Препоръчайте ми абсорбатор

• 80 560
  • 867
  •   2
Отговори
# 840
  • София
Здравейте,
Имам питане. Изборът ми на аспиратор е сведен до 3, като най-много ми харесва на външен вид Елика, а той се оказва, че е с най-лошите параметри от 3-те. Според вас ще има ли голямо значение, ако предпочета него. Дневната е точно 56 кв.м, но тук влизат и антре и коридор, към които няма врати.
Elica, Faber и Neff
Скрит текст:

Оправдавам си избора на Елика, тъй като има много по-големи дневни, а аспиратори с капацитет над 800 и малко не съм виждала. Хм? Какво мислите?

Според мен Фабер-ът е по-добър избор. Той не само е по-мощен, но е и по-тих - показателят за шум на интензивната му степен е колкото на 3-та степен на Елика-та. Четири децибела са сериозна разлика.

Нашият вкъщи е Елика с подобен капацитет, а помещението ни е само 36 кв. м. Въпреки това, често използвам интензивната степен.

В идеалния случай, една-две от редовните степени трябва да имат достатъчен капацитет за помещението, а не само интензивната. Затова и направо отписвам Неф-а с неговите 445 кубика максимална степен - това е колкото 2-рата степен на Фабер-а и Елика-та.

Последна редакция: сб, 15 ное 2025, 21:32 от Vilemina

# 841
Здравейте, имам нужда от малко помощ за стартиране на влагоабсорбатора ни. Той е Finlux FDH-205L. Не сме го ползвали повече от година и нямам спомен с кой индикатор се отваряше преди да се включи на мощност. Не намерих вкъщи оригиналните инструкции, а в нета няма никакви. Само ревюта и общо описание.
Та моля за помощ.

# 842
По принцип темата е за аспиратори. От големия бутон в средата би трябвало да се включва.

# 843
Аз виждам едно копче за включване. Предполагам трябва да светне индикатора вляво над него, а когато свети другия да изпразните контейнера.

Темата е за абсорбатори, а това е влагоабсорбатор.

Последна редакция: сб, 15 ное 2025, 11:02 от •mimoza•

# 844
Lady April, в предното жилище имах такъв аспиратор- 90см инокс. Моят беше Фалмек, много добър, поглъщаше всякакви миризми и пара. Нямам спомен каква мощност беше, изглеждаше като третия на снимката. Но, да знаеш, че този тип са много тегави за чистене. Филтрите се чистеха само с вряла вода, обаче от тоя инокс ми се ревеше когато го лъсках. Ставаше целият на едни ситни точки чак до тавана, които се размазваха, абе ужас, не искам да си спомням.
Дано сега да са подобрили покритията, ама аз вече не ща да чувам и виждам такова чудо🤪

Последна редакция: сб, 15 ное 2025, 22:04 от Чи лу

# 845
Здравейте. Предстои ни закупуването на абсорбатор. Двоумя се между Teka и Faber.
Какво ви е мнението за тези двата

https://www.technopolis.bg/bg/Absorbatori-za-palno-vgrazhdane/Ab … 760-INOX/p/651185

https://m.leksgroup.com/l_bg/?s=5&i=9&c=101&pid=2003

Благодаря Ви!

# 846
  • София
Здравейте. Вече избрахме пералня, сушилня и бойлер и дойде ред на следващия изключително важен уред (със сигурност в топ 3 по важност), а именно абсорбатора. Прочетох страшно много информация онлайн, в социалните мрежи и из цялата тема тук (дори и малко в предишната), откъдето събрах доста полезни съвети. Опитах се да ги обобщя и бих искал да проверя дали разсъждавам правилно, имайки предвид конкретните условия при нас.

Схема на кунята

Помещение
  • Едно общо помещение (дневна + трапезария + кухненска част), затворено с врати, без отворена връзка с други помещения
  • Площ: 25.3 м2
  • Височина: 2.6 м
  • Кубатура: ~66 м3. Като се извадят кухненските шкафове, сигурно кубатурата ще е около 60 м3
  • Капацитет на абсорбиране: целя реален работен дебит на 2 степен, достатъчен за кубатура ~60–66 м3 (ориентировъчно 500-600 м3/ч), като общият номинален капацитет на уреда да е около 750–800 м3/ч за резерв

Готварски плот (котлони)
  • Индукционни котлони, най-вероятно 4-ка (все още не са взети, но почти сигурно ще са такива)
  • Ширина на кухненския плот: 60 см
  • Дълбочина на кухненския плот: 90 см

