Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 26

• 34 755
  • 743
  •   1
Отговори
# 120
Благодаря ти, Рися, явно нещо не съм догледала. Ще проверя.

# 121
  • Пеликания
Хексоралетен N мисля, че няма захар.

# 122
Гаргара с топла вода и сода. Може и да преглътнеш една две глътки,  за да облее гърлото.

# 123
Джинджифил, прополис.... Blush

# 124
Здравейте,
В края на януари ми открих ИР и започнах да пия Метфогамма по предписание на ендокриноложката ми. Като цяло ми понася добре, гладът за сладко изчезна,
но последните 2 седмици забелязвам болки при уриниране и по - често такова. Прилича ми на цистит, но нямам други причини за притеснения. Въпросът ми е имали ли сте подобни проблеми при приема на метформин? Ако да - как ги изчистихте - допълнителни лекарства за проблема или сменихте препарата?

# 125
В интерес на истината сте прави дами, ще пробвам с режима Simple Smile Истината е ‘е като оня ден измерих тия стойности се бях панирала и уплашила и ми трябваше малко време да измисля всичко и да се поуспокоя, че няма нищо страшно и че, чрез режим ще си дойде всичко на мястото.
А относно тревожното разстройство, за жалост не се дължи на ИР... Sad При мен беше с много много тежки кризи - удължени паник атаки по 8-9-10 часа на ден... Будех се през нощта в 3 и започваше тежка криза с разстройство ... часове, треперене, висок пулс.... После започна тежко безсъние с психоза месеци... не спях повече от 1-2 -3 часа на денонощие... от там започнаха екстрасистули, после бях с ускорен пулс 95-100 в покой близо една година... сърцебиене след ядене на въглехидрати, адски тежко ПМС с паник атаки преди цикъл... избиваха ми хиляди пъпки, като обрив ( стероидно акне)... Бае бях страшно зле Sad И всичко това от страшно ударен стрес на работното място, настъпило след почти две години пълна липса на сън ( имам малко детенце, което тогава беше бебче .. и не спеше изобщо... будеше по 7-8-9 на нощ, а аз се върнах на работа след първия месец ( след раждането) и бях един ходещ труп Sad ).... Така че, за жалост не е първопричината ИР, а от този ужасен стрес дойде и проблема с въглехидратите... ( докато се чудеха какво ми има и преди да ми поставят диагноза и да ме пратят на психиатър ме бяха изследвали за ИР и тогава резултатите ми бяха съвсем различни ... инсулин 6, КЗ 5.00, на 120 м - КЗ 5.2, инсулин 16.00) ...
Да ви питам още нещо - понеже аз не мога на този етап с хранене 3 пъти на ден - трябва да е още 4.... какво прихапвате, като следобедна закуска ? Това ми се вижда най - сложното нещо ... всички подобни подходящи храни са силно въглехидратни Sad

# 126
Трябва да си носиш храна в кутия. Например варено яйце,  чушка,  зряло сирене,  кашкавал.

# 127
Похапване- като кексчетата по-горе, варени яйца, парче кашкавал евентуално с масло, маслини, краставица/зеленчук/чушка пълнени с извара и варени яйца или с месо, кафе с масло, заквасена сметана с берита и т. н.
Цистит не съм имала по време на режима. Когато имам се оправям само с едни прахчета, в Италия бяха Монурил, тук нещо със С май беше името (като в Бг не помня хапчета ли бяха или салата, но пак по 2 бр. в кутия).

Последна редакция: нд, 01 мар 2020, 22:53 от dolce miele

# 128
  • София
Т.е според теб, здравите хора са с КЗ под 5 ( 4 и нещо...), не знам .. според мен това е малко крайно. До колкото съдя по референтните граници, ИР има между 5.6 и 6.9 , следователно КЗ 5.1 -5.2 ми се вижда нормална... А и аз храненето ще го оправя, ще премина на режим така или иначе, просто в момента проверявам как ми действат различните въглехидратни храни. Искам да постигна НВХ  хранене, в което все пак да има въглехидрати, защото без тях не се чувствам никак добре. Аз миналата година пробвах режима на Атанас Узунов, но от него категорично се чувствах адски зле и не искам да правя нещо подобно пак. Искам ми се да си напасна някакъв режим, от който да поддържам ниски стойности на КЗ и на Инсулин, но който все пак да съдържа някакви вгх... Вие от какво си набавяте вгх ?
Последно еднокринолозите почват да приемат, че границата е до 5,6, ане до 6,1 на гладно както дават повечето лаборатории. Въпреки това, все още не попадам на ендо който да каже че на гладно трябва да ти е точно под 5. Последният, препоръчван и тук ендо, при който бях миналата седмица, и занесах куп изследвания - от натоварването м.г. април, до онзиденшния ми опит със закуска плодове с мялко и мерен на 6- минута на инсулин и кз, каза, че 5,3 на гладно (м.г. април, при натоварването) е. гооооооооооре-долу, но може и по-добре. Най-добрите ми стойности на кз, които съм докарвал в почти кето режим, са 4,88 на гладно.
Тази сряда, след вторник, в който пак имаше рожденици в офиса и преядох със сладкиши, та в срядата пуснах обща ПКК, бъбречени, пикочна, холестероли и кз (само). Беше 5 (бях пуши мн цигарри и бях пил кафе, но май няма значение). За пореден път поставих въпроса на тоя същия ендокринолог, каза че било ок, и както и от друго съм чувал - било до организъм. Опитах да обясня, че искам да я смъкна до 4-4,5 на гладно. Каза, че много вероятно е при мен да не стане тоя резултат само с диета (НВХ), ако няма и спорт, и много спокойствие, и липса на стрес, гарнирани с много разходки, много почивки и сигурно 1 милион от лотария, която не е във фалит.

# 129
Ами не знам, аз и преди да имам този проблем с въглехидратите не съм имала кръв под 5 Sad Най - ниската ми е 4.8 измерена на гладно. Иначе ми пада и под 4 4 часа слес хранене и след ядене на плодове ... тогава правя хипоглекимия ... лятото имах много хипоглекимии - последните 6 месеца закрепих без нито една хипоглекимия и без сърцебиене след ядене на въглехидрати ( даже реших, че се е оправил тоя проблема вгх... ама явно не Simple Smile ). Абе ще се минава на стриктен режим, ясно е Simple Smile Днес вечерях само салата и месо с кисело зеле ( което се запитах ... дали е режимно ? - за прясното знам, ама за киселото ...!? )

# 130
Режимно е киселото зеле, но някои задържат вода от него.

# 131
  • Пловдив
За болно гърло - джинджифил. Едно парче се реже и обелва и се дъвче в устата. Може и чай от джинджифил като допълнение, с лимон да се пие.
Посъветвах да ползвате ядково мляко, а не сметани и млека (които също между другото са индустриален продукт ОТДАВНА Simple Smile ), защото от млечните се образува слуз в организма ни, да не говорим, че ензимът лактаза на тези години ни липсва и ние не обработваме млечната захар. Това, че ви е вкусно е ясно. Simple Smile Ядkово мляко се прави, като накиснете ядките за няколко часа, ако са бадеми ги обелвате и ги блендирате с вода. Ако си направите мляко от кашу, например, то то дори леко сладни. Аз си правя таратор от ядково мляко (от кашу и  слънчоглед), който повярвайте ми сериозно се похапва от всички вкъщи и по нищо не отстъпва на класическия с кисело мляко.

# 132
Идеална ми е сметаната, никаква слуз не ми образува както и киселото мляко не ми създава никакви проблеми..

# 133
  • пак там
Ханна,
циститът вероятно е от настинка, дълбоко ме съмнява такъв страничен ефект на метформина да има.

Ливрена,
Най--добрата захар е между 4.4 и 4.8. Останалото е хипо или хипергликемия, със съответните неприятни или дори опасни симптоми, в зависимост от степента.

И пак не съм сигурна дали двете ти заболявания не са следствие от стреса, а не едното от другото. Психичен проблем да води до автоимунен... не че не може де, всичко може, ама...

Елсефи,
Понякога здравословният егоизъм е по-добър от навното следване на всякакви статии.

# 134
lu_lu, не мисля, че ми беше по-стриктно кетото от това на АУ. Бях на трикратно хранене с до 30 гр. въглехидрати. При тях е двукратно с 20 гр. Фастове не съм правила. Движех се доста, при тях поне по онова време за спорт и движение не се говореше. Иначе стриктно си го спазвах моето, да Simple Smile

Връщам се от лабораторията сега. След обяд ще има резултати. Снощи в 19.30 нарочно вечерях пица. Пуснах и инсулин този път, от август не бях. Пред мен една жена искаше да си изследва захарта. Предложиха ѝ да си пусне промоционалното изследване, в което има и холестерол по видове. Съгласи се, и три пъти потвърди, че ще си изследва значи "холестерол и диабет". На глюкозата явно някои хора диабет ѝ казват. Добре сме ние тук...

Общи условия

Активация на акаунт