Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 26

• 34 699
  • 743
  •   1
Отговори
# 105
Ами на този етап - няма как да знам, честно казано. Меря си КЗ след ядене на различни храни и проверявам...  Сега пробвах при КЗ 5.2 стартова - изядох една пилешка супа с малко картофи и малко фиде + рукола, малко суджук и кашкавал ... н 60 минути е 5.8 - значи по- малко картоф и фиде ми понасят, което е добре. Мога да слагам пълнозърнесто фиде.. Явно най - зле ми действат плодовете, поне на този етап. Ще мина само на берита за сега и ще продължа да се тествам.
Четох за референтните граници - доста по - високи са : КЗ на 60 минута се смята в норма до 10, а на 120 до 7.8...
Мен ако питаш, КЗ на гладно 5,2 е висока. Трябва да е под 5 и над 3,8. Хич не виждам как може да си мислиш, че толерираш фиде или картофи с такава захар на гладно.
А ти спада до 5 захарта, защото панкреасът ти все още работи и успява да компенсира, което ако не си оправиш храненето, няма да продължи до безкрай.

# 106
Т.е според теб, здравите хора са с КЗ под 5 ( 4 и нещо...), не знам .. според мен това е малко крайно. До колкото съдя по референтните граници, ИР има между 5.6 и 6.9 , следователно КЗ 5.1 -5.2 ми се вижда нормална... А и аз храненето ще го оправя, ще премина на режим така или иначе, просто в момента проверявам как ми действат различните въглехидратни храни. Искам да постигна НВХ  хранене, в което все пак да има въглехидрати, защото без тях не се чувствам никак добре. Аз миналата година пробвах режима на Атанас Узунов, но от него категорично се чувствах адски зле и не искам да правя нещо подобно пак. Искам ми се да си напасна някакъв режим, от който да поддържам ниски стойности на КЗ и на Инсулин, но който все пак да съдържа някакви вгх... Вие от какво си набавяте вгх ?

# 107
Стига с този Атанас Узунов Simple Smile
Аз защо казвам, че колкото и да е полезен, че популяризира кетото, толкова е и вреден с тези негови изгъзици. Франсоаз ти написа, не е задължително да си кето, за да си НВ ВМХ. Нито да се налагаш с 5 камшика на гол гръб за един изяден морков или лимон. Потърси други групи за НВ във фейсбук. Мисля, че са дадени и на първа страница. Ако не са, моля някой да пусне линк, нямам фб на телефона.

# 108
Стига с тоз Атанас Узунов,  ама ти,  Бледолилава,  беше 6месеца на по-стриктно кето и от неговото. И благодарение на това 6-месечно кето рестартира метаболизма си и подобри инсулиновата си чувствителност. И ти се чувстваше ужасно първите 40дни, но не се отказа.
Ами неоснователни са критиките към тоя човек според мен.

# 109
Много сме били на стриктно кето, някои и сега са (временно или постоянно ), но без заклеймяване на капка лимон или скилидка чесън. И друго е да си избереш-прочетеш-подготвиш-изпълниш план за действие,  съвсем различно е някой да ти казва-налага-критикува-заклеймява, че държиш на закуска, не искаш да правиш фастове и ненавиждаш риба и рибни дни.
Всичко това са споделяли неговите последователки, аз не знаех за съществуването на тази личност. Виж, Милко Георгиев го знам и много уважавам.

# 110
Т.е според теб, здравите хора са с КЗ под 5 ( 4 и нещо...), не знам .. според мен това е малко крайно. До колкото съдя по референтните граници, ИР има между 5.6 и 6.9 , следователно КЗ 5.1 -5.2 ми се вижда нормална... А и аз храненето ще го оправя, ще премина на режим така или иначе, просто в момента проверявам как ми действат различните въглехидратни храни. Искам да постигна НВХ  хранене, в което все пак да има въглехидрати, защото без тях не се чувствам никак добре. Аз миналата година пробвах режима на Атанас Узунов, но от него категорично се чувствах адски зле и не искам да правя нещо подобно пак. Искам ми се да си напасна някакъв режим, от който да поддържам ниски стойности на КЗ и на Инсулин, но който все пак да съдържа някакви вгх... Вие от какво си набавяте вгх ?
Изобщо не е крайно. На гладно, сутрин, трябва да ти е под 5. Референтните граници не ме интересуват, те са поставени от хора, обикновено същите, които смятат, че няма проблем докато изведнъж не се окажеш с диабет.

