Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 26

• 34 612
  • 743
  •   1
Отговори
# 90
На Берьозка също са добри мисля.
Няма палмово масло.

# 91
Аь свикнах да ям черен, от тези на Линд 70% и 86 % ям, обичайно си хапвам 86%, някой път се черпя 70%, ама много рядко. Е, аз ям от време на време по две парченца... мога без млечен шоколад, това не ми е драма, черния си ми харесва.
Аз от твърдия алкохол, пия по малко уиски, но съм проверявала - след алкохол, на другия ден КЗ ми е най - ниска. Аз не обичам сладки алкохоли, обичам само силно сухи вина, бира от години вече не пия ( много рядко по половин чаша ... на морето)... и обичам възрастни уискита ( те нямат захар), аз не прекалявам ... пия по едно - две ( и то рядко)...
Добре де, значи мога да си намеря някое сухо винце и от него да си пия по чаша ... това е приемливо.. Мисля да проверя и как ми се държи организма, ако пия водка ( тя уж е тотално лишена от захар и не би трябвало да вдига КЗ)....

Относно това, което написа Миоки - явно вдига между  1.5 я 2 и нещо една ябълка... при мен повече, при нея по - малко. Ако успея да сваля КЗ под 5 и я закотвя на 4.5.... тогава ще мога и аз да ям по някоя и друга ябълка без да вдигам толкова КЗ.
До колкото ви разбран, гледате да поддържате КЗ след хранене в диапазона между 6 и 7...? Т.е това се води нормално и е добре ? Имам предвид, нормалните хора без проблеми с КЗ, като си ядат всичко вдигат такава захар до към 7...?
Моят принцип е, че това е доживотен начин на хранене и затова е важно да не се чувстваш ограничена и лишена от радостите на живота.

Мисля, че не е проблем от време на време да се яде шоколад, като е добре да се избират какаовите варианти, т.е. тъмен шоколад най-добре с 85% какао и нагоре. Не всеки шоколад, който се води по етикет дарк, е такъв обаче, затова се чете табличката отзад. Виждала съм шоколади, които гордо се водят тъмни, а отзад захарта е 45-50 г/100, което е почти колкото при обикновения млечен. На Линдт са добри шоколадите, които са 85% и нагоре, но са по-скъпи. Има и в Лидъл по-народен от към цени вариант, пак 85%. Ако си свикнала с обикновен млечен шоколад, отначало тези шоколади ще ти се струват кисели или горчиви. Свиква се до такава степен, че след време ако опиташ любимия си млечен чак ти гори устата от прекалена сладост. Разбира се, не се изяжда по цял наведнъж. Избягват се шоколадите за диабетици, подсладени с фруктоза и малтитол, не са за хора с ИР.

Относно алкохола - със сигурност се избягва бирата и сладките вина и коктейли. От вината най-приемливи са сухите. За твърд алкохол не съм проучвала, не пия такъв, но май не е препоръчителен не заради захар, а заради обработката от черния дроб с предимство...

# 92

До колкото ви разбран, гледате да поддържате КЗ след хранене в диапазона между 6 и 7...? Т.е това се води нормално и е добре ? Имам предвид, нормалните хора без проблеми с КЗ, като си ядат всичко вдигат такава захар до към 7...?

Много ти е грешен извода.
Нормалните хора не вдигат такава КЗ.
Виж реф. стойностите при обременяване.

# 93
Аз лично се старая след хранене да не достигам до 6-6,2, най-често ЧАС след храна 5,6-5,8. Измерване 2 часа след хранене е много време, лично мнение. Но аз тръгнах от глюкоза на гладно около 6, сега на гладно ми е 5 или малко над това, но под 5,4. Имам още да я свалям.
Бледолилава, съгласна съм с теб относно КЗ. Не съм имала предвид, че ако човек има КЗ 6 е ок, а че след ябълка няма шанс захарта му да остане на почти същото ниво. Референтните граници са твърде завишени...
По отношение на алкохола, позволявам си по 50-100 гр червено вино, но много рядко. Joy Най-често просто забравям да си сипя, пролет и лято не ми се и пие вино...
Хубаво е човек да се сравнява със себе си- иначе винаги ще има хора които твърдят, че КЗ 7-8 час след храна е хубава... Blush

# 94
Относно това, което написа Миоки - явно вдига между  1.5 я 2 и нещо една ябълка... при мен повече, при нея по - малко. Ако успея да сваля КЗ под 5 и я закотвя на 4.5.... тогава ще мога и аз да ям по някоя и друга ябълка без да вдигам толкова КЗ.
Само дето аз не ям ябълки по принцип, това беше за експеримента, не пия никакъв алкохол и ВХ са ми обикновено до 5гр дневно вече повече от година. Казвам го, за да не си правиш сметки без кръчмар.

# 95
Не виждам да има за 60-та минута, за това питам.. Иначе е ясно за другите стойности...  Макар, че до колкото чета на 120 минута е до към 7.8... което е доста ..?
Тоест на 60 минута не трябва да минава 6...? 

[/b][/b]quote author=Елора link=topic=1183588.msg40278024#msg40278024 date=1583053304]

Много ти е грешен извода.
Нормалните хора не вдигат такава КЗ.
Виж реф. стойностите при обременяване.
[/quote]

# 96
Ако кз ти е 6 или 7 колко избълван инсулин имаш в тялото?

# 97
Ами на този етап - няма как да знам, честно казано. Меря си КЗ след ядене на различни храни и проверявам...  Сега пробвах при КЗ 5.2 стартова - изядох една пилешка супа с малко картофи и малко фиде + рукола, малко суджук и кашкавал ... н 60 минути е 5.8 - значи по- малко картоф и фиде ми понасят, което е добре. Мога да слагам пълнозърнесто фиде.. Явно най - зле ми действат плодовете, поне на този етап. Ще мина само на берита за сега и ще продължа да се тествам.
Четох за референтните граници - доста по - високи са : КЗ на 60 минута се смята в норма до 10, а на 120 до 7.8...