Абсорбатор
  • Каминен тип, стенен, открит монтаж, без горни шкафове. Чудехме се дали да е каминен тип или "модерен" наклонен, но повечето мнения са, че наклонените са просто "дизайнерски", за които не си заслужава да се плаща по-високата цена. Така че по-скоро предпочитанието ни е каминния тип.
  • Периметрална аспирация
  • Максимална възможна ширина на абсорбатора: до ~85 см (спрямо разположението на котлоните и вентилационния канал)
  • Разстояние плот → таван: 168 см
  • Разстояние готварския плот → тераса (прозорци/врата): 360 см
  • Все още не сме избрали монтажна височина, но предполагаме, че ще е около 60 см (навсякъде пише, че тя трябва да е съобразена с изискванията на произвдителя)

Отвеждане на въздуха
  • Общ вертикален вентилационен канал за сградата (така предполагам от схемите на сградата)
  • Отвор Ф125. Това е тръбата към вентилационния канал, но не съм сигурен какъв е размерът на вертикалния вентилационен канал на сградата и само предполагам, че е колкото тръбата (никъде не го намерих по схемите)
  • Разстояние от тялото на абсорбатора до вентилационния канал: максимум 25-30 см
  • Връзка с PVC тръби, без гофре (на база на всичките полезни съвети от предишните коментари)
  • Лек наклон по хоризонтала към канала

Приоритети
  • Каминен тип (кухнята ще е традиционна)
  • Нисък шум (реално ползване на 1–2 степен)
  • Екстрите не са водещи, освен ако не влизат в бюджета (или не са някакви интересни като автоматично изключване)

Бюджет
  • До ~1000-1200 лв

Въпроси
  • При тези условия какъв реален максимален дебит има смисъл да търся, предвид Ф125 и общия канал?
    - На база на всички изчисления (използвайки формулите дадени назад в темата), съм се спрял на поне 750 м3/ч (малко презастраховане).
  • По-добре ли е 60 см или 70-80 см ширина при тази конфигурация?
    - За момента клоня към 70-80 см, за да покрива по-добре котлоните и да е по-ефективен.
  • Има ли марки или конкретни модели, които се справят по-добре откъм шум и ефективност при Ф125?
    - Разбирам, че винаги може да се сложи преходник, но това със сигурност намалява капацитета на абсорбатора, ако е даден при Ф150.
  • Каква монтажна височина бихте препоръчали над индукционни котлони в този случай?
    - Насочил съм се към 60 см., но със сигурност ще трябва да изберем първо абсорбатора.
  • Какъв цвят би бил най-подходящ според вас?
    - Спряли сме се на алуминиев или бял (ама май трудно се намира).
  • Ще се радвам на мнение дали изборът ми на параметри е адекватен или пропускам нещо важно.

Ще съм благодарен за обратна връзка дали логиката и параметрите са адекватни и в каква посока бихте търсили конкретни модели при тези условия.
    Благодаря ви от сърце.

Последна редакция: чт, 18 дек 2025, 20:48 от zdravko.nestorov

# 847
  • София
Според мен, наклоненият тип е по-подходящ, защото не стърчи толкова близо до главата на готвещия. Освен това, от този тип има повече модели в бяло. Елика имат такива модели и не всички са скъпи: https://www.elicabg.com/categories/byala-tehnika/aspiratori/aspi … zdushenpotok-900/

# 848
  • София
Vilemina - разгледахме доста по различните сайтове и наистина наклонения тип (с по-модерната визия) са в пъти повече като възможности, отколкото тези тип камина. Проблемът е, че този тип не пасва на стила, който сме избрали за кухнята. Поради това ни се иска да е тип камина, ама там повечето препоръчани марки нямат подходящи модели (отговарящи на изискванията ни).

Потърсихме страшно много какви варианти се предлагат и какво би ни паснало на визията на кухнята. Спряхме се на следните варианти, като основните минуси според мен са - непознати марки, твърде тесни или твърде широки, недостатъчно мощни, твърде шумни и т.н.

МоделЦенаШиринаКапацитетНиво на шумЕнергиен класБележки
Victoria Коминен абсорбатор418,00 лв.60/90 см644,5 m3/h65 dBCИзглежда като най-добрият избор от всички, но е напълно непозната за мен марка за абсорбатори.
Elica Tamaya Rail ANBR/A/60475,00 лв.60 см290-435 m3/h56-65 dBDДобра марка, но малка мощност и нисък енергиен клас (което не е толкова драматично, тъй като няма да се използва постоянно). Ако можеше да не е черен, щеше да е супер.
Elica Berlin CR 60229,00 лв.60 см395 m3/h49-68 dBDДобра марка, но малка мощност и нисък енергиен клас (което не е толкова драматично, тъй като няма да се използва постоянно). Ако можеше да не е черен, щеше да е супер.
Teka DOS 60.2 VN567,98 лв.60 см245-500 m3/h46-64 dBBДобър вариант, но май трябва да е по-мощен.
Tornado Violla 750280,48 лв.50 см750 m3/h63 dBCСтрахотен вариант, но размера му е само 50 см., което ще е по-малко от работния плот с котлоните. Отново непозната за мен марка за абсорбатори.
DELUX Ретро с качулка264,50 лв.60 см650 m3/h72 dBDНепозната за мен марка за абсорбатори и страшно шумен.
Tesla DC600AIP218,82 лв.60 см630 m3/h??? dB???Абсолютно непозната за мен марка за абсорбатори, който не може да бъде намерен на много места.