# 111
  • пак там
Ливрена,

Като вариант - ако тревожното разстройство е симптом на ИР, а не нестабилната кръвна захар е симптом на тревожното разстройство?

Нямам познания по психиатрия, но си спомням, че докато рупах ВВ храни, винаги бях нервна, неспокойно, трудно спях. След като преминах на НВХ, сънят ми се възстанови до степен да спя цяла нощ, сравнително спокойна съм и нямам страхове. Възможно е да има и друга причина, но това са фактите.

Така или иначе - имате проблем. Защо не пробвате да го лекувате по класически проверен начин отделно от тревожното разстройство? Вие бяхте споменала, че обичате нисковъглехидратни храни, защо не пробвате един месец само на тях? Разбирам, че Ви е страх, затова предлагам подобен вариант, нека видим. А?

# 112
Спането и при мен се подобри с времето, макар и да не стигнах никога до положение да ми се доспива в нормално време, пак съм си сова.
Съгласна съм с Рися че и това е вариант, връзката между проблемите рядко е само в едната посока.
Нещо ми убягва логиката на това упорито търсене на въглехидратни храни дето може... ми то всичко може, само честотата е от значение. Малко от тук сме на чааак толкова рестриктивен режим като на споменатия господин, също малко са чак на кето, предимно по-либерално го караме. Кой повече, кой по-малко, там вече всеки си е установил с времето. Но на всеки дето сега започва, предимно препоръчваме стриктност в началото и после вече експерименти.
Не го считам като временна мярка режима си на хранене, така че съм се постарала да си го нагодя както аз се чувствам добре и не се чувствам лишена. От храни като морков, лук и прочие не съм се лишила, щот видиш ли растяли под земята. Салатите ми понякога са големички, обичам си ги. Изключително малко са храните дето не съдържат никакви въглехидрати, примерно лъжица мас или подобна глупост, та съвсем без никакви трудно би останала, не са ти зор овесените ядки и прочие щом целиш малко. И въглехидратни храни хапвам, просто е рядко - обикновено при някое излизане или както днес - на гости. Имаше 1-2 вдигнати вежди "Ама ти нали не ядеш такова...". "Ям си аз, ама не като тебе през ден-през ден, подай сега тая чиния" Grinning
Ти си знаеш, обаче почва да ми звучи че се вкарваш в излишни филми с тия непрестанни опити и бодене да мериш захар, а това със сигурност не ти е хич полезно и по-добре да го избягваш като цяло.

# 113

Хапвам си нисковъглехидратни кексчета с лют айвар- ами, вкусно ми е и никак не се чувствам ограничена Sunglasses Бях ги изпекла за навън, обаче ми се получи непринуден фаст, защото ги забравих вкъщи. Laughing А ще имам и утре за закуска. Вечерята ще е рибено руло Стефани.
Аз също съм попадала на информация, че панически разстройства и депресия могат да са прояви на ИР - макар че обикновено се твърди по-скоро обратното, кой може да е сигурен всъщност.. .

# 114
dolce miele, аз съм на кето-хамбургери днес. така поне не ми липсва много хлябът....

# 115
Алина, не че чак толкова ми липсва хлябът, но е хубаво да има върху какво да си намажа айварче или някакъв пастет. А и за навън е удобно. Sunglasses

# 116
Аз обичам да си топвам в сосче.....

# 117
Опитите с това кое как понася на организма са много, много относителни. Веднъж картоф може да е горе-долу с малка реакция, друг път да е ужасно. Не са прости нещата, много зависи с какво се комбинира и кога се яде, колко протеини и мазнини има в порцията, на гладно ли е, начин на приготвяне, грамаж и т.н. Затова изводите не са еднозначни и експериментите доста се обезсмислят...

# 118
А вие какво вземате за възпалено гърло, ако се наложи? Направо не се трае моето в момента и ми трябва нещо облекчаващо, но имам чувството, че всичко е блъскано със захар.

# 119
  • пак там
В аптеките се продават таблетки за смучене без захар - не са сладки изобщо, но не помня как се казваха последните.

Общи условия

Активация на акаунт