За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 28 607
  • 738
  •   1
Отговори
# 585
  • Мнения: 10 688
Ето рецепта, с която ми става божествен Шоколадов кекс:
Скрит текст:
2 cups all-purpose
flour
11⁄3 cups sugar
1 teaspoon baking
powder
1⁄2 teaspoon baking
soda
1⁄2 teaspoon salt
1⁄2 cup shortening
1 cup low-fat milk
1 teaspoon vanilla
2 eggs
2 squares (1 oz each)
unsweetened
chocolate, melted
Няма да превеждам, знам че на никой не му трябва моята рецепта, просто като пример давам какво работи безотказно при мен. Обаче защо е така идея си нямам.
Ето друга, за ябълков сладкиш. Пак супер става. Но и сода и бакпулвер са писани.

Скрит текст:
11⁄2 cups all-purpose
flour
1 cup whole-wheat
flour
11⁄2 cups sugar
1 teaspoon baking
powder
1 teaspoon baking
soda
1⁄2 teaspoon salt
11⁄2 teaspoons
cinnamon
1⁄2 teaspoon nutmeg
11⁄2 cups applesauce
1⁄2 cup butter or
margarine, melted
2 eggs
1 cup chopped,
peeled apple
1⁄2 cup chopped
walnuts

пеп-4o и аз много се съмнявам продуктите да имат разлика. А си нямаш на представа като сложа бг бакпулвер или на Йоткер, какъв отвратителен послевкус оставя едн обикновен кекс. Като някакъв метален вкус в устата. То не е и аромат даже.

# 586
  • София
  • Мнения: 12 651
vici75, като се слагат различни количества от двата продукта може да се регулира съотношението сода:лимонтузу.

# 587
  • под тепетата
  • Мнения: 11 112
Имам една мас , която искам да употребя за соленки със сирене, но то да се слага вътре в тестото, а да не се стърже отгоре. Моля за рецепта!

# 588
  • София
  • Мнения: 12 651
Не знам до колко те устройва тази рецепта, но ако искаш я погледни: Кифлички с мас - стават много вкусни!

# 589
  • под тепетата
  • Мнения: 11 112
Благодаря, Ваня! Искам нещо от трайните соленки, т.е. без мая.

# 590
  • София-Младост
  • Мнения: 24 050
В контекста на предишната страница:
Защо някои рецепти изискват и двете?

Някои рецепти изискват както бакпулвер, така и сода за хляб. Тези рецепти съдържат някаква киселина (кисело мляко, кафява захар и т.н.), но въглеродният диоксид, създаден от киселината и содата за хляб, не е достатъчен, за да узрее обема на тестото в рецептата. Ето защо се използва и бакпулвер - за да се добави необходимото надигане на тестото. Става въпрос за баланс.

# 591
  • Sofia
  • Мнения: 22 545
В контекста на предишната страница:
Защо някои рецепти изискват и двете?

Някои рецепти изискват както бакпулвер, така и сода за хляб. Тези рецепти съдържат някаква киселина (кисело мляко, кафява захар и т.н.), но въглеродният диоксид, създаден от киселината и содата за хляб, не е достатъчен, за да узрее обема на тестото в рецептата. Ето защо се използва и бакпулвер - за да се добави необходимото надигане на тестото. Става въпрос за баланс.
Ако тия двете значат все едно и също - набухването, на мен пак ми също толкова странно.
Защо към содата да не се добави още сода (просто да е по-голямо количество), след като имаме киселина от млякото, а вместо това се добавя още малко сода и малко киселина (лимонтузуто).  
За мен си остава непонятно. Пък всеки си ползва както иска, разбира се. Simple Smile

# 592
  • София
  • Мнения: 12 651
В контекста на предишната страница:
Защо някои рецепти изискват и двете?

Някои рецепти изискват както бакпулвер, така и сода за хляб. Тези рецепти съдържат някаква киселина (кисело мляко, кафява захар и т.н.), но въглеродният диоксид, създаден от киселината и содата за хляб, не е достатъчен, за да узрее обема на тестото в рецептата. Ето защо се използва и бакпулвер - за да се добави необходимото надигане на тестото. Става въпрос за баланс.

А рецептите, които не съдържат киселина, а имат и сода, и бакпулвер?

# 593
  • Мнения: 9 445
Имам една мас , която искам да употребя за соленки със сирене, но то да се слага вътре в тестото, а да не се стърже отгоре. Моля за рецепта!
соленките са с масло, но можеш да смениш с мас https://pep-4o.blogspot.com/2010/02/blog-post_13.html
и тези https://pep-4o.blogspot.com/2012/08/blog-post_23.html с ементал, но можеш да пропуснеш и добавиш друг кашкавал. Първите са ми по-вкусни Simple Smile

# 594
  • под тепетата
  • Мнения: 11 112
Благодаря, пеп-4о! Първо с теб си сверих часовника, но като каза сега , че мога и с мас първите ще се спра на тях.

# 595
  • тук и там
  • Мнения: 13 481
vanja77,днес ще пробвам кекса с портокал.Имам само един въпрос-на 180 градуса ,горно и долно загряване ли се пече?Или с   вентилатор?
Аз често срещам проблвм с рецептите,защото моята е относително нова и с повече функции-има пица ниво,4d горещ въдух и други функции-характерни за повечето по-нови фурни. .Нагласям си таймера,и като отида..е сурово примерно..Или обратното,ама тогава по миризмата  на изгоряло се ориентирам и тичам към кухнята,таймера не  играе роля..Blush.Принципно на горно и долно загряване ли се пекат кексове,или на горещ въздух?

# 596
  • Мнения: 9 445
Благодаря, пеп-4о! Първо с теб си сверих часовника, но като каза сега , че мога и с мас първите ще се спра на тях.
ще ти трябва малко повече брашно като смениш маслото с мас, но като го замесваш тестото, ще усетиш и добавиш.

# 597
  • Sofia
  • Мнения: 22 545
... ще пробвам кекса с портокал.Имам само един въпрос-на 180 градуса ,горно и долно загряване ли се пече?Или с   вентилатор?
... Принципно на горно и долно загряване ли се пекат кексове,или на горещ въздух?
Смятам, че като е казано само градуси се отнася за класиката - "горен и долен реотан". Ако е друго би трябвало да е споменато.
Кексовите теста се пекат на "горен и долен реотан".

# 598
  • София
  • Мнения: 12 651
Kaisia, при всяка фурна е различно, но по принцип за кекс мисля, че е по-добре да печеш само на реотани. Аз я загрявам предварително до посочените градуси и след това я оставям само на долен реотан и слагам кекса. Чак към края на печенето включвам да се пече и отгоре, но-о-о това си е за моята фурна.

# 599
  • тук и там
  • Мнения: 13 481
А горещ въздух за како се ползва? Ясен ми е принципът за равномерно циркулиране и разпределение на топлината ,но принципно за какъв вид ястия е препоръчителен?

Общи условия

Активация на акаунт