Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Майчинството счетоводно - 90

 • 23 972
 • 630
 •   2
Отговори
 • Край морето... при пясъка и сините вълни
 • Мнения: 6 365
Моля, прочетете внимателно този първи пост! Отговорът на Вашият въпрос може би е някъде тук! Благодаря!


Flowers BouquetЗа всички консултанти: 
Ала-Бала; Lady Brinne; ДейзиГ; Elfita; Стики; Viva 123; pantera666; Шана
[/b] Flowers Bouquet

Pushpin Калкулатор за изчисляване на заплата и всички осигуровки
Pushpin Калкулатор за изчисляване на майчинството (с огромни благодарности за katya_k и колегите й  Flowers Bouquet )

Phone Телефонни номера, e-mails  и адреси на офисите на НОИ в страната, където може да искате информация и да задавате своите въпроси - Контакти

Paperclip Необходими документи за обезщетенията - Формуляри и образци за временна неработоспособност и майчинство

Pencil Във форума
- Месечни и целеви помощи за деца (детски надбавки) - инфо, документи, ВЪПРОСИ


Nature Zap Справки може да си правите в сайта на НОИ с ПИК- персонален идентификационен код. Ако нямате ПИК, в НОИ може да получите безплатно срещу лична карта.Nature Zap

С него на сайта на НОИ ще виждате какъв е осигурителният ви доход, какви обезщетения и кога сте получили, както и дали са ви предадени болничните и др. документи.

Например:
Pushpin  "Изчисляване на прогнозен размер на парично обезщетение за  … т и раждане"

Pushpin справка за това на какви суми са ви осигурявали –
"Справка за социалното осигуряване"
Там ще видите осигурителния си доход. За месеците, когато сте били в болнични, ще са повече суми - съберете ги.   Wink

Pushpin справка за изплатените болнични -
"Справка за изплатени парични обезщетения и помощи от ДОО ч … НОИ по ЕГН "

Pushpin справка за статуса на болничния (кога е предаден, изплатен ли е, всички данни по него – попълнени от доктора и счетоводството)
"Справка за представени в НОИ документи и изплатени обезщет … мощи от ДОО"


Как се изчисляват болнични? актуализирано за 2011, благодарение на Стики

# Болнични за Общо заболяване (всички различни от 45-дневния болничен за бременност и последващите за раждане)
КСО чл.41
- Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изчислява в размер 80 на сто, .... от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 18 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността. Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението.

# Болнични за Бременност и раждане
КСО чл.49
- Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност поради бременност и раждане. Дневното парично обезщетение не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението, и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната, и се определя по реда на чл. 41, ал. 2 - 5.

Кога се изплащат болнични? - Болничните се изплащат в срок от 10 работни дни след подаването им в НОИ от работодателя/счетоводството.

Кога бъдещата майка има право на обезщетения?

Какво включва майчинството?

Застъпване на майчинства

Процедура по прехвърляне на отпуска за гледане на дете до 2 г


Предходна тема: Тема 89

# 1
 • София
 • Мнения: 903
Здравейте, 45-дневният ми болничен за раждане е започнал на 12.05.21. Преди няколко дни подадох на работодател третия болничен от ЛЛ на детето с  приложение 1. Гледам в справки в НОИ са въведени предишните два болнични, под статус на документа навсякъде пише "Липсва банкова сметка".
Това значи ли, че работодателят не е подал номера на сметката ми? Трябвало ли е аз в някакъв момент да я подам и при подаване сега, с третия болничен, дали ще ми се изплатят и предишните два?

Много ми е притеснено и много се ядосвам, че не се организирах по-рано да си проверя работите.Cry

# 2
 • София-Младост
 • Мнения: 20 918
Това приложение 1, където е вписана банковата сметка не е ли подадено още с първия болничен?
Системата няма да приеме болничния от работодателя без банкова сметка...Свържете се с работодател/счетоводство и уточнете къде е пропуска. 
От юни до сега ли стоите без пари?!
Вие сама не можете да подавате нищо, работодател трябва!

# 3
 • София
 • Мнения: 903
Не е подадено с първия, сега е подаден, нали в него има данни на бебето.
Счетоводството ни е външно и колежката, която комуникира с  тях изрично ме питаше за банковата сметка още преди да изляза в майчинство, но явно някъде по веригата информацията не е стигнала където трябва.
Моя е грешката, че реших, пе няма какво да се обърка и не съм проверила на време в НОИ. И понеже сметката не е основната, която ползваме, не съм и разбрала, че парите не са внесени. В понеделник ще звъня да се уточняваме и вече с едно наум.

# 4
 • Мнения: 50
И аз имам неизплатен болничен от 01.07-07.07. Явно работодателя пак се мота 🤦🏽♀

# 5
 • София-Младост
 • Мнения: 20 918
И аз имам неизплатен болничен от 01.07-07.07. Явно работодателя пак се мота 🤦🏽♀
А дали е подаден, крайният му срок е 10.08. за подаване от работодателя;)

# 6
 • Мнения: 50
И аз имам неизплатен болничен от 01.07-07.07. Явно работодателя пак се мота 🤦🏽♀
А дали е подаден, крайният му срок е 10.08. за подаване от работодателя;)
МВР-то като нищо не са ми го подали, изобщо няма да се очудя…

# 7
 • Мнения: 205
Законовият срок за подаване на документите от работодателя към НОИ е 10 число на месеца. После НОИ имат срок от 10 работни дни ако не се лъжа, да разгледат документите и да ви изплатят обезщетението. Можете да проверите кога работодателят праща болничния към НОИ с ПИК код. Тоест, работодателят ви не е в нарушение, просто такива са сроковете.

И аз имам неизплатен болничен от 01.07-07.07. Явно работодателя пак се мота 🤦🏽♀
А дали е подаден, крайният му срок е 10.08. за подаване от работодателя;)
МВР-то като нищо не са ми го подали, изобщо няма да се очудя…

# 8
 • Седмото небе
 • Мнения: 2 142
Срока на работодателя е до 10 число на месеца последващ този в който е подаден документа към него. Почти 100% съм сигурна, че не бъркам.
Така, че явно някой нещо е омотал документацията. Дано скоро откриете кой, къде, какво, за да ви изплатят паричките!

# 9
 • Мнения: 2 853
Болничният е от 1 до 7 юли, тоест е предаден през юли.Срока на работодателя да го предаде към НОИ е 10 август.Няма нищо нередно в случая.

# 10
 • Мнения: 489
Би трябвало работодателя ви да го е подал към НОИ още на 10ти юли. Тъй като болничния ви е от 01.07 до 07.07 следва да е подаден на 10ти юли. А вече дали нататък в самия НОИ има проблем.

# 11
 • Мнения: 2 853
Би трябвало работодателя ви да го е подал към НОИ още на 10ти юли. Тъй като болничния ви е от 01.07 до 07.07 следва да е подаден на 10ти юли. А вече дали нататък в самия НОИ има проблем.
Не , не следва да е предаден на 10 юли.Срока за подаване от работодател към НОИ е 10-то число на месеца, който следва месеца на подаване на болничният към работодател.В случая това е 10 август!!!

# 12
# 13
 • Мнения: 28
Здравейте, 2 болнични (1 за дните между термина и раждането и 42 дневния, който получих от болницата) са върнати от НОИ с код за представяне 9446 'фамилия от данни (моминската ми), фамилия от ГРАО (новата ми). Имената на лицето не съвпадатбв тези в НБД "ГРАО". Това са първите ми болнични след брака ми, съответно смяната на името и документите.
Въпрос: кой предоставя тази 'фамилия от данни'? Работодателя ли не е ъпдейтнал нещо или другаде е ннесъответствието?

# 14
 • Мнения: 169
Точно преди да изляза в Болнични сключих брак, смених и фамилията. В офиса на АГ където издаваха болничния, още като го взимах свериха данните с личната карта. От там като се видя разликата го оправиха и вече болничния издаден с новата фамилия отиде в НОИ от работодателя.  Може да се наложи преиздаване на болничния.

Общи условия

Активация на акаунт