Препоръчайте ми абсорбатор

• 81 483
  • 870
  •   1
Отговори
# 675
Здравейте, имам практически въпрос за разликата между аспиратор абсорбатор , четох се абсорбатори филтрира и връща чист въздух в помещението, но какво се случва с парата. Сега имам аспиратор , чистя филтрите отвън, но е знам дали няма някакви филтри и вътре, които трябва да чистя. При включен аспиратор вода кондензира по плочките- гърба на кухнята, за това се зачудих ,кое е по - добро.  Ще се върна да чета назад в темата да се ограмотя . Благодаря .
А от къде черпи въздух този уред? На мен ми се струва, че прави вакуум и въпросът опира до правилна употреба.

# 676
Благодаря много за насоките, всичко е изпълнено освен,че връзката до комина е с гофрети, а стената с плочките е към баня, вътрешна е ,но не е топла и може от това да е проблемът. Сега си мисля за другата кухня дали не е по- добре да в с абсорбатор и смяна на  филтри, така поне сама ще си поддържам всичко, а иначе  тръби и пак филтри,,които не знам как ще е изпълнено. За отварянето винаги отварям ,когато работи, за да завърта въздуха. Благодаря ви

# 677
Благодаря много за насоките, всичко е изпълнено освен,че връзката до комина е с гофрети, а стената с плочките е към баня, вътрешна е ,но не е топла и може от това да е проблемът. Сега си мисля за другата кухня дали не е по- добре да в с абсорбатор и смяна на  филтри, така поне сама ще си поддържам всичко, а иначе  тръби и пак филтри,,които не знам как ще е изпълнено. За отварянето винаги отварям ,когато работи, за да завърта въздуха. Благодаря ви
Категорично, ама много категорично не е по-добре. Все едно си хвърляте парите в кофата за боклук. Това е възможно най-лошият вариант, който не върши никаква работа.

https://www.bg-mamma.com/?topic=1184112.msg48499954#msg48499954
https://bg-mam.ma/p/1184112/48474347
Щом имате конденз на някоя стена, това означава и че уредът не смуче както трябва и парата си остава в стаята. Гофрираната връзка намалява тягата. Ако няма открехнат прозорец да замуква въздух и да го изкарва през въздуховода, никой няма да работи нормално (това видях, че сте го изпълнили).
Другият вариант е да не е подбран правилно според кубатурата на стаята или пък "коминът" да е запушен.

# 678
Благодаря , значи твърдо аспиратор , а за този си мислех да извикам техник да го види след външните филтри дали нещо трябва да му се сменя, няма начин да не преминават нещо мазно през филтрите, не знам, комините как ги чистят от сажди , а това не .

# 679
Аспираторът се сваля, разглобява и почиства от мазнини.

# 680
И ние го правим периодично това почистване.

# 681
  • София

Сменете го това гофре с нормални въздуховоди. Грапавата му повърхност оказва съпротивление на въздушния поток и това намалява капацитета на аспиратора. Освен това, този тънък материал често с времето се пробива или изхлузва от аспиратора, което също намалява ефективността на аспирацията.

Преди това обаче преценете дали този аспиратор изобщо има нужния капацитет - той трябва да може за един час да изтегли въздух, колкото 6 до 10 пъти обема на помещението. Ако помещението е отворено, т.е. без врата към друго помещение, трябва да смятате общия обем на двете помещения.

Ако аспираторът няма нужния капацитет, просто го сменете и свържете новия с хубави въздуховоди със съответното сечение. Аспираторите с по-малък капацитет обикновено са с отвор ∅120 мм, а по-мощните - с ∅150 мм.

# 682
Сърдечно благодаря за съветите , стария ще бъде разглобен , много ми помогнахте и за избора на новия, сега ще чета и за модели и характеристики. Благодаря бъдете здрави !

# 683
Wilemina,  моля те, махни това за грапавата повърхност и съпротивлението. Не е това причината и е грешно.

# 684
Е, вярно е - накъдрената повърхност създава завихряния на въздушния поток, които увеличават съпротивлението и намаляват дебита. Освен това вибрират и резонират и е по-шумно.

# 685
  • София
Wilemina,  моля те, махни това за грапавата повърхност и съпротивлението. Не е това причината и е грешно.

Петя, обясних го така, както можах в момента, на изпита по физика ще се постарая да намеря по-точни думи Simple Smile Имах предвид това, което Черна станция е обяснила по-акуратно от мен.

# 686
И нейното не е вярно. Става дума за налягане в стените на въздуховода, а не за съпротивление.

# 687
Не съм се замисляла за налягане, но само по себе си налягането не виждам защо пречи. Но определено при всички флуиди потокът се забавя от съпротивление заради триене и турбуленция.  Това е първата статия по въпроса, която намерих. Сигурно има и по-детайлни.
https://www.greenbuildingadvisor.com/article/the-two-main-reason … t-move-enough-air

П.П. Като се замислих, причина за турбуленцията би могла да бъде редуващата се разлика в налягането при преминаване през по-тесни и по-широки участъци. Но тя е спиращият фактор, не налягането само по себе си.

Последна редакция: чт, 12 дек 2024, 11:59 от Черна станция

# 688
Черна станция, става въпрос за раздуване на "гофрето", в следствие на което пада/варира налягането в тръбата.

# 689
Сигурно и това го има, не бих отричала, макар да не съм забелязвала реално раздуване при все пак ниското налягане. Докато триенето и турбуленцията са си факт.  Тоест, нека има тройна причина Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт