Предстои ли нова икономическа криза и заради коронавируса?

• 40 385
  • 785
  •   1
Отговори
# 630
Мда, за такъв вирус глобална карантина...а ако предложиш да елиминираш СПИН и доста други болести с въздържание...ау, това не е прогресивно.

Както казах, едва ли са чак токова загрижени за пенсионерите. Но добре ползват емпатията на хората, за да затегнат контрола. О, ти не си ли емпатичен, айде тая телеметрична гривна и лицево разпознаване, плюс ключалка с изкуствен интелект, дистанционно контролирана. Иначе искаш някоя баба да умре? Ти да не си чудовище?

Натам избиват и моите предположения.

И всичко под претекст "Или диктатура, или баба ти умира". RageRageRage

Много подличко.

Последна редакция: вт, 17 мар 2020, 16:27 от newtype

# 631
  • София
Никой не е застрахован вовеки, Франсоаз Simple Smile Но емпатията винаги е добро качество

Но и аз трябва да зарежа темите, за това си права. Simple Smile

# 632
Да, обяснете ми това с "емпатията". Щото на мен ми звучи като трениран метод да си изключиш разума, пак някакъв лозунг. Бъди емпатичен - подчини се! (впрочем има такова нещо като токсичен алтруизъм и патологична емпатия...)

Каква карма? Просто живот, да доживеем 80 и да видим каква ще ни е позицията. Аз лично предпочитам скорочетна пневмония на 80, отколкото цял живот нов тоталитаризъм.

Няма да има демокрация, няма да има умнокрасиви. Целта е друга - наплашване, отчаяние, да не смееш нищо да направиш.

А каква е вероятността през 5г. да бъзгат хората с фейк епидемии?

# 633
Той цинизмът ще си ви догони, кармата гледа, не спи.
И впрочем, ако се чудите, защото спазваме такива мерки и не умират много хора - ми затова ги спазваме. Да имаме опита и знанието от предишни епидемии, плюс опита на страните с Ковид преди нас и да не предприемем нищо, значи хилядолетия цивилизация да не са ни научили на нищо.

https://en.wikipedia.org/wiki/2009_flu_pandemic

150 000 починали ... и нито една песен от Графа и Орлин от гаражите им, нито един хаштаг, нито едно извънредно положение, нямаше и генерали да ни се карат, че се разхождаме ...

... въобще пълна безотговорност.

# 634
  • София
И всичко под претекст "Или диктатура, или баба ти умира"

Това е супер яко и много смешно. Аз успях да се посмея, но ми е жал за множеството, дори около мен, уж мислещи хора, които са замръзнали от паника, че и те а бабите, че и децата им, всички летят към канала. Вчера ме гони една жена да ми пръска ръцете и телефона със спрей за дезинфекция. Аз обяснявам, че съм се мила ръцете и не съм си плюла телефона, тя - Не! За по-сигурно....

# 635
  • София
Викаш, що да не си ходим напред-назад, та и сега да ги докараме до 150 000, няма да се излагаме я!

# 636
Ами някои вече шеймват и за излизане на улицата, дори с дистанция. Паниката си е голяма. Има си начин да си движиш някои неща, без да се заразяваш. Впрочем нарича се обноски от първите седем и някои други основни навици.

Аз по принцип винаги съм била "за" по-бавно живеене, но то това стана от щъкане по света на макс по самолетите до пълно заключване зад дувара и треперкане. И то наистина точно тия хора, дето най-много бръмчаха, сега най-много треперкат.

# 637
Викаш, що да не си ходим напред-назад, та и сега да ги докараме до 150 000, няма да се излагаме я!

Не.

Викам да не допускаме в мътна вода да се приемат набързо съмнителни закони и обществени поръчки.
Викам да не спираме да искаме информация за всички скандали в държавата.
Викам да не ни замазват очите с корона-паника, докато някой се възползва от нея.
Викам да не допускат 1.36 млрд. помощ от ЕС да отидат в нечии джоб (с ясната идея, че така или иначе най-вероятно тия пари ще отидат в джобовете на партийните любимци).

Викам да не приветстваме разсипване на икономиката в името на борба с малко по-тежък грип, който огромна част от хората карат вкъщи или даже "на крак".

Съжалявам за всички, които седят седмици вкъщи и чистят със спирт всяка дръжка по пет пъти на ден - короната ще мине и замине, ще има някой и друг смъртен случай, ще почнат хвалебствия, как  починалите са 10-на само и единствено заради усилията на правителството и как ако не бяха те, е щяло да има трупове по улиците ...

