Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са нормалните нива на кръвната захар, които се поддържат през деня?
До каква стойност обикновено се повишава кръвната захар след консумация на въглехидрати?
Какви са нормалните стойности на кръвната захар преди и след хранене?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са нормалните нива на кръвната захар, които се поддържат през деня?
-
До каква стойност обикновено се повишава кръвната захар след консумация на въглехидрати?
-
Какви са нормалните стойности на кръвната захар преди и след хранене?
Нормалните стойности на кръвната захар след хранене не трябва да надвишават 1,4-1,8 пъти стойността при гладно. Някои лекари препоръчват те да не надвишават 6,2, докато други - около 7. Идеално е да се поддържа на гладно до 4,5. При резсистентни клетки нивата на захар могат да се повишат повече, което може да доведе до високи стойности на кръвната захар след хранене. Нормалната стойност на кръвната захар при гладно обикновено е под 5 mmol/L. След хранене нивата могат да се повишат, като стойност от 7,7 mmol/L, спомената в публикацията, е висока и може да показва проблем с гликемията.
-
Какво е влиянието на инсулина върху нивата на кръвната захар след хранене?
-
Какви храни и въглехидрати се препоръчват за консумация при инсулин-резистентност?
Глюкоза 5,55 не помня да съм имала друг път. Дори в началото на борбата ми с ИР тръгнах с по-ниска стойност, но с доста по-висок инсулин, който я е смъквал. Засега инсулинът леко се е повишил само, но си мисля, че ще е тенденция, ако не се предприеме нещо. Холестеролът е спаднал, но това не ме радва, ако ще е на цената на повишаващата се глюкоза. Хубавото е, че и триглицеридите са спаднали, иначе при предишни изследвания ми правеше впечатление, че често вървят с холестерола в различни посоки. Актуализирах си таблицата, оказа се, че последно съм изследвала инсулин и през септември, не само през август. В зелено са резултатите от кето периода, в жълто от либерално НВ ВМХ, в червено е последния период, когато проядох доста въглехидрати - в началото бавни, а през последната седмица и по-калпави. Първият извод, който правя, е че само теглото не е показател, че нещата са наред. Явно има един период, в който все още не качваш, но се започва по учебник - първо захарта, след нея инсулина, и след това останалите екстри. Така че да не се заблуждаваме, че ставаме по-толерантни след отслабването. Поне аз не ставам. Тихо си дълбае под повърхността. Не съм решила още от тук насетне с какъв режим ще продължа. Ще ми се да експериментирам следващите два месеца с това, което лекарите обикновено препоръчват и изпадаме в темата в ужас като го прочетем
За отслабване е ясно, че не става, ама да видя поне за поддържане дали ще работи. Пълнозърнести, бавни въглехидрати, нискомаслени, ала-бала. Ако не бях яла тия пици и макарони, щях да се впиша през последните седмици. С тях ми се компрометира експеримента. Как да кажа сега ето, въглехидратите изобщо не са ок, като реално и бързи си хапвах. Слагам таблицата в скрит текст.