, детето кара тротинетка и рита топка.

# 668
Като ги гледам как са цъфнали в така мечтаната западна Европа, та направо са вързали. Разглезени егоисти, свикнали няколко поколения всичко да им е поднесено на тепсия, които още не могат да проумеят какво им се случва. Целият свят изгърмя заради тях, защото са толкова презадоволени от живота, че изобщо не можаха да реагират и повярват, че може да им се случи нещо лошо и закъсняха с всякакви мерки. Прекалено много сме комплексирани като нация и за това все ще се имаме за неоправдани, най-зле, най-некадърни и т.н., но ето само снощи доказахме как за няколко часа хората могат да се организират и да съберат пари за болница, непрекъснато го доказваме и с хилядите други дарителски кампании. Бавно и славно ще се оправим. Това важи и за селата. Развитието им зависи от хората. Зависи колко дълго ше продължи тази изолация сега, но колкото е по-дълга, толкова повече хората ще изтрещят и ще се усетят, че ограничения асоциален живот в апартамент е една от много причини за негативното влияене върху психиката. Казвам го от свой опит и опита на не малка група хора около мен, които само за седмица изолация вече споделят колко зле се чувстват. Това е особено видно при децата ни. Това не е детството, което искам за моето. И много мои приятели с малки деца вече споделят, че не искат това за техните.

Не ангажирам никого с мнението си. Даже се надявам сега да не се юрнат всички да купуват къщи, че да не се вдигнат цените изневиделица. Поне да ме изчакат аз да се изнеса с 200 от този бетон 😂

Последна редакция: сб, 21 мар 2020, 16:35 от Анонимен

# 669
Вие така ги изкарахте нещата, сякаш караме извънредно веднъж на 5 години...

Като човек, живял в провинцията и в къща, мога да потвърдя, че няма нищо по-страхотно от това. Но от друга страна много добре знам и колко пари и време отиват за поддръжка на двор през хубавите месеци - майка ми и баща ми всеки уикенд прекарват в косене на трева и прочие. А през зимата разходи за отопление на къща са безумни. Ако имаш достатъчно пари да си сложиш котле за парно си супер, но пак плащаш и по 200-300 лв. ток. Сложете и разходи за въглища/пелети... Къща на ток не може да се стопли, колкото и изолации и хубави дограми да сложиш. Всички стени са ти външни. Покрив си е твоя отговорност също.

Така че много ме съмнява всички да се втурнат от двустайки да купуват къщи.

# 670
За малки деца в къща определено е по-лесно при карантината, обаче е по-трудно в нормално време. А все пак нормалното време е много повече от карантинното.
При нас в двора на кооперацията на хубаво време играят децата на съседа, дребосъци с триколки, ама са само те, а дворът е голям и се заключва. До две-три семейства с деца може и да успят да пазят дистанция в двора, за повече ще е рисково. Ние сме на балкона, още пием кафето, препичаме се и им се любуваме Simple Smile
Май нейм ис, те които могат да си позволят къщи със съответната инфраструктура и удобства, не са чакали коронавируса за това. Така че споко, действа ти изолацията. Но ми е странно съждението ти, социална изолация в апартамент не виждам как ще почувстваш, след като около теб има непрекъснато хора, как така ще е асоциален животът в апартамент? Социална изолация на село много повече може да почувстваш, отколкото в града. Те хората, които обичат изолацията, затова и избират къща на село, заради асоциалния живот там.

Последна редакция: сб, 21 мар 2020, 14:19 от Анонимен

# 671
Цитат
Този коронавирус ясно показа, че хората, които прогнозираха само безкраен растеж и страхотни печалби..................
Жалко,че се появи коронавируса.И без него балона щеше да се спука.Никога няма ''безкраен'' растеж.Това най-много обичат да го тиражират брокерите.Аз лично  очаквах спад есента.Не,че ще купуваме жилище.Сега повече ме вълнува да се запазят разумните наеми.Надудите ще тръгнат надолу,ясно е.Искам да си останат наемателите ми със сегашният ми наем.

# 672
Вие така ги изкарахте нещата, сякаш караме извънредно веднъж на 5 години...

Като човек, живял в провинцията и в къща, мога да потвърдя, че няма нищо по-страхотно от това. Но от друга страна много добре знам и колко пари и време отиват за поддръжка на двор през хубавите месеци - майка ми и баща ми всеки уикенд прекарват в косене на трева и прочие. А през зимата разходи за отопление на къща са безумни. Ако имаш достатъчно пари да си сложиш котле за парно си супер, но пак плащаш и по 200-300 лв. ток. Сложете и разходи за въглища/пелети... Къща на ток не може да се стопли, колкото и изолации и хубави дограми да сложиш. Всички стени са ти външни. Покрив си е твоя отговорност също.

Така че много ме съмнява всички да се втурнат от двустайки да купуват къщи.

Сега с тази изолация, интересно за какво можеш да си похарчиш парите? Всичко е затворено, няма театри, кина, ресторанти. Само за някакви курсове онлайн се сещам. Друго?

# 673
Аз няма съмнения, че доста хора ще се втурнат да купуват къщи. В обкръжението ми са 35-50 годишни хора, които работят в офиси. Доста голяма част от тях буквално изтрещяват от забраните за разходки в паркове, извън София и затворените заведения, кина и театри, и безкрайно съжаляват, че нямат двор.

# 674
Например да оцеляваш с тях в близко бъдеще?

Половината ми приятели са в неплатен отпуск за неизвестен период от време. Почти всички живеят в София или друг голям град, плащат квартири, разходи, имат деца. Един вече е съкратен от работа. Майка ми има магазин за дрехи, който кой знае кога ще има клиенти пак. Междувременно осигуровки и наеми си вървят...

Нали не смяташ, че разходите са само за кина и ресторанти?

Общи условия

Активация на акаунт