... а като ти спасят живота, си склонен да опростиш някой и друг откраднат милиард. Или милиарди. Или десетки милиарди. Sleeping

P.S.
Очаквайте през 2025 г. епидемия от синузит. Ще има 5 усложнени случая, 100 млрд. помощ от ЕС, обществени поръчки за "наши" фирми за лекарства срещу синузит, концерт в подкрепа на болните от синузит, мемета, gif-чета, СМС кампания ...

... пък 100 млрд. са си пари. Nerd

Последна редакция: вт, 17 мар 2020, 16:21 от newtype

# 638
New type, много точно, мъглата от вируса не трябва да се допуска.

# 639
  • Canada
Ох, Сирено, винаги ми е било много смешно как изказваш мнение за живота на запад, сякаш го живееш всеки ден и си сред тези хора 24/7. И това по някакви клипчета в ютюб, където децата правят слайм вкъщи. Тази ти арогантност е основана на невежество. Американците нито са толкова тъпи, нито необразовани. Разбира се, при 320 млн население има всякакви, както в България, както навсякъде по света. Далеч съм от мисълта, че животът им е прекрасен във всяко едно отношение, но да се сравняваш с тях е нелепо. Какво толкова си постигнала, което никой от тях не е?

Newtype, мъглата от какво пречеше досега да не се допускат подобни изпълнения? Те не са спирали от 30 години. Мъглата от какво накара българите да си изберат мутра за МП?

Последна редакция: вт, 17 мар 2020, 15:32 от Polar bear

# 640
  • София

Викам да не допускаме в мътна вода да се приемат набързо съмнителни закони и обществени поръчки.
Викам да не спираме да искаме информация за всички скандали в държавата.
Викам да не ни замазват очите с корона-паника, докато някой се възползва от нея.
Викам да не допускат 1.36 млрд. помощ от ЕС да отидат в нечии джоб (с ясната идея, че така или иначе най-вероятно тия пари ще отидат в джобовете на партийните любимци).

Напълно съм съгласна!

И какво общо има това с карантината за ограничаване на разпространението на вируса?

# 641
New type, съгласна съм последния ти пост, много добре написано. 

Обаче този вирус не е за подценяване. Ако ситуацията във всички страни беше като в Норвегия или Германия с малко починали щеше да е ок и нямаше да я има паниката и страха. Но положението в Италия е много сериозно, явно ако не се вземат навреме и адекватни мерки много могат да се оплескат нещата. Аз не вярвам да ни поднасят лъжливи цифри. Бих се радвала някой да ме опровергае.

Аз лично януари си мислех,  че вируса е създаден за да се извърши икономически удар върху Китай. Явно удара е по-широко мащабен. Прилича ми и на генерална репетиция за бъдещи по-сериозни неща, а също и подготовка на населението за лишаване от права и свободи. Вероятно всеки от вас е чел 10-те начина за манипулация на Ноам Чомски. Сегашното положение например много прилича на манипулация номер 2 от списъка.

# 642
New type, съгласна съм последния ти пост, много добре написано. 

Обаче този вирус не е за подценяване. Ако ситуацията във всички страни беше като в Норвегия или Германия с малко починали щеше да е ок и нямаше да я има паниката и страха. Но положението в Италия е много сериозно, явно ако не се вземат навреме и адекватни мерки много могат да се оплескат нещата. Аз не вярвам да ни поднасят лъжливи цифри. Бих се радвала някой да ме опровергае.

Аз лично януари си мислех,  че вируса е създаден за да се извърши икономически удар върху Китай. Явно удара е по-широко мащабен. Прилича ми и на генерална репетиция за бъдещи по-сериозни неща, а също и подготовка на населението за лишаване от права и свободи. Вероятно всеки от вас е чел 10-те начина за манипулация на Ноам Чомски. Сегашното положение например много прилича на манипулация номер 2 от списъка.
Аз също споделям мнението ти относно икономическия удар срещу Китай. Но дали целта е била по-широкообхватна, или са изтървали положението...

# 643
Да се допитам до вас, виждам, има доста грамотни по икономическите въпроси. Според вас как ще се движи средно осигурителният доход за страната през следващите 6-7 месеца? Предстои ми пенсиониране и се чудя да чакам ли до октомври или да подавам сега. За 0,4% за всеки нестигащ месец ми е ясно, както и че е пожизнено. По мои, лаишки сметки, ако всичко си беше нормално, за тия месеци пенсията щеше да ми вдигне с около 25-30 лв. Но сега не зная какво да правя.  Може да ви се вижда дребнаво, но това ще е единственият ми доход, ако не ме гътне този вирус се, че съм в рисковата група и по възраст, и по съпътстващи заболявания.

# 644
За пенсията е добре някой счетоводител да те консултира, може да ти изчисли примерни варианти, за да  се ориентираш кое ще е по-добре за теб.

Общи условия

Активация на акаунт