Ще съм безкрайн благодарен, ако дадете някакви предложения, които да са визуално подобни на тези по-горе, но да отговорят на изисванията от предишния ми пост: абсорбатор - изисквания.
Благодаря ви предварително!!!

Страхотен и много усмихнат петък!

# 849
  • София
Потърсихме страшно много какви варианти се предлагат и какво би ни паснало на визията на кухнята. Спряхме се на следните варианти, като основните минуси според мен са - непознати марки, твърде тесни или твърде широки, недостатъчно мощни, твърде шумни и т.н.

Търсили сте не където трябва. Аспираторите са особен вид уреди, в който едва шепа производители са специализирани, а всичко извън тях е компромис (да не говорим за нарастващата вълна от китайска маспродукция, маскирана под непознати марки, която залива цяла Европа).

Аз бих избирала най-вече между модели на Faber и Elica и съответно бих гледала само в магазините на официалните им вносители - Лекс Груп и Интерсервиз Узунови. Там има модели, които няма да откриете в техноверигите и масовите онлайн магазини, например тези двата:

Faber Strip Smart EV8 60 (740 m3/h)  

Elica Tamaya 2.0 S IX 60 (750 m3/h)

Друга добра марка е Falmec. Техните модели са по-скъпи, но все пак може да разгледате и тях.

# 850
  • София
Vilemina - започнахме търсенето от тези сайтове, но вкъщи не успяхме да си харесаме модел, който наистина да ни допадне визуално (знам как звучи, но тъй като е свободно стоящ, ни е много важен критерии), и затова разширихме търсенето и към други места. Напълно си права, че това са основните магазини и марки, към които има смисъл да се насочим (благодаря ти от сърце за потвърждението). В крайна сметка се спряхме на няколко модела, включително и тези, които ти посочи, и планираме да ги видим на живо.

Основният ни проблем е, че класическият абсорбатор тип камина не ни допада визуално и търсим нещо по-изчистено и стандартно, съобразено с визията на кухнята. Това е изцяло наше изискване и сме наясно, че доста ни ограничава избора. Въпреки това държим изключително много и на качеството, затова и се опитвам максимално добре да разбера какво точно ни е нужно и защо.

Аспиратор Elica Tamaya 2.0 S IX 60

Аспиратор Elica Tamaya 2.0 S IX 90
499,00 лв.

549,00 лв.
60 см

90 см
300-610-750 m3/h52-68-72 dbА (59 kWh/a)Перфектен като параметри, от топ 3 марките за абсорбатори, но визуално не ни допада. Все пак ще отидем да го видим на живо.
Faber STRIP SMART EV8389 лв.

459 лв.
60 см

90 см
310-620-740 m3/h49-64-67 dBB (62.9 kWh/a)Перфектен като параметри, от топ 3 марките за абсорбатори, но визуално не ни допада. Все пак ще отидем да го видим на живо.
Eurolux RETROZO 60PB WH MATT

Eurolux RETROZO 90PB WH MATT
499,00 лв.

599,00 лв.
60 см

90 см
256-468-646 m3/h

276-507-676 m3/h
49-62-69 dB

53-66-71 dB
D (130.3 kWh/а)Достатъчно мощен, сравнително тих и с точния размер. Визуално е приемлив и ще отидем да го видим и на живо. Единственият минус (може би) е марката – Eurolux, която не е сред топ 3, споменавани многократно в темата.
Eurolux SPRINT PB339 лв.

399 лв.
60 см

90 см
213-639 m3/h38-62 dBC (75,1 kWh/a)Достатъчно мощен, сравнително тих и с точния размер. визуално не ни допада, но ще отидем да го видим и на живо. Единственият минус (може би) е марката – Eurolux, която не е сред топ 3, споменавани многократно в темата.

