Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 26

• 34 690
  • 743
  •   1
Отговори
# 600
Невенче, ама обикновен йод ли пиеш?
И колко?

# 601
  • Paris, France
2 капки Лугол 10%. Той е опасен в условия на недостиг на селен. Чела съм в едни групи, че хора с емфизема и муковисцидоза, астма, непрекъснато течащи носове го туткаха като манна небесна. Пусках линкове, че при ИР се изпикава повече йод.

На същите хора симптомите им значително се подобряват с кетогенна.

Събрах 2+2 и понеже гореспоменатите + висока КЗ имат повишена смъртност реших да глътна малко. Бинго.

Дава сухота в гърлото, обаче и тогава се пие повече витамин Ц.

Йодът дърпа селен и много други витамини. Липса на селен е причината доста туркини и източноевропейски да правят Хашимото като идат да живеят на запад, където солта е масово йодирана. Доказано е, че започваме на кодиране на солта води до увеличаване на случаите на Хашимото. В условия на достатъчно селен и приятели на йод тойе безопасен.

Пускала съм за Катчът списък с витамините, с които се пие.

Пак, ако няма свистене в гърдите, лиги по гърлото не помага. Трябва да се внимава, защото сухите лигавици са податливи на инфекции. Вит Ц оправя сухотата, и при много йод, но и при кето.

https://stopthethyroidmadness.com/2013/12/29/companion-nutrients … -iodine-protocol/

Има дозите на всичко останало. Магнезий не пия в момента, нямам.

# 602
Невена, ще отворя линковете утре от лаптопа да се информирам Blush И аз имах някакви странни симптоми, тъкмо седмицата преди тук да обявят извънредно положение. Лека хрема, но без запушен нос- дишах си спокойно, някакво дразнене на гърлото- без силна болка, много лека кашлица- без секрети...Щура работа. Преди месец-два когато пак имаше грипна епидемия бях по същия начин. Grinning Инсулина съм го смъкнала до 7,49, КЗ лека-полека спада- ама има накъде. Но съм с ниско желязо и феритин (хемоглобинът съм го покачила до 130). И съм в един такъв казус- установих, че като пия желязо КЗ се покачва (КЗ винаги е най-висока около 12 ч след приема на желязо), но с ниско желязо пък отслабването ми се  стопира...Попаднах и на инфо, че метформинът  повлиява добре КЗ, защото намалявал усвояването на желязото (с това се обяснявали и "подмладяващите" ефекти които някои приписват на метформина- по- малко желязо означавало по-дълъг живот). Явно трябва да се дозира така желязото, че нито да е твърде малко, нито да е повече...
Дали имаш инфо по въпроса (евентуално "смляно" в по-лесен вид, че съвсем се замотах да чета разни сложни медицински статии, проучвания, изследвания...? Blush

# 603
  • Paris, France
dolce, можеш да ползуваш стратегиите за хранене на хора с лека таласемия. Те не бива да приемат много желязо. Чай, пшеничени кълнове, повече фолат, да не се тъпчеш с витамин ц.

Триметилглицин или бетаин. Има го в червеното цвекло.

Желязото от растителни източници трудно се усвоява.

Единият ми прадядо е имал много високо желязо в старостта си. Наследствено е и много хора го имат. Келтски ген или ген на викинги се казва. Той ходел да дарява кръв веднъж месечно и така си нормализирал нивата.

Другото е да си видиш как ти е черния дроб. Трябва да намериш причината за високото желязо, която може да е тривиална. Имах приятелка, която нагъваше нещо като Корн Флейкс. То си пише, че е обогатено с желязо, ама на. Правела си го и с мляко за едногодишни бебета, че и го давали от консултацията, а детето е го щяло и се оказа с желязо 10 пъти над норма, та и вадиха кръв. Спря да яде боклуците и се оправи.

# 604
Да, от Август съм на тази доза.
От Септември някъде спрях да съм на ВМНВХ и качих 8кг за 5 месеца.

Минах си пак на режима от месец и виждам разликата. Но не се меря повече от веднъж седмично или 2 пъти месечно за да не се вманиачавам.