# 98
Момичета, спрете го това мляко и сметани. Пийте си кафето с бадемово или соево мляко, ако не можете да си правите, продават и без захар.
Не виждам защо. Сметаната тук е супер качествена и приятна. Ядковите млека са индустриален продукт със съмнително качество и съдържание. Добре ми е и без подсладена бяла вода за маса пари.

И аз благодаря за темата и информацията/опита ,които споделяте.

# 99
Ами на този етап - няма как да знам, честно казано. Меря си КЗ след ядене на различни храни и проверявам...  Сега пробвах при КЗ 5.2 стартова - изядох една пилешка супа с малко картофи и малко фиде + рукола, малко суджук и кашкавал ... н 60 минути е 5.8 - значи по- малко картоф и фиде ми понасят, което е добре. Мога да слагам пълнозърнесто фиде.. Явно най - зле ми действат плодовете, поне на този етап. Ще мина само на берита за сега и ще продължа да се тествам.
Четох за референтните граници - доста по - високи са : КЗ на 60 минута се смята в норма до 10, а на 120 до 7.8...
Фиде, картофи. Нищо чудно, че имаш проблеми.
Оправи си яденето.

# 100
Ами в момента се опитвам и за това правя различни тестове - какво ми понася и какво не. Не искам да вляза в стриктно НВГ - ВМ, защото нямам наднормено тегло, както и не искам да влизам в кетоза... Следователно ще се опитам да оправя храненето, като изключа доста нещо, но все пак ми останат някакви въглехидрати, към които не реагирам зле ( за сега установявам, че това са няколко парченца картофи)... Подозирам, че ще мога да ям и по мъничко пълнозърнест ориз и пълнозърнест хляб..
Сшедващ въпрос, извадих тези стойности на инсулин след натоварване с глюкоза ... но, ми се виждат доста завишени ..!?

# 101
Ами в момента се опитвам и за това правя различни тестове - какво ми понася и какво не. Не искам да вляза в стриктно НВГ - ВМ, защото нямам наднормено тегло, както и не искам да влизам в кетоза... Следователно ще се опитам да оправя храненето, като изключа доста нещо, но все пак ми останат някакви въглехидрати, към които не реагирам зле ( за сега установявам, че това са няколко парченца картофи)... Подозирам, че ще мога да ям и по мъничко пълнозърнест ориз и пълнозърнест хляб.
Това, че нямаш излишно тегло, изобщо не означава, че ще излекуваш ИР с ориз, картофи и хляб... И още, можеш да се храниш ВМНВХ, без да си в кетоза.

# 102
livrena, доста пъти сме писали, че слабо тяло не означава здраво тяло.
Има много слаби хора с диабет, ИР и други проблеми.
В точка 5 и 10 съм писала за стойностите.
Не ми пише едно и също отново.

# 103
Да, това е целта. Всъщност се отказах да анализирам дали имам ИР или не... Прочетох доста по темата, склонна съм да вярвам, че това при мен определено не е ИР, а е друго - в книгите и статиите, който изчетох ( основно чужда литература) се охарактеризира, като нестабилна КЗ и е доста често срещан симптом при хора с тежки тревожни разстройства ( каквото лекуван аз в момента). Обяснява се по някакъв доста сложен за мен начин с реакцията на целия организъм, който е свръх чувствителен към някои въглехидрати и храни ( при мен очедвино са плодове и бял хляб за сега, но съм доста по толаерантна към картофи)... Важното е, че крайния резултат при моя проблем и при ИР би следвало да е един и същ - изтощаване на надбъбречните жлези и в последствие - диабет ( и двете, ако не се лекуват водят до това...).
Аз мислих над това, което хората ми обясниха по - горе ... за действието на инсулина и скачането на КЗ, но възниква следния въпрос: ако при мен се дължи също на резистентност към инсулина и за това КЗ скача толкова рязко в началото, защо тогава инсулина няма никакъв проблем и я сваля до 5 на втория час ? Аз мисля, че ако нямах такава стартова реакция към въглехидрати, нямаше изобщо да се качва до толкова ... Четох за резултатите на хора с ИР... реално там е обратното - КЗ им скача до към 7...8 макс след натоварване с глюкоза ... и после не може да спадне на 120 минута, заради резистентността към инсулина, защото вече колкото и инсулин да отделя организма, клетката е резистентна към него. Т.е според мен скока на КЗ след приема на въглехидрат не зависи от инсулина - а зависи от начина, по който самия организъм възприема въглехидрата...
Абе както и да е - имах предвид, че при мен няма как контрол върху това състояние да направя с лекарства ( защото и да подобря инсулиновата чувствителност, това няма да промени начина, по който организма толерира въглехидрати) а че единствения избор на хора, като мен е правилния режим Simple Smile
Благодаря ви за всичко отговори, ще продължа да чета форума и да търся подходящи рецепти за този режим Simple Smile

# 104
При всеки с ИР е различно.
Ролята на инсулина е да сваля кз. А кога, при всеки различно.
Ако не сваля, това би трябвало да те плаши.
Ти обременяване въобще правила ли си?

Общи условия

Активация на акаунт