Обаче няма боршч (така се произнася на украински) а е много полезно особено за децата има всички необходими за детето зеленчуци.
Искате ли да ви науча
Итака "Украински борщ"
Пропорции за 3 литрова тенджера.
Вземете 300-400 грама свинско месо каквото и да е може и с кокал обаче да не е постно (понякога използвам вместо свинско пилешки бутчита 2 ).
Сварете го добре прецедете бульона накълцайте месото на по малки парченца.
Нарежете прясно зеле(зимата може кисело обаче трябва добре да се измие) половин глава.
Пуснете го в бульона с месото да се вари заедно с 2-3 по малки картофи нарязани на кубчета (не много малки). Добавете 3-4 супени лъжици консервиран бял фасул (в Украйна варят фасула отделно и после го добавят мен ме мързи)
До като това всичко ври обелете и нарежете на дълги тънки пръчици (соломкой се казва на руски) половин червено цвекло, отделно един среден морков и една глава кромид (кромида на кубчета). Нагорещете в тигана малко олио и пуснете да се изпържи цвеклото точно след няколко секунди пускате моркова и после кромида. Когато видите че всичко се по-изпържило добавяте 1-2 средни домата обелени и нарязани на дребно (зимата добавям доматен сок или в била има консервирани рязани домати). След минутка добавяте един два черпака от бульона в който ви се варят зеленчуците като всичко си поври 3-4 минутки сипвате получената смес в бульона нека да поври още15- 20 минути и готово.
Сол на вкус.
Подава се горещ със лъжица подквасена сметана.
Хитрини: Става по вкусно ако зелето е прясно да му добавите малко от киселата зелева чорба.
За сина ми като беше по малък готвих без пържене всичко слагах направо в тенджерата.
Приятного апетита