Предстои ли нова икономическа криза и заради коронавируса?

• 41 220
  • 785
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Сирен, аз съм съгласна, за мен тази ситуация е доста преобръщащ момент в историята ни, защото това е момент, в който ценностите биха се преосмислили и променили.
Натрупаха ни се много години спокойствие и благоденствие и глезотия. Обикновено след такива дълги периоди нещо се случва, война да речем, която разбутва спокойствието и пренарежда света. Според мен в момента това е което ще се случи - и чисто иконимически, че и политически.
Най-малкото, надявам се да си оценим сестрите и медицинските кадри и да започнем да им плащаме така, че да остават тук.

П.С. Сега видях поста на Франсоаз и допълвам, само да кажа, че спирам този диалог, защото е безсмислен. Хем информацията ти е невярна, хем числата, които искаш, са на един клик разстояние, но, честно казано, това е все едно да се опитам да обясня космическите полети на човек, който вярва, че Земята е плоска, така че, спирам.

# 196
Франсоаз, нещо ти е много стара информацията. Заразените в Италия са над 9000, починалите гонят 500. Ето ти едно мнение на лекар в голяма италианска болница. Чудесно е обяснена разликата с грипа. Четох и оригинала, не е фейк. https://www.bgnovini.eu/%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0% … 0%B6%D0%B4%D0%B5/

# 197
Ама хората забравиха, че в добрите години се трупа за лошите години. И вместо да си положат основите, настана една световна лиготия, купон на макс. Виждаш как хората четат все по-малко, все по-малко истински способности, не спират да се позамислят малко. Идеята да не изпуснеш нещо, да не се "лишиш" от нещо...и накрая на върха излязоха не реалните хора със способности, а шутовете, импулсивните, мислещите краткосрочно. Точно тия хора, на които трябва да сложиш граници и спирачки. Смейте ми се ако искате, че имам някакви виждания за йерархия и ред, но ей на, вижда се какво става, когато всеки прави каквото си иска. Не може да сложиш шута за цар и да очакваш да уреди държавата.

Аз почнах да се притеснявам още преди години, когато телефоните и аповете започнаха да изместват нуждата от помнене и мислене.

Сещам се за още една история от ерата на фалша. Някакви инфлуенсъри решили да си правят пример. И звънят на фермери, които специализират в много качествено сирене и мед. Казват им, че искат кетъринг, който да изглежда добре на снимка, но намекват, че никой няма да яде храната и след събитието ще се изхвърли. Фермерите отказват доставката, защото е кощунство да се хаби хубава храна само за лайкове. Та така, има все още душевно здрави хора. Защото нали - сиренето е с пари, но не всички пари могат да купят сирене.

Последна редакция: вт, 10 мар 2020, 10:07 от The Siren of Titan

# 198
  • На топло в неговото сърце.
И това е само началото!
Снощи в хипермаркета всички пазаруваха на стекове брашно,ориз и захар.Рафтовете с консерви празни,а суха мая имаше като по чудо 4 пакетчета останали!Пълна истерия!

Това в кой град. Защото последните две седмици нищо такова не забелязах по магазините, освен липсата на маски в аптеките и железариите. В кварталните ми магазини всичко си е както обикновено.
София!Магазина е Кауфланд Банишора!

# 199
Франсоаз, нещо ти е много стара информацията. Заразените в Италия са над 9000, починалите гонят 500.
Скрит текст:
Ето ти едно мнение на лекар в голяма италианска болница. Чудесно е обяснена разликата с грипа. Четох и оригинала, не е фейк. https://www.bgnovini.eu/%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0% … 0%B6%D0%B4%D0%B5/
Да, може да не е от последните часове, не гледах дата....
Но, не намерих и информация колко хора са заразени, респективно починали от обикновените грипни вируси тази зима, до сега?
За Бг съм попадала преди години на статистики, че всяка зима има 2-3 хиляди починали от грип и усложненията му.
Италия е по-голяма държава, предполагам починалите от грипни състояния и усложнения са в пъти повече.
Та, сравнени тези 500 с колко?

# 200
Франсоаз, прочети описаното в линка. Коронавирусът е толкова заразен, колкото грипа, но смъртността в момента се изчислява на около 3% от всички заразени и на 10-15% при най-рисковиге групи. За грипа има статистика за САЩ - 34 млн. заболели, 20 000 починали този сезон. Но това прави 0.06%.https://www.google.com/amp/s/www.livescience.com/amp/new-coronav … are-with-flu.html
В момента сме съвсем в началото на епидемията от коронавирус. Ако се разрасне като грипа, това ще означава в пъти по-голям брой смъртни случаи,  при това в добавка на тези от грип.

# 201
  • София
Световната здравна организация дава подобни цифри - 1% за грип и 3% за ковид, към момента, все пак не е отминал.

# 202
  • Sofia
Вчера си седим хоум офис с мъжа и викам - е*аси световната икономика, седим и пишем някакви глупости, за да може някакви хора на половин земно кълбо да цъкат и да въртят едни пари. И човек няма време да си отгледа лозе и домати...

Истината е, че на клона са насядали много ненужен народ. Всеки иска да е лъскавичък, спретнат и да е инфлуенсър. Било смотано да имаш собственост...не учат, нямат способности, всичко виртуално, силно монетаризирано. Е как да оцелее такава система, това не е икономика, това са циркови номера. Ефектно, но нереално. И някакви обикновени хорица надуват балона с туризма, навсякъде някакви мазни тълпи от любопитни...не ми пука, да гърми цялата тая дивотия, да излязат напред истинските хора с истински способности.

Един от малкото адекватно коментари тук - бих искала да познавам повече такива хора

# 203
В подкрепа на постовете на Сирен ще добавя, че липсата на ред и  дисциплина, особено непонятни за младото поколение, ще доведат до много тежки последици за всички.
Много хора отричат всичко от соца, но ето как в Китай тази дисциплина даде добри резултати.

# 204
Мен ми се смееха за зомби апокалипсиса, но точно това е - много лиготия, много свобода и никой не забелязва грешките и хаоса.

# 205
Ако наистина се очертаваше криза в по-дългосрочен план изтеглените пари от продажбата на акции в резултат на временния срив на пазарите щяха да бъдат пренасочени към злато, сребро и подобни. Цената на златото поскъпна напоследък, но не особено драстично, а дори в моментите на най-голяма паника имаше и спад, което ме навежда на мисълта, че не е чак толкова търсена стока все още. Мисля си, че с първите добри новини за овладяване на положението в Европа, особено след вече позитивното развитие на ситуацията в Китай, всичко ще се върне доста бързо обратно. Има нанесени вече значими щети, но те ще станат още по-големи, ако мерките са половинчати и се действа неефективно за овладяване на разпространението. Предполагам, че най-засегнатите страни ще бъдат притиснати за въвеждане на по-строги мерки и ще стане пренасочване на много милиарди от едни цели в други.

# 206
В подкрепа на постовете на Сирен ще добавя, че липсата на ред и  дисциплина, особено непонятни за младото поколение, ще доведат до много тежки последици за всички.
Много хора отричат всичко от соца, но ето как в Китай тази дисциплина даде добри резултати.

В тази връзка отричат и казармата, ама обществото има нужда от мъже, дето са поживяли във военна дисциплина и ограничения.

# 207
  • София
Абе казармата и аз я отричам, там не се учеха на дисциплина, а как да се скатават. ("мокро значи чисто, боядисано значи ново").
Но, дисциплина, да, на всякакви нива. Не може да ти се наложат супер минимални ограничения и ти да се тръшкаш.

# 208
Аз друго се чудя - досега живяхме в доста лесни, добре обезпечени, направо богати времена. И какво, не може да си позволим човечеството малко да забави темпото? Едно време единият ми прадядо е изкарвал над месец стачки, докато извият ръцете на работодателите. И повече е можело, защото хората са имали някакви запаси и план Б. Сега едно малко сътресение и всичко отива по дяволите.

Може би ще има преосмисляне на ценоостите и къде е файдата всичко да е толкова бързо и крехко. И хората ще се сетят, че хубавите неща са екстра, а не даденост...

# 209
Аз осмислям, но 20-годишния офис планктон около мен не знам дали изобщо може да си представи нещо подобно

Общи условия

Активация на акаунт