Ето и какво излезе като обобщение и въпроси на база на всичко препоръчано, разгледано и съответно прочетено по темата (благодаря много за коментара):
  • За съжаление Falmec нямат нищо тип камина, което да е подходящо за нас, затова и не съм включил такива варианти в таблицата по-горе.
  • Би ли могла да споделиш мнение (или някой друг запознат) за Eurolux, тъй като визуално доста се доближават до това, което търсим като визия за кухнята, а и като параметри са много близки до Elica.
  • Има ли реален смисъл за този плот (60 см) да се избере 90 см абсорбатор или спокойно можем да се спрем на вариант от 60 см.

Благодаря отново от сърце и се извинявам, ако понякога въпросите ми звучат леко нелогично. Покрай избора на толкова много електроуреди се опитвам да вляза в детайлите за всеки един от тях и понякога ми убягват важни неща.
Хубав и спокоен петък.

# 851
  • София
  • Би ли могла да споделиш мнение (или някой друг запознат) за Eurolux, тъй като визуално доста се доближават до това, което търсим като визия за кухнята, а и като параметри са много близки до Elica.
  • Има ли реален смисъл за този плот (60 см) да се избере 90 см абсорбатор или спокойно можем да се спрем на вариант от 60 см.
Eurolux е марка на българската Лекс Груп, под която продават уреди, произведени от друг, по схемата OEM. Аспираторите Еуролукс се произвеждат от Фабер и са близки по качество до собствените продукти на фирмата, но обикновено са с малко по-малко екстри. С две думи, Еуролукс са добри аспиратори.

Останалите уреди от тази марка обаче са от други производители и тяхното ниво и качество не е същото като на аспираторите.

За 60 см плот е достатъчен всеки аспиратор, дори и най-тесните, които са около 50-52 см. При тези уреди аспирацията е принудителна, така че по 4-5 см разлика от двете страни не влияе на работата им.

90-сантиметровите аспиратори са нужни за по-големи готварски плотове. Могат да работят и с по-малък плот, но не са необходими.

Така или иначе, моделите, които имат 90-сантиметрова версия, обикновено имат и 60-сантиметрова, с абсолютно същите параметри, която би вършила и абсолютно същата работа. Единствената разлика е визуална и трябва да се прецени доколко естетически издържана би била комбинацията от 60 см плот и 90 см аспиратор.

# 852
  • София
Vilemina - ти си невероятна и мога да кажа само едно огромно БЛАГОДАРЯ за безценната информация, която споделяш. След всичко написано вече ни е много по-ясно към какво да се ориентираме - както като качество, така и като визия. На този етап със сигурност клонят нещата към Eurolux и ще ги видим и на живо. Ширината ще е 60 см. - това и ние го искахме, просто искахме да сме сигурни дали по-широкият вариант няма реално предимство. Още веднъж огромно благодаря. След като ги видим на място, ще споделим впечатления.

Eurolux RETROZO 60PB WH MATT499,00 лв.60 см256-468-646 m3/h49-62-69 dBD (130.3 kWh/а)Достатъчно мощен, сравнително тих и с точния размер. Визуално е приемлив и ще отидем да го видим и на живо.
Eurolux SPRINT PB339 лв.60 см213-639 m3/h38-62 dBC (75,1 kWh/a)Достатъчно мощен, сравнително тих и с точния размер. визуално не ни допада, но ще отидем да го видим и на живо.

Страшно благодаря за това обобщение:
Eurolux е марка на българската Лекс Груп, под която продават уреди, произведени от друг, по схемата OEM. Аспираторите Еуролукс се произвеждат от Фабер и са близки по качество до собствените продукти на фирмата, но обикновено са с малко по-малко екстри. С две думи, Еуролукс са добри аспиратори.

Останалите уреди от тази марка обаче са от други производители и тяхното ниво и качество не е същото като на аспираторите.
За 60 см плот е достатъчен всеки аспиратор, дори и най-тесните, които са около 50-52 см. При тези уреди аспирацията е принудителна, така че по 4-5 см разлика от двете страни не влияе на работата им.

90-сантиметровите аспиратори са нужни за по-големи готварски плотове. Могат да работят и с по-малък плот, но не са необходими.
Хубав и спокоен уикенд и ще споделя впечатления веднага след като ги видим и на живо.

Последна редакция: сб, 20 дек 2025, 10:27 от zdravko.nestorov

# 853
Vilemina, може ли мнение за този аспиратор https://veto.bg/products/aspirator-franke-built-in-fbfe-xs-a70 ? Оправдана ли е цената, че си го харесах ...

Последна редакция: сб, 20 дек 2025, 17:18 от TorbaLan1

# 854
Виж му дебита на различните степени (по-надолу на този сайт в таблица):
https://www.franke.com/gb/en/home-solutions/products/cooker-hood … 305.0675.746.html

Не  е хубаво да работи само на boost, ако ти трябва дебит 670.

Общи условия

Активация на акаунт