# 605
Невена, желязото и феритинът са ниски, а хемоглобинът е добре- 130. Подозирам, че мед или фолиева киселина са ми ниски...Цинк изследвах и е добре- 18 при референтни 10-22 или 23. Имах косопад над челото и веднага заподозрях ниско желязо. Желязото което усвоявам изглежда е достатъчно само да покачва хемоглобинът...При ниско желязо ТСХ почти се приближава до 3 (2,8- 2,9, а беше 1,65)...Ужасно навързано е всичко.
Yummy Mommy, и при мен е така- само хапчетата не са особено ефективни, ако не спазвам режим. С ИР се качва много лесно- особено от по-въглехидратна храна... Confused

# 606
Невена, много се радвам, че се завърна, а от какво е това свистене в гърдите?

# 607
Долче,  да. Бързо се качват и бавно се свалят.

Невена, радвам се да те видя пак.

# 608
Алина, аз така го разбрах- свистенето е когато човек е болен и има такива симптоми- свистене от дробовете като диша, разни секрети по лигавиците, храчки...Както и при хронично болни с такива симптоми и проблеми с дробовете...т. е. при липса на секрети по лигавиците изсушава много лигавиците или направо ги наранява.

# 609
  • Paris, France
Невена, много се радвам, че се завърна, а от какво е това свистене в гърдите?

Аз хич не се радвам 😀. Да се опразва по-бързо темата!

Свистенето е от възпаление на белите дробове. 90% мисля, че имам корона. Не усещам миризми, нито вкус.

Вече съм по-добре. Тази нощ се изпотих. Аз не свалям температура. Търпях я 3-4 дена без парацетамол. Навлякох се яко и се завих с юрган + 2 родопски одеала. Пия вода с витамин Ц на прах и сега се чувствам сравнително добре. Сутринта кашлях и си духах носа, но вече не ме боли и стяга гърло и глава. Ще си седя кето ♥️❤️👺 значи.

долче, честно да ти кажа не разбирам от желязо. Имах анемия след секциото. Направиха ми инжекция тогава, дадоха ми да пия някакво желязо и това беше. След като подозираш проблеми с фолат и мед защо не ги изследваш вместо да стреляш насляпо?

# 610
Невена, щях да пускам другите изследвания, ама обявиха извънредно положение в БГ, празнично работно време на градски транспорт (лабораторията ми не е никак близо) и прецених, че ще е приключение ходенето до лаборатория сега. Не смея да взимам висока доза желязо без изследвания и така. Ще кретам някак докато се добера до изследвания. А после и на хематолог и ендокринолог ще се ходи (последния, за да ми види ЩЗ на ехо, не заради ИР)...
От утре уж в Пловдив ще затягат мерките- четох, че ще работят само хранителни магазини. Но някак не си го представям това добре само хр. стоки...още проучвам инфото Grinning

# 611
  • Paris, France
dolce, разтърсих се и намерих това:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5986027/

Дефицитна си на желязо без да си анемична. Дават ..... желязо. Феритинът се качвал, а хемоглобинът си седял същия. Лесен начин е да хапваш черен дроб - желязо, но и фолат.

Симптоми като изморяване ги имало и при ниско желязо без анемия.

Пише, че след спиране на желязото симптомите им се връщали. Вероятно имат проблем с усвояване, който не са го имали е младостта.

# 612
Невенче, аз винаги като боледувам си губя вкуса и миризмата.
Казват, че при короната нямало хрема.
Че аз си имам зимата лека хрема от студа. Ако някой ме чуе как подсмърчам може да помисли, че съм болна.

# 613
Елора, симптомите са от всякакво естество. Не е вярно, че няма хрема примерно и каквито и симптоми да имаш, не означава непременно въпросния вирус. Може да е някоя друга гадина. Липсата на вкус и мирис се спряга като симптом, но не е задължително да го имаш и ако го имаш, не е задължително да е ковид.

Интересна новина тук от днес. На възрастните и уязвимите, на които няма кой да помогне, ще се доставят храна и лекарства. Това чудесно, но храната, поне която изброиха като видове направо ме уплаиши - зърнени (сириъл), бисквити (от типа кракери, сухари), паста, консервирани храни, плодове и други основни (каквото и да значи това).

# 614
  • пак там
Радвам се да те "видя", Невена! Много помагат всичките ти мнения!

Оправяй се бързо!

Общи условия

Активация на